Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 08:28

„Ţăndăreiul” înconjoară Braşovul?

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 07 aprilie 2020

„Bombe cu ceas” ticăie în judeţ. Comunitatea de romi din Teliu s-a revoltat, iar edilii avertizează că ar putea apărea probleme mari în toate localităţile în care locuiesc astfel de oameni. În alertă şi la Tărlungeni, Budila, Gârcini

„Ţăndăreiul” înconjoară Braşovul?

Comunităţile defavorizate din judeţul Braşov devin pe zi ce trece devin tot mai neliniştite, iar dacă nu se iau măsuri în timp, ar putea apărea tulburări sociale.
De altfel, primele probleme au început să apară la Teliu, unde, după „modelul Ţăndărei”, persoanele din comunitatea de romi au început deja să facă presiuni la primărie. Iar acesta poate fi doar începutul.
Scandal la uşa Primăriei
Luni, la  Primăria Teliu au mers mai multe familii defavorizate,  pentru a solicita, în stilul caracteristic, sprijin, spunând că nu mai au nimic de mâncare.  „Recent, au venit în jur de 40 – 50 de persoane din Germania şi Anglia şi au fost puse în izolare. Unii au încheiat această perioadă, însă mai sunt în jur de 18 – 20 care ar urma să iasă din autoizolare săptămâna viitoare. Acum, unii dintre ei spun că nu au ce să mănânce, şi au cerut Primăriei să le dea de mâncare.  Potrivit legii, eu, ca autoritate locală trebuie să suport cheltuielile pentru persoanele din carantină, nu şi pe cele aflate în autoizolare, sau pentru cele care nu mai pot circula, pentru că risc să fiu luat la întrebări de Curtea de Conturi”, a declarat primarul comunei Teliu, Dorinel Blendică (foto).



„Cât mă pot baza pe astfel de donaţii?”
Deocamdată, situaţia din Teliu s-a mai calmat. „Am reuşit să conving câţiva agenţi economici să facă nişte donaţii, iar mâine (marţi – n.r.) şi să asigurăm nişte pachete, dar avem în vedere patru sau cinci familii cu o situaţie economică precară, unele cu opt sau nouă copii. Dar este, dacă mâine vin alte 500 oameni şi cer? De asemenea, cât mă pot baza pe astfel de donaţii, pentru că nici societăţile comerciale nu vor putea dona la nesfârşit”, a declarat primarul. De altfel, el a spus că în momentul  în care Crucea Roşie a distribuit pachete în alte localităţi, oamenii din Teliu au întrebat de ce în nu au ajuns ajutoare şi în acest sat.

„Riscăm să fim atacaţi la drumul mare”
Practic, primarul comunei Teliu a avertizat că, dacă situaţia se va prelungi, vor apărea probleme sociale grave. „Am sesizat deja Prefectura cu privire la aceste probleme. Unele persoane din această comunitate au spus că vor sparge primăria, altele că vor lăsa copii în faţa instituţiei. Riscăm să fim atacaţi la drumul mare”, a avertizat Blendică.
Totodată, primarul a spus că în multe localităţi există probleme similare, iar autorităţile locale sunt între ciocan şi nicovală.
De altfel, şi reprezentanţii primăriilor Tărlungeni şi Săcele susţin că situaţia acestor comunităţi este complicată, având în vedere că multe persoane sunt extrem de sărace, iar acum, de când nu pot circula, situaţia s-a agravat şi mai mult.

Cum e cu „distanţarea socială” la Teliu
Pe de altă parte, primarul comunei Teliu a declarat că sunt probleme şi cu respectarea regulilor privind circulaţia şi distanţarea socială. „Trec patrulele de Poliţie, Jandarmerie sau Armată, iar atunci este linişte. După ce pleacă echipajele, oamenii ies la poartă, se adună în grupuri mari şi îi vezi jucând cărţi”.

„Ei ştiu că nu le poţi face nimic şi îţi râd în nas”
„Dacă îi amendezi nu rezolvi nimic, pentru că nu o plătesc. Dacă transformi amenda în muncă în folosul comunităţii, nu fac orele şi o iei de la capăt cu procedurile. De exemplu, pentru alte contravenţii, noi avem amenzi neîncasate de aproximativ 100.000 de lei. Ei ştiu că nu le poţi face nimic şi îţi râd în nas”, a mai precizat primarul.
Conform declaraţiei edilului, comuna are în jur de 4.000 de locuitori, iar aproape jumătate dintre ei sunt din comunitatea romă, iar dintre aceştia puţini îşi plătesc taxele şi impozitele locale.

Codlea şi Tărlungeni, anunţate ca cele două focare ale Braşovului
Braşovul are 138 de cazuri confirmate cu noul virus, cu 2 focare în atenţia autorităţilor sanitare. Potrivit unei declaraţii date luni dimineaţă la Pro TV, de managerul Spitalului Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Braşov, Nicuşor Bîgiu, la această oră în atenţie sunt 2 focare, Codlea şi Tărlungeni. La Codlea, punctele critice sunt Ambulanţa şi secţia de Urgenţe a spitalului (9 cazuri de cadre medicale confirmate oficial pozitiv Covid 19, plus alte 4 cazuri în rândul populaţiei, printre care şi un pastor, n.r.) iar la Tărlungeni s-a înregistrat un număr mare de cazuri, cu risc mare de răspândire.



Cinci persoane infectate cu COVID-19 la Tărlungeni, romi veniţi din Anglia. Primarul comunei: „Nu cred că se poate vorbi de un focar”
Focarul de coronavirus de la Tărlungeni nu este chiar un focar, ne-a declarat ulterior primarul comunei Tărlungeni, Severius Beşchea (foto). Mai exact, acesta a precizat că, din informaţiile pe care le are, în localitatea Tărlungeni, în zona Crişan (zonă locuită de romi, lângă Primărie) au fost identificate cinci persoane cu noul coronavirus, iar o a şasea, suspectă iniţial, a primit rezultat negativ la testul COVID-19.

„Persoanele în cauză au venit din Anglia, unde au stat în gazdă la o persoană cu coronavirus. Situaţia este acum sub control şi nu cred că este un focar de infecţie”, a declarat primarul. De asemenea, edilul a precizat că în comună mai sunt în jur de 100 de persoane în autoizolare. Pe de altă parte, Severius Beşchea a declarat că în această perioadă se pregăteşte o listă cu familiile cu o situaţie economică precară, acestea urmând  primi pachete cu alimente şi produse de igienă. „Unii oameni munceau ca zilieri, dar acum nu o mai pot face. Alţii, nu ştiu să scrie, aşa că nu pot completa declaraţiile pe proprie răspundere. Practic, este nevoie de măsuri în cazul acestor persoane, care sunt acum obligate să stea în case”, a precizat reprezentantul Primăriei Tărlungeni.  

Pe de altă parte, acesta a precizat că duce o „bătălie” pentru a-i convinge pe oameni că unele percepţii despre transmiterea coronavirusului sunt false. „Uneori sunt pus în situaţia de a le spune oamenilor că noul coronavirus nu se transmite peste gard şi că, pentru a evita infectarea este nevoie de luarea măsurilor de precauţie, cum este evitarea deplasărilor inutile sau purtarea unor măşti”, a explicat edilul.

Gârcini, ţinut sub observaţie
După cum relatam în ediţia de ieri, primarul din Săcele, Virgil Popa, săcelene a afirmat că, fiind o zonă specială, pentru a gestiona situaţia, în Gârcini patrulează permanent Poliţia Română, Poliţia Locală, Jandarmeria şi Armata, aşa cum se întâmplă, de exemplu, şi în Braşov. „Până acum situaţia a fost ţinută sub control. Oamenii stau acasă, iar cei întorşi din străinătate sunt în izolare sau în carantină, în funcţie de ţara de unde au venit”, a mai spus Popa.
Din donaţiile unor agenţi economici, zilnic, de la Şcoala din cartier sunt distribuite între 30 şi 50 de pachete cu alimente familiilor sărace. „De asemenea, la următoarea rectificare a bugetului local, avem în vedere alocarea sumei de 200.000 de lei pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile din acest cartier. Vom pregăti pachete cu alimente de strictă necesitate dar neperisabile, cu o valoare de aproximativ 50 lei/pachet”, a mai anunţat edilul.

Poliţia despre Teliu, Tărlungeni, Gârcini: „efectivele sunt foarte bine dimensionate”, deocamdată e linişte
„Acţiunile cu efective mărite ale poliţiştilor braşoveni, alături de poliţişti locali, jandarmi şi militari, se desfăşoară pe raza întregului judeţ în vederea verificării modului de respectare al reglementărilor legale instituite în această perioadă a stării de urgenţă. Efectivele mixte constituite la nivelul întregului judeţ, inclusiv în zonele rurale (respectiv zonele cu «potenţial risc» aşa cum au fost menţionate în spaţiul public, cum ar fi de exemplu localităţile Teliu, Tărlungeni, mun. Săcele-cartier Gârcini) sunt foarte bine dimensionate  nefiind înregistrate, până în acest moment, probleme de tulburare a ordinii şi siguranţei publice, care să impună măsuri suplimentare de aplicare a legii”, a transmis, luni, subcomisar Alina Ivan (foto), purtător de cuvânt IPJ Braşov.  

„Forţele de ordine acţionează pentru aplicarea măsurilor stabilite prin Ordonanţele Militare adoptate, în scopul prevenirii şi limitării răspândirii COVID-19, a combaterii criminalităţii sub toate formele ei, precum şi în vederea asigurării unui climat optim de siguranţă publică. Reamintim tuturor cetăţenilor faptul că nerespectarea legislaţiei în vigoare atrage sancţiuni, iar necunoaşterea legii nu poate fi invocată ca scuză”, a mai precizat sursa citată.

Ce se poate face?
De cealaltă parte, Prefectura Braşov a comunicat că, pentru a gestiona problema comunităţilor defavorizate din judeţ, prefectul Cătălin Văsii  (foto) a discutat, încă de la începutul lunii martie, cu marii retaileri care au magazine în Braşov, precum şi cu reprezentanţii Crucii Roşii şi ai unor ONG-uri, în vederea sprijinirii comunităţilor din judeţul nostru şi a unor persoane aflate în autoizolare, fără aparţinători, cu produse alimentare şi de igienă.

„În unele localităţi s-au distribuit deja, cum a fost cazul la  Racoş, Tărlungeni, Săcele sau Budila”, a anunţat Prefectura Braşov.
De asemenea, reprezentanţii Prefecturii au precizat că „a fost pus în procedura dezbaterii publice un proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea unor măsuri de sprijin pe perioada stării de urgenţă, decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii COVID-19. Printre aceste măsuri se numără posibilitatea distribuirii pachetelor cu produse alimentare şi produse de igienă rămase nedistribuite după epuizarea tuturor etapelor prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 784/2018 către persoanele plasate în carantină şi autoizolare, centre de plasament pentru copii şi azile de bătrâni, ca urmare a instituirii situaţiei de urgenţă”.

Prefectura: Nu poţi să iei măsuri de ordine publică pentru romi doar pentru că sunt romi
În ceea ce priveşte măsurile de ordine publică, Prefectura Braşov a anunţat că „nu se pot lua măsuri speciale în comunităţile de romi, doar pentru ca sunt comunităţi de romi. Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări, aşa cum scrie în Constituţie. În consecinţă, în localităţile unde există comunităţi de romi se iau aceleaşi măsuri ca în celelalte. Se fac patrulări, se controlează respectarea restricţiilor privind circulaţia, se monitorizează la domiciliu persoanele aflate în autoizolare”.

Foto: Ţăndărei



 

+6 -2

Comentarii

Gerhard Krauss

2020-04-29 10:48:04


Daca ar avea fiecare familie o gradina,un petec de pamant ca sa-l lucreze,de la primaria localitatii in arenda.De aceea in arenda ca sa nu-l poata vinde, dar ca familia sa aibe strictul necesar de alimente.--Asa cum aveau pe vremuri taranii, in spatele surii o gradina cu zarzavaturi, cartofi si porumb.

Kemény

2020-04-07 11:04:58


Sa le de-a Dumnezeu tiganilor putere sa treaca peste aceasta situatie neplacuta. Dumnezeu sa ii binecuvanteze.

Alex

2020-04-07 09:54:39


"Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări, aşa cum scrie în Constituţie." Atunci de ce construiesc case unde vor, fara autorizatie de constructie si fara sa fie proprietari pe acel teren? De ce nu sunt obligati la munca in folosul comunitatii daca nu isi platesc amenzile? De ce este permis asaceva? Exact ca in cartea "Ferma Animalelor".... Unii sunt mai egali decat altii.... Noi, restul care muncim toata ziua ne platim taxele, impozitele si eventualele amenzi la zi... ce sa intelegem din acasta situatie? Mai ales cand stam departe de famlia noastra, fiind la munca???? Mai si aruncati mizeria asta cu egalitatea din constitutie! Adevarul este ca NU suntem egali, nu in aceasta tara! Sa va fie rusine, autoritati nesimtite ! Da, din acest punct de vedere, al problemei rromilor, sunteti nesimtite! Deoarece ii folositi doar ca masa electorala! Repede v-ati mobilizat sa le faceti buletine... dar nu vreti sa va mobilizati sa ii puneti la munca !!! Dea ceea ne surade sa plecam din acesta tara intr-un loc unde Constitutia este respectata! RUSINE !

Maria

2020-04-07 09:48:06


Dar pana acum ce au mâncat prin țări străine , ca sa beneficieze de ajutoare ?!eu consider ca ar fi trebuit sa plătească niște dări la stat ca sa aibă acum și ajutor . Nu sa mănânce și sa ii ajute acum pe spatele nostru . Au atâția bani și aur pe ei 2-3milioane sa își plătească asigurarea pe luna sau 5-10 milioane dările la stat nu ii îndeamnă inima . Toți ne sacrificam pentru noi și familia noastră , muncim pentru noi . Nu ca sa li se dea lor ajutoare sociale ,mai ales in criza care suntem . Sincer nici in spital in momentul de fata nu i-as bagă in seama ,doar dacă vor sa își achite asigurarea sau sa meargă la privat . Sunt atâția care se îmbolnăvesc și au nevoie cu adevărat de ajutoare , oameni care și-au tocit coatele și sunt cu dările la stat plătite pentru viața lor care este in joc in orice moment , oricând poate fi oricare dintre noi ! Treaba fiecăruia ce a mâncat,băut,trăit ... Însă toți știm ca orice om care lucrează la negru , da in cap ...ETC.. este mult mai câștigat decât oricare dintre cei cu acte in regula .. Dacă tot sa ajuns aici de ce sa își achite pentru sanatatea lor ,când exista prosti sa le dea ajutoare sociale și la urgente ii tratează oricum. De-aia sunt spitalele pline!!!!Și ei se lăfăie și se lauda și mai pun niște haine pe ei ... NU SUNT DE ACORD IN CRIZA SA BENEFICIEZE DE AJUTOARE SOCIALE !! Bani aia se pot aloca pentru Ministerul Sănătății !! Oricând poate fi oricare dintre noi , și vom fi lăsați sa murim ca nu au fonduri pentru a ne trata ! #StamAcasă , și ne protejăm de inamicul care sa răspândit , tot datorită lor care cer ajutoare sociale ! DIASPORA !

Costea Ion

2020-04-07 09:32:37


Nu, asistatule de zece facultăți, Vîsăi, țiganii să respecte legea. ATÂT!Tu nu trăiești pe lumea asta, din câte se vede. Iar redusul de primar care recunoaște că țiganii nu respectă legea, el și restul de „organe” de ce-și mai iau salariul??? Acum culegem ce-am semănat. „Familii” de țîgani cu 9 hăndei. NOUĂ HĂNDEI, OAMENI BUNI!!! Când, în zilele noastre, o familie ce muncește la privat, nu asistați la buget, abia crește unul.

Eu acelasidedemult

2020-04-07 08:43:15


Diaspora cu pene...vorbim de cifre...3000000 de con..ce...tateni...Va multumim.pe astia se bazeaza calcule electorale ale lui Lucovic si jojo sa nu uite de ei si sa impoziteze si lenea

Adrian

2020-04-07 08:26:08


Deci aia care nu platesc taxe, impozite, amenzi si nici nu muncesc...primesc pachete pt ca sunt saraci si le e foame.Pt restul tarii,adica prostii care muncesc zi de zi, nu exista nici un beneficiu, nici o scutire, nimic. Cu alte cuvinte: vezi daca esti prost si esti cinstit, te iau de fraier. Ia apuca-te de furat si nu te mai spala, ca imediat te ajut. Nu stiu pe cine as baga la puscarie primul, pe tigan sau pe politician?!

Cap de bou

2020-04-07 07:51:49


Stimabili conducători, dacă nu luați masuri ferme și dure împotriva lor o sa fie război. Nu este corect ca cei care susțin economia acestei tari, muncesc, sa întrețină și astfel de specimene. Va plăcut sa fie masa de vot, sa profitați de ei, spălați a pe cap cu acești obraznici. Personal de aș avea bani, după nebunia asta, as da statul în judecata pentru ca noi cei care muncim suntem discriminați, nu ei. Au adus indieni la munca de ce? Pt ca legea le dădea ajutoare indienilor nostrii. E corect? Sunt buni de munca majoritatea. Asa ca.... Munca și nu cereala.

cristian

2020-04-07 06:06:47


Da pana acum erau arondati prin starinatate unde se DESCURCAU,acum in tara nu se prea descurca si vor sa li se dea,unde sunt bani de la UE incasati de Romania pentru problemele Tiganilor?disparuti la Baieti destepti,cam toti au copii in loc de bani de alocatie acordati alimente,bani copiilor se duc pe tigari si bautura.

ducu mihai

2020-04-07 05:26:36


"Nu se pot lua masuri in comunitatile de romi,doar pentru ca sunt comunitati de romi" zice dom'prefect..Ii propun sa lase virusul acolo,ca asta stie si e in stare sa ia masuri!! Altfel, Suceava e parfum fata de ce va fi Brasovul!!

Willy

2020-04-06 23:54:12


Ceea ce se intampla sunt lucruri normale, firesti. Atatia ani politia s-a facut ca nu ii vede. Institutiile s-au facut ca problemele nu exista. Acum sa decarteze banul si sa ii intretina nu sa umble cu miloaga pe la agentii economici. Ca destul au suferit agentii economici din cauza cersetorilor. Acum trebuie sa ii si hraneasca? Nu am uitat cum politia locala intorcea capul cand apareau cersetorii pe Republicii, de exemplu. Stau asa si ma gandesc. Daca in fata unor tigani parliti politia, armata e neputincioasa oare ce se intampla in cazul unui razboi? De cand va zic: tiganii de tomberon de ieri, infractorii de azi. Sa vedeti faradelegi de acum incolo. Oricum in scumpa noastra patrie numai fraierii respecta legea. Cand ni se termina una alta orin case sa mergem si noi cu circul? Nuuuu, ca pe noi ne bate jandarmeria, ca noi nu avem drepturi, noi nu suntem discrimanti. Ala de e prefect acum: la alegeri sa va voteze tiganii.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie