Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 10:42

Soţie şi soţie. Două femei din Braşov vor ca Statul Român să le recunoască parteneriatul civil

Autor:

Publicat la 25 iunie 2019

Soţie şi soţie. Două femei din Braşov vor ca Statul Român să le recunoască parteneriatul civil

Două braşovence, Georgiana (35 de ani) şi Cătălina (29 de ani), sunt într-o relaţie de aproape doi ani de zile şi s-au cunoscut pe un site dedicat comunităţii LGBT, iar din prima zi au ştiut că vor merge împreună pe acelaşi drum în viaţă. Acestea îşi doresc acum ca statul român să le recunoască parteneriatul civil.
Povestea lor a fost spusă de Libertatea, iar Cătălina este un pseudonim, deoarece femeia a ales să-şi protejeze mama. „Mama, fiind cadru medical, studiase la facultate că homosexualitatea este o boală şi era foarte greu să o scoţi din paradigma asta. Faza e că binele unuia nu e neapărat şi binele tău. Aici cred că, de fapt, e conflictul cel mai mare pe care îl suferă toată comunitatea: oamenii nu pot să vorbească deschis despre problemele lor”, explică femeia. Spre deosebire de Cătălina, Georgiana a răbufnit în primul an de facultate. „I-am scris maică-mii o scrisoare, i-am dat-o şi bunică-mii să o citească. Nici nu mai ştiu exact ce am scris în ea, dar în orice caz le-am zis că-mi plac femeile. Bunică-mea a plâns trei ore. Maică-mea era în Italia. Nu ştiu ce a zis, habar n-am. Taică-miu îşi dăduse seama cu mult înainte şi încet-încet au aflat prietenii şi, într-un final, şi colegii de la muncă”. Nu îşi aduce aminte cu plăcere de perioada aia, a şters-o din memorie. „Când simţi nişte chestii pe care nu poţi să le spui nimănui, e greu”, spune tânăra.
Cele două încearcă de aproape un an să consolideze comunitatea LGBT din Braşov, dar nu este uşor, pentru că oamenilor le este frică să se expună. „Sunt foarte mulţi care fac chestia asta (se ascund, n.r.) şi e aiurea, pentru că de ce ai asculta de părerea unui om din exterior”, crede Georgiana. De aceea, ele aleg să se plimbe de mână pe stradă, fie că este gara sau centrul Braşovului, fie că sunt în cartier. „Mai sunt instigatori, sunt acolo omniprezenţi. Ei te filează, dacă nu eşti atent, dacă eşti mai diferit. A trecut la un moment dat cineva pe lângă noi şi striga «huo, lesbienelor»”, îşi aminteşte Cătălina. A fost întrebată la ce se gândeşte în astfel de momente de hărţuire. „Am simţit că e un om frustrat care n-are ce să facă şi atunci asta e, pentru că multe din reacţiile astea de agresivitate provin, de fapt, din suferinţă. Omul când e agresiv, când e negativ, de fapt suferă foarte mult!”, crede Cătălina.
Şi Georgiana se simte mereu urmărită, dar a învăţat să se protejeze de curioşi şi de energii negative. „Ne mai ducem în mall la cumpărături. Se simte, adică unii se uită wow, alţii se uită de parcă ar vrea să spună ceva. Sunt multe energii, iar pe cele negative le simt instantaneu la maximum. Atunci mi se activează instinctul de supravieţuire şi parcă îmi vine să nu o mai ţin de mână”, a mai spus Georgiana.
Tot ea povesteşte că uneori, pentru că au relaţia pe Facebook afişată, primeşte mesaje de la necunoscuţi care le cer servicii sexuale. „Le spun: mulţumesc frumos pentru înţelegere, dar noi nu ne ocupăm cu aşa ceva. După aceea, nu ne mai bagă în seamă şi cam aia e”, ne explică Georgiana.
De ce îşi doresc recunoaşterea printr-un parteneriat civil? „Să-mi recapăt drepturile pe care le aveam deja. Punct. Trebuia să le am de la bun început. Mi s-au luat, aşa pur şi simplu, pentru că exist. Asta se întâmplă. Dacă statul nu agreează minoritatea asta, ne-a luat dreptul. Dar cine e statul? Statul nu sunt şi eu? De ce nu mă lasă să-mi trăiesc viaţa de familie la fel ca ceilalţi?”, întreabă retoric Georgiana.
La rândul său, Cătălina oferă un exemplu concret. Atunci când s-a angajat, a primit dreptul de a trece un dependent pe contractul de muncă, dar persoana respectivă trebuia să fie ori partener, ori părinte. Pe tatăl ei nu poate să îl treacă pentru că are peste 65 de ani, dar nici pe Georgiana nu poate să o treacă pentru că nu este recunoscută în faţa statului ca parteneră. „Dependentul ăsta are rol de coasigurat social pentru sănătate. Mai sunt şi alte beneficii dacă păţesc eu ceva la locul de muncă. Poate că dependentul primeşte o cotă-parte… Nu pot să o trec pe Georgiana, pentru că trăim ilegal, cum ar fi. Suntem ilegitime în faţa societăţii”, spune aceasta.
Ca să dovedească Curţii Europene a Drepturilor Omului că vor să fie recunoscute în faţa statului român, Georgiana şi Cătălina au mers mai întâi la starea civilă din România ca să ceară ca familia lor să fie protejată de lege. Chiar dacă acum Codul Civil nu acceptă uniunile între persoane de acelaşi sex, fiecare cetăţean are totuşi dreptul să ceară protecţia statului pentru familia sa. „A fost foarte emoţionant momentul ăla în care ni s-au spus drepturile. După ce am plecat, iubita era foarte fericită. Eu cred că am plecat aşa, la 5 km sub pământ, pentru că de fapt mi-am dat seama că a fost o şaradă”, spune Georgiana.

Comentarii

'Un om cu adverat normal, intr-o lume de nebuni'

2023-07-09 09:46:36


'Sincer, romanii, in general, cam au deficiente cognitive destul de mari.\n\nCeea ce doamnele acelea au, se numeste dragoste, desteptilor. Faptul ca voi nu intelegeti ce este dragostea cu adevarat, doar arata nivelul vostru intelectual (foarte scazut). Problema nu este atat de mare faptul ca nu intelegeti, ci ca nici macar nu incercati sa intelegeti.\nDar asta e alta poveste...\n\nIar de ce ziceti voi cu \"ce le spunem copiilor\", va spun eu: se numeste dragoste. Draostea nu are gen, rasa, apartenente sociale, politice, religioase, ori strict biologice. Asta sa le spuneti si sa intelegeti si voi. Dar eh, ce sa inteleaga capsorul vostru...\n\nAcesta e unul din motivele pentru care eu le-as recomanda cu drag acelor doamne si oricaruia in ala fel, sa planifice de a pleca din tara asta de oameni ingusti.\nA fost unul din motivele determinante pentru mine de a pleca. Si bine am facut. Nu am absolut nici un motiv sa ma mai intorc.\nE praf si pulbere cu totul, pe langa MULTE alte probleme si majoritatea oamenilor inapoiati.\n\nAcesta e adevarul, fie ca il intelegeti sau nu.'

Monica

2019-07-10 11:32:13


Foarte bine, fetelor! Va sprijin. Eu sunt casatorita, si mi-as dori sa-mi cresc copii intr-o lume "anormala" in care casatoria sa se bazeze doar pe iubire, si nu pe "ochii lumii", in care copii sa nu fie abuzati si maltratati de "parintii normali"...sunt multe de spus, insa cred ca asta e marea problema a poporului roman, vrem sa "dam bine" in ciuda mocirlei inca ne invartim.

Oana

2019-06-25 23:00:47


Doamne ce imi e dat sa aud????????. Mai fetelor faceti Brasovul de ras. In intimitatea voastra, faceti fix ce vreti voi,dar nu va ganditi la copii care va vad in public, afisate ca un cuplu("perfect normal"), ce vor spune? Ce explicatie am putea noi sa le dam noi copiilor nostri in legatura cu comportamentul vostru de pe strazile din Brasov? Rusine sa va fie ca mai aveti si curajul sa va spuneti povestea cu atata lejeritate. ????????????????

Anamaria prodan

2019-06-25 22:26:45


Mania lui Dumnezeu vine peste noi daca se accepta asa ceva ca in Sodona si Gomora. Rusine sa va fie... Nu inteleg ce placere puteti avea, mi se face scarba de asemenea fiinte, cum va mai ingaduie Bunul Dumnezeu.

Normalul

2019-06-25 22:12:58


Pe voi individelor,cine v-au nascut? Doua lesbiene? Dreptul il au oamenii normali,nu cei bolnavi! Mintea pervertita nu va lasa sa vedeti ceea ce a lasat Dumnezeu.De ce va scoateti uraciunea pe strada? Boala de care suferiti se numeste: mandrie, care este demonica. Aveti dreptul sa... n-aveti niciun drept!

Anatolya

2019-06-25 21:29:34


Este dizgratios sa vezi pe strada cum se saruta. Eu sunt o persoana normala, deci nu mi plac astfel de situatii, este peste nivelul neu de intelect sa inteleg cum poti iubi de acelasi sex. Nu judec, dar eu nu as putea sa fac asa ceva! Cat despre aceste doua tipe, ce sa zic, sa se iubeasca, dar nu in public,pt binele lor. Tipa cealalta,cu parul scurt si cu mult volum, din profil mi se pare cunoscuta, si cred ca este unguroaica si lucreaza langa gara (nu dau numele firmei). Nu stiu sigur daca e ea, cum o cheama, stie cineva? Nu as pernite sa dau o lege sa se plimbe in strada si sa se sarute... totusi este jenant.... mai ales pt copii! Sunt socata, si clar nu sunt de acord in caz de se va aproba vreo lege de genul... ar fi haos total pe strada si ar incepe macelul! :)))))

Elena

2019-06-25 14:14:00


Da,faceti ce vreti in intimitate,noi cei normali n am vrea sa credem ca avem vreo problema.Lasati socettea asa cum e n o mai intoxicati cu mizerii.

Andreea

2019-06-25 10:48:04


Faceți ce vreți in casa,dar nu in public. Ce exemplu dați copiilor?! Sper sa nu fiu nevoită să explic copiilor mei dacă văd așa ceva...

Lukas Vasilica

2019-06-25 08:23:46


Doamnelor poate pentru unii oameni li se pare că a iubi pe cnv de același sex li se pare a fi o nebunie de s voastră sau alt ceva , eu cred și spun de fiecare daca că dacă la cineva nu le convine sa nu se uite sau sa ne bage de seamă. Daca vouă vă place asta este fix problema voastră și nici mai puneți la suflet toate răutățile spuse de oameni.

Cap de bou

2019-06-25 08:06:30


Cu părere de rău va anunt fetelor ca ce faceți în casa e strict problema voastră. În societate îmi pare rău nu puteți afirma ca noi suntem nebunii și voi normali. Ceea ce cereți voi este o aberație. În locul vostru nu mias mai face familia și neamul de rușine. Oricum rușine sa va fie ca stricați normalitatea. Huo huo huo.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie