Curs BNR

1 EUR = 4.9750 RON

1 USD = 4.6178 RON

1 GBP = 5.9835 RON

1 XAU = 399.0927 RON

1 AED = 1.2572 RON

1 AUD = 3.0644 RON

1 BGN = 2.5437 RON

1 BRL = 0.8112 RON

1 CAD = 3.3232 RON

1 CHF = 5.3013 RON

1 CNY = 0.6450 RON

1 CZK = 0.1972 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0937 RON

1 HUF = 1.2250 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 3.0327 RON

1 KRW = 0.3331 RON

1 MDL = 0.2580 RON

1 MXN = 0.2328 RON

1 NOK = 0.4226 RON

1 NZD = 2.7713 RON

1 PLN = 1.1501 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0473 RON

1 SEK = 0.4300 RON

1 TRY = 0.1344 RON

1 UAH = 0.1118 RON

1 XDR = 6.1301 RON

1 ZAR = 0.2639 RON

Editia 8302 - 08 noi 21:46

„Şoferiada” a cuprins şi Braşovul. Revolta transportatorilor şi fermierilor scapă de sub control, blocaje în toată ţara

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 15 ianuarie 2024

„Şoferiada” a cuprins şi Braşovul.  Revolta transportatorilor şi fermierilor scapă de sub control, blocaje în toată ţara

Fermierii şi agricultorii se pregătesc să intre azi, 14 ianuarie, în a şasea zi de proteste şi ameninţă să dea ţara peste cap. Duminică au blocat Vama Siret şi multe drumuri naţionale, după ce au eşuat patru rânduri de negocieri cu autorităţile. Între timp, spiritele se înfierbântă şi în tabăra forţelor de ordine. La Constanţa, un poliţist a scos arma la protestatarii care au spart un baraj.
La Braşov, au intrat în scenă şi maşinile mici, în semn de solidaritate cu şoferii de TIR-uri, camioane şi utilaje grele care au blocat ocolitoarea. Pentru maşinile de tonaj nu pot intra în oraşe, poliţIştii având pârghie legală să intervină, şi în alte localităţI se anunţă că protestul se extinde şi la „capacitate mică”.

Constanţa
Sute de utilaje agricole au circulat cu viteză redusă pe şosele şi au blocat temporar mai multe drumuri naţionale şi puncte de trecere a frontierei. Şoferii au fost opriţi de autorităţi, nu fără incidente. În Constanţa, pe şoseaua de centură, un luptător din trupele speciale a îndreptat arma către un autoturism care nu respecta indicaţiile poliţiştilor. Fermierii au încercat să ajungă cu tiruri şi utilaje agricole în centrul oraşului şi în port. „Un luptător din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, pentru a înlătura pericolul la adresa dispozitivului de ordine, precum şi a protestatarilor, s-a poziţionat cu genunchiul stâng pe vehiculul condus de persoana respectivă şi a îndreptat arma din dotare către blocul motor al vehiculului. Menţionăm că este vorba de o armă cu muniţie neletală”, a fost explicaţia dată de Olimpia Ceară, de la IPJ Constanţa.

Suceava
Spiritele s-au încins şi la Suceava. Protestatarii au circulat între Vama Siret şi municipiul Suceava, cu intenţia de a bloca atât punctul de frontieră, cât şi drumurile din oraş. Circulaţia rutieră a fost blocată duminică după-amiază pe ambele sensuri de mers pe DN 2, în Vama Siret, a informat Centrul Infotrafic.
„Au fost instituite baraje în mai multe locaţii din Suceava, pentru redirecţionarea protestatarilor cu utilaje agricole către ieşirea din oraş, folosind rute adiacente. Colegii noştri au relaţionat permanent prin echipele de dialog cu organizatorii, acţionând pentru asigurarea protecţiei participanţilor”, a transmis Roxana Botezatu, purtător de cuvânt al IPJ Suceava.

Ploieşti
Traficul rutier s-a desfăşurat cu dificultate, duminică seară, şi pe DN 1, pe sensul de mers spre Bucureşti, din cauza a zeci de autovehicule ale căror şoferi se declară solidari cu transportatorii. Aproximativ 50 de vehicule au pornit din Ploieşti - Parcul Municipal Vest şi au mers cu viteză mică pe DN 1, pe sensul spre Braşov, până la sensul giratoriu de la Păuleşti, unde au întors, spre Bucureşti. Coloana de autovehicule se întinde pe aproape 1,5 km.

Braşov
Un protest la care au participat mai multe maşini de mare tonaj a avut loc, duminică seara, şi la Braşov, convoiul deplasându-se pe centura ocolitoare a municipiului Braşov. Conform unor surse oficiale, protestatarii s-au deplasat pe VOB între km 10 şi 4+200 pe o bandă, iar circulaţia a fost dirijată de poliţişti pe banda liberă.
În acelaşi timp, în centrul Braşovului, pe bulevardul 15 Noiembrie, în semn de solidaritate, mai mulţi şoferi au oprit maşinile în trafic, au pus luminile de avarie şi au claxonat puternic.
 
Galaţi

În Galaţi, peste 100 de şoferi de camioane, tractoare şi autoturisme au protestat pe şoseaua de centură a oraşului, nemulţumiţi de preţurile la RCA, dar şi de alte taxe pe care sunt nevoiţi să le achite.

Vama Borş
Protestatarii au blocat pentru puţin timp şi punctul de trecere a frontierei Borş.
La închiderea ediţiei, proteste se anunţau şi la Piteşti, dar şi în alte oraşe din ţară.

Dosar penal: şi-a instigat colegii din ţară să blocheze DN1 şi Valea Oltului
Un şofer orădean care şi-a instigat colegii din ţară să blocheze DN1, pe tronsonul Braşov - Ploieşti, dar şi DN7, pe Valea Oltului, s-a ales cu dosar penal după ce mesajul pe care l-a transmis pe un grup al şoferilor a ajuns pe mâinile poliţiştilor. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, bărbatul în vârstă de 37 ani, din Oradea, este cercetat pentru instigare publică la împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice. Poliţiştii s-au sesizat din oficiu după ce ce mesajele orădeanului au ajuns şi al ei.

PROTESTUL VA CONTINUA, NEGOCIERILE AU EŞUAT. CE VOR ŞOFERII, CE PROPUN FINANŢELE

Ce ar da Statul
Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au propus duminică delegaţiei fermierilor şi transportatorilor o serie de soluţii legale pentru rezolvarea problemelor, precum scutire la impozitul pentru profitul reinvestit sau simplificarea procedurilor din Codul fiscal.
Astfel, în urma şedinţei între reprezentanţii Ministerului de Finanţe, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Autorităţii Vamale Române şi delegaţia protestatarilor din sectorul fermierilor şi transportatorilor, reprezentanţii instituţiilor statului au propus ca Legea prevenţiei să se aplice numai pentru faptele care nu sunt de evaziune fiscală, ca procedurile din Codul fiscal să fie simplificate, în vederea debirocratizării, realizarea unui parteneriat între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Agriculturii pentru un cadru legal referitor la certificate de producători locali, crearea unui cadru legal pentru investiţii în agricultură şi industria agroalimentară, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru investiţii în infrastructură în parteneriat cu Ministerul Transporturilor.
Alte propuneri vizează scutirea la impozitul pentru profitul reinvestit în ferme din domeniul agriculturii şi pentru profitul reinvestit pentru firmele din domeniul transporturilor şi reglementarea contabilă şi recunoaşterea fiscală a subvenţiilor în vederea clarificării facilităţilor legate de scutirea de la plata impozitului pe profit.

Revendicări generale
Printre solicitările protestatarilor se numără eliminarea accizelor la carburanţi, plafonarea preţurilor la RCA la nivelurile din 2020 sau recalcularea acestora, eliminarea impozitării concediului medical şi a bonurilor de masă, ajutor financiar pentru fermieri şi transportatori, precum şi echivalarea permisului de conducere categoria B cu cel TR şi a celui B1 cu TR 1.
De la un protest al celor din agricultură şi transport s-a ajuns însă la o revoltă generală, cu o listă a naţiunii în care Codul Fiscal era în principal vizat.
Reprezentanţii protestatarilor au ieşit de la negocierile cu Ministerul Finanţelor şi au anunţat că nu s-a ajuns la nicio înţelegere, guvernanţii motivând că nu pot face nimic din cauza Comisiei Europene. Protestatarii au spus că în aceste condiţii vor continua protestul pe termen nedeterminat.
„Nu s-a ajuns la niciun acord, motivând legislaţia europeană, prin acorduri asumate de România la Comisia Europeană. Nu s-au găsit soluţii pentru reducerea cheltuielilor bugetare în toate domeniile. În concluzie, protestul nostru va continua la nesfârşit până când aceste autorităţi vor înţelege că neputinţa dumnealor de a gestiona o ţară este reală. Din lista de revendicări nu s-a acceptat decât o singură revendicare, aceea cu profituri investite în fermă şi în transport. Aşa înţelege domnul ministru să susţină economia românească, neputând justifica incompetenţa statului de a gestiona banul public. Totul se motivează pe Comisia Europeană. Domnul ministru (Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, n.r.) ne trimite la cei care au scris PNRR şi PNS şi toate celelalte", a declarat reprezentantul fermierilor, Dănuţ Andruş, la ieşirea de la discuţii.
Acesta a subliniat că la nivel naţional fermierii şi transportatorii ies în stradă pentru că protestul este singura formă prin care aceştia îşi pot arăta nemulţumirile.
El a subliniat, în context, că protestatarii nu cer bani ci intervenţia statului prin cadre legislative, menţionând că problemele lor nu sunt legate doar de agricultură sau de transporturi, ci de toate instituţiile statului, inclusiv Banca Naţională.
„Sunt reguli făcute, pe care nu le mai putem suporta, reguli la care noi nu mai suntem bancabili, nu mai avem posibilitatea să ne desfăşurăm activitatea în ţară, suntem pribegi în ţara noastră. Nu se poate aşa ceva. Totul ţine de bani. Ori toate bugetele primesc bani prin Ministerul de Finanţe. Prin decizii greşite, instituţiile statului sifonează bani. Statul trebuie să oprească robinetul. Banii se duc pe agenţii naţionale care nu au nicio treabă, nu lucrează nimeni, dar primesc salarii pe acea economie subterană gestionată tot de stat", a subliniat acesta.

Potrivit lui Andruş, printre măsurile solicitate autorităţilor se numără reducerea impozitului pe profit de la 3% la 1% şi reîntoarcerea capitolului pe masa monetară, respectiv limitarea cash-ului la forma veche. De asemenea, protestatarii solicită ca inputurile să fie exonerate de TVA.
„Se fac tot felul de maşinaţiuni pentru a ne denigra. La ora actuală avem peste 30.000 de fermieri în faliment. Am cerut ca inputurile să fie exonerate de TVA. Statul se foloseşte de banii noştri. Plătesc acciza la motorină ca să mi-o dea în jumate înapoi, plătesc TVA la inputuri şi la îngrăşăminte ca să-mi dea înapoi, prin întoarcere de TVA. Deci noi nu suntem sponsorii statului român. Repet, un stat eşuat trebuie să schimbe ceva. Suntem la limita exasperării şi nu mai putem duce acest joc. Dacă plugul nu ară, camionul nu cară, pâinea se gată. Nu sunt anarhist, nu vreau să provoc pe nimeni, dar noi nu ne mai putem continua activităţile. Oamenii ăştia nu stau de drag de şase-şapte zile în stradă. Au probleme mari", a mai spus Dănuţ Andruş.

Revendicări pe „transport”
Pe de altă parte, reprezentanţii transportatorilor au prezentat lista de revendicări pentru acest sector. Aceştia cer:
- tratament fiscal identic pentru public şi privat şi creşterea beneficiilor neimpozabile pentru angajaţii din transporturi, în cuantum de 265 lei;
- creşterea valorii zilnice acceptabile pentru masa angajaţilor delegaţi sau detaşaţi neimpozabilă, în valoare de 50 euro pe zi, care să se adauge la plafonul maxim de 87,5 euro pe zi, în limita căruia se poate acorda indemnizaţia;
- recuperarea unui procent din acciză direct de la pompă pentru toate firmele de transport rutier de mărfuri licenţiate;
- revenirea la sistemul RO-eTransport eSigiliu doar la mărfurile cu risc ridicat;
- revenirea la 5% la impozitul pe dividende şi eliminarea dublei impozitări CASS;
-  revenirea la plafonul numerar la forma veche a legii;
- să nu se instituie sancţiuni pentru transportatori pentru nerespectarea de către beneficiarul transportului a tuturor condiţiilor de declarare a mărfurilor cu risc ridicat.
De menţionat că, rând pe rând, organizaţiile patronale din transport au trimis ieri comunicări potrivit cărora protestele nu sunt organizate oficial, ci sunt revolte spontane.

Comentarii

'tudorel nicolae'

2024-01-15 08:18:48


'Eu nu comentez in nici un fel, pentru ca risc dosar penal vizand instigarea la ......orice. Dar am voie sa cant imnul ROMANIEI? Desteaptate romane din somnul cel de moarte.....Haide sa-l cantam cu totii si sa facem intocmai. Asta, presupun ca este lega, desi, la cata faradelege legala este in tara asta,nu mai esti sigur de nimic.'

'Ophelia'

2024-01-15 07:46:13


'Sa ne alaturam cu toții greviștilor,în fond scumpirile și execrabila politica fiscala ne-a sărăcit dintrodata.Desigur ,trebuie ca cineva sa plătească pensiile specialilor și salariile nesimțite ale unui sistem bugetar suprapopulat, dar și a haitei de politicieni veșnic nesatui.'

'Ariana'

2024-01-15 05:50:31


'Trebuie să ne alaturam toti și sa protestam împotriva politicii antipopor făcută de o slehta de politruci corupti și fără scrupule.Toate dările și taxele sunt o corvoada pentru noi amarastenii, dar nimeni nu se atinge de pensiile și salariile speciale și hipernesimtite.Ne-a ajuns cuțitul la os. '

'Costea Ion'

2024-01-15 05:17:04


'Foarte bine. Trebuie iesit in strada, trebuie protestat deoarece nu se mai poate trai. Suntem satui de restrictii, de sacrificii pentru altii sau pentru cauze ilogice sau chiar impotriva naturii, impotriva normalitatii. Nu spune nimeni, cu subiect si predicat, ca \"slava\" falimenteaza economia tarii, spre exemplu.\n'

'Willy'

2024-01-15 02:46:47


'Repede au mai fabricat „slugile‟ alea un dosar oradeanului. Rusine! Dar ei cand protestau era frumos ce faceau? Cand ii strigau lui Basescu „Iesi afara javra ordinara‟ era frumos? Cand aruncau cu tinuta statului (caschetele) era legal? Politaii si slugile lui Dragnea au uitat ca au depus un juramant. Se pare ca noi ii platim iar aia din politica beneficiaza de serviciile si protectia lor. Sunt curios cum se va finaliza protestul manivelelor si al tractoristilor. '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional