Curs BNR

1 EUR = 4.9575 RON

1 USD = 4.6194 RON

1 GBP = 5.7071 RON

1 XAU = 290.0889 RON

1 AED = 1.2580 RON

1 AUD = 3.0134 RON

1 BGN = 2.5348 RON

1 BRL = 0.9172 RON

1 CAD = 3.3885 RON

1 CHF = 5.1137 RON

1 CNY = 0.6542 RON

1 CZK = 0.2096 RON

1 DKK = 0.6655 RON

1 EGP = 0.1495 RON

1 HUF = 1.3316 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.3068 RON

1 KRW = 0.3478 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2601 RON

1 NOK = 0.4193 RON

1 NZD = 2.8081 RON

1 PLN = 1.0939 RON

1 RSD = 0.0423 RON

1 RUB = 0.0577 RON

1 SEK = 0.4288 RON

1 TRY = 0.2307 RON

1 UAH = 0.1251 RON

1 XDR = 6.1493 RON

1 ZAR = 0.2350 RON

Editia 7947 - 26 mai 20:00

Senatorul Allen Coliban îi cere lui Florin Orțan să renunțe la modificarea „Legii noului spital”

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 10 noiembrie 2017

Senatorul Allen Coliban îi cere lui Florin Orțan să renunțe la modificarea „Legii noului spital”
Senatorul USR Brașov Allen Coliban îi cere colegului său din Senat, Florin Orţan (PSD), să renunţe la amendamentul prin care a cerut introducerea termenului „regional“ în textul de lege privind transferul terenului necesar construirii noului spital al Braşovului, de la Institutul Cartofului la Primăria Municipiului Brașov. Allen Coliban consideră că înlocuirea, în textul de lege, a sintagmei de „spital clinic“ cu „spital regional” restrânge substanţial posibilităţile de finanţare a proiectului.
 
„Prin amendamentul depus de domnul Florin Orţan, în timpul dezbaterii proiectului în ședința de plen a Senatului din cursul acestei săptămâni, acest teren, identificat deja, ar trebui să treacă spre autorităţile locale pentru un spital regional. Părerea noastră este, însă, că nu avem nevoie de acest amendament, întrucât la modul cum este formulată legea, acest teren s-ar transfera autorităţilor locale cu destinaţia de spital clinic. Este o destinaţie suficient de specifică, pe de o parte, pentru a nu exista speculaţii imobiliare, iar pe de altă parte,  pentru a permite construirea unui nou spital, prin mai multe soluţii. Una dintre soluţii este, într-adevăr, asumarea proiectului de către Ministerul Sănătăţii şi finanţarea printr-un program guvernamental. Proiectul poate fi pus în aplicare însă şi la nivel local, pentru că, atâta timp cât există un consens politic pentru sprijinirea lui, se găsesc şi soluţiile de finanţare. Două dintre ele au fost luate deja în discuţie de către Asociaţia Noul Spital al Braşovului, Primăria Braşov şi Consiliul Judeţean Brașov şi constau într-un împrumut obținut de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, respectiv un proiect finanţat din fonduri europene. În acest context, dacă adăugăm termenul de "regional" în textul legii, nu facem decât să restrângem posibilităţile de finanţare a proiectului şi să prelungim astfel, pe termen nedefinit, construirea unui nou spital la Braşov. De aceea, public, îi cer domnului Orţan să renunţe la amendament şi să lăsăm Braşovul în faza în care să aibă un teren pentru construcţia unui spital  şi apoi autorităţile, fiecare pe partea lor, să vină cu soluţii de finanţare“, a declarat senatorul Allen Coliban.
 
USR şi-a asumat susţinerea proiectului unui nou spital la Braşov şi consideră că toate contra-argumentele aduse în ultimele două săptămâni în Senat sunt false:
 
  • Proiectul noului spital al Braşovului nu este bine documentat - fals: „Pentru faza în care ne aflăm, considerăm că proiectul este foarte bine pregătit. Suntem în etapa în care terenul este clar identificat, în preajma centurii Braşovului, există şi o Hotărâre a Consiliului Local Braşov, prin care municipiul pune la dispoziţie o parte din teren, iar Primăria Braşov şi-a luat angajamentul să asigure sumele pentru studiul de fezabilitate”, a explicat Allen Coliban.
  •  Investiția ar avea un impact negativ asupra cercetării în domeniul alimentar - fals: „Suntem de acord cu faptul că avem nevoie de cercetare în domeniul alimentar şi chiar încurajăm activitatea Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Cartofului şi al Sfeclei de Zahăr. Însă terenul identificat în zona Bartolomeu pentru spital reprezintă doar 1,3% din suprafaţa totală de care dispune institutul. Prin urmare, impactul semnificativ asupra cercetării este un argument fals, cu atât mai mult dacă este să punem în balanţă sănătatea populaţiei şi nevoia acută pe care o are Braşovul, de a avea un nou spital, cu toate specialităţile integrate”.
  •  Noul spital ar presupune suplimentarea numărului de paturi alocat Braşovului - fals: „Nimeni nu a cerut suplimentarea numărului de paturi. Dimotrivă! Prin construirea unui nou spital se păstrează acelaşi număr de paturi, prin migrarea tuturor pavilioanelor aflate acum în diferite zone ale oraşului, într-un singur loc. Acest lucru ne-ar permite să avem, în sfârşit la Braşov un spital multidisciplinar pentru tratarea problemelor complexe de sănătate, fără a mai fi nevoie să mutăm pacienţii dintr-o clădire în alta pentru diverse investigaţii“.
 
 
 
 
 
+1 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional