Curs BNR

1 EUR = 4.9737 RON

1 USD = 4.6664 RON

1 GBP = 5.8274 RON

1 XAU = 352.3272 RON

1 AED = 1.2707 RON

1 AUD = 3.0251 RON

1 BGN = 2.5430 RON

1 BRL = 0.9123 RON

1 CAD = 3.3963 RON

1 CHF = 5.1094 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1965 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.0962 RON

1 HUF = 1.2631 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0327 RON

1 KRW = 0.3374 RON

1 MDL = 0.2639 RON

1 MXN = 0.2814 RON

1 NOK = 0.4273 RON

1 NZD = 2.7735 RON

1 PLN = 1.1598 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0498 RON

1 SEK = 0.4299 RON

1 TRY = 0.1440 RON

1 UAH = 0.1178 RON

1 XDR = 6.1448 RON

1 ZAR = 0.2463 RON

Editia 8163 - 16 apr 16:23

Senatorul USR Irineu Darău trage un semnal de alarmă: autoritățile au evitat evaluarea impactului real asupra mediului când au dat liber la construcții pe Valea Sâmbetei

Autor:

Publicat la 29 martie 2024

Senatorul USR Irineu Darău trage un semnal de alarmă: autoritățile au evitat evaluarea impactului real asupra mediului când au dat liber la construcții pe Valea Sâmbetei

Ne mândrim cu o țară frumoasă, cu locuri unice în Europa. Cu diversitate geografică și cu biodiversitate. Cu 24% din suprafața țării în parcuri, rezervații și arii protejate. Cu cele mai mari suprafețe de păduri virgine din Europa, cu cele mai mari populații de mamifere mari. Dar ariile protejate și pădurile virgine, această bogăție a României, nu aveau cum să scape de distrugere din partea guvernelor PSD-PNL și a partidelor de buzunar care le-au asigurat vremelnic majoritatea parlamentară.

Ceea ce se întâmplă în prezent în Valea Sâmbetei este o dovadă vie că în România, în ciuda legislației existente, se pot ridica construcții în arii naturale protejate fără niciun studiu de impact. La fel cum se întâmplă pe platoul Bucegilor și în alți munți din țară. O serie de acțiuni controversate, sprijinite de autorități și marcate de coincidențe dubioase, au deschis calea pentru construcții în această zonă montană cu o importanță ecologică deosebită. „Riscăm pierderea unor zone valoroase din punct de vedere al peisajului și biodiversității fix pentru că autoritățile au evitat evaluarea impactului real asupra mediului!”, avertizează senatorul USR de Brașov, Irineu Darău.

O rană adâncă a fost făcută în munții Făgăraș pe durata stării de urgență. Un om de afaceri local a străpuns Valea Sâmbăta, o vale sălbatică cu păduri virgine și parte dintr-o arie protejată europeană, unde singura intervenție umană era o potecă turistică de acces la creasta Făgărașului. Drumul străpunge pădurea de jos până sus în golul alpin unde omul de afaceri își dorește să construiască imobile. Garda Forestieră Brașov îl protejează pe omul de afaceri și amenință activiștii, susținând că drumul se suprapune cu poteca turistică. În realitate, drumul este pe celălalt mal al râului și nu are autorizație de construcție, traversează păduri virgine, traversează albia râului, s-a realizat prin dizlocarea de roci și tăieri de arbori”, constata Agent Green în vara anului 2020.

Irineu Darău, senatorul USR de Brașov, documentează de mai bine de trei ani modul în care autoritățile au autorizat un drum în pădurile virgine de la Valea Sâmbetei, drum care precede apariția unor pensiuni și parcări în creierii munților, acolo unde, înainte de pandemie, ajungeau doar turiști pedeștri cu rucsacul în spate.

În 2020, în timp ce lumea era ocupată cu pandemia, o fostă potecă s-a transformat în drum forestier. Dacă până atunci ajungeai la cabana Valea Sâmbetei doar pe jos, de atunci se poate și cu 4x4. Niciun vinovat, doar controale și foi pline de constatări.

În 2021, Consiliul Județean Brașov, prin Arhitectul Șef, a autorizat construcția unei noi clădiri cu destinație de cabană turistică pe terenul adiacent vechii cabane Valea Sâmbetei, având la bază avize pozitive de la toate autoritățile statului: APM Brașov, DSP, ABA Olt, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, ANANP Brașov, Garda Forestieră Brașov etc. Nu a fost cerut niciun studiu de impact din partea Agenției pentru Protecția Mediului, deși construcția este într-o arie naturală protejată, iar imaginile de la fața locului descriu perfect realitatea.

Pe 21 decembrie 2023, același Consiliu Județean Brașov, tot prin Arhitectul Șef, a autorizat modernizarea și extinderea vechii cabane turistice Valea Sâmbetei, din nou fără studiu de impact și fără obligația ISU Brașov de a se supune avizării / autorizării privind securitatea la incendiu, deși vorbim de o cabană turistică.

În această afacere, care implică construcții în arii protejate ale munților Făgăraș, sunt implicați un preot - călugăr - civil din Neamț și un om de afaceri și politician din Țara Făgărașului, iar oamenii de bine din turismul județean au fost avertizați și descurajați din a mai face cercetări și sesizări, a afirmat senatorul Irineu Darău.

„Înțeleg că interesul de afaceri în zonă este mare, dar astfel de lucrări intruzive nu se pot face fără transparență, fără consultarea comunității și fără avize foarte bine fundamentate legal și argumentativ”, spune senatorul Darău. De asemenea, acesta susține că va continua să solicite respectarea legii, să se facă dreptate acestui colț de Rai și cere sprijinul cetățenilor care doresc să se implice.

Conform legii, este interzisă construirea drumurilor în albiile minore ale cursurilor de apă și în albiile majore inundabile ale acestora. Totuși, autoritățile au închis ochii la drumul făcut în arii protejate pe Valea Sâmbetei atunci când românii aveau restricții de deplasare din motive de pandemie.

 

*Articol al USR Brașov

 

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie