Curs BNR

1 EUR = 4.9737 RON

1 USD = 4.5689 RON

1 GBP = 5.9158 RON

1 XAU = 353.2067 RON

1 AED = 1.2439 RON

1 AUD = 3.0952 RON

1 BGN = 2.5430 RON

1 BRL = 0.8399 RON

1 CAD = 3.3553 RON

1 CHF = 5.0989 RON

1 CNY = 0.6298 RON

1 CZK = 0.1961 RON

1 DKK = 0.6666 RON

1 EGP = 0.0952 RON

1 HUF = 1.2665 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 2.8711 RON

1 KRW = 0.3319 RON

1 MDL = 0.2578 RON

1 MXN = 0.2577 RON

1 NOK = 0.4267 RON

1 NZD = 2.7907 RON

1 PLN = 1.1680 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0521 RON

1 SEK = 0.4334 RON

1 TRY = 0.1390 RON

1 UAH = 0.1114 RON

1 XDR = 6.0575 RON

1 ZAR = 0.2541 RON

Editia 8221 - 16 iul 08:22

Statul contra statului

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 30 mai 2024

Proiectul renovare a Agrementului de sub Tâmpa și de digitalizare a bibliotecilor din judeţul Braşov s-a împotmolit în hârtii

Statul contra statului

Pregătit de anul trecut, proiectul transformare a Complexului Agrement de sub Tâmpa într-un spaţiu al Bibliotecii Judeţene Braşov şi de modernizare a altor biblioteci din judeţ bate pasul pe loc din cauza birocraţiei. Pentru acest proiect, Consiliului Judeţean Braşov i-a fost acceptată o finanţare europeană de 20.174.296 lei, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), însă contractul nu a fost semnat nici în ziua de azi, asta pentru că nu au fost depăşite toate obstacolele birocratice. De altfel, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Szenner Zoltan, ne-a declarat miercuri, 29 mai, că abia acum a fost finalizat dosarul de finanţare. „După părerea mea, cea mai mare piedică în calea investiţiilor şi a absorbţiei de fonduri nerambursabile de către instituţiile de stat, o reprezintă tot instituţiile statului. De acum aşteptăm să fim invitaţi să semnăm contractul de finanţare. Sper ca acest lucru să se întâmple în aproximativ 2 – 3 săptămâni, ca apoi să putem trece la etapa de implementare, unde termenele sunt extrem de strânse”, a declarat Szenner Zoltan.

„Ne chinuim de doi ani cu proiectul”
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov a declarat că a început să pregătească proiectul de modernizare a bibliotecilor în urmă cu doi ani şi se aştepta ca totul să „meargă ca uns”, însă nu a fost aşa.  
„A fost un proiect complex, dar am reuşit să conving toţi primarii care au biblioteci în localitate să ni se alăture şi le mulţumesc pentru asta. Pentru partea care ne priveşte direct, respectiv Biblioteca Judeţeana, a durat mult proiectarea, deşi timp de aproape un an am mers săptămânal la sediul instituţiei pentru a verifica stadiul. Nu cred că era treaba unui vicepreşedinte, dar am văzut că altfel nu merge. A durat mult şi obţinerea avizelor, dar între timp cu ajutorul ADDJB, Excelsium Consulting şi a unei echipe de la biblioteca judeţeană, am scris proiectul, am depus cererea de finanţare şi a fost aprobată. Am crezut că gata, ce-a fost mai greu a trecut. Nu chiar, după aceea am primit constant cereri de clarificări, de la responsabilul de proiect de la Autoritatea pentru Digitalizarea României, răspundeam la una primeam alta”, a spus reprezentantul Consiliului Judeţean Braşov.  
Nici în ceea ce priveşte obţinerea avizului de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru intervenţiile de la Complexul Agrement lucrurile nu s-au mişcat mai rapid, pentru că, a spus Szenner Zoltan, în prealabil a fost nevoie de realizarea unei expertize tehnice. „Achiziţia serviciilor de proiectare a fost realizată de bibliotecă şi care a durat nepermis de mult. E greu când beneficiarul principal nu se implică atât de mult cum ţi-ai dori. Finalmente am luat expertiza, am obţinut avizul ISU şi Autorizaţia de construcţie în timp record şi am crezut ca gata... semnăm contractul”, a continuat vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Două seturi de Certificate fiscale
„De la Autoritatea pentru Digitalizare ne-a cerut să trimitem Certificatele fiscale de la fiecare primărie beneficiară, după care teoretic puteam să semnăm contractul. Am sunat toţi primarii şi majoritatea le-au trimis în timp scurt, cu excepţia a două localităţi de la care am primit foarte târziu, într-un caz fiind vorba de mai bine de două săptămâni de întârziere. Am trimis certificatele fiscale la Autoritatea pentru Digitalizarea României şi mi-au spus că va mai dura câteva zile până când verifică dosarul”, a mai spus Szenner Zoltan.
Verificarea dosarelor a fost destul de lentă exista riscul certificatele trimise de primele primării să expire (conform legislaţiei, aceste documente au o valabilitate de 30 de zile).
„Am avut o discuţie cu reprezentanţii ANAF, care mi-au recomandat ca de obţinerea noilor Certificate fiscale să ne ocupăm noi, Consiliul Judeţean, în numele beneficiarilor. Am făcut acest lucru, am obţinut certificatele, le-am transmis la Bucureşti, am răspuns tuturor clarificărilor, iar acum aşteptăm să fim chemaţi pentru a semna contractul”, mai spus Szenner Zoltan.

Spaţii educative, culturale şi de relaxare, în Complexul Agrement
Reamintim că prin acest proiect urmează să fie reabilitată clădirea fostului Complex Agrement de sub Tâmpa (primită în administrare de Biblioteca Judeţeană Braşov). De asemenea, în acest imobil vor vi amenajate săli de împrumut şi de lectură, dar şi spaţii educative, culturale şi de relaxare. Alte trei biblioteci din judeţ - cele din Vama Buzăului, Victoria şi Drăguş - vor fi şi acestea complet renovate, modernizate şi echipate similar cu Biblioteca Judeţeană, dar la o altă scară, pentru a deveni adevărate hub-uri locale pentru educaţie, moderne şi atractive atât pentru tineri, cât şi pentru alte categorii de vârstă.
Pentru toate celelalte 26 de biblioteci publice din judeţ, proiectul prevede dotarea cu echipamente informatice noi şi moderne, astfel încât bibliotecile să poată deveni un punct de referinţă al fiecărei comunităţi: calculatoare moderne, imprimante multifuncţionale, echipamente audio-video, videoproiectoare, ecrane de proiecţie, table interactive, precum şi accesoriile şi softurile necesare.

+3 -2

Comentarii

'Aurel Amalineia'

2024-05-30 09:02:20


'Asa se intampla cand suntem condusde nise pungasi,neaveniti,analvabeti care sunt pusi sa-si arate prostie si sa incurce itile aici la Brasov ,asa cum s-au batut joc si de munca unor tineri de la FCM Brasov,in loc sa promoveze sa disfintat'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie