Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8169 - 24 apr 09:47

Tablou de 3 milioane de euro, semnat de artistul braşovean Gabriel Stan

Autor:

Publicat la 03 februarie 2023

„Am vândut foarte scump, dar am şi dat gratis”, recunoaşte Gabriel Stan care, pe vremuri, se ocupă şi de ilustrarea reclamelor de la Întreprinderea de Autocamioane Braşov

Tablou de 3 milioane de euro, semnat de artistul braşovean Gabriel Stan

Artistul braşovean Gabriel Stan a lucrat în lumea artei plastice încă din perioada comunistă, începând să picteze la vârsta de 17 ani. Atunci, a vrut să-şi expună tablourile la Braşov, însă nu a reuşit şi a luat decizia ca toate lucrările lui să plece peste graniţă. Astfel, numele de „Gabriel Stan” a depăşit frontierele României, începând să expună pentru prima oară în Republica Federală Germania, în anul 1985. A fost observat rapid de „cine trebuie” şi a început să expună şi la New York. La scurt timp, operele sale au făcut înconjurul lumii şi sunt clasate de colecţionari ca fiind „pure şi dure”. Braşoveanul reuşeşte să aibă performanţe artistice impresionante în Statele Unite ale Americii, Germania, Franţa, Spania şi mai ales în Olanda, cunoscută drept „ţara picturii”.

„Pictura, instrument superior de cunoaştere”
Prin pictura sa, Gabriel Stan explică fenomene diferite, din punct de vedere fizic, matematic, astrologic. Având o veritabilă măiestrie a tehnicii picturale şi un apetit pentru lumină, artistul braşovean spune că de fapt pictează concepte.
„Eu pictez idei. Cred că pictura adevărată trebuie să transmită pe lângă emoţie, şoc, şi adevăruri noi. Pentru mine a fost şi este un instrument superior de cunoaştere. Pictura pentru mine nu e un joc sau un hobby, nu e o desfătare sau un divertisment. Este o stare pe viaţă şi moarte, cred că dacă nu aş picta aş muri. Pictura înainte de a fi o mare bucurie este o agonie mortală…”, a explicat Gabriel Stan.

Pictură, fără număr
Pictorul braşovean nu a ţinut o evidenţă a lucrărilor sale şi nu ştie câte ilustraţii, coperţi de carte, desene sau uleiuri a realizat în 53 de ani de meserie. Şi, mai mult, nu ştie nici câte a vândut.
„Decât să notez şi să inventariez am preferat să lucrez. Cred că am lucrări în toate ţările civilizate. La foarte multe nu am nici fotografii şi recunosc că îmi place să le uit. Am vândut de pe vremea regimului trecut foarte scump, dar am şi dat gratis foarte multe”, a completat Gabriel Stan.
Artistul spune că tablourile sale sunt cumpărate de colecţionarii de artă, majoritatea din Olanda şi Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, cele mai multe lucrări a vândut în Republica Federală Germania. Una dintre cele mai complexe opere de artă ale lui este „Metapictura”, tabloul realizat în 7 ani şi care valorează 3 milioane de euro.
„Este viziunea mea despre pictura viitorului, iar preţul l-a stabilit  criticul de artă dr. Alexandru Lungu, fostul consilier artistic al nostru. Am lucrat şapte ani la acest tablou în tehnica veche a pictorilor olandezi, cu multe reveniri. Metapictura nu poate nimeni să o descrie, ăsta este şi farmecul ei. Este ca şi cum ai vrea să descrii un extaz… Un extaz îl trăieşti… Tabloul trebuie văzut, şi de la copii până la adulţi, indiferent de naţionalitate sau educaţie lucrarea e plăcută pentru toată lumea şi nu mă laud”, a spus pictorul.

Foloseşte cele mai scumpe culori de ulei din lume
Pictura bună înseamnă calitate excelentă a materialelor, astfel că artistul ne dezvăluie sursa „materiei prime”.
„Lucrez cu «Rembrandturi» nu pentru că sunt cele mai scumpe uleiuri din lume sau pentru că sunt olandeze, ci pentru că au cel mai mare grad de transparenţă. Pictorul creator este primul investitor: ce înseamnă bani, timp, nervi, căutări, incertitudini, smerenie, stare harică?”, a adăugat artistul.

„Nu pot lucra fără lapte şi tutun de pipă”
Braşoveanul pictează, dar scrie proză şi poezie aproape toată ziua, iar noaptea este cea care îl inspiră. Printre cărţile scrise şi publicate de Gabriel Stan se numără şi „În labirintul celor 12 simţuri” roman (2005), tradusă în limba franceză şi în limba spaniolă, „Despre semne, vorbe şi cuvinte” eseuri(2006) şi „Caligrafii alchimice” poezii (2007). Nu o spune, dar se observă cu ochiul liber că pictura este „prima lui dragoste”, iar forma de artă care îl emoţionează cel mai mult este filmul. Gabriel Stan admite că se lasă uşor „jefuit” de lucrările lui, dar că asta îl împinge să muncească cu şi mai mult drag.
„Beau prea mult lapte. Nu pot lucra fără lapte şi tutun de pipă”, a mărturisit el.

Cum poţi trăi din artă
Pe lângă satisfacţia spirituală şi mentală arta îţi poate aduce şi beneficii materiale.
„Am trărit toată viaţa de pe urma creioanelor, a cărbunelui, a culorilor şi a pensulelor. Lucrez zilnic. Am avut mereu bani pentru un tabac bun şi culori scumpe, dar am avut şi perioade de mare sărăcie, şi nu cred că un artist trebuie să moară de sărăcie sau să sufere pentru a fi un mare creator. Mizeria naşte mizerie..”, a adăugat omul de artă.
Gabriel Stan îşi aminteşte cu drag despre perioada în care a lucrat la atelierul de pictură al Întreprinderii de Autocamioane Braşov.
„Toate machetele pentru tipar,afişe,diplome,reclame, panouri se făceau cu mâna, nu existau computere. Lucram mult, dar şi câştigam. Într-o zi m-a chemat tovarăşul Răţoi la Comitetul de Partid şi mi-a spus că eu câştig dublu comparativ cu el. I-am răspuns că şi muncesc mai mult ca el. M-a ameninţat că o să-mi taie din bani. Atunci i-am spus că în semn de protest îmi voi lăsa barbă şi voi economisi banii de lame de ras şi spumă. În 1982  securistul uzinei chema câte un subaltern de la atelierul de pictură şi îl întreba: «Mai are Stan barbă?». Tot în acelaşi an am câştigat la Pronosport o maşină şi am vândut biletul cu 100.000 lei. Am demisionat şi eu şi Genţiana. Apoi, am închiriat un atelier de pictură şi m-am apucat de arta mea exclusiv”, a încheiat Gabriel Stan. (BizBraşov.ro)

+8 -0

Comentarii

'stelian'

2023-02-07 20:35:29


'frumos, foarte frumos.\ntrebuie sa descoperi subiectul. bravo !\ncu respect,\nstelian'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie