Curs BNR

1 EUR = 4.9483 RON

1 USD = 4.3786 RON

1 GBP = 5.8051 RON

1 XAU = 250.8945 RON

1 AED = 1.1921 RON

1 AUD = 3.0780 RON

1 BGN = 2.5300 RON

1 BRL = 0.7745 RON

1 CAD = 3.4205 RON

1 CHF = 4.7500 RON

1 CNY = 0.6866 RON

1 CZK = 0.1945 RON

1 DKK = 0.6654 RON

1 EGP = 0.2787 RON

1 HUF = 1.3562 RON

1 INR = 0.0580 RON

1 JPY = 3.8668 RON

1 KRW = 0.3708 RON

1 MDL = 0.2470 RON

1 MXN = 0.2058 RON

1 NOK = 0.4793 RON

1 NZD = 2.9559 RON

1 PLN = 1.0778 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0593 RON

1 SEK = 0.4811 RON

1 TRY = 0.3178 RON

1 UAH = 0.1600 RON

1 XDR = 6.1218 RON

1 ZAR = 0.2738 RON

Editia 7594 - 08 dec 05:41

SMID-ul Braşovului: Consiliul Judeţean Braşov continuă discuţiile pentru noi amplasamente

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 23 august 2021

Se ia în calcul şi „fazarea” proiectului Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor

SMID-ul Braşovului: Consiliul Judeţean Braşov continuă discuţiile pentru noi amplasamente

Consiliul Judeţean Braşov continuă demersurile de identificare a unor noi amplasamente pentru realizarea investiţiilor ce vor fi incluse în Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), proiect pentru care administraţia judeţeană va depune o cerere de finanţare în valoare  totală de aproximativ 100 milioane de euro. Aceste demersuri sunt făcute după ce Consiliul Local Prejmer a emis o hotărâre de Consiliu Local în care se arată că pe teritoriul comunei nu se va amenaja Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (stabilit pentru zona limitrofă municipiului Braşov). De altfel, potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Szenner Zoltan, această hotărâre „se pare că încalcă cadrul legal, aceasta nefiind contrasemnată pentru legalitate de către Secretarul General al comunei Prejmer, iar prin referatul compartimentului de specialitate a primit aviz negativ. Anterior, şi locuitorii comunei Beclean au contestat propunerea ca o altă facilitate din cadrul proiectului SMID, o staţie de sortare, tratare mecano biologică şi compostare necesară pentru Zona Făgăraş să fie amplasată pe Dealul Calborului, o locaţie care a fost propusă tot de către primaria Beclean”.
Având în vedere faptul că, administraţia judeţeană nu are în patrimoniu terenurile necesare, Consiliul Judeţean Braşov a transmis din nou adrese către primăriile de pe o rază de 30 km din jurul municipiului Braşov şi către cele din Ţara Făgăraşului. „Prin aceste adrese solicităm să ne comunice dacă au posibilitatea să pună la dispoziţia proiectului SMID suprafeţele de teren necesare pentru amplasarea facilităţilor de tratare a deşeurilor. Deocamdată am primit doar raspunsuri negative. De asemenea am reînceput căutările pentru identificarea unor posibile amplasamente şi pentru zona municipiului Braşov avem în analiză două amplasamente. Unul dintre ele, proprietate privată, este o locaţie izolată, ar fi foarte potrivită, acum încercăm să clarificăm problema utilităţilor după care să avem o întâlnire cu aleşii locali din această unitate administrativ-teritorială ”, a declarat Szenner Zoltan.
De asemenea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov a declarat că sunt în discuţie şi două posibile amplasamente şi pentru zona Făgăraş. „Primarii din cele două unităţi-administrativ teritoriale sprijină proiectul. De asemenea, am avut deja o discuţie cu aleşii locali din una dintre ele, urmează să avem întâlniri cu locuitorii, pentru a li se prezenta proiectul şi a li se răspunde tuturor întrebărilor, iar între timp să clarificăm situaţia juridică a terenurilor”, a continuat reprezentantul Consiliului Judeţean Braşov.
Totodată, Szenner Zoltan a menţionat că le-a transmis primarilor că, dacă doresc, se pot organiza şi întâlniri cu locuitorii, pentru a li se prezenta proiectele şi a li se răspunde tuturor întrebărilor.  
În cazul identificării acestor noi variante de amplasamente, administraţia judeţeană a acţionat la fel ca şi în cazul celorlalte. „Şi în cazurile anterioare înainte de a iniţia orice acţiune, eu am avut discuţii cu primarii localităţilor pe tema propunerilor de amplasamente pentru centrele de management integrat al deşeurilor”, a mai spus acesta.

Mai multe primării au alocat terenurile pentru Centrele de Aport Voluntar
Dacă în ceea ce priveşte CMID-urile, administraţia judeţeană este în etapa stabilirii amplasamentelor, în cazul unor alte investiţii incluse în SMID, respectiv Centrele de Aport Voluntar (unde se pot lăsa deşeuri precum piesele de mobilier), demersurile sunt mult mai avansate. „Am primit confirmarea de la mai multe UAT-uri, că au finalizat lucrările legate de dezmembrarea terenurilor pe care se vor realiza Centrele de aport voluntar pentru populaţie si sunt în măsură sa le treacă în proprietatea Consiliului Judeţean”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.  

Nu va fi nevoie de modificarea Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor
Pe de altă parte, potrivit sursei amintite, o schimbare a amplasamentelor nu va duce la reluarea procedurilor de avizare. „Am avut o discuţie cu reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Ne spijină pentru că şi în opinia lor proiectul SMID este un proiect esenţial pentru judeţul Braşov. Ei mi-au comunicat faptul că, dacă noile amplasamente respectă toate criteriile şi zonele în care trebuiesc amplasate astfel încât să nu se modifice fluxurile de deşeuri, nu va fi nevoie de o modificarea a Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor”, a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Cum ar putea fi finanţat proiectul
Având în vedere că, amplasamentele identificate până acum pentru centrele de management integrat al deşeurilor, au fost respinse din diverse motive, administraţia judeţeană caută formula optimă în ceea ce priveşte finanţarea proiectului, fiind necesară  „fazarea” lui.   
„Având în vedere noua situaţie, luăm în calcul să obţinem finanţarea pentru Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014 – 2020 şi Programul Operaţional de Dezvoltare Durabilă 2021 – 2027. Ar fi, practic, o «fazare». Am avut deja discuţii, la Bucureşti, cu reprezentanţii Autorităţii de Management a Programului Operaţional Infrastructura Mare şi cu reprezentanţii JASPERS, pe această temă. Avem parte de sprijinul lor şi sunt sigur că vom găsi formula cea mai bună pentru fazarea proiectului”, a explicat Szenner Zoltan.  
Cert este că investiţiile în managementul deşeurilor sunt absolut necesare, asta pentru ca judeţul Braşov să poată atinge ţintele de colectare selectivă şi de reciclare stabilite la nivel european. De altfel, tocmai pentru ca Braşovul să recupereze terenul pierdut şi să ajungă în cel mai scurt timp la standardele europene, Consiliul Judeţean Braşov face echipă cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu (ADI ISO Mediu), structură asociativă din care fac parte toate primăriile din judeţ. De altfel, preşedintele ADI ISO Mediu, Liviu Butnariu, a avertizat anterior că „pentru judeţul Braşov, opţiunile sunt: să facă turism cu deşeuri generând costuri exorbitante sau să creeze infrastructuri”.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional