Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 11:36

Strategia becului

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 15 sepembrie 2022

Ce mini-investiţii ne propune ministrul Energiei, Virgil Popescu

Strategia becului

Guvernul României începe operaţiunea „schimbaţi becurile". Decizia vine după ce Comisia Europeană a anunţat planul prin care toate ţările membre, inclusiv România, trebuie să facă economie.

Cu bani de la Guvern
„Pentru a face economie la energia electrică primul lucru recomandat este schimbarea becurilor. Am mai spus, în paralel ar trebui ca Guvernul prin fondul de Mediu, există bani acolo, ar trebui să ajute populaţia ca să poată să-şi facă aceste mini-investiţii. Să vedem unde este consumul. Consumul cel mai vizibil este iluminatul. Evident este loc suficient în România să schimbăm becurile cu corpuri de iluminat eficiente. Pentru persoanele fizice am recomandat şi schimbarea electrocasnicelor cu unele eficiente care au clasă A+. Eu personal mi-am schimbat înainte de iarna trecută şi fac economie 30% la consumul de gaz doar schimbând centrala. Mai am şi panouri fotovoltaice. Recomand cu căldură panourile fotovoltaice, se va vedea o scădere uluitoare a preţului la factură", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu. În acest context, acesta a precizat că el plăteşte 120 de lei la energia electrică.
Anunţul vine după ce Comisia Europeană a prezentat planul prin care toate ţările membre, inclusiv România, trebuie să facă economie la energia electrică. Mai exact va fi redus consumul cu 10% în fiecare ţară şi cu 5% în orele de vârf. „Desigur, la noi în România cred că avem o marjă de manevră mult mai mare decât celelalte state. Cred că în continuare la noi, atât în zona casnică, cât şi non-casnică, instituţii publice, cred că e loc, de exemplu, de schimbarea corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente, cu corpuri eficiente de iluminat, ceea ce e posibil ca în celelalte state membre acest lucru să fie făcut deja”, a reiterat ministrul.
„În baza mandatului pe care l-am primit în şedinţa de guvern dinaintea Consiliului de Energie, am prezentat punctul de vedere al nostru, al României, cu privire la lucrurile care trebuie făcute în piaţa de energie electrică. Respectiv susţinem plafonarea preţului gazului natural, decuplarea preţului gazului natural de preţul energiei electrice, pentru că principala cauză a preţurilor mari a energiei electrice din Europa este preţul mare al gazului natural, în special al gazului natural de provenienţă din Federaţia Rusă, care, după părerea mea, şi a colegilor europeni, este clar manipulat în sensul creşterii artificiale a acestuia”, a mai declarat Virgil Popescu.
 
Premii pentru cei care fac economii
Executivul se gândeşte şi la o modalitate de a-i bonifica pe cei care doresc să economisească energie, a mai anunţat ieri ministrul Energiei. „Ne gândim, şi premierul a spus, ne gândim şi la o modalitate de a-i bonifica pe cei care doresc să facă acest lucru. Şi vrem să venim nu numai cu „trebuie să plătească mai mult dacă consumă mai mult" ci şi dacă cumva economisesc să câştige ceva. Şi ne gândim să îmbinăm aceste două lucruri. Nu mă întrebaţi cum va fi, pentru că gândim acest mecanism cum ar trebui să fie în aşa fel încât să fie şi stimulativ, pentru că ne dorim efectiv ca oamenii să rămână cu mai mulţi bani în buzunar", a spus Popescu.

Speranţe pentru „mai multe industrii”
Virgil Popescu a precizat că şi-ar dori ca multe industrii să fie prinse în Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie. „Mi-aş dori foarte multe industrii să fie prinse în această ordonanţă, aşa cum era şi înainte. Şi Ministerul Energiei să ştiţi că nu se va opune niciodată de a proteja mai mult, o plajă mai largă de industrii şi o plajă mai largă de populaţie. Trebuie să discutăm şi cu Ministerul Economiei, şi cu Ministerul de Finanţe, pentru că nu noi suntem cei care spunem ce industrii trebuie să intre. Ordonanţa a fost creată exact pe ce s-a hotărât în Coaliţia de guvernare", a explicat oficialul.

MĂSURI DE ECONOMISIRE A ENERGIEI ÎN ALTE ŢĂRI
- Amendă sau închisoare pentru elveţieni, dacă au 20 de grade Celsius în case, în loc de 19.
- Amenzi pentru francezii care nu închid uşa în spaţiile unde funcţionează aerul condiţionat.
- Parisul va stinge luminile turnului Eiffel cu o oră mai devreme.
- Fără reclame iluminate pe timp de noapte, în marile oraşe din Franţa.
- Planul Austriei pentru a economisi energie în staţiunile de schi: gondole mai lente şi fără nocturnă pe piste.

CELE 5 SFATURI OFERITE DE GUVERN PENTRU ELVEŢIENI
- Să nu încălzească niciodată camerele la mai mult de 20 de grade. Setarea termostatului cu un grad mai puţin poate reduce consumul de energie pentru încălzire cu 10%.
- Să pună capace pe oale în timp ce gătesc. O mare parte din energie se evaporă dintr-o oală descoperită iar un capac ajută la reţinerea căldurii şi la accelerarea gătitului.
- Să stingă luminile atunci când părăsesc o încăpere. Lăsarea luminilor aprinse în camere goale reprezintă o risipă inutilă de energie.
- Să oprească complet calculatoarele şi aparatele electrice. Dispozitivele aflate în stand-by continuă să consume energie.
- Să facă duş în loc de baie. Duşurile să fie scurte, la nu mai mult de 37 de grade, o temperatură ideală pentru organism şi pentru a economisi energie.

+2 -6

Comentarii

'Willy'

2022-09-15 12:15:34


'Mai bine cumpara statul energia direct de la producatori si o revinde populatiei. De ce sa platim de zece ori pretul? Cine vrea sa faca afaceri cu energie sa isi construiasca baraje, centrale nucleare si sa vanda cu cat vrea. '

'stercalau'

2022-09-15 07:28:39


'cu ce drept ne cere guvernul sa facem economi,cun sa ne spalam ,cum sa nre incalzim.daca ei se iau dupa altii sa plece .poporul ia ales nu bruxelul.ce ma intereseaza ca ue la nu se intelege cu putin.e treaba lor.si apoi americanii vad ca nu zic nimic despre alimentarea cu gaze si petrol.'

'Rammstein'

2022-09-15 06:46:32


'Să vă fie rușine nenorociților,l-ați omorât degeaba pe ceaușescu...\nAveți grijă Târgoviște vă așteaptă... '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie