Poliţiştii fac „planton” la noile semaforizări pentru a obişnui braşovenii cu ele.
Comisia de Circulaţie a demonstrat că poate lua şi decizii foarte bune, apreciate de braşoveni, fie că sunt pietoni, fie că sunt şoferi. Două noi semafoare au apărut pe Bulevardul Victoriei, în dreptul Pieţei Dacia, şi pe strada 13 Decembrie, în dreptul străzii care merge spre Patinoarul Olimpic şi spre Serviciile Paşapoarte şi Permise Auto. Pentru că atât traficul rutier, cât şi cel pietonal din cele două zone sunt extrem de intense, cele două puncte deveniseră un coşmar atât pentru pietoni, cât şi pentru şoferi. Montarea celor două semafoare pare să fi fost soluţia optimă, chiar dacă, deocamdată, până se vor obişnui şoferii şi pietonii cu existenţa semafoarelor, vor mai exista ceva probleme. Angajaţii serviciului rutier al Poliţiei Locale au desfăşurat o acţiune de verificare a modului în care cetăţenii respectă noile reglementări de pe Bulevardul Victoriei. „Această acţiune, în cadrul celor de prevenire pe care Poliţia Locală Rutieră le desfăşoară, este una dintre cele multe. Acţiuni similare s-au petrecut şi pe Calea Bucureşti, şi pe Bulevardul Saturn, cu ocazia înfiinţării trecerilor de pietoni semaforizate. Deoarece multă lume, din obişnuinţă, traversează, ştiind că pe acolo este dreptul lor şi neştiind că acolo există acum un semafor, agenţii Poliţiei Locale Rutiere sunt prezenţi încă de la darea în folosinţă a acestui semafor”, a precizat Cătălin Ion, reprezentantul Poliţiei Locale.
Pietonii spun că se simt mai în siguranţă de la montarea semaforului. „Se pare că e foarte interesant şi foarte binevenit pentru că noi nu suntem din Braşov şi de câte ori treceam pe aicea cu maşina, întotdeauna aveam probleme”, spune o femeie. „Aici era foarte complicat. Opream la trecere şi, când credeam că pot porni, se găsea încă un pieton să treacă şi trebuia să mai aştept. După el mai veneau şi alţii şi, uneori, stăteai aici foarte mult”, spune un şofer. „E foarte bună trecerea, că treceau unii ca oile, ca noi, adică, nu lăsau să treacă două maşini şi trecea altul. E foarte bună”, este de părere o femeie mai în vârstă. „E o idee excelentă! Şi la fel e şi în Tractorul, că te iau cu maşina şi când nu treci, darămite pe şosea”, spune un alt pieton. La trecerea de pietoni de la Piaţa Dacia, unii pietoni s-au plâns că timpul în care pietonii au verde este cam scurt în cazul bătrânilor care se deplasează mai încet. „Dacă un pieton nu reuşeşte să treacă dintr-o parte în alta a străzii în cele 20 de secunde cât este verde, se poate opri la jumătate, mai ales că există şi semnale sonore care avertizează că timpul de traversare se apropie de sfârşit, iar semaforul începe să clipească în ultima parte a perioadei în care este verde pentru pietoni. Unii au cerut chiar şi un semafor pe mijloc (la trecerea de pietoni de la Piaţa Dacia există un refugiu între benzi – n.red.), dar cele existente sunt vizibile de pe partea opusă. Dacă am mări timpul în care pietonii au verde, s-ar crea aglomeraţie în traficul maşinilor”, a mai precizat Cătălin Ion.
Ca să poată traversa în siguranţă, pe culoarea verde a semaforului, pietonii trebuie mai întâi să apese un buton şi să aştepte până când semaforul îşi schimbă culoarea. Deocamdată, mulţi pietoni trec pe roşu, fără să vadă măcar că s-a instalat un semafor. Din acest motiv şi sunt prezenţi poliţiştii locali, pentru ca toţi braşovenii să afle că a fost instalat un semafor şi că pot trece în siguranţă doar când acesta are culoarea verde.
Un mic scandal
În timpul acţiunii de prevenire din apropierea Pieţei Dacia a fost înregistrat ieri şi un incident, care s-a lăsat cu amendă pentru scandal pe domeniul public. Un domn (foto) a susţinut că era verde când s-a angajat în traversarea străzii, dar că imediat s-a făcut roşu, iar un poliţist ar fi strigat la el să se întoarcă. „Pe verde, eu eram deja la a treia linie pe zebră şi în momentul acela, domnul a zis «domnul, domnul». Eu ştiu că legea circulaţiei spune că atunci când eşti pe zebră să îţi continui traversarea”, a precizat braşoveanul.
Foto: RTT Braşov
CityZen
2016-08-12 08:10:15
Raman la parerea ca politia ar trebui sa isi faca un hobby din a amenda pietonii indisciplinati. Pe Calea Bucuresti inca mai functioneaza baza de antrenament pentru proba de garduri, in sensul ca de la mic la mare se fac curse peste benzile de mers cu saritura peste spatiul de delimitare. Interesant cum oameni care abia merg pe strada sunt de o virilitate suspecta cand fac proba atletica. Poate monteaza primaria scarite in dreptul strazii Jupiter ca sa poata bunicutele sa isi duca plasele mai usor peste obstacol.