Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 19:40

Şi-au dus copiii către moarte!

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 24 aprilie 2017

Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, doi copii-minune ai alpinismului românesc, au murit într-o avalanşă în Munţii Retezat. Ambii erau cu părinţii, iar declaraţiile acuzatoare se îndreaptă asupra lor, pentru că şi-au expus copiii pericolului. Mărturia salvamontiştilor: cel mai dramatic a fost să convingem părinţii să-şi abandoneze copiii morţi

Şi-au dus copiii către moarte!

Doi copii minune ai alpinismului românesc şi-au pierdut viaţa, sâmbătă, în urma unei avalanşe căzute în Munţii Retezat. Dor Geta Popescu (foto stânga, 13 ani, din Râşnov), multiplu recordmen mondial, şi Erik Gulacsi (foto dreapta, 14 ani, din Braşov), şi el deţinător al mai multor recorduri, au fost surprinşi de avalanşa ce se pare că a fost declanşată de grupul de  turişti din care făceau parte, expediţie organizată de Clubul Montan Altitudine din Râşnov, condus chiar de tatăl Getei, Ovidiu Popescu.
Avalanşa a surprins în total 7 persoane. Într-o primă etapă au fost salvaţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cei cinci supravieţuitori, printre care şi tatăl Getei Popescu Dor şi al lui Erik Gulacsi, cei doi copii care şi-au pierdut viaţa, dar şi sora în vârstă de 15 ani a băiatului.
Salvamontiştii s-au întors apoi după trupurile neînsufleţite ale celor doi copii morţi, care au fost recuperate duminică, la ora 17.00, după o intervenţie de aproape 12 ore, fiind predate unui echipaj al Serviciului de Medicină Legală.
Potrivit martorilor la tragedie, cel mai greu le-a fost să-i convingă pe părinţii care şi-au pierdut copiii să-i abandoneze. „Cel mai dramatic lucru care s-a întâmplat ieri (sâmbătă - n.r.) a fost echipa pe care am trimis-o acolo să convingă părinţii să-şi abandoneze copiii care erau decedaţi şi să urce în creastă, să vină alături de noi. Dacă nu făceau acest lucru ei erau doi bărbaţi, două femei şi o fetiţă, cei care au scăpat, dacă nu făceau acest lucru exista posibilitatea să moară şi ei la locul respectiv, pentru că temperatura era între -15, -20 de grade. Ei erau răniţi, debusolaţi şi nu aveau simţul orientării. Nu aveau semnal GSM, adică nu puteau anunţa accidentul, nu putea veni nimeni după ei”, a declarat un bărbat martor la cele întâmplate, citat de Mediafax.
Bela Gulacsi, tatăl băiatului care a murit, dar şi sora lui în vârstă de 15 ani, Karla Gulacsi, au ajuns la spitalul din Haţeg, iar Ovidiu Popescu, tatăl Getei Popescu, este la spitalul din Hunedoara. Acesta prezintă cele mai accentuate lovituri, atât la nivelul toracelui, cât şi la nivelul membrelor inferioare şi a rămas internat la unitatea medicală.


Foto: Cei doi copii decedaţi alături de taţii lor


Poliţia a deschis dosar penal
Laura Bradu, reprezentant al IPJ Hunedoara, a declarat că a fost deschis dosar penal pentru ucidere „in rem”. „Dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg, dar este posibil să fie transferat, în funcţie de complexitatea cazului, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara”, a spus Bradu.

Filmul tragediei
Sâmbătă, la ora 14:25, la Numărul Unic de Urgenţă 112 a sunat un apel în care era reclamat faptul că un grup de 7 persoane a fost prins într-o avalanşă produsă în Munţii Retezat, în zona Vârfului Peleaga. Echipele Salvamont Hunedoara s-au deplasat imediat la locul accidentului şi când au ajuns au constatat că 5 adulţi erau răniţi şi 2 copii erau decedaţi. „În cel mai scurt timp, s-au deplasat la locul evenimentului  17 salvamonişti  din cadrul Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara,  11 jandarmi montani  din cadrul IJJ Hunedoara,  6 poliţişti  din cadrul IPJ Hunedoara, iar de la ISU Hunedoara,  1 ofiţer, 9 subofiteri şi 2 autospeciale, una fiind pentru transport victime multiple. La scurt timp după producerea evenimentului, prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, a activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei format din reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Serviciului Judeţean Salvamont. De asemenea, au fost alertate elicopterele SMURD de la Bucureşti, Târgu Mureş şi Craiova”, au declarat reprezentanţii ISU Hunedoara.
Duminică dimineaţă, cinci jandarmi montani şi 19 salvamontişti au plecat să recupereze trupurile neînsufleţite ale celor doi copii, din zona numită „Căldarea Berbecilor” din Masivul Retezat, operaţiune încheiată după 12 ore, în jurul orei 17.00.

Raed Arafat: Ancheta va stabili cine este de vină
Tragedia din Masivul Retezat s-a petrecut în timpul unei excursii de trei zile organizate de tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, grupul de turişti urmând să escaladeze Vârful Peleaga, la 2.509 m altitudine. Excursia era anunţată şi organizată de Clubul Montan Altitudine din Râşnov, condus de tatăl Getei, cu mult timp înainte şi făcea parte din Circuitul „7 munţi din grădina Carpaţilor“.
Potrivit programului afişat pe site-ul clubului, pentru ziua de sâmbătă, când turiştii au fost surprinşi de avalanşă, plecarea s-a făcut la ora 08.00, pe traseul Cabana Pietrele – Cabana Genţiana – Curmatura Bucurii – Lacul Bucura, 2040m – Custura Bucurei - Vârful Peleaga, 2509m – Căldarea Berbecilor - Lacul Bucura - Cabana Pietrele, pe un traseu de 7-9 ore.
Deşi meteorologii au anunţat că vremea se înrăutăţeşte şi că există pericol de avalanşă în munţi, organizatorul excursiei a decis ca, totuşi, excursia să continue.
„Salvamontul a dat avertizări din timp pe riscul de avalanşă, a explicat acest lucru şi trebuia să fie luat în considerare şi respectat. Avertismentele date de autorităţi trebuie luate în serios. În momentul în care cineva acţionează împotriva acestor recomandări face acest lucru pe propria răspundere. Ancheta va stabili cine este de vină”, a declarat, pentru Mediafax, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afecerilor Interne (MAI) şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Două grupuri în acelaşi timp pe munte, pe risc de avalanşă 5
În paralel, un alt grup, de 51 de persoane, făcea o drumeţie în aceeaşi zonă, un bărbat din acest grup fiind de altfel şi cel care a sunat la 112 pentru a anunţa tragedia. La un moment dat, cele două grupuri de turişti s-au întâlnit pe traseul către creastă.
„Au luat-o pe traseul acela, era zonă de avalanşă clar şi evenimentul s-a produs. Avalanşa nu a fost declanşată de noi pentru că noi eram mult mai înainte. Noi nu ne-am deplasat pe un traseu cu risc de avalanşă, întotdeauna am evaluat bine, unde erau zone expuse pur şi simplu le-am ocolit pentru că din cauza zăpezii foarte mari a apărut acest risc. De aceea am ales acel traseu pe creasta muntelui. Dacă nu ne duceam şi noi pe acolo, dar nu era cazul. Au zis că vor veni şi ei cu noi, că vor merge pe acel traseu, dar când a fost bifurcaţie pur şi simplu ei au luat-o înainte pe jos, în dreapta, noi am luat-o în stânga. Am crezut că vor face acea buclă şi că vor urca şi ei în creastă. Vizibilitatea fiind foarte mică nu i-am mai văzut ulterior şi eram preocupat mai mult de grupul meu decât pe unde au luat-o alţii”, a povestit un bărbat care a alertat autorităţile, membru al grupului de 51 de turişi.
„Am înţeles că au spus (turiştii din grupul de 51 - nr.) că la un moment dat s-au despărţit, ei mergând pe traseul de iarnă şi ceilalţi pe traseul de vară. Nu există două trasee acolo. Doar traseul de vară. Nu trebuie să ai studii doctorale ca să realizezi că dacă două zile ninge dumnezeieşte zăpada nu este stabilizată şi la cel mai mic sunet produs avalanşa poate pleca. Oamenii muntelui ştiu toate aceste lucruri, nici nu trebuie să merg eu să îi trag de mâneca”, a explicat pentru Mediafax şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu.

E posibil ca micuţii să fi murit ca urmare a faptului că s-au lovit de stânci
Grupul format din 51 de persoane şi-a continuat ascensiunea spre creastă, însă la un moment dat s-au auzit ţipete. „Distanţa între noi şi ei în momentul în care s-au auzit ţipetele era vreo 700-800 de metri. Noi eram sus pe creastă şi ei erau în vale, iar accidentaţii erau jos, în Căldarea Berbecilor, duşi tocmai la vale. Am abandonat ascensiunea, ne-am întors undeva în Vale şi am aşteptat să ne regrupăm”, povesteşte bărbatul care a anunţat accidentul la 112.
Potrivit sursei citate, e posibil ca micuţii să fi murit ca urmare a faptului că s-au lovit de stânci. „Cred că ăsta a fost şi motivul decesului, pentru că în timp ce erau proiectaţi de acea avalanşă la vale sigur au fost loviţi. Ceilalţi, adulţii, s-au zbătut, au făcut mişcări de înot cum se face într-o avalanşă şi aşa au scăpat. Am înţeles că erau alpinişti experimentaţi, mai ales copiii, care erau copiii de aur ai alpinismului românesc. Erau echipaţi, erau oameni de munte. A fost doar neşansa”, susţine bărbatul.
Sursa citată, ghid montan şi care se afla într-o tabăra organizată în Retezat, spune că riscul de avalanşă a fost anunţat, susţinând că „la munte există risc de avalanşă din luna noiembrie până în luna mai, în toţi munţii României”.

Pe de altă parte, șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a precizat, referitor la cauza morții, că „în principal, avalanșa a fost formată din zăpadă, dar a antrenat și câțiva bolovani. Cred că trupurile celor doi copii au fost lovite și de stânci, după care au fost compresate de zăpada grea și udă”.

Şeful Salvamont Hunedoara: Cineva va plăti
Pe de altă parte, şeful Salvamont Hunedoara a declarat, la Digi24, că expediţiile au fost unele iresponsabile, în condiţiile în care de două zile erau date avertismente că există risc maxim de avalanşe. „Cineva va plăti”, a spus Ovidiu Bodeanu. „Probabil şi-au declanşat singuri avanlanşa”, crede salvamontistul.  „Unora li s-ar părea hilar numărul ăsta ca să mergi în şir indian pe o creastă, fapt care poate declanşa automat avalanşă. Fără doar şi poate, şi-au declanşat singuri avalanşa, la acest număr mare de turişti. Probabil că cel care va fi responsabil de treaba asta va plăti cumva. Cu două zile în urmă am dat presei anunţuri despre pericolul iminent de mare de avalanşă în Retezat, cu toate astea nu s-a ţinut cont ce indicaţiile noastre”, a precizat Ovidiu Bodeanu. Riscul de avalanşă era maxim, ridicat încă de vineri la 5.

Şeful Salvamont Zărneşti: Ovidiu Popescu îşi supunea fetele unor riscuri prea mari pentru nişte copii, doar de dragul performanţei
Dor Geta Popescu, unul dintre cei doi copii decedaţi, deţinea opt recorduri mondiale de vârstă. Tatăl ei îi era mentor, însoţind-o adeseori pe traseele montane, iar Ioan Pivodă, şeful Salvamont Zărneşti, a declarat pentru Mediafax că nu a apreciat niciodată faptul că Ovidiu Popescu, îşi supunea fetele, Dor Geta şi Crina Coco Popescu, unor riscuri prea mari pentru nişte copii doar de dragul performanţei. „N-am apreciat niciodată ce a făcut Ovidiu Popescu cu fetele lui, încă de la Crina Coco Popescu. Nu poţi să faci performanţă pe munte cu un copil, pentru că nu e chiar aşa de simplu cu muntele şi trebuie să ai experienţă. Iar experienţa se acumulează în timp. Iar un copil nu poţi spune că are experienţă, oricât de mult i-ar plăcea lui muntele. Nu mai este o joacă. Până la Revoluţie nici nu aveau dreptul să se înscrie în vreun club montan copii sub 18 ani“, a spus Pivodă.
El a precizat că salvamontiştii din Hunedoara l-au avertizat pe Ovidiu Popescu de pericolul producerii de avalanşe, însă acesta a ignorat avertismentul şi a decis să continue excursia, inclusiv cu copiii. „Îmi pare rău pentru el (n.r. – Ovidiu Popescu) pentru că şi-a pierdut fetiţa şi pentru că, probabil, va răspunde şi în faţa legii... Dar nu poţi să-ţi supui copiii la astfel de riscuri pentru performanţă. Iar acest gen de performanţă eu nu am aplaudat-o. Cunosc foarte bine Retezatul şi vă pot spune că avalanşele se pot evita iarna, în zonele unde se ştie că se adună cantităţi foarte mari de zăpadă. Cred că a fost o decizie greşită de a aborda acel traseu de vară, care iarna este deosebit de periculos“, a mai spus şeful Salvamont Zărneşti.
El a mai povestit un episod din 2009, când Ovidiu Popescu se afla pe munte, în zona Babele, cu cealaltă fiică, Crina Coco Popescu şi au fost surprinşi de o vijelie, având nevoie de ajutorul salvamontiştilor.
„Era foarte speriat atunci, s-au ascuns după un bolovan. Nu e în ordine să îţi expui copiii mereu la riscuri, chiar dacă lor le place, pentru că la vârsta aceasta ei nu au discernământ şi nu pot conştientiza pericolul. După vârsta de 18 ani este cu totul altă treabă. Occidentalii nu-şi permit să-şi ducă copiii pe munte în condiţii dificile“, a precizat Ioan Pivodă.
Potrivit unor surse din anturajul familiei, Ovidiu Popescu locuia la Râşnov cu fata cea mică, Dor, după ce a divorţat de soţia lui, aceasta locuind la Cluj. Crina Coco Popescu se află în Italia şi se va întoarce acasă pentru înmormântarea sorei sale.
Dor Geta Popescu se antrena în cadrul acestei excursii pentru următoara expediţie, din vară, când dorea să cucerească un nou vârf Lenin Peak 7134 metri - unde urmau 18 zile consecutive de ascensiune, un mod de abordare complex şi un tip de aclimatizare special. Excursia ar fi urmat să se încheie duminică.

Ultimul mesaj al fetiţei moarte
„Geta Trăieşte la Altitudine şi în anul 2017!”, este ultima postare, din 21 aprilie, de pe Facebook a renumitei alpiniste Dor Geta Popescu, moartă sâmbătă alături de colegul ei Erik Gulacsi. Geta solicita susţinerea membrilor Clubului Montan Altitudine, din care faceau parte cei doi adolescenti.
„Performanţele mele anterioare şi expunerea media sunt argumente solide pentru a te alătura echipei cu care am realizat expediţiile de record în munţi înalţi. Alătură-te echipei câştigătoare, am nevoie de susţinerea ta!”, scria, vineri dimineaţa, „copilul minune al alpinismului românesc”. În penultima postare, cea din 19 aprilie, Dor Geta Popescu scria că în 2017 are în plan ascensiunea pe munţi de peste 7.000 de metri.

+4 -0

Comentarii

Alpinistul

2017-04-24 07:58:57


Sa speram ca acum omul asta va fi oprit de politie sa mai faca alte victime . Este de notorietate ca si cu fata cea mare a trecut pe linga moarte tot din cauza avalansei dar atunci a murit altcineva ( nu din familie ) . Pacat mare pacat de copii morti .

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie