Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 06:46

Şefa de promoţie a SPGK este din Iaşi

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 30 iulie 2018

Toţi absolvenţii celei de-a cincea promoţii a Şcolii Profesionale Germane Kronstadt au deja un loc de muncă

Şefa de promoţie a SPGK este din Iaşi

211 elevi ai Şcolii Profesionale Germane Kronstadt (SPGK) au primit, la sfârşitul săptămânii trecute, diploma de absolvire a cursurilor, într-un cadru festiv, la Aula Universităţii. Potrivit directorului Consiliului de Administraţie al SPGK, Dan Grigore, această a cincea generaţie, este cea mai bună a şcolii, de până acum, din punct de vedere al rezultatelor în concursurile naţionale, dar şi al procentului de angajare după absolvire, care este deja de 100%. Absolvenţii au deja un loc de muncă şi urmează să se prezinte în calitate de angajaţi la firmele partenere ale unităţii şcolare în sistem dual cu care au avut contract.
Şefă de promoţie a celei de-a cincea generaţii este Lorena Gabriela Ţuţu (foto), venită din comuna Coarnele Caprei, judeţul Iaşi. A încheiat cu media 9,87 şi a mărturisit că nu i-a fost atât de greu.

„Am ales să vin la Braşov, în urmă cu trei ani, să învăţ o meserie nouă şi să am un loc de muncă după ce termin. M-am specializat în meseria operator CNC. Mai departe vreau să fac seralul şi să dau la facultate, nu ştiu, poate Inginerie Mecanică sau ceva tehnic voi alege”, a mărturisit tânăra, care recomandă celor care au încheiat clasa a VIII-a să îi urmeze drumul. „Recomand această şcoală oricăruit tânăr care vrea să înveţe o meserie de viitor”, a spus Lorena Gabriela Ţuţu.
În altă ordine de idei, câţiva absolvenţi ai SPGK au fost deja acceptaţi la facultăţi ale Universităţii Transilvania. Din generaţiile 1 şi 2, la seral au mers 14 elevi, iar în iunie, ei s-au înscris la Bacalaureat. 4 au promovat examenul.
„Mesajul către părinţi este să aibă încredere în sistemul dual, pentru că şi-a arătat roadele. Dovada este că am început cu 111 absolvenţi, iar acum, la a cincea generaţie aveam 211 absolvenţi. Aceştia pot mai departe să îşi continue studiile, să îşi ia diploma de Bacalaureat şi mai apoi să meargă la o facultate, iar în tot acest timp va avea şi un loc de muncă”, a subliniat şi prof. Daniela Croitoru, director adjunct SPGK.



Încă mai sunt locuri disponibile pentru a doua etapă de admitere, din 31 august
Pentru următorul an şcolar, la SPGK au fost prevăzute 362 de locuri. „346 au fost înscrişi, dar 275 de elevi, din 17 judeţe, au fost admişi. Asta pentru că firmele cu care noi avem parteneriatul îşi selectează candidaţii în urma unui interviu. Operatorii economici vin cu oferta şcolară, cu numărul de locuri, cu cât au ei nevoie”, a explicat directorul adjunct al SPGK. Pentru etapa a doua de selecţie, care începe din 31 august, la SPGK mai sunt libere 87 de locuri.
Din anul şcolar 2018-2019 se începe şi parteneriatul între SPGK, Colegiul Tehnic Energetic „Remus Răduleţ”, Primăria Municipiului Braşov, ISJ Braşov şi asociaţia DWK Fit For Future, pentru şcolarizarea a 100 de elevi pe profil electromecanic utilaje şi instalaţii industriale.

În curând, un internat
Prezent la ceremonia de absolvire a fost primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, care i-a asigurat pe reprezentanţii SPGK că vor avea în viitor şi un internat al unităţii şcolare. În prezent, elevii SPGK sunt cazaţi în trei cămine, ale altor unităţi şcolare, una dintre ele fiind la Prejmer. „Deja această şcoală a atins o capacitate maximă şi acest lucru reprezintă o problemă azi, după a cincea generaţie de absolvenţi. Vom finaliza sala de sport, acum într-un stadiu avansat ca execuţie, iar în incinta acestei unităţi şcolare vom construi acest internat împreună cu partenerii noştri în proiect. Un leu îl punem noi şi un leu îl pun partenerii, astfel ca să rezolvăm şi această problemă. Urmează să identificăm din punct de vedere urbanistic care este soluţia pentru a amenaja acest cămin în incinta unităţii şcolare. Indiferent dacă elevii sunt din alte judeţe sau din judeţul Braşov, acest internat este necesar, deoarece această şcoală a atins o anumită capacitate şi este tot mai căutată, dar şi lipsa unui internat este o problemă. Vom evalua care sunt costurile investiţiei, astfel încât să proiectăm internatul la o capacitate cât mai mare pentru a atrage cât mai mulţi elevi la Braşov”, a explicat primarul George Scripcaru.

Aeronautic şi HoReCa
Edilul şef a mai precizat că următoarele proiecte de învăţământ în sistem dual din Braşov se îndreaptă spre domeniul aeronautic şi spre domeniul HoReCa. „SPGK este un proiect lansat pentru prima dată în România la Braşov, este acum la a cincea promoţie de absolvenţi şi s-a dovedit un succes. Sunt elevi foarte buni, toţi au un loc de muncă asigurat în cadrul companiilor care i-au susţinut şi îşi pot continua studiile inclusiv la nivel universitar, dacă asta îşi doresc. Sper ca Guvernul să preia acest exemplu de succes de învăţământ dual şi să îl extindă la nivel naţional, să devină o soluţie pentru piaţa forţei de muncă, aflată acum într-o mare criză în România. La Braşov acesta a fost primul pas. Al doilea pas pe care l-am făcut a fost la Colegiul Tehnic Remus Răduleţ, unde există o colaborare cu SPGK. Urmează Colegiul Tehnic Transilvania, care este în domeniul aeronauticii soluţia de mult aşteptată şi sperăm să creştem numărul de elevi. Următorul domeniu pe care îl vizăm pentru acest tip de învăţământ în sistem dual va fi HoReCa”, a mai spus primarul municipiului Braşov, George Scripcaru.

+5 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie