Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 14:03

Stagiunea „Criza”, de la Teatrul „Sică Alexandrescu”, departe de final

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 20 decembrie 2016

Pe facebook, grupul protestatarilor continuă să posteze imagini de la manifeste în stradă. Pe de altă parte, şefii le cer să despăgubească instituţia cu peste 190.000 lei, finanţarea tăiată de Consiliul Local pentru perioada în care aceştia au închis Teatrul

Stagiunea „Criza”, de la Teatrul „Sică Alexandrescu”, departe de final

După încheierea Festivalului de Dramaturgie Contemporană, conducerea interimară a Teatrului „Sică Alexandrescu” - care are susţinerea a 68 dintre cei 80 de angajaţi - şi reprezentaţii Sindicatului instituţiei, şi-au spus punctul de vedere, într-o conferinţă de presă, referitor la diversele afirmaţii vehiculate mai ales pe facebook de grupul protestatarilor – cum singuri se numesc. Cea mai recentă postare a acestui grup este de la un protest care a avut loc sâmbăta trecută, la care au fost afişate pancarte cu mesajul de genul „Fără cultură cu pumnul în gură”, „Ne vrem actorii înapoi”, „Plimbă Geanta” etc.
În prezent, director interimar al Teatrului este actriţa Viorica Geantă Chelbea, numită după demisia lui Dan Marius Zarafescu, cel care a câştigat concursul pentru postul de manager, concurs organizat de Primărie, pe care protestatarii l-au denunţat ca fiind unul „trucat”, în consecinţă refuzând să mai joace. Nici cu noul director, care avea iniţial 55 de semnături, apoi 68, protestatarii nu au urcat pe scenă. Mai mult, povesteşte conducerea interimară, în 26 octombrie, după ce au participat la repetiţia generală pentru piesa „Dansând în noapte”, actorii protestatari au refuzat să joace, cu toate că spectatorii erau deja în foaier. Luna trecută, Maria Gârbovan şi Marius Cordoş au fost concediaţi, după ce cazurile lor au fost analizate de Comisia de disciplină. De altfel, spune conducerea interimară a instituţiei, cei doi au mai primit un avertisment de la fosta conducere, asigurată, interimar, de contabila Mariana Hudişteanu, şi ea concediată. În prezent, din grupul iniţial de protestatari, doar trei actori mai sunt angajaţi ai instituţiei, conform conducerii Teatrului.

„S-au dat singuri afară”
„S-au dat singuri afară (cei concediaţi – n.r.). Aş avea şi eu o întrebare, unde în lumea asta nu te duci la muncă şi eşti plătit şi chiar recompensat pentru faptul că nu ai venit la muncă? Nu le-am cerut decât să facă ce ştiu mai bine, să joace teatru, să urce pe scenă şi să joace teatru”, a declarat, ieri, Viorica Geantă Chelbea.
Potrivit acesteia, concedierile actorilor au fost făcute conform regulamentului şi nu „ilegal” sau „abuziv”. „În regulamentul teatrului există un punct care spune aşa: neprezentarea la o repetiţie generală sau spectacol poate fi considerată abatere gravă şi poate merge până la desfacerea contractului de muncă”, a precizat actriţa, care a mai amintit că acţiunile protestatarilor au dus la suspendarea a 8 spectacole şi peste 20 de repetiţii.
„Să nu urci pe scenă că nu îţi place primarul este ca şi cum ai fi chirurg şi ţi-ai lăsa pacientul pe masa de operaţie, nu l-ai opera, că nu îţi place şeful de la Direcţia Sanitară”, a spus şi actorul Marius Cisar.
„Ei spuneau că vor respectarea legii. Şi când li s-a aplicat legea, au strigat «Abuz». Mai mult, să fii actor debutant şi într-un an, primul an de activitate, să ai trei roluri principale, să mergi apoi să spui că nu te lasă să joci şi vorbeşti despre demnitate...”, a punctat şi actorul Gabriel Costea.
Conducerea interimară este deranjată şi de faptul că actori protestatari „pozează în victime” deşi unii încă locuiesc în clădirea teatrului, fără a plăti „gaz, apă, chirie”.

„Ana Pauker şi neocomunistă”
Conducerea interimară a instituţiei spune că pagina de facebook, folosită acum de protestatari, a fost pagina oficială a Teatrului şi a fost „furată” de grupul de protestatari. „M-au făcut Ana Pauker, neocomunistă, am auzit despre mine lucruri pe care nu aş fi crezut să le aud vreodată. Sunt jignită, făcută în toate felurile, doar pentru că am acceptat să iau acest directorat pentru scurtă vreme, pentru că vreau ca teatrul acesta să existe, să funcţioneze! Am încercat să comunic cu ei, m-am rugat de ei, ne-am rugat cu toţii de ei, le-am întins mâna şi nu am primit decât ură, bălăcăreală, acuze nefondate”, a mai spus Viorica Geantă Chelbea.
Oricum, susţine directoarea Teatrului, dacă problema principală este faptul că ea este la conducere, „mă dau la o parte, dar spre ce ne vom îndrepta? Am demisia scrisă pe masă, dar nu cred că asta va rezolva problema”.
În altă ordine de idei, Viorica Geantă Chelbea spune că potenţiali colaboratori contactaţi refuză să vină aici, cât timp nu se „limpezesc apele”.
Indiferent de disensiuni, întreg colectivul vrea organizarea unui concurs pentru desemnarea unui nou director. Însă, colectivul Teatrului cere public grupului de protestatari să despăgubească instituţia cu cei peste 190.000 lei, bani tăiaţi de Consiliul Local pentru perioada în care Teatrul nu şi-a desfăşurat activitatea şi să înceteze să mai utilizeze pagina oficiala a Teatrului pentru a-şi posta mesajele de protest.

Protestul de sâmbătă, autorizat de Primărie
Ultima acţiune a protestatarilor de la teatru a avut loc sâmbătă seară, la ora 17.00, în faţa Teatrului Sică Alexandrescu, unde s-au adunat actori din Braşov, Sibiu, Cluj şi Sfântu Gheorghe.
Potrivit viceprimarului Costel Mihai, pentru acest protest a fost obţinut acordul Primăriei Braşov. Atunci, pe lângă afişarea pancartelor, protestatarii au desfăşurat bandă galben-neagră (prin care sunt delimitate perimetrele periculoase) şi au măturat prin teatru, gest prin care au sugerat că este nevoie de „curăţenie generală” în instituţie. De asemenea, ei au organizat un marş pe strada Republicii, pentru acesta nefiind solicitată o autorizaţie. De la acţiune nu au lipsit nici „politica”, prezent fiind şi consilierul local Cristian Macedonschi, care şi-a postat pe contul de Facebook o poză în care apărea cu pancarta „Jos Scripcaru de pe acoperişul teatrului”. Selfie la protest şi-a făcut şi celebrul activist Erwin Albu.

ActiveWatch îi cere primarului să „înceteze hărţuirea avertizorilor de integritate din instituţie”
După protestul de sâmbătă, organizaţia a ActiveWatch a transmis un mesaj prin care a anunţat că „salută curajul salariaţilor de la Teatrul «Sică Alexandrescu» din Braşov care şi-au riscat locurile de muncă expunând neregulile din instituţie şi solicită conducerii teatrului şi primarului George Scripcaru să înceteze hărţuirea avertizorilor de integritate din instituţie (Legea nr. 571 din 2004– n.r.) privind protecţia personalului din autorităţile publice, instituţiile publice şi din alte unităţi care semnalează încălcări ale legii”. În mesajul ActiveWatch se mai arată că „Primăria Braşov şi conducerea teatrului au ignorat semnalele repetate venite din partea salariaţilor pe care le-au sancţionat în cel mai stalinist stil: prin concedierea fără respectarea procedurilor legale a trei salariaţi în luna noiembrie. Alţi doi actori au fost convocaţi în luna decembrie în faţa comisiei de disciplină pentru că au protestat împotriva conducerii. Aceste decizii ignoră existenţa legii avertizorului de integritate care protejează salariaţii din instituţiile publice ce sesizează abuzuri, nereguli, ilegalităţi. Singura motivaţie a acestor sancţiuni este intimidarea vocilor critice şi reaminteşte că libertatea opiniilor şi de exprimare sunt fundamentale pentru o societate democratică. Acest tip de practici au întotdeauna un efect de bumerang – ele afectează negativ exact ceea ce îşi propun să protejeze – imaginea şi credibilitatea instituţiei şi, mai ales, a persoanelor care se ascund în spatele acesteia”.
De asemenea, reprezentanţii ActiveWach au amintit conducerii teatrului şi Primăriei Braşov„că legea primează în faţa normelor şi regulamentelor interne şi că deciziile abuzive de sancţionare vor fi greu de susţinut în faţa instanţei”.

Totodată, organizaţia menţionează că „aceste acţiuni (de hărţuire a avertizorilor de integritate) urmăresc evident descurajarea unor demersuri similare din partea altor salariaţi prin transmiterea unui mesaj de forţă. Ele au însă şi un puternic impact psihologic asupra avertizorilor, care se văd nevoiţi să lucreze într-un mediu ostil, fiindu-le afectat dreptul la demnitate. Această situaţie este inacceptabilă şi subminează atât autoritatea legii avertizorului de integritate, cât şi demersurile legitime de a expune nereguli, abuzuri, ilegalităţi, fapte de corupţie din instituţiile publice. Interesul public este cel care primează, iar imaginea instituţiei se construieşte prin buna funcţionare şi performanţă, nu prin ascunderea larvelor şi neregulilor sub preş”.
 

+0 -1

Comentarii

rammstein

2016-12-20 07:27:07


vaca si chilotii de tabla !!!!.....asta-i cultura la IASOV -ul moldoveanului infratcor.....

CityZen

2016-12-20 02:59:04


1. să le taie Primăria chitanță la milogii ăia de locuiesc pe banii noștri in teatru. 2. să ii dea pe toți afara, să angajeze brigadă noua de actori și gata cu măscăricii. auzi, să fie spectatorii în foaier și nesimțiții să nu joace. 3. se pare că adevăratele spectacole sunt alea de pe stradă, actorii reprofilându-se in circari: le mai trebuie maimuțe, elefanți, zebre si gata panarama. eu zic că așa provizoriu până iși mai răcoresc recipientele alea de pe gât să fie mutați actorii la rampa de gunoi sa facă mizerii direct acolo. ce s-a stricat orașul ăsta domn'e!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie