Curs BNR

1 EUR = 4.9766 RON

1 USD = 4.5135 RON

1 GBP = 5.9447 RON

1 XAU = 385.6265 RON

1 AED = 1.2288 RON

1 AUD = 3.0880 RON

1 BGN = 2.5445 RON

1 BRL = 0.8240 RON

1 CAD = 3.3287 RON

1 CHF = 5.2945 RON

1 CNY = 0.6431 RON

1 CZK = 0.1963 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0934 RON

1 HUF = 1.2388 RON

1 INR = 0.0538 RON

1 JPY = 3.0820 RON

1 KRW = 0.3371 RON

1 MDL = 0.2579 RON

1 MXN = 0.2333 RON

1 NOK = 0.4257 RON

1 NZD = 2.7994 RON

1 PLN = 1.1541 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0475 RON

1 SEK = 0.4386 RON

1 TRY = 0.1319 RON

1 UAH = 0.1096 RON

1 XDR = 6.0718 RON

1 ZAR = 0.2587 RON

Editia 8279 - 08 oct 08:19

Spectacole inedite la festivalul în care „primează actorul”

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 12 octombrie 2023

Festivalul Monodramei independente începe în această seară, la „Reduta” şi va cuprinde, pe lângă recitaluri one-woman show/ one man show, şi un recital de muzică fado, precum şi lansări de carte

Spectacole inedite la festivalul în care „primează actorul”

Din această seară şi până duminică, braşovenii sunt aşteptaţi la cea de-a treia ediţie a Festivalului Monodramei Independente. Evenimentul, organizat de către Teatrul Particular Braşov şi aflat la a treia ediţie, propune publicului cinci piese de teatru aflate în competiţia pentru Trofeul Festivalului şi două spectacole invitate, precum şi un recital de muzică fado şi lansări de carte. Deschiderea evenimentului va debuta cu piesa „Misiuni ispititoare”, adaptare după corespondenţa Regelui Carol I cu Regina Elisabeta, a Lianei Ceterchi.

„Să nu ne răzbunaţi”, un spectacol cutremurător despre mărturiile victimelor din Siberia
„Avem cinci spectacole în competiţie. Avem actori din Bucureşti, Botoşani, Târgu Jiu, Sibiu, Târgu Mureş şi Turda. Sunt actori care în oraşele lor sunt cunoscuţi, sunt apreciaţi, sunt iubiţi. Am creat în fiecare seară o puncte de legătură între generaţii. Adică în fiecare seară vom avea pe scenă un actor consacrat, cu 30 sau 40 de ani de teatru în spate şi un actor aflat la început de drum. Aşa se întâmplă şi în seara de joi, şi în seara de vineri, şi sâmbătă. Sâmbătă avem în competiţie, de la ora 17:00 o actriţă din Republica Moldova, dar stabilită la Botoşani, care vine cu un spectacol cutremurător despre mărturiile victimelor din Siberia. «Să nu ne răzbunaţi». Noi avem prieteni mulţi basarabeni şi ei cunosc foarte bine istoria victimelor din Siberia. Aşa că îi invit să vină şi să retrăiască o poveste. Dar povestea aceasta are un final fericit. (…) Este un festival în care mi-am pus tot sufletul. Nu este uşor să inviţi publicul la spectacole în care primează actorul, nu decorul, nu fastul. Într-un spectacol, de obicei, sunt doi, cinci, zece actori. Iată că noi aducem în faţă în plan principal actorul care se dăruieşte publicului. El poate să cucerească publicul numai cu talentul său, nu se poate lega de alte artificii. Dacă nu stăpâneşte arta teatrală, dacă nu este miruit de Dumnezeu cu talent, el nu poate apela la niciun coleg pentru sprijin. El este singur şi îmi place chestia asta foarte mult”, a spus Dorina Roman, iniţiatoarea evenimentului.

„Gigel” şi „Stewardesa pandemică”, spectacole invitate în afara competiţiei
„Ca şi noutate, în acest an, pe lângă spectacolele invitate, avem o colaborare cu Teatrul Bulandra şi am avut toată deschiderea din partea lui Vlad Zamfirescu, care a acceptat ca spectacolul «Gigel», în interpretarea lui Gheorghe Ifrim, să facă parte din festivalul nostru. Apoi avem, tot la categoria spectacol invitat, spectacolul meu, cea mai recentă premieră a Teatrului Particular. Este vorba de «Stewardesa pandemică», un spectacol care s-a bucurat de mare succes în rândul braşovenilor. Este un text scris şi regizat de doamna Ivona Boitan, cu care am mai lucrat la Sarmale cu dragoste şi Butoiul cu fericire. Este povestea unei stewardese care s-a îngrăşat în pandemie, a fost dată afară şi a tratat toate problemele cu care s-a confruntat cu mult umor şi cu multă inteligenţă. Dar spectacolul nu este despre o femeie care a primit o etichetă, o ştampilă din partea societăţii, nu. Spectacolul este despre noi toţi, noi toţi cei care suferim ori că suntem graşi, ori că suntem prea tineri, ori că suntem prea calificaţi. Noi, cei care nu am acceptat niciodată compromisuri şi totuşi cu umor, cu speranţă şi încredere am reuşit. Despre asta este vorba în spectacol, despre felul în care omul cu multă încredere şi umor poate înfrunta greutăţile”, a detaliat Dorina Roman.  
Duminică, 15 octombrie 2023, Gala Premiilor va începe cu un recital de muzică fado susţinut de Ioana Dichiseanu.
De asemenea iubitorii de carte se pot bucura de lansări de carte. Dramartugul Mircea M Ionescu va lansa romanul „Nici pentru un milion de dolari”. Tiberiu Foriş, profesor universitar, va lansa volumul de poezie pamflet „Trilogia timpului pierdut. Jurnal de pandemie”.

Şi în acest an vor fi „bilete în aşteptare”
„Păstrăm biletele în aşteptare. Este o ofertă pe care eu am făcut-o cu foarte mulţi ani în urmă pentru publicul nostru spectator de la Braşov. În ce constă acest bilet în aşteptare? Este, de fapt, intrarea, mai bine zis posibilitatea intrării gratuită la absolut toate spectacolele din festival, nu doar a persoanelor cu dizabilităţi, ci şi a persoanelor care iubesc teatrul, însă nu-şi pot permite nici măcar achiziţionarea unui bilet la preţ modic. Acesta este biletul în aşteptare”, a explicat Dorina Roman, iniţiatoarea evenimentului.
Tot ca o continuitate a anului a anilor trecuţi, un bilet achiziţionat la spectacolul de la ora 17:00 permite intrarea gratuită la spectacolul de la ora 19:00 din aceeaşi zi.
Evenimentul este cofinanţat de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Braşov.

+7 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie