Curs BNR

1 EUR = 4.9766 RON

1 USD = 4.5135 RON

1 GBP = 5.9447 RON

1 XAU = 385.6265 RON

1 AED = 1.2288 RON

1 AUD = 3.0880 RON

1 BGN = 2.5445 RON

1 BRL = 0.8240 RON

1 CAD = 3.3287 RON

1 CHF = 5.2945 RON

1 CNY = 0.6431 RON

1 CZK = 0.1963 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0934 RON

1 HUF = 1.2388 RON

1 INR = 0.0538 RON

1 JPY = 3.0820 RON

1 KRW = 0.3371 RON

1 MDL = 0.2579 RON

1 MXN = 0.2333 RON

1 NOK = 0.4257 RON

1 NZD = 2.7994 RON

1 PLN = 1.1541 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0475 RON

1 SEK = 0.4386 RON

1 TRY = 0.1319 RON

1 UAH = 0.1096 RON

1 XDR = 6.0718 RON

1 ZAR = 0.2587 RON

Editia 8279 - 08 oct 08:17

Senatorul USR Irineu Darău trage un semnal de alarmă: autoritățile au evitat evaluarea impactului real asupra mediului când au dat liber la construcții pe Valea Sâmbetei

Autor:

Publicat la 29 martie 2024

Senatorul USR Irineu Darău trage un semnal de alarmă: autoritățile au evitat evaluarea impactului real asupra mediului când au dat liber la construcții pe Valea Sâmbetei

Ne mândrim cu o țară frumoasă, cu locuri unice în Europa. Cu diversitate geografică și cu biodiversitate. Cu 24% din suprafața țării în parcuri, rezervații și arii protejate. Cu cele mai mari suprafețe de păduri virgine din Europa, cu cele mai mari populații de mamifere mari. Dar ariile protejate și pădurile virgine, această bogăție a României, nu aveau cum să scape de distrugere din partea guvernelor PSD-PNL și a partidelor de buzunar care le-au asigurat vremelnic majoritatea parlamentară.

Ceea ce se întâmplă în prezent în Valea Sâmbetei este o dovadă vie că în România, în ciuda legislației existente, se pot ridica construcții în arii naturale protejate fără niciun studiu de impact. La fel cum se întâmplă pe platoul Bucegilor și în alți munți din țară. O serie de acțiuni controversate, sprijinite de autorități și marcate de coincidențe dubioase, au deschis calea pentru construcții în această zonă montană cu o importanță ecologică deosebită. „Riscăm pierderea unor zone valoroase din punct de vedere al peisajului și biodiversității fix pentru că autoritățile au evitat evaluarea impactului real asupra mediului!”, avertizează senatorul USR de Brașov, Irineu Darău.

O rană adâncă a fost făcută în munții Făgăraș pe durata stării de urgență. Un om de afaceri local a străpuns Valea Sâmbăta, o vale sălbatică cu păduri virgine și parte dintr-o arie protejată europeană, unde singura intervenție umană era o potecă turistică de acces la creasta Făgărașului. Drumul străpunge pădurea de jos până sus în golul alpin unde omul de afaceri își dorește să construiască imobile. Garda Forestieră Brașov îl protejează pe omul de afaceri și amenință activiștii, susținând că drumul se suprapune cu poteca turistică. În realitate, drumul este pe celălalt mal al râului și nu are autorizație de construcție, traversează păduri virgine, traversează albia râului, s-a realizat prin dizlocarea de roci și tăieri de arbori”, constata Agent Green în vara anului 2020.

Irineu Darău, senatorul USR de Brașov, documentează de mai bine de trei ani modul în care autoritățile au autorizat un drum în pădurile virgine de la Valea Sâmbetei, drum care precede apariția unor pensiuni și parcări în creierii munților, acolo unde, înainte de pandemie, ajungeau doar turiști pedeștri cu rucsacul în spate.

În 2020, în timp ce lumea era ocupată cu pandemia, o fostă potecă s-a transformat în drum forestier. Dacă până atunci ajungeai la cabana Valea Sâmbetei doar pe jos, de atunci se poate și cu 4x4. Niciun vinovat, doar controale și foi pline de constatări.

În 2021, Consiliul Județean Brașov, prin Arhitectul Șef, a autorizat construcția unei noi clădiri cu destinație de cabană turistică pe terenul adiacent vechii cabane Valea Sâmbetei, având la bază avize pozitive de la toate autoritățile statului: APM Brașov, DSP, ABA Olt, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, ANANP Brașov, Garda Forestieră Brașov etc. Nu a fost cerut niciun studiu de impact din partea Agenției pentru Protecția Mediului, deși construcția este într-o arie naturală protejată, iar imaginile de la fața locului descriu perfect realitatea.

Pe 21 decembrie 2023, același Consiliu Județean Brașov, tot prin Arhitectul Șef, a autorizat modernizarea și extinderea vechii cabane turistice Valea Sâmbetei, din nou fără studiu de impact și fără obligația ISU Brașov de a se supune avizării / autorizării privind securitatea la incendiu, deși vorbim de o cabană turistică.

În această afacere, care implică construcții în arii protejate ale munților Făgăraș, sunt implicați un preot - călugăr - civil din Neamț și un om de afaceri și politician din Țara Făgărașului, iar oamenii de bine din turismul județean au fost avertizați și descurajați din a mai face cercetări și sesizări, a afirmat senatorul Irineu Darău.

„Înțeleg că interesul de afaceri în zonă este mare, dar astfel de lucrări intruzive nu se pot face fără transparență, fără consultarea comunității și fără avize foarte bine fundamentate legal și argumentativ”, spune senatorul Darău. De asemenea, acesta susține că va continua să solicite respectarea legii, să se facă dreptate acestui colț de Rai și cere sprijinul cetățenilor care doresc să se implice.

Conform legii, este interzisă construirea drumurilor în albiile minore ale cursurilor de apă și în albiile majore inundabile ale acestora. Totuși, autoritățile au închis ochii la drumul făcut în arii protejate pe Valea Sâmbetei atunci când românii aveau restricții de deplasare din motive de pandemie.

 

*Articol al USR Brașov

 

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie