Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 19:13

Sportul intră la Braşov în „etapa strategică”. Primăria anunţă o schimbare de paradigmă (totul începe din şcoală) şi a angajat două firme care să pună noile „direcţii” pe hârtie

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 07 mai 2021

Terenuri de sport cu zone de socializare, „uniforme” pentru profesorii de sport, Brașoviada - trofeul școlilor

Sportul intră la Braşov în „etapa strategică”. Primăria anunţă o schimbare de paradigmă (totul începe din şcoală) şi a angajat două firme care să pună noile „direcţii” pe hârtie

Terenuri de sport cu zone de socializare, echipamente pentru profesorii de sport sau „Braşoviada” pentru elevi şi dascăli sunt câteva elemente ale strategiei de dezvoltare a sportului braşovean pentru perioada 2021 - 2026. Pentru realizarea documentului, municipalitatea a contractat firmele Playfield Team & Sports Festival şi Publicis Sport and Entertainment Romania, suma încasată de acestea fiind de 86.870 lei la Primăria Braşov, cu tot cu TVA.

Coliban: Braşovului nu i-au lipsit banii, ci o viziune
Elementele principale ale strategiei au fost prezentate joi, de primarul Braşovului, Allen Coliban  dar şi de reprezentanţii celor două firme.
De altfel, edilul a menţionat că până acum, Braşovului nu i-au lipsit banii investiţi în sport, ci i-a lipsit o viziune, o direcţie. „Acesta este motivul pentru care prezentăm şi dezvoltăm în perioada următoare o strategie a Primăriei Braşov în privinţa sportului braşovean, una care să cuprindă şi partea de elită şi partea de performanţă. Strategia are ca principali piloni tot ceea ce înseamnă sportul pentru copii, pentru juniori, sportul pentru toţi, partea de recreere. Vrem să oferim fiecărui braşovean posibilitatea de a practica sporturi în cartier, în proximitatea locuinţei. Avem evaluarea infrastructurii existente şi un plan, o prioritizare a investiţiilor în infrastructură nouă în perioada următoare, avem o componentă semnificativă în ceea ce priveşte susţinerea sportului în şcoli - atât o alocare financiară pentru profesorii de sport, cât şi pentru dotarea şcolilor - şi avem totodată o evaluare geografică unde ar trebui să intervenim, în cartiere, cu dezvoltare de infrastructură, fie că vorbim de terenuri de baschet, fie că vorbim de piste de alergare”, a spus primarul.
Totodată, el a menţionat că anul acesta este prevăzut un buget de un milion de lei pentru şcoli şi profesori, bani care vor fi folosiţi pentru dezvoltarea sportului.
 
„Vorbim despre o filozofie care îşi propune să avem cât mai mulţi braşoveni activi din punct de vedere fizic”
Reprezentantul consorţiului de firme care a realizat proiectul strategiei, Lorand (Boţi) Balint, a precizat că viziunea privind dezvoltarea sportului braşovean este diferită de cea clasică. „Vorbim despre o filozofie care îşi propune să avem cât mai mulţi braşoveni activi din punct de vedere fizic şi o schimbare de paradigmă, de la focusul pe elită şi un model al piramidei, la un model care să aibă la bază educaţia fizică”, a precizat Lorand Balint, reprezentantul firmei Publicis Sport and Entertainment Romania.
Conform acestui proiect, baza strategiei de dezvoltare a sportului braşovean o constituie orele de educaţie fizică din şcoli, obiectivul fiind de a le face mult mai atractive, atât pentru elevi, cât şi pentru profesorii de sport. Pentru a atinge acest obiectiv, municipalitatea va trebui să investească în infrastructură şi echipamente moderne şi de calitate pentru orele de sport.  Printre altele, Lorand Balint a propus ca profesorii de sport să primească în fiecare an două traininguri, cinci tricouri şi o geantă. Pentru dotarea şcolilor, el consideră că ar fi utile monitoare, care să fie folosite de profesori pentru a le explica elevilor unele aspecte ce ţin de sport. Nu în ultimul rând, el a propus şi ca profesorii să beneficieze de stagii de pregătire.
Pe de altă parte, Mirel Alexa, reprezentantul firmei Playfield Team & Sports Festival a anunţat că „împreună cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov vom realiza un studiu, astfel încât să avem acea imagine cât mai clară a dotărilor şcolilor şi a profesorilor din aceste unităţi. După această etapă, departamentele abilitate din Primărie vor putea începe procedurile de achiziţie”.

Din 2022 - „Braşoviada” pentru elevi şi profesori
Pentru a readuce la viaţă spiritul competitiv al braşovenilor, strategia propune înfiinţarea unei competiţii sportive între şcoli, „Braşoviada”, la care pot participa atât elevii, cât şi profesorii. Propunerea lui Leonard Balint este ca această competiţie să includă cât mai multe ramuri, nu doar cele olimpice, astfel încât să fie implicat un număr mare de elevi şi elevi. Prima ediţie a „Braşoviadei” ar urma să se desfăşoare în anul 2022. „În timp, la această competiţie ar putea fi invitate să participe şi şcolile din oraşele înfrăţite cu Braşovul”, a mai spus Balint.

Terenuri de sport cu zone de socializare în cartiere
În ceea ce priveşte sportul ca şi activitate recreaţională, strategia propune o regândire a modului în care sunt amenajate terenurile de sport, începând cu transformarea lor şi în spaţii de socializare, continuând cu amenajarea terenurilor, care nu va mai ţine neapărat cont de forma sau dimensiunile omologate, cu utilizarea lor pentru orice tip de sport pe care braşovenii vor să îl practice. „În Braşov sunt 22 de terenuri amenajate de Primărie, însă este nevoie de punerea accentului pe unele detalii. De exemplu, terenurile trebuie să ofere şi posibilitatea socializări, nu doar a practicării unor sporturi”, explicat Balint. Acesta a mai spus că va fi nevoie de o creştere a vizibilităţii terenurilor şi a facilităţilor oferite de acestea. Acest lucru s-ar putea face prin marcarea terenurilor pe aplicaţiile de hărţi interactive (cum este Google Maps).

Cofinanţare de la bugetul local pentru cluburile private
În ceea ce priveşte sportul de performanţă, viziunea strategiei este ca municipalitatea să se concentreze pe modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii sportive, astfel încât aceasta să ofere condiţii de pregătire la cel mai înalt nivel, să continue proiectele sportive care au o bază solidă şi, nu în ultimul rând, să cofinanţeze cluburile sportive private şi organizaţiile neguvernamentale care au proiecte sportive viabile şi care dau rezultate.
 
Urmează dezbaterile publice
Strategia prezentată joi va fi supusă dezbaterii publice. Astfel, în următoarele săptămâni acest proiect va fi supus dezbaterii publice. Primarul Braşovului a anunţat că primele două întâlniri vor avea loc în 13 mai (pe tema  sportului de masă) şi în 17 mai (pe tema sportului de performanţă).

+3 -2

Comentarii

'eu'

2021-05-07 09:54:03


'De ce trebuie cluburile private sa primeasca finantare de la buget? Sunt private, e normal sa-si asigure finantare. Sau iar incearca primarul \"tuturor brasovenilor\" sa favorizeze autointitulata echipa a brasovului. Stim toti care.'

'john'

2021-05-07 08:51:52


'ce de bani a dat la firmele de consultanţă, aceste lucruri trebuiau să le ştie singuri, dacă mai face şi dezbatere de unde pescuieşte idei (nu se chiamă furt intelectual), ce mai trebuia studiul? când o muri cineva pe terenul de sport al şcolii să vedem cine e responsabil primarul sau directorul şcolii?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie