Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 16:53

Spălătorie sau bucătărie?

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 31 iulie 2013

Aşa se face turism prin Bran: lenjeria şi mâncarea, claie peste grămadă în „odaia din spate”. Doi brăneni proprietari de pensiuni nu au ieşit deloc bine ieri, la controlul de la Protecţia Consumatorului. Ambii, aveau o „muscă pe căciulă” de vreo 30.000 de lei.

Spălătorie sau bucătărie?
Din păcate, încă există destul de mulţi braşoveni care cred că turismul se poate face în orice condiţii, fără a respecta niciun fel de norme de igienă şi fără nici cea mai mică formă de respect faţă de turist. Un control al inspectorilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Braşov a scos la iveală grave nereguli în două pensiuni din Bran. 
 
Farfurii cu roşii, pe lenjeria de pat
În prima dintre ele, inspectorii au găsit în bucătărie farfuriile cu roşii puse alături de lenjeria de pat, proaspăt spălată de mână. Mai mult, oricine putea intra la orice oră în bucătărie să-şi pregătească un mic dejun, o cină sau chiar un prânz copios. În momentul în care au intrat în bucătărie, inspectorii au crezut că este vorba despre spălătorie. Mâncarea descoperită aici şi electrocasnicele pentru pregătirea hranei i-au adus însă cu picioarele pe pământ, mai ales că pe masă se afla o farfurie care arăta clar că o persoană luase micul dejun nu cu multă vreme înainte. Nici după ce a inspectat preţ de câteva minute încăperea, inspectorul şef Sorin Susanu nu era convins că este vorba de o bucătărie. „În principiu, aici ar putea să fie blocul alimentar. După cum se vede, avem murdărie, ulei ars, oale cu emailul spart, un lighean în care se spală manual, aşezat chiar lângă o sticlă de suc. Probabil că asta e modalitatea lor de a spăla aşternuturile şi de a le dezinfecta”, a declarat Sorin Susanu. 
 
Cu paznic, dar fără casă de marcat
Cu toate că uşa pensiunii era deschisă şi putea intra oricine, personajul găsit de inspectori la faţa locului le-a spus acestora că este doar un paznic. După ce au controlat pensiunea, inspectorii şi-au dat seama că aceasta nu avea nici măcar casă de marcat, iar turiştii nu erau înregistraţi. 
 
Carne expirată într-o tabără plină de copii
O altă pensiune din zonă adăpostea nu mai puţin de 53 de copii veniţi în tabără, dar aceasta nu i-a împiedicat pe inspectori să găsească mai multă carne congelată expirată încă de la începutul lunii. „Am descoperit carne care a fost refrigerată şi apoi congelată, metodă care nu este tocmai în regulă, iar, în plus, avem şi carne congelată şi etichetată, însă expirată din 3 iulie, adică de aproape o lună. Avem şi prăjituri făcute în casă, însă şi acestea ar trebui etichetate pentru a se şti compoziţia, un termen de valabilitate şi cum trebuie ţinute în condiţii conforme. Este clar că la un număr de 53 de copii, prăjitura este atracţia principală, însă în magazie nu este temperatura necesară”, a mai adăugat Sorin Susanu.  
 
De vină e angajatul
„Îmi asum responsabilitatea pentru treaba aceasta. Am avut un an de investiţie şi ăsta a fost un motiv iar personalul trebuie urmărit mai bine. Intervine factorul uman, oamenii caută să prindă un loc cât mai bun, să plece din ţară, să rămână, să nu facă şi apare o anumită frustrare. Nu îi pot urmări mereu pentru că se simt supravegheaţi milităreşte, se simt demotivaţi şi fac treabă proastă. Cum să-i faci să facă din inimă? Voi reciti legislaţia şi o să mă pun la punct. Voi lua imediat măsuri, îi voi lua din salariu bucătăresei şi voi pune plase de muşte”, spune Bernard Frieder, proprietarul pensiunii. Preţul pentru cazare şi trei mese pe zi a fost de 60 de lei în cazul copiilor, însă acum proprietarul riscă – la fel ca şi în primul caz – o amendă de 30.000 de lei.
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie