Curs BNR

1 EUR = 4.9759 RON

1 USD = 4.6361 RON

1 GBP = 5.8194 RON

1 XAU = 345.2064 RON

1 AED = 1.2622 RON

1 AUD = 3.0287 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.9058 RON

1 CAD = 3.3885 RON

1 CHF = 5.0891 RON

1 CNY = 0.6404 RON

1 CZK = 0.1977 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2736 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9563 RON

1 KRW = 0.3359 RON

1 MDL = 0.2606 RON

1 MXN = 0.2729 RON

1 NOK = 0.4212 RON

1 NZD = 2.7588 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0496 RON

1 SEK = 0.4230 RON

1 TRY = 0.1434 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1122 RON

1 ZAR = 0.2481 RON

Editia 8173 - 30 apr 00:27

Şi la 30 de ani, fiecare cu ceremonialul de omagiere a eroilor Revoluţiei

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 23 decembrie 2019

Cele două Asociaţii de revoluţionari din Braşov au comemorat separat ce s-a întâmplat în decembrie 89. Momentul în care au fost împreună a fost, vineri, la şedinţa omagială din plenul Consiliului Local, de-a dreapta şi de-a stânga primarului. În tot acest timp şi-n tot restul anului, familiile victimelor ce şi-au lăsat tinereţile într-o baltă de sânge aşteaptă pedepsirea vinovaţilor

Şi la 30 de ani, fiecare cu ceremonialul de omagiere a eroilor Revoluţiei

Au trecut 30 de ani de la Revoluţia care a schimbat la faţă România. În urmă cu 30 de ani, impresia generală era de solidaritate. După 30 de ani, la Braşov, solidaritatea s-a mai erodat. Revoluţionarii braşoveni, cu sau fără certificate, au fiecare momentul lor de comemorare. Iar familiile şi răniţii de atunci, încă aşteaptă pedepsirea celor ce le-au schimbat viaţa. Şi nu în bine.

Moment tensionat în şedinţa de plen a Consiliului Local
Comemorarea evenimentelor din decembrie 1989 a început, la Braşov, încă de vineri, în şedinţa de plen a Consiliului Local. Şefii celor două asociaţii de revoluţionari din Braşov au fost invitaţi să vorbească în şedinţa omagială. Ioan Demi, preşedinte al Asociaţiei 21 Decembrie Braşov, de-a dreapta primarului George Scripcaru, iar Vasile Mardare, preşedintele Asociaţiei Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşilor Eroilor Revoluţiei, de-a stânga primarului. Şedinţa a avut şi un moment tensionat, după ce Ioan Demi, revoluţionarul care a scos în stradă angajaţii ICA Ghimbav în decembrie 1989, a declarat, în faţa Consiliului Local Braşov, că PSD este „continuatorul Partidului Comunist Român”. Fapt ce a stârnit nemulţumiri în rândul grupului de consilieri ai PSD. Demi a mai amintit şi de faptul că „noi, revoluţionarii autentici am fost împinşi la margine” şi a subliniat că „puţini am fost, mulţi am rămas”, făcând referire la numărul mare de revoluţionari, unii dintre ei neavând însă nicio treabă cu Revoluţia.
Vasile Mardare, la rândul său, a spus că „asociaţia mea are răniţi şi urmaşi în jur de 500 şi până la 1050 are luptători. Că or fi buni, or fi răi, or fi impostori, cei care au condus până în 98, trebuiau să spună. Dar din păcate, pe fratele lui, pe care l-a făcut revoluţionar, nu spune. Dacă vrem să fim corecţi…”.

Momentul 21 Decembrie a trecut aproape neobservat
A doua zi, sâmbătă, ca în fiecare an, doar o mână de oameni s-au adunat la troiţa din faţa Prefecturii, pentru a depune coroane de flori, a aprinde o lumânare şi a ţine un moment de reculegere pentru ce s-a întâmplat în urmă cu 30 de ani. Este vorba despre „revoluţionarii fără certificate”, aşa cum cu mândrie îşi spun foşti angajaţi ai ICA Ghimbav, care ieşeau primii din fabrică, în 21 decembrie 1989, conduşi de Ioan Demi, pentru a merge în marş până la Prefectură. Pe atunci erau aproximativ 1000. Unii dintre ei au rămas şi peste noapte în jurul clădirii, după cum ne-au povestit, şi abia din 22 decembrie li s-au alăturat mii de braşoveni. La comemorare au fost prezenţi circa 20 de oameni, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, care au depus coroane. Foştii angajaţi ai ICA consider că aceasta este data care trebuie celebrată ca data de început a Revoluţiei. „Ce s-a întâmplat din 22 este altceva”, mai spun ei. După ceremonie, oamenii au mers şi în Cimitirul eroilor, unde au depus coroane la mormintele celor ce şi-au lăsat viaţa pentru libertate, în vremea Revoluţiei din 1989. Aste pentru că cei care depun coroane în 21 decembrie nu participă, de regulă, şi la evenimentele din 22 decembrie.



Comemorare în note de kitsch
În seara de 21 decembrie, eroii revoluţiei au fost omagiaţi cu un mars, organizat de această dată de ALRUE Braşov. Participanţii, câteva zeci, au pornit din Piaţa Sfatului, cu făclii aprinse în mâini şi au mărşăluit pe toată strada Republicii, în sunet de fanfară.
Procesiunea s-a oprit la Modarom, unde mulţimea s-a oprit, iar fanfara a intonat Imnul de Stat al României. A urmat apoi un scurt moment de reculegere, iar braşovenii au rostit „Tatăl Nostru”, după care s-au îndreptat spre Cimitirul Eroilor, de lângă Poştă. Aici, pe fiecare mormânt au fost aprinse artificii. Asta ar simboliza trasoarele, ne-a spus Vasile Mardare. „Artificii în loc de trasoare, asta simbolizează, cele din 22 spre 23, nu avem cartuşe, avem artificii. Bine, tu eşti mai tânără, nu-ţi dai seama cum era. Dar era un foc încrucişat năpraznic, între Bisericuţa de aici, Modarom, Liceul Unirea, Capitol, nu ştiai unde să te ascunzi. Cei mai mulţi morţi pe care i-a avut Braşovul erau la Poştă şi Modarom, toţi s-au înghesuit să intre în Capitol şi Modarom, dar n-avea unde să intre atâta lume. Era în jur de 70 de mii de oameni”, a explicat preşedintele ALRUE. Acesta susţine că, în acele zile au murit 100 de braşoveni, iar alţi peste 250 au fost răniţi. Pentru ei, mai apoi, au fost aprinse şi lumânări. Un astfel de ceremonial, preşedintele ALRUE spune că este organizat în fiecarean în memoria celor ce au murit, însă anul acesta este prima dată când procesiunea a fost însoţită de fanfară. Participanţii au mai asistat, apoi, la un scurt program de colinde, oferit de un grup de tineri din Dobârlău.



Eroii încă îşi mai aşteaptă dreptatea, în somnul de veci
Eroii Revoluţiei au mai fost, apoi, comemoraţi şi ieri, în 22 decembrie, în cadrul unui ceremonial militar şi religios, la Cimitirul Eroilor din centrul oraşului. Au asistat reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, dar şi zeci de persoane care au pierdut, în acele zile tulburi, copii sau părinţi. După 30 de ani, pentru cei care au trăit Revoluţia, amintirile sunt la fel de vii. La fel de vie este şi mândria de a fi demn: „Sunt mândru că poporul român s-a ridicat împotriva tiraniei, împotriva comunismului şi singura cerinţă a fost libertatea. Că nu s-a făcut dreptate până acum este o problemă care ar trebui să dea de gândit. Conducătorii ţării noastre, începând din decembrie 89 până acum nu îşi merită apelativul de conducători. Ei aveau obligaţia morală să spună adevărul: au murit oameni, ăştia sunt vinovaţii”, ne spune un braşovean.
Mai dureroase sunt lucrurile pentru cei care şi-au pierdut oameni dragi în acele vremuri. Elena Vlase speră până în ultima clipă că va veni ziua când ucigaşii fiului ei vor fi pedepsiţi. Băiatul ei avea 19 ani la Revoluţie. „E foarte curios că noi comemorăm la Braşov în 22 decembrie, când la Braşov s-a murit în dimineaţa de 23 decembrie. Aici s-a declanşat focul la 2.45, în dimineaţa de 23 decembrie. Mă gândeam că după 30 de ani e dureros să constat ce s-a ales de idealurile fiului meu şi ale celorlalţi eroi. Adevărul este tot mai îngropat, alături de cei care au murit. Ce mă doare cel mai tare e că deşi există un rechizitoriu trimis la ICCJ, de la Braşov nu este niciun vinovat, nu  fost citat nimeni, nu este posibil aşa ceva. Trebuie să merg până la capăt, cei care sunt acum la putere s-au cocoţat pe sufletele celor de aici”, spune braşoveanca. Ea a creat un precedent, are o decizie de la CEDO, ce spune statului român că în cazul fiului său trebuie găsiţi vinovaţii şi deferiţi justiţiei.
După încheierea ceremonialului religios, cei prezenţi au depus coroane, inclusiv reprezentanţii partidului. Absenţi de la momentele de comemorare au fost cei de la PSD.
Tot în memoria eroilor Revoluţiei, ieri seară, la Centrul Cultural Reduta a fost lansată o carte şi proiectat filmul „30 de ani”.

+1 -5

Comentarii

Willy

2019-12-25 11:52:09


Noi, cei ce am facut cu adevarat Revolutia suntem simpli spectatori in fiecare an. De aia nici nu merg. Eu nu ma amestec cu aia. In fata, in primele randuri, popii, armata, politia. In cele 3 (trei) zile cat am stat in strada nu am vazut un popa. In fata mea si-au bagat soldatii incarcatoarele in arma. Aparau Consiliul. Erau pregatiti. Un soldat plangea. Armata a tras in noi si secu (actuala jandarmerie). In 23 dimineata veneau trasoarele de pe Modarom ca in Star Wars. Stateam pe jos pe asfalt printre raniti si cand intr-un final am intrat in cladire eram plin de sange. Si nu era sangele meu. Din Consiliu trageau soldatii in Modarom ca chiorii. Dinspre Modarom si Capitol veneau trasoarele inspre noi. Balamuc. Ca sa isi justifice criminalul Iliescu emanatia. #faralegearecunostiintei

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie