Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7222 - 05 iun 23:00

LUPUL PAZNIC LA OI!

Şeful OCPI Braşov direcţiona lucrările cadastrale către firma sa

Autor: Sorin ŢÎRCĂ, Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 26 octombrie 2015

Directorul de la Cadastru, Marius Mihăilă, a scăpat de arest şi va fi cercetat în libertate.

Şeful OCPI Braşov direcţiona lucrările cadastrale către firma sa
Directorul Oficiului pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), Marius Mihăilă (foto), va fi cercetat în libertate, sub control judiciar, în următoarele 60 de zile, potrivit deciziei magistraţilor Tribunalului Braşov, care au respins cererea de arestare preventivă a acestuia, venită din partea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul inginerului Bogdan Cristea, şeful Serviciului cadastru din cadrul OCPI Braşov. Celor doi li s-a interzis să părăsească ţara, le este interzis să meargă la serviciu şi nici nu au voie să ia legătura unul cu altul, cu martorii şi celelalte persoane implicate în dosar. Decizia instanţei a fost contestată pe loc atât de inculpaţi, cât şi de procurorii DNA. 
Cei doi sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei. 
 
Lucrări de cadastru făcute prin firma şefului OCPI Braşov
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care demonstrează că în perioada 2013 - 2015, inculpatul Mihăilă Marius, în calitate de director interimar al OCPI Braşov, a oferit consiliere şi a îndrumat persoane fizice şi juridice care doreau obţinerea de lucrări cadastrale, către o societate  comercială specializată în astfel de servicii, unde inculpatul a avut calitatea de asociat şi de administrator până în luna octombrie 2013, iar ulterior acestei date a continuat să controleze firma printr-o persoană interpusă, cu scopul de a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit. Totodată, inculpatul Mihăilă Marius s-a implicat şi în soluţionarea nemulţumirilor clienţilor generate de faptul că angajaţii firmei respective îşi îndeplineau cu întârziere lucrările cadastrale astfel obţinute.
În acelaşi context şi în aceeaşi perioadă, inculpatul Mihăilă Marius, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei de director al OCPI Braşov, atât sub aspectul problemelor cadastrale cu care se confruntă diferite persoane care se adresează OCPI Braşov, cât şi sub aspectul traseului lucrărilor cadastrale înregistrate în evidenţele instituţiei şi a inspectorilor de cadastru cărora le sunt repartizate aceste lucrări, a încheiat tranzacţii financiare cu privire la activitatea firmei de cadastru, atât în mod direct, dar şi indirect, prin intermediul persoanei interpuse, în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
 
Bani primiţi pe firma sa condusă de interpuşi
În perioada 2013 - 2015, inculpatul Mihăilă Marius a primit bani în mod indirect, prin intermediul firmei sale de cadastru, de la trei persoane fizice sau juridice care, în baza discuţiilor prealabile purtate cu inculpatul şi cunoscând că societatea respectivă îi aparţine, contractau cu aceasta lucrări cadastrale, creându-le astfel convingerea că, prin funcţia publică pe care o deţine inculpatul şi prin demersurile efective pe care le face în acest sens, are influenţă asupra funcţionarilor publici din cadrul OCPI Braşov, în a-i determina să îndeplinească un act, să urgenteze sau să îndeplinească un act contrar ce intră în îndatoririle de serviciu şi astfel şi credinţa că lucrările cadastrale efectuate de această firmă nu vor avea probleme la oficiul de cadastru.
 
Şeful serviciului cadastral încasa bani prin intermediul unei rude
În cursul lunilor iulie - octombrie 2015, inculpatul Cristea Bogdan, în calitate de şef Serviciu cadastru din cadrul OCPI Braşov, a oferit consiliere de specialitate persoanelor fizice private, autorizate să efectueze lucrări cadastrale şi a pus la dispoziţia unei persoanei fizice autorizate un CD ce conţine o documentaţie cadastrală din anul 2008, cu scopul de a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit.
În cursul lunilor iulie - august 2015, inculpatul Cristea Bogdan a efectuat patru lucrări cadastrale cu sprijinul unei persoane autorizate şi în beneficiul unei firme, după care a determinat o rudă apropiată, persoană fizică autorizată, să ştampileze şi să semneze cele patru documentaţii cadastrale. Ulterior, inculpatul Cristea Bogdan a depus documentaţiile la O.C.P.I. Braşov în numele rudei respective care a încasat de la beneficiar, în contul său bancar, contravaloarea lucrărilor cadastrale menţionate, după care i-a dat banii inculpatului.
De asemenea, în aceleaşi condiţii, inculpatul Cristea Bogdan a întocmit cu sprijinul unei alte persoane fizice autorizate, alte două lucrări cadastrale, acestea costând echivalentul a 200 de euro. 
Inculpatul Cristea Bogdan a întocmit două referate prin care a menţinut soluţiile inspectorului cadastral privind cererile de reexaminare depuse de către Primăria Bran împotriva încheierilor OCPI Braşov - BCPI Zărneşti, lucrări ce au fost verificate, avizate şi recepţionate cu nerespectarea dispoziţiilor legale în materie, prevăzute de Ordinul 700/2014. Ulterior, cererile de reexaminare depuse în baza acestor referate au fost respinse.
În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
+6 -3

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional