Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 14:26

Spitalul ATI Covid-19: finalizat în 21, dotat până în 23

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 07 august 2020

Aparatura va fi adusă din depozitele strategice ale României, a anunţat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat

Spitalul ATI Covid-19: finalizat în 21, dotat până în 23

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, a fost joi la Braşov, pentru a vedea în ce stadiu sunt lucrările la secţia modulară din curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, dar şi pentru a stabili detaliile privind dotarea acestei unităţi. De altfel, el a dat asigurări că aparatura există, iar după ce vor fi terminate lucrările, vor fi trimise echipamentele. „În stocurile noastre există echipamente, Avem ventilatoare, monitoare, injectomate şi toate celelalte echipamente de care este nevoie”, a declarat Arafat.
Pe şantier, constructorul a precizat că lucrările sunt în graficul stabilit prin contract. Totodată, reprezentanţii firmei care lucrează la amenajarea secţiei modulare au dat asigurări că nu sunt probleme cu reţelele de utilităţi, urmând ca în scurt timp furnizorul de electricitate să instaleze un transformator provizoriu. Practic, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, contractul prevede că lucrările vor fi gata în 21 august. „Apoi, în funcţie de rapiditatea cu care sunt livrate echipamentele şi se realizează montarea acestora se va da drumul unităţii. Eu sper ca acest lucru să se întâmple la finalul acestei luni”, a declarat Veştea.

În 2 zile
Șeful Departamentului pentru Situatii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că în cel mult două zile de la finalizarea lucrărilor, vor fi instalate şi echipamentele necesare, până atunci, DSP şi managerii spitalelor din judeţ având misiunea de a pune la punct programul gărzilor şi al turelor, care ar urma să fie efectuate de personal detaşat din alte unităţi din judeţ, nu doar de la Spitalul Judeţean. „Soluţiile nu se pot baza doar pe o singură unitate sanitară. Situaţia e una de excepţie”, a explicat Arafat.
Cum pe 21 august ar urma să fie efectuată recepţia lucrărilor de la spitalul modular, Raed Arafat a precizat că cel târziu pe 23 august acesta ar urma să aibă şi dotările necesare. „Avem echipamentele pe stoc, nu se pune problema de dotări”, a subliniat oficialul.

Din 28 de paturi, unele vor fi de terapie intermediară
Tot ieri, s-a discutat şi despre numărul paturilor de terapie intensivă care pot opera la Braşov. „Va trebui să vedem de ce echipamente este nevoie, pentru a le putea trimite din depozitul strategic. De asemenea, va trebui să punem la punct programul gărzilor, turelor şi toate celelalte detalii”, a declarat Arafat. Acesta a precizat că unitatea nu va funcţiona de la început cu toate cele 28 de paturi de terapie intensivă. „Este puţin probabil ca unitatea să funcţioneze de la bun început cu toate cele 28 de paturi. Va fi o parte pentru terapie intensivă, dotată cu toate echipamentele necesare, iar o altă parte destinată terapiei intermediare”, precizat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne. În timpul discuţiilor de pe şantier, Arafat a declarat că în primă fază, unitatea va funcţiona, cel mai probabil, cu 14 paturi de terapie intensivă. „Dacă va creşte presiunea în iarnă, numărul de locuri de terapie intensivă poate fi majorat. Această unitate va funcţiona, cel mai probabil, până în primăvara anului viitor sau poate chiar până în vară”, a declarat Arafat.

Problema medicilor va fi rezolvată pe plan local
Tot pe şantier s-a ridicat şi problema medicilor. „La 14 paturi ar fi nevoie de un medic de gardă, de aproximativ 2 rezidenţi, poate un infecţionist şi de asistente medicale. Pentru a rezolva problema medicilor, vor fi discuţii la nivelul judeţului, cu managerii tuturor spitalelor, pentru a se face transferuri. Dacă situaţia nu se va rezolva pe plan local, va trebui să vedem ce facem. Suntem într-o situaţie mai deosebită şi este normal să existe cooperare”, a continuat secretarul de stat Raed Arafat.

Raed Arafat despre transferul pacienţilor de la un spital la altul: „Nu îţi cade steaua dacă faci un transfer”
Pe de altă parte, Arafat a ridicat şi problema transferurilor de pacienţi în stare gravă de la un spital la altul. De altfel, în ultima perioadă, de la Braşov au fost transferaţi câţiva pacienţi în stare critică au fost transferaţi la spitale din alte judeţe. „Nu e nici o ruşine sa faci transferuri.  Nu îţi cade steaua dacă faci un transfer.  Managementul locurilor se face la nivel naţional. Acesta e şi motivul pentru care avem un centru naţional de comanda. Va garantez ca şi aici se vor face transferuri din alte judeţe”, a menţionat Arafat.

Pregătit şi pentru alte judeţe
Totodată, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, dr. Călin Cobelschi, a declarat că la unitatea sanitară pe care o conduce, situaţia a fost sub control. „Transferuri s-au făcut la cerere. Când aveam un grad de ocupare de 75% făceam transferuri”, a explicat Cobelschi.
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov sunt în acest moment 15 paturi de Terapie Intensivă pentru cazurile COVID, iar managerul unităţii a spus că transferurile se fac în momentul în care sunt ocupate 13. Ba mai mult, Arafat a afirmat că la Braşov au fost aduşi pacienţi de la Piteşti şi, de câte ori va fi nevoie, astfel de transferuri se vor face şi în viitor. „Vă garantez ca la această secţie vor veni pacienţi şi din alte judeţe”, a mai spus Arafat.

CITEŞTE ŞI: Încă un cămin pentru persoane vârstnice din județul Brașov, focar de infecție cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de Raed Arafat

 

 

+2 -1

Comentarii

'DanaBv'

2020-08-07 07:12:17


'Deunazi i-am dat telefon unei persoane foarte speciale pentru mine, rezidenta aflata zilele acestea in linia de foc, alaturi de alti rezidenti si practic intregul personal medical. Vroiam sa aflu daca este bine si sa-i multumesc pentru ceea ce face. Prietena mea, pe care gasca noastra a poreclit-o \"ingerul nostru pazitor\" cu ani buni inainte de aceste zile dificile, mi-a spus ca ea este bine, ca le e greu, dar ca cel mai greu le este asistentelor medicale, care raman langa pacienti tot timpul si lupta pentru ei cu devotament si profesionalism. Intregului personal medical si mai ales asistentelor medicale, RESPECT si multumiri din suflet!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie