Curs BNR

1 EUR = 4.9702 RON

1 USD = 4.5369 RON

1 GBP = 5.7250 RON

1 XAU = 293.8593 RON

1 AED = 1.2354 RON

1 AUD = 2.9956 RON

1 BGN = 2.5412 RON

1 BRL = 0.9252 RON

1 CAD = 3.3251 RON

1 CHF = 5.1561 RON

1 CNY = 0.6341 RON

1 CZK = 0.2039 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.1466 RON

1 HUF = 1.3080 RON

1 INR = 0.0544 RON

1 JPY = 3.0446 RON

1 KRW = 0.3485 RON

1 MDL = 0.2554 RON

1 MXN = 0.2658 RON

1 NOK = 0.4243 RON

1 NZD = 2.7640 RON

1 PLN = 1.1414 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0510 RON

1 SEK = 0.4355 RON

1 TRY = 0.1569 RON

1 UAH = 0.1251 RON

1 XDR = 6.0504 RON

1 ZAR = 0.2431 RON

Editia 8074 - 28 noi 20:50

„Sunt ţigani răi acolo”

Autor:

Publicat la 14 sepembrie 2022

Aşa se apără cei de la Fan Curier, acuzaţi că iau comenzi pentru Gârcini, dar nu le livrează

„Sunt ţigani răi acolo”

Mai mulţi localnicii din Gârcini, un cartier defavorizat al municipiului Săcele, judeţul Braşov, acuză compania Fan Courier că refuză să livreze coletele în zona lor. Se întâmplă de mai mulţi ani, iar un ultim episod s-a consumat vineri, 2 septembrie, când un operator al companiei ar fi spus că nu livrează un pachet pentru că acolo „sunt ţigani răi”.
Cel mai des se confruntă cu această situaţie cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială nr. 5 Săcele, aflată în cartierul Gârcini.
Florentina Tituleac, învăţătoare la şcoala respectivă, a realizat mai multe campanii de sprijinire a copiilor din comunitate, iar oameni din întreaga ţară au donat ghiozdane, colete, laptopuri pentru aceştia. Compania de curierat s-a oprit însă cu livrarea doar la sediul din Braşov sau în alte zone din oraşul Săcele, iar pentru a ridica pachetele a trebuit să meargă cu maşina personală sau cu microbuzul şcolii.
Din Gârcini până în Braşov sunt circa 17 kilometri, iar doar drumul dus durează 25 de minute.
„Acum doi ani, am avut 14 colete mari cu ghiozdane pentru copii. În portbagajul unei maşini obişnuite încăpea cel mult o cutie. Şi, efectiv, au refuzat să le livreze. Nu îmi venea să cred în ce situaţie eram. Le-au adus până la un punct din Săcele, iar de acolo am făcut mai multe drumuri cu microbuzul şcolar pentru a le putea duce la adresa la care ei trebuiau să le livreze”, a explicat Florentina Tituleac.„Înţeleg că ei refuză să livreze, dar de ce mai preiau coletele?”
Situaţia s-a repetat şi vineri, 2 septembrie. Învăţătoarea a fost anunţată de Fan Courier Braşov că trebuie să meargă la sediul din Braşov, dacă vrea să ridice un pachet care nu poate fi livrat la şcoală, aflată pe strada Barajului din cartierul Gârcini al oraşului Săcele.
Florentina Tituleac susţine că operatorul telefonic a oferit şi o explicaţie: „Nu livrăm pe Barajului, pentru că sunt ţigani răi acolo”.
„Fan Courier nu a livrat niciodată coletele, indiferent de situaţie, pe motiv că nu livrează în zonă pentru că sunt «oameni răi», «ţigani răi». De regulă, eu cer livrarea la mine acasă pentru a evita situaţiile neplăcute, dar în unele situaţii nu este posibil pentru că în unele proiecte este vorba de mai mulţi parteneri care trimit diferite materiale. Nu discut eu direct cu ei pentru a stabili datele de livrare. Aşa s-a întâmplat şi de data aceasta, am primit mesaj pe telefon că îmi pot ridica coletul de la sediu”
, a spus Florentina Tituleac.

Aceasta a spus că a vorbit în mai multe rânduri cu cei de la companie să nu mai preia coletele pe care vor să le transmită diferite persoane din ţară, pentru a evita orice încurcătură.
„Ceea ce este şi mai greu de înţeles este că angajaţii Fan Courier au ajuns la noi la şcoală pe 31 martie, cu mai multe table şi suporturi pentru flipchart, primite tot printr-o donaţie. Când le-am amintit celor de la Fan Courier despre acest eveniment, au spus că a fost o excepţie şi că nu se va mai repeta. Eu înţeleg că ei refuză să livreze într-o anumită zonă, dar de ce mai preiau coletele? Dacă ar fi un punct de ridicare a coletelor în Săcele, ar fi mai uşor, dar pentru a ajunge la sediul din Braşov, eu trebuie să parcurg aproximativ 25 de minute cu maşina doar dus – sunt cam 17 kilometri”, a explicat învăţătoarea.

Şef Fan Courier: „S-a întâmplat în mai multe locuri din ţară”
Contactat telefonic de Libertatea, managerul companiei Fan Courier, Felix Pătrăşcanu, a spus că a primit o sesizare în acest sens şi a solicitat directorului zonal din Braşov să se intereseze să vadă de ce nu s-a livrat pachetul.
„Nu ştiu exact care este situaţia acum, aştept explicaţii de la Braşov. Realitatea este că avem mai multe localităţi din ţară, locuite, într-adevăr, în principal de minoritatea romă, unde curierii au fost bruscaţi, bătuţi, li s-a furat marfa, maşinile au fost devalizate. S-a întâmplat în mai multe locuri din ţară, dar şi în Bucureşti. Nu ştiu exact care este cazul aici”, Felix Pătrăşcanu, manager Fan Courier.
El a precizat că reprezentanţii companiei sale au făcut mai multe plângeri la Poliţie pentru situaţiile petrecute în zonele în care au întâmpinat probleme, precizând că „nu sunt ajutaţi în unele comunităţi şi curierii nu sunt în siguranţă”. De aceea, politica firmei este să facă expedierile către cel mai apropiat sediu, iar destinatarii să vină să ridice coletele.
Şeful Fan Courier a mai spus că, dincolo de orice explicaţii, atitudinea operatorului care ar fi spus că nu se fac livrări în zonă pentru că sunt „ţigani răi” nu a fost potrivită „şi va fi pedepsit pentru lucrul acesta – nu avea dreptul să spună aşa ceva”.
Întrebat dacă ar fi o soluţie ca acele comenzi ce nu pot fi livrate să nu mai fie preluate, managerul Fan Courier a spus „nu este o variantă”.
„Regula noastră este să livrăm din uşă în uşă, asta facem de obicei. Este un lucru care ne deranjează, faptul că nu putem ajunge în anumite locuri. Însă în această situaţie nu am toate datele, este doar o presupunere, aştept mai mult explicaţii pentru a afla despre ce este vorba”, a completat Felix Pătrăşcanu.Primar Săcele: „Zona e renumită pentru comportamentul locuitorilor”
Despre cartierul Gârcini, confruntat cu grave probleme sociale, se spune că adăposteşte cea mai mare comunitate de romi din România. La un recensământ realizat de autorităţile locale în 2017 au fost înregistrate 5.975 de persoane. Dintre acestea, 77,8% s-au declarat români, 21,3% romi şi 0,9% de etnie maghiară, conform Mediafax.
Primarul municipiului Săcele, Virgil Popa, a cerut anul trecut înfiinţarea unei secţii de poliţie în acest cartier.
„Problemele din cartierul Gârcini nu sunt noi, zona fiind renumită pentru comportamentul locuitorilor, însă în ultima vreme, evenimentele neplăcute încep să fie din ce în ce mai dese. Ca şi administraţie locală am demarat o serie de acţiuni pentru a pune lucrurile în ordine şi în Gârcini, însă pentru a menţine ordinea în acest cartier este nevoie şi de înfiinţarea unei secţii de poliţie”, a spus Popa.

Comentarii

'Dorin'

2022-09-17 06:29:59


'Sunt curier pe zona de Sacele și fac livrări în zona garcini de 3 ani nu am întâmpinat niciodată probleme cu ei \nTotul depinde de curier trebuie sa ai răbdare și sa le explici procedura de livrare și ei înțeleg\n'

'George'

2022-09-16 09:54:30


'Părinții mei a trebuit să vândă o casa care valora 100 mii de euro la 40 mii de euro și avea sa vândut din cauza zonei de lângă ei .... Am avut vecin ucis din bătaie și ținut în casa lor sechestrat până la scos în sicriu din casa . Multe altele și mai grave ,dar noi vrem sa si integram prin a ne distruge familiile noastre și viitorul . Noi suntem generația de sacrificiu . De banii de casa nu ne-a ajuns nici de un apartament sa încăpem toată familia . \nCei care le țineți partea ,va doresc să stați printre ei macar jumate de viață și să îndurați macar jumate cât au indurat alții și veți vedea ca doriți sa vă mutați pe lună apoi .'

'Eu eu'

2022-09-15 14:56:27


'Ăsta este adevărul din păcate în foarte multe zone sunt agresivi și sar la bătaie doar cei ce au pățit stie ...\nPana la urma de ce sa îți riști viata ta dacă nu pot fi oameni sa se comporte civilizat sa nu le mai ducă nimeni coletele.\nUn caz când sa dus curierul cu pachet erau niște papuci tot la romi unul a sărit sa între peste șoferul curier să-l ia la bătaie ca nu este pachetul cu deschidere a băgat pumnul pe geam iar\n ceilalți sau pus în fața mașini și au luat și au desfăcut pachetul cu forța pachetul nu avea deschidere la livrare fiind stânjeniti ca nu-l lasă se desfacă pachetul.\nDacă pachetul nu corespunde cu ce au comandat este alta culoarea sau ceva ei nu înțeleg ca nu este vina curierului zice ca curierul este de vina și aplica violență..\nAtunci de ce sa îți riști viata cu ei au fost cazuri ca au ieșit cu toporul și au lovit în masini. \nProfesoara sa se ducă sa cumpere din librari sau sa comande prin posta dacă nu. \nNu vreau sa știu ce viata are o profesoara între ei.\n'

'FLO'

2022-09-15 08:37:08


'Fara suparare , nici eu ca taximetrist nu ma duc in garci , sa se duca cine dracu vrea , atata timp cat boschetareala e in floare , comportamentu lor lasa de dorit nu multumesc . Nici pizza nu se livreaza acolo si se face scandal pe tema asta . Pai oare de ce nu se livreaza pizza nici macar la scoala din garci ? Dar astia de tot comentati stiti ca invatatoarele au avut cutitu la gat pus de catre copiii de clasa a 3 ? , exact asa e si cu coletele si taxiu\n\n'

'Cineva'

2022-09-14 20:56:59


'Articol de toata jena! Mergeti si livrati voi in Garcini si dupa aia faceti stirea! '

'Vladimir '

2022-09-14 10:50:47


'Incredibil unde s-a ajuns. Să le fie frică oamenilor sa spuna adevarul despre ce se întâmplă în acest oraș. Dacă nu se iau măsurile corecte, Săcele va fi distrus. Cel mai bun exemplu este starea in care a ajuns cartierul Electroprecizia, lasat de autoritatile sacelene la cheremul populației din Garcini, traiul locuitorilor care plătesc impozite pentru acest cartier neinteresand pe nimeni. Din pacate.'

'Pepe'

2022-09-14 09:04:26


'Faptele vorbesc. Propun ca șeful Fan Courier sa facă livrările coletelor în zonă cu masina personala, iar daca refuză sa se ascundă după usa si sa-si dea două palme.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie