banner la cocos banner promotional

Curs BNR

1 EUR = 4.9770 RON

1 USD = 4.5937 RON

1 GBP = 5.9445 RON

1 XAU = 447.8879 RON

1 AED = 1.2507 RON

1 AUD = 2.8888 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.8094 RON

1 CAD = 3.2054 RON

1 CHF = 5.2096 RON

1 CNY = 0.6335 RON

1 CZK = 0.1991 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0908 RON

1 HUF = 1.2460 RON

1 INR = 0.0535 RON

1 JPY = 3.0780 RON

1 KRW = 0.3139 RON

1 MDL = 0.2543 RON

1 MXN = 0.2276 RON

1 NOK = 0.4357 RON

1 NZD = 2.6445 RON

1 PLN = 1.1862 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0543 RON

1 SEK = 0.4547 RON

1 TRY = 0.1206 RON

1 UAH = 0.1106 RON

1 XDR = 6.1073 RON

1 ZAR = 0.2523 RON

Editia 8387 - 25 mar 04:45

SUA şi UE se încruntă una la alta, România tremură de-a binelea

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 17 februarie 2025

SUA şi UE se încruntă una la alta, România tremură de-a binelea

Statele Unite ale Americii arată o nouă abordare în relaţiile cu Uniunea Europeană.  Ultimele declaraţii date de Donald Trump şi de cei mai importanţi oficiali americani, culminând cu cea a lui JD Vance, au provocat iritare la Bruxelles şi în marile cancelarii europene, dar şi o adevărată isterie. Ce ascund însă toate aceste declarţii nu este însă foarte clar pentru mulţi.

Ce se întâmplă
Aşa cum era de aşteptat, şi adversarii lui Donald Trump au profitat pentru a critica poziţiile administraţiei sale şi nu au ezitat să spună că SUA s-ar pregăti să trădeze Europa. În România, declaraţiile lui Vance, care a spus că autorităţile române au anulat alegerile prezidenţiale fără a avea suficiente argumente au provocat nervozitate.
„M-a frapat faptul că un fost comisar european a apărut recent la televizor şi părea încântat că guvernul român tocmai a anulat un întreg scrutin. El a avertizat că, dacă lucrurile nu merg conform planului, acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în Germania”, a spus JD Vance, aluzie la declaraţiile interpretabile ale fostului comisar european Thierry Breton, din ianuarie, în care a sugerat că alegerile din Germania ar putea fi anulate, la fel cum s-a întâmplat în România.
Unii s-au grăbit să vadă în declaraţiile lui Vance un amestec al SUA în problemele interne ale unor state europene, iar alţii au mers până la a spune cu subiect şi predicat că americanii se pregătesc să abandoneze Ucraina, dar şi întreaga Europă, inclusiv România, în braţele lui Putin.
Declaraţii precum cea a lui JD Vance nu fac decât să arate faptul că România nu ştie a comunica şi arată ineficienţa actorilor pe care se bazează politica externă română de a explica SUA ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă în România, dar şi faptul că nu am fost capabili să furnizăm dovezi suficient de clare în sprijinul deciziei de a anula alegerile. De altfel, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a recunoscut că statul român trebuie să facă mai multe eforturi pentru a explica ceea ce s-a întâmplat la alegeri şi motivele care au stat la baza deciziei de a le anula. Însă lipsa comunicării autorităţilor nu este o problemă nouă. România, spune Hari Bucur Marcu, expert internaţional în probleme de politici de apărare naţionale, s-a dovedit incapabilă să comunice eficient şi să-şi susţină interesele la Washington nu numai în aceste probleme.

America nu ne va „trăda”
Hari Bucur Marcu a fost printre oamenii care au făcut posibilă acceptarea României în NATO. El atrage atenţia că acuzaţiile aduse Americii cum că ar intenţiona să abandoneze Europa şi România sunt ridicole şi complet neadevărate.
Hari Bucur Marcu a comentat şi declaraţiile noului şef al Pentagonului, Pete Hegseth, care a anunţat că trupele americane nu vor face parte din nicio misiune de menţinere a păcii în Ucraina şi că o astfel de misiune nu ar trebui să fie acoperită de articolul 5 al NATO, articol ce se referă la apărarea colectivă, dar şi alte afirmaţii, referitoare la reducerea prezenţei americane în Europa. „Statele Unite rămân angajate în alianţa NATO şi în parteneriatul de apărare cu Europa. Punct. Dar Statele Unite nu vor mai tolera o relaţie dezechilibrată care încurajează dependenţa”, a punctat zilele trecute Hegseth. Deşi reacţia europenilor a fost una furibundă, Hari Bucur Marcu vorbeşte despre o falsă problemă şi aminteşte că SUA au decis încă din timpul mandatului lui Barack Obama că principala prioritate pentru americani o reprezintă regiunea Indo-Pacific, iar Europa va fi trecută în plan secundar.
„Glumind puţin, deşi nu prea este de glumit, este ca şi în bancul cu cerşetorul care s-a obişnuit să primească mereu câte 10 lei de la un acelaşi trecător. La un moment dat, omul nu i-a mai dat bani când a trecut pe lângă el. Nervos, cerşetorul l-a abordat cu tupeu şi l-a întrebat de ce nu-i mai dă bani ca înainte. Iar omul i-a explicat că are cheltuieli mai mari de când copilul e la facultate, că are propriile probleme, că trebuie să facă economii. Ei bine, în acel moment cerşetorul a izbucnit furios şi i-a reproşat: «Aha, deci tu îţi ţii copilul la facultate pe banii mei, nesimţitule!». Păstrând proporţiile, aceeaşi reacţie am văzut-o şi din partea unor europeni, care s-au obişnuit ca SUA să le furnizeze aproape gratis securitate începând cu Al Doilea Război Mondial”, spune expertul, cu referire la faptul că SUA acoperă 70% din Bugetul NATO, iar UE 20%.

De ce nu mai pot americanii să se ocupe doar de Europa
Aspectul care le scapă europenilor sau nu vor să ţină cont de el este că între timp situaţia la nivel global s-a schimbat, iar SUA au şi alte provocări, însă resursele americanilor nu sunt nici pe departe infinite. „Problema este că între timp au apărut şi alte probleme, mai cu seamă provocarea Chinei, care pune în pericol interesele Americii. Evident, SUA se vor concentra pe această rivalitate, aşa cum pe timpul Războiului Rece s-au concentrat pe rivalitatea cu fosta URSS. Pentru că acum, pentru americani, China e marele pericol, nu Rusia. Şi cum ar putea să se sperie americanii de ruşi când Rusia are un buget de 20 de ori mai mic decât SUA şi când Rusia nu are forţa să-i pună în pericol. OK, dacă vorbim de capacităţile nucleare Rusia e la acelaşi nivel cu SUA, dar în rest americanii îi surclasează la orice capitol. În schimb, în ultimii ani, China a ajuns aproape la acelaşi nivel cu America, iar la unele capitole o ia în faţă. Aşa că americanii nu au cum să se piardă în detalii cu Rusia, când marea lor provocare vine de la Beijing, nicidecum de la Moscova”, mai spune Hari Bucur Marcu.

Nu pleacă nicăieri
În ce priveşte România, lucrurile sunt la fel de clare. Expertul susţine că nu se pune problema ca americanii să renunţe la bazele militare din ţară sau la parteneriatul strategic cu România. „Au spus unii că pleacă americanii de la baza Kogălniceanu sau de la Deveselu. Păi, în primul rând Kogălniceanu nu e baza americană, e bază NATO. E doar o bază închiriată de americani pentru anumite misiuni. Bun, sunt discuţii şi planuri ca ea să devină o bază americană, discuţii şi planuri care sunt convins că au început pe vremea lui Trump. Apoi, Câmpia Turzii este un aerodrom în care americanii au adus inclusiv drone la un moment dat. Cât despre scutul de la Deveselu, nu se pune iarăşi problema să fie abandonat. Americanii nu l-au făcut peste noapte şi nu îl vor abandona peste noapte, asta e clar”, e convins expertul.
În plus, poziţia strategică a României şi bazele sale militare sunt importante, iar SUA nu iau în calcul să renunţe la colaborarea apropiată cu autorităţile române.
„Revenind la baza Kogălinceanu, să le spunem oamenilor că ea va intra în ecuaţie în momentul în care se vor contura condiţiile de pace de după război. Războiul în Ucraina se va încheia la un moment dat, iar după oprirea războiului vor urma lungi negocieri, cred că nu apucă să se termine mandatul Trump şi să vadă un tratat serios de pace realizat, ci doar un armistiţiu. Dar una peste alta, dacă America vrea să aducă argumente de forţă, aşa cum spune de fiecare dată Trump, categoric că forţa bazei de la Kogălniceanu va creşte exponenţial. Adică aici va fi o prezenţă americană consistentă. Şi vor avea nevoie de această bază nu doar pentru Rusia, ci mai ales pentru Iran. Americanii mai au bază în Arabia Saudită, dar asta nu înseamnă că vor renunţa la celalalte. Ca să rezum, nu se pune problema să plece americanii şi nici să ne abandoneze Rusiei”, explică Hari Bucur Marcu.
„Eu am mai spus că politica de securitate şi politica externă a Statelor Unite nu este pe o persoană fizică, nu este pe Trump, nu este pe Obama. Deci e o politică care se gândeşte cu 20 de ani înainte, se aplică de oricine ar fi la Casa Alba. Diferenţele sunt doar de ton, de aspect, de discurs şi aşa mai departe. Dar politica ca atare asta este. Şi se  ştia încă de acum 20 de ani că China va ajunge atât de puternică încât americanii nu vor avea de ales şi vor fi nevoiţi să o oprească în tendinţele sale expansive. S-a şi vorbit suficient despre asta, aşa că nu ai cum tu Europa să vii acum şi să spui că te simţi trădată sau că nu ştiai că asta se va întâmpla”, mai spune Marcu.

Putin şi ai lui au scos şampaniile din frigider
În opinia sa, declaraţiile acide la adresa SUA şi antiamericanismul servesc în acest moment doar Rusiei. „Am văzut fel de fel de declaraţii şi reacţii că America ne va «vinde». De regulă, ele sunt făcute de oameni care nu au cunoştinţe minime în acest domeniu, dar vorbesc pentru că e la modă. Iar unii vorbesc pentru că e la modă să-l înjuri pe Trump. Toate discuţiile astea şi toată acestă stare de încrodare serveşte de minune unei ţări: Rusia. Cred că cei de la Kremlin jubilează, probabil că e sărbătoare acum la ei. Nici lor nu le vine să creadă cum pun problema europenii, se bucură că există atât de multă dezbinare în NATO şi sigur sărbătoresc asta. Clar, Rusia sărbătoreşte deja prostia asta”, e semnalul de alarmă tras de Hari Bucur Marcu.

Două variante
De aceeaşi părere este politologul Flavius Caba. Interesul principal al SUA va fi în Asia, zona Indo-Pacific cum îi spun americanii, Asia-Pacific, cum îi spun chinezii. În acelaşi timp, Flavius Caba nu exclude ca inclusiv în România să avem pe viitor o prezenţă americană mai redusă. Însă SUA vor continua, spune el, să asigure toate garanţiile României şi celorlalţi aliaţi, îndemnându-i în paralel să se implice mai mult pentru a-şi asigura propria securitate.
Pe de altă parte, spune el, în România există şi o a doua variantă. Pornind de la afirmaţiile lui Trump din primul mandat, când a vorbit despre faptul că SUA ar putea să-şi retragă o parte din trupele staţionate în Occident şi să le mute chiar în România, varianta rămâne în picioare.
Generalul-locotenent (r) Cătălin Tomescu, fostul şef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, are şi el un mesaj optimist. Americanii nu-şi vor abandona niciodată aliaţii, spune el, şi aminteşte că însuşi JD Vance şi Pete Hegseth au subliniat că SUA îşi vor respecta angajamentele. „Pe bună dreptate americanii s-au săturat să dea ei aproape toţi banii, iar restul doar cu ţârâita. Vedem că ţări bogate ca Germania şi Franţa nu vor să dea nici cei 2% din PIB conveniţi anterior, dar au pretenţii”, susţine generalul. Pe de altă parte, americanii nu au nimic împotriva României şi nici nu vor să o abandoneze. „România nu intră în ecuaţia asta. România s-a conformat cerinţelor NATO atât cât s-a putut şi s-au dat banii necesari pentru asta, tot atât cât s-a putut ca să nu avem probleme interne şi convulsii sociale. Sigur, n-am făcut cât a făcut, de exemplu, Polonia. Sigur că se putea şi mai bine, dar mesajul americanilor nu ne vizează pe noi, noi ne-am îndeplinit obligaţiile”, susţine generalul Cătălin Tomescu.
 

+1 -4

Comentarii

'Barbu Gh.'

2025-02-17 12:20:22


'U.E.-ul ăsta devine din ce în ce mai insignifiant.'

'Barbu Gh.'

2025-02-17 04:34:02


'Și uite așa americanii ăștia s-au dovedit a fi miște putiniști. ,,Rușine\" lor.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie