Curs BNR

1 EUR = 4.9737 RON

1 USD = 4.5689 RON

1 GBP = 5.9158 RON

1 XAU = 353.2067 RON

1 AED = 1.2439 RON

1 AUD = 3.0952 RON

1 BGN = 2.5430 RON

1 BRL = 0.8399 RON

1 CAD = 3.3553 RON

1 CHF = 5.0989 RON

1 CNY = 0.6298 RON

1 CZK = 0.1961 RON

1 DKK = 0.6666 RON

1 EGP = 0.0952 RON

1 HUF = 1.2665 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 2.8711 RON

1 KRW = 0.3319 RON

1 MDL = 0.2578 RON

1 MXN = 0.2577 RON

1 NOK = 0.4267 RON

1 NZD = 2.7907 RON

1 PLN = 1.1680 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0521 RON

1 SEK = 0.4334 RON

1 TRY = 0.1390 RON

1 UAH = 0.1114 RON

1 XDR = 6.0575 RON

1 ZAR = 0.2541 RON

Editia 8221 - 16 iul 06:54

Sentimentele produc transformări în organism

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 22 noiembrie 2022

Iubirea creează dependenţă precum opioidele, despărţirea provoacă sevraj

Sentimentele produc transformări în organism

„Relaţia este ca o fiinţă vie”, spune psihoterapeutul Oana Mihalcea, potrivit căreia, spre exemplu, iubirea creează dependenţă precum opioidele, despărţirea provoacă sevraj. „În primul rând, suntem programaţi genetic să căutăm apropierea de celălalt, să căutăm să fim într-o relaţie. Există un cocktail de substanţe neurochimice care sunt secretate în organism atunci când suntem îndrăgostiţi. Toate aceste substanţe ne fac să simţim plăcerea, să simţim dorinţă, să ne simţim bine alături de celălalt, să căutăm mereu relaţia respectivă. În momentul în care ieşim dintr-o relaţie este firesc ca rezervorul de aceste substanţe să se oprească şi noi să simţim disconfort. Acest lucru a dus şi la perpetuarea speciei în timp, pentru că puiul de om are şanse mai mari de supravieţuire atunci când are ambii părinţi alături. Există acei fluturaşi în stomac, există ataşamentul foarte puternic care este stimulat de oxitocină. Mai este şi acea stare de plăcere dată de endorfine.  Toate aceste lucruri fac să ne dorim să rămânem acolo în relaţie, dar este foarte, foarte important să facem această diferenţă între dependenţa sau nevoia aceasta înrădăcinată în interiorul nostru de a fi în relaţie şi dependenţa din relaţie”, a spus Oana Mihalcea.

Ataşamentul nu este iubire
Potrivit psihoterapeutului, dependenţa din relaţie nu este ceva sănătos: „nu duce la ceva sănătos nici în relaţie, nici pentru indivizi în parte”. „Această dependenţă este provocată de maturitatea emoţională şi de bagajul emoţional cu care noi venim din experienţele din trecut şi le proiectăm pe partenerul nostru de cuplu. În momentul în care noi lucrăm cu noi la aceste bagaje, cum îmi place mie să le spun, şi ne dezvoltăm din punct de vedere emoţional, nevoia de iubire, nevoia de relaţie putem să o gestionăm mult mai bine”, spune Oana Mihalcea.

Sunt 4 elemente esenţiale pentru o relaţie sănătoasă
- Prima este acceptarea ideii şi respectarea ideii că suntem persoane diferite, cu nevoi diferite, cu dorinţe diferite, cu limite diferite. „Iar a veni într-o relaţie înseamnă a munci, a depune efort voluntar, să negociem mereu şi constant aceste diferenţe dintre noi şi să ne adaptăm unul la celălalt”.
- Al doilea element important este comunicarea.
- Al treilea este apropierea fizică, contactul fizic, exprimare afecţiunii din punct de vedere fizic. „Sunt studii care dovedesc că este un indiciu al relaţiilor, al duratei relaţiilor”.
- Al patrulea, adaptarea: „În momentul în care putem să ne exprimăm cu uşurinţă din punct de vedere fizic afecţiunea şi să ţinem cont unul de celălalt, întotdeauna să fim mereu în continuă adaptare. Să conştientizăm că fiecare relaţie trece prin diferite etape şi atunci este necesar să depunem efort constant.  Nu plecăm de la ideea gândirii magice că dacă suntem meniţi unul pentru celălalt, trebuie să vină lucrurile de la sine. Relaţia este ca o fiinţă vie. Este a treia entitate din această experienţă. Când ne căsătorim, cumva se schimbă rolurile. Inclusiv societatea se schimbă şi are aşteptări diferite la noi. Orice schimbare de roluri în relaţie implică o readaptare. Cuplurile care sunt deschise spre această negociere, se adaptează cu mai multă uşurinţă şi la schimbările de roluri.  Cei care nu au această deschidere, se vor adapta mai greu şi atunci apar aceste conflicte şi se ajunge la divorţ”.

CELE 3 ETAPE ALE DRAGOSTEI
- prima etapă: îndrăgostirea;
- s doua etapă: dragostea romantică (se construieşte încrederea);
- s treia etapă: dragostea matură (se construiesc compromisul).

SFATURI  
- nu alerga după bărbaţi/femei;
- cere şi oferă respect;
- nu încerca să schimbi cealaltă persoană;
- relaţia trebuie să furnizeze doar 25% din fericirea ta;
- concentrează-te doar pe relaţia ta. nu face comparaţii;
- nu tolera niciodată abuzul;
- lasă spaţiu astfel încât amândoi să fiţi liberi;
- descoperiţi împreună lucruri noi;
- înfruntă-ţi singur/ă fricile din relaţie;
- nu oferi doar ce crezi că vei obţine;
- este important să rămâi atractiv/ă pentru partener/ă.

OBICEIURI BENEFICE  
- păstraţi mereu interese comune;
- învăţaţi să aveţi încredere în celălalt;
- învăţaţi să iertaţi;
- nu deveniţi obsedaţi de ce face rău partenerul;
- declaraţi-vă dragostea;
- nu mergeţi la culcare certaţi.

+4 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie