Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 10:05

Şi a fost şi vizita lui Iohannis la Braşov!

Autor: Adina CHIRVASÃ, Radu COLŢEA

Publicat la 23 mai 2017

Gazdă pe tot parcursul zilei i-a fost preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, la Universitate fiind primit de rectorul Ioan Vasile Abrudan, iar la trambulinele de la Râşnov aşteptat de preşedintele Comitetului Olimpic Român, Mihai Covaliu.

Şi a fost şi vizita lui Iohannis la Braşov!

Şeful statului, Klaus Iohannis, a ajuns, ieri, în la Braşov şi Râşnov, în prima sa vizită oficială de când este preşedinte al României. Vizita a fost făcută la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea, lansată în 11 mai, când acesta a participat, la invitaţia lui Iohannis, la recepţia oficială de la Palatul Cotroceni, prin care s-a marcat Ziua Europei şi împlinirea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Prima oprire a fost la ora 12.30, la Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universităţii Transilvania din Braşov,  cel mai mare institut al unei universităţi româneşti construit cu finanţare europeană şi care înglobează 29 de centre. Însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, preşedintele a fost primit aici de rectorul Universităţii, prof.univ.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan. Întreaga delegaţie, din care au făcut parte zeci de oficiali, a vizitat trei laboratoare, cel de hi-tech, de energie regenerabilă şi cel de robotică.



Roboţelul ignorat
În laboratorul de robotică au avut acces şi reprezentanţii mass-media şi aici şeful statului a fost întâmpinat de Neo, un robot construit de studenţii braşoveni. Robotul Nao a făcut câţiva paşi  în diagonală, şi nu spre grupul oficialităţilor. Preşedintele însă nu i-a prea acordat atenţie, iar mesajul acestuia întârziat „Bine aţi venit la Universitatea Transilvania din Braşov” s-a pierdut în explicaţiile date de profesorii cercetători şefului statului. Totuşi, preşedintele a fost foarte atent la explicaţiile legate de propiectele cercetătorilor de aici, care acoperă de la domenii industriale până la cele medicale. „Un proiect în care prin mijloacele IT să faci persoanele în vârstă singure să nu se simtă singure să le furnizezi conexiune cu persoanele de care sunt legate. De asemenea, în partea cealaltă un proiect medical, este vorba de diagnosticarea non invazivă a afecţiunilor cardiace”, a explicat prof.dr.ing Sorin Moraru, de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.



„Din nefericire, România nu a fost niciodată suficient de generoasă cu cercetarea şi cu cercetătorii”
Klaus Iohannis a participat apoi la o dezbatere la Aula Universităţii, parte a programului iniţiat de Administraţia Prezidenţială „România Educată”. A fost o dezbatere cu membrii comunităţii academice şi de cercetare, respectiv cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din Braşov. Discuţia s-a centrat pe teme legate de parteneriatul dintre mediul academic şi industrie în domeniul cercetării şi finanţarea cercetării ştiinţifice româneşti.
În discursul său, şeful statului a subliniat necesitatea finanţării cercetării româneşti. „Din nefericire, România nu a fost niciodată suficient de generoasă cu cercetarea şi cu cercetătorii. Investiţiile în acest domeniu aduc prea puţin capital politic şi, din păcate, finanţarea cercetării ne plasează încă, sau încă o dată, pe ultimele poziţii în Uniunea Europeană, cu efecte directe asupra performanţei României”, a spus preşedintele Klaus Iohannis. Referindu-se la atractivitatea muncii în cercetare, şeful statului a mai spus că „avem nevoie de stabilitate şi consecvenţă legislativă şi politică pentru a permite planificarea unei cariere în cercetare-dezvoltare, cu garantarea unei potenţiale surse de venit. (...) Prea mulţi aleg să-şi desfăşoare activitatea în alte state, unde le sunt asigurate cu totul şi cu totul alte condiţii de muncă şi de viaţă. Nu poţi face cu adevărat cercetare, fără resursa umană (...) Din această perspectivă nu putem vorbi de performanţă fără a investi mai întâi în oameni. Competiţia dintre state pentru a atrage cei mai buni cercetători este una acerbă. Este important să ne afirmăm ca fiind un stat care nu pierde, ci, mai degrabă, unul care ştie să atragă marile minţi din zona de cercetare-dezvoltare-inovare, atât din interiorul ţării, cât şi din afara graniţelor”.   
Şeful statului a menţionat că experienţa altor state ne arată cum „adaptabilitatea economică este direct legată de capacitatea unei naţiuni de a inova, dar şi de a fructifica aceste descoperiri în zona economică şi în zona socială”.
Reprezentanţi ai mediului academic, ai studenţilor dar şi al mediului de afaceri au luat cuvântul pentru a-i cere şefului statului sprijin pentru o reformă adevărată a învăţământului. „Una din primele observaţii cred că se poate face pe marginea necesarei reforme, în realitate, aproape fiecare ministru de la Revoluţie şi-a dat seama că lucrurile nu merg şi hai să facem o reformă. Şi au făcut (...) învăţământul românesc, din nevoia de reformare, a intrat în zona pe care o numesc reformită (...) Nu începem cu ideea unei reforme, ci de la consultări”, a precizat Klaus Iohannis.  



Despre autostradă – să nu ne pierdem speranţa
Consilierul local Cristian Macedonschi i-a subliniat preşedintelui necesitatea infrastructurii adecvate în Braşov. „Ca să fim competenţi pe plan mondial ne trebuie infrastructură. Braşovul a fost lipsit în ultimii 27 de ani de dezvoltarea de infrastructură, în special cea rutieră, mobilitatea este foarte importantă pentru dezvoltare, cercetare şi vă vog să ne spuneţi cum puteţi să ne sprijiniţi”.
Răspunsul şefului statului a început cu o glumă. „Vă recomand o vizită în centrul Capitalei şi atunci o să vedeţi ce înseamnă lipsă de mobilitate. Însă, lucrurile trebuie să progreseze. În realitate, Braşovul nu stă rău şi eforturile locale au fost susţinute şi aici lucrurile cred că putem constata că se mişcă. Asta nu ca să-l laud pe domnul primar, ci este o constatare. Că nu este autostradă, până aici? E adevărat. Ar putea, cum ar putea să existe o legătură cel puţin între provinciile istorice şi nu există. Aici lucrurile se mişcă greu şi niciunul dintre guvernele din ultimii 25 de ani nu a reuşit să performeze aşa cum a promis în campanii. Dar asta nu înseamnă că ne pierdem speranţele”.  
Şeful statului a promis sprijin membrilor asociaţiei companiilor care au înfiinţat prima şcoală profesională în sistem dual din România şi s-a arătat deschis la propunerea făcută de aceştia de a înfiinţa proiectul Minitehnicus, un fel de cursuri after school unde copiii să se familiarizeze de mici cu tehnica.
„A fost o dezbatere foarte bună, după părerea mea, care mi-a dat ocazia să subliniez progresele făcute în Braşov. Braşovul rămâne o zonă foarte dinamică, cu o dezvoltare care poate să fie luată ca exemplu de mulţi. Universitatea prin Institutul de Cercetare a realizat un proiect unic în ţară, cu rezultate deja notabile, municipiul Braşov, nici nu mai trebuie să spun, este un exemplu de dezvoltare economică şi întreg judeţul face o figură foarte bună şi personal sunt foarte bucuros că pot să fiu astăzi (ieri – n.r.) aici”, a spus, la ieşirea din sală, şeful statului.  

Pe jos, până la spital
După dezbatere, şeful statului a mers pe jos câteva sute de metri până la spitalul privat unde avea programată de asemenea o vizită. Şeful statului a dat mâna cu oamenii şi s-a lăsat fotografiat de trecători, complet neaşteptat spun aceştia. „Am văzut multă poliţie aici şi chiar a apărut aici. M-a surprins, chiar nu ne-aşteptam”, a spus un braşovean.  

A plantat puietul cu numărul 2 milioane
Preşedintele a ajuns, în jurul orei 17.00 şi la Facultatea de Silvicultură, unde, în cadrul campaniei „Plant for the planet” a Fundaţiei Mihai Eminescu Trust a Prinţului Charles al Marii Britanii, a plantat puietul cu numărul 2.000.000. Proiectul „Plant for the planet” a fost distins cu Premiul I la secţiunile Mediu şi Impact în cadrul Galei Societăţii Civile din 2014.



Primul preşedinte al României care a vizitat Râşnovul

Vizita preşedintelui s-a încheiat la Râşnov, la Complexul Olimpic pentru Sporturi de Iarnă, unde Klaus Iohannis a ajuns în jurul orei 18.00.
Dacă Braşovul a mai fost vizitat de preşedinţi ai României, la Râşnov, astfel de evenimente nu s-au mai petrecut. „Este primul preşedinte al României care a ajuns în oraşul Râşnov. În municipiul Braşov au ajuns mai mulţi preşedinţi ai României, dar Klaus Iohannis, în calitate de şef al Statului, este la  prima vizită oficială la Braşov”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, fost primar la Râşnov timp de 12 ani.
Aici, Klaus Iohannis a vizitat Complexul Olimpic de sărituri cu schiurile, unde a şi asistat la un antrenament al micilor săritori, dar i-a fost prezentată şi echipa Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) din oraş.
Şeful statului a fost întâmpinat la Râșnov de viceprimarulorașului, Liviu Butnariu, dar şi de preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, şi de secretarul general al Federaţiei Române de Schi-Biatlon, Puiu Gaspar. Delegaţia oficială a fost mult mai numeroasă, de la oameni legaţi direct de sport până la primari ai localităţilor din judeţul Braşov, actuali şi foşti parlamentari. De asemenea, peste 100 de râşnoveni au venit în Valea Cărbunării, pentru a-l vedea pe Klaus Iohannis. Acesta le-a spus râşnovenilor „Bine v-am găsit!”, iar despre baza olimpică a afirmat: „Frumoasă realizare. Impresionant!”.  În timpul vizitei, şeful statului a primit un cadou de la dintre micii sportivi, dar şi unul de la viceprimarul Râşnovului, Liviu Butnariu.


La Baza Olimpică, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, i-a prezentat şefului statului câteva detalii ale acestei investiţii, dar şi strategia prin care Râşnovul îi creşte pe viitorii campioni: „Prin realizarea bazei de sărituri cu schiurile, nu numai ca am creat infrastructura necesară organizării unor competiţii de mare anvergură, dar asigurăm şi condiţiile necesare pentru ca sportivii noştri să se poată antrena acasă. De asemenea, am creat şi clase cu program sportiv şi avem în vedere ca la Râşnov să înfiinţăm un centru de excelenţă pentru săriturile cu schiurile. În Poiana Braşov avem în plan crearea unui centru de excelenţă pentru schi alpin, iar aceste lucruri le-am discutat deja cu oficialii Federaţiei Române de Schi-Biatlon”, a declarat Adrian Veştea.  
La vizita de la Râşnov a asistat şi primarul Braşovului, George Scripcaru, care i-a prezentat preşedintelui proiectul de extindere a domeniului schiabil din Poiana Braşov, astfel încât să fie asigurată legătura între staţiune şi Râşnov: „Această extindere este necesară, pentru că, anul acesta, pârtiile de schi din Poiana Braşov s-au dovedit neîncăpătoare”.



„Sunt foarte multe lucruri bune pe care le-am prezentat astăzi”

După vizita preşedintelui României, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, a afirmat că „sunt foarte multe lucruri bune pe care le-am prezentat astăzi. Putem spune că atât Universitatea Transilvania, cât şi colegii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrului de cercetare al acesteia, profesorii universitari şi studenţii au lăsat o impresie foarte bună. A impresionat şi Spitalul Sfântul Constantin, care a primit recent un premiu de excelenţă, fiind unul dintre cele mai curate şi bine întreţinute la nivel european. De asemenea, faptul că la Facultatea de Silvicultură, s-a plantat puietul cu numărul 2.000.000 este un lucru care va rămâne în istorie. Totodată, Baza Olimpică de la Râşnov, de numele căruia se va lega toată performanţa României în ceea ce priveşte săriturile cu schiurile, este un reper important în cadrul acestei vizite. Nu în ultimul rând, pompierii voluntari de la Râşnov au făcut o bună impresie, ei dovedind că în România se mai fac lucruri şi din suflet, iar oamenii se implică în mod voluntar în diferite activităţi”.
La rândul său, viceprimarul Liviu Butnariu a afirmat că „suntem onoraţi de vizita preşedintelui. Mă bucur că vremea a ţinut cu noi, că nu a plouat. Preşedintele României a apreciat foarte mult baza noastră sportivă, fost extrem de încântat de antrenament, de copiii care au sărit. De asemenea, a fost încântat şi de Pompierii voluntari. Noi am prezentat două echipaje complete, pentru cele două autospeciale de intervenţie în caz de incendiu, precum şi echipajul de pe ambulanţă. A fost încântat, ne-a felicitat pentru realizările din oraşul nostru şi a promis că o să mai treacă să ne viziteze”.

Complexul reprezintă un bun exemplu că şi în România se poate face treabă bună”

Preşedintele COSR, Mihai Covaliu, a afirmat că „este bine că domnul preşedinte a vizitat şi această bază, una care se încadrează perfect în peisajul zonei şi care deja găzduieşte competiţii de talie mondială, modalitate prin care creşte expunerea pe plan internaţional a României. Totodată, complexul reprezintă un bun exemplu că şi în România se poate face treabă bună şi se pot organiza evenimente de anvergură. Sunt sigur că ceea ce se vede pe Eurosport se va putea vedea şi la Râşnov mult timp de acum înainte”.

„Ne-a felicitat pentru faptul că reuşim să aducem copiii la sport”

Vizita preşedintelui la Râşnov a  fost apreciată şi de secretarul general al Federaţiei Române de Schi-Biatlon, Puiu Gaspar, care ne-a declarat că „ne bucură prezenţa domnului preşedinte la baza de pe Valea Cărbunării, una dintre puţinele investiţii din ţară pe partea sporturilor de iarnă. Am discutat cu dânsul posibilitatea organizării ediţiei de iarnă a Jocurilor Olimpice pentru Tineret din 2024, context în care i-am exemplificat modul în care au fost organizate competiţiile de nivel mondial organizate de complexul olimpic de la inaugurare şi până acum. Totodată, i-am explicat că Federaţia Internaţională de Schi ne acordă şi iarna şi vara camp-uri la care participă peste 15 ţări. Nu în ultimul rând, ne-a felicitat pentru faptul că reuşim să aducem copiii la sport”.




Preşedintele Iohannis a primit de la unul dintre micii „zburători” tricoul de competiție cu RÂȘNOV-ROMÂNIA inscripționat pe el și care au sărit pe trambulinele de la Râșnov inclusiv campioanele lumii, la cele trei ediții ale Cupei Mondiale desfășurate până acum pe Valea Cărbunării.

+3 -0

Comentarii

Lazar

2017-05-23 15:21:23


Poate afla si posturile nationale de stiri TV despre aceasta vizita. Ce ziceti dragi propagandisti de la Antena si RTV ?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie