Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 08:19

MULTISPORT

Sportul în vreme de pandemie: Profesorul universitar Răzvan Enoiu, preşedinte onorific al ACS Transilvania Braşov, face o analiză a situaţiei generate de criza Covid-19 în sport şi în educaţie

Autor:

Publicat la 29 martie 2021

Clubul braşovean a împlinit 7 ani de existenţă pe 26 martie

Sportul în vreme de pandemie: Profesorul universitar Răzvan Enoiu, preşedinte onorific al ACS Transilvania Braşov, face o analiză a situaţiei generate de criza Covid-19 în sport şi în educaţie

A trecut un an de la debutul pandemiei de coronavirus, iar sportul este unul dintre domeniile afectate, care încearcă să găsească soluţii pentru a trece cumva peste această criză. Preşedintele onorific al ACS Transilvania, club care pe 26 martie a împlinit 7 ani de existenţă, totodată profesor în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sporturi Montane (Universitatea Transilvania), prof. univ. dr. hab. Răzvan Enoiu face o „radiografie” a sportului în general, a activităţii clubului la conducerea căruia se află, dar şi a situaţiei învăţământului superior.
„Dacă aş descrie într-un singur cuvânt situaţia aceasta în sport, aş spune că e grea. Din mai multe motive. Primul, condiţile impuse pe fondul prevenirii răspândirii infecţiei cu coronavirus. Al doilea, blocajele de sorginte economică apărute în acest context. Dar cel mai grav mi se pare că sportul nu are spectatori, Vorbim de un spectacol, ori spectacolul fără spectatori nu poate exista. Singura soluţie este, din punctul meu de vedere, să continuăm să practicăm sportul. Este, dacă vreţi, un exerciţiu de voinţă destinat tuturor: sportive, părinţi, antenori, oficiali implicaţi în fenomen. Există şi un aspect pozitiv, cei care vor continua să se pregătească susţinut în această perioadă, cred, vor avea şanse mari la performanţe pe plan naţional în perioada următoare”, a precizat prof. Răzvan Enoiu.
Acesta este sigur, însă, că după terminarea acestei stări de care se face vinovată pandemia, lucrurile vor reveni la normal în sport: „Copiii doresc să facă sport, familiile acestora sunt dispuse să-i susţină, important ar fi ca asociaţiile sportive şi cluburile să le ofere condiţiile necesare, atât din punct de vedere tehnic, cât şi logistic pentru a practica sportul”.

„Ne adaptăm, inovăm!”
ACS Transilvania încearcă să reziste în toată această perioadă, traversând-o cu motivaţia de a continua misiunea sa de bază, aceea de a atrage copiii şi tinerii către sport, în scopul construirii de către aceştia a unor vieţi sănătoase, în armonie cu idealul fiinţei umane, ceea ce fundamentează dezvoltarea unei societăţi sănătoase, viguroase şi puternice. „Planurile noastre pot fi formulate simplu, dar cuprinzător, în câteva cuvinte: continuăm, ne dezvoltăm, ne adaptăm situaţiei, inovăm. Cred că sintagma «pe termen lung» sr trebui corleată cu durata pandemiei. Observăm schimbări rapide în societate, de cele mai multe ori acestea surprinzându-ne. Tocmai din acest motiv, ACS Transilvania îşi propune să sesizeze la timp sensul schimbărilor, pentru a se adapta din mers acestor ş ia reuşi să înţeleagă şi să valorifice eventualele situaţii nou create. Criza aduce şi oportunităţi. Este posibil ca nivelul atins în pregătire de echipele din toată ţara să înregistreze un mic regres. De aceea, considerăm că seriozitatea în pregătirea echipelor noastre, împreună cu dorinţa de performanţă, vor reprezenta factorii de bază pentru obţinerea unor rezultate cu impact maxim la nivelul clasamentelor naţionale”, a afirmat preşedintele onorific al clubului braşovean.

Pentru studenţii de la EFS s-a schimbat totul
Referitor la activitatea didactică, prof. Răzvan Enoiu spune că pentru studenţii de la EFS, în această perioadă, s-a schimbat totul. „Întregul sistem de învăţământ experimentează sistemul online. Există cel puţin un aspect pozitiv, iar acesta este existenţa platformei e-learning la nivel de universitate, unde au existat şi există posibilităţi excelente pentru derularea activităţilor didactice. Am fost oarecum pregătiţi, conducerea universităţii intuind de ceva timp importanţa acestui tip de instruire şi luând măsuri excelente pentru dezvoltarea lui”.

Pregătesc viitoare cursuri în limba engleză
Odată cu accentuarea sistemului online, mai mulţi studenţi participă la cursuri, cel mai probabil datorită timpului economisit prin accesarea platformei, comparativ cu deplasarea fizică la sala de curs. „Cum învăţământul funcţionează şi în condiţii de pandemie, reprezentând o profesie sigură pe piaţa muncii, se constată o creştere foarte vizibilă a tinerilor care doresc să urmeze cursurile facultăţii noastre. Acest fapt ne oferă baza realizării unor programe de studii şi într-o limbă de circulaţie internaţională, engleza, înscriindu-ne astfel, în strategia de internaţionalizare a Universităţii Transilvania”, a încheiat prof. univ. dr. hab. Răzvan Enoiu.

+0 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie