Curs BNR

1 EUR = 4.9297 RON

1 USD = 4.6851 RON

1 GBP = 5.7419 RON

1 XAU = 271.1673 RON

1 AED = 1.2756 RON

1 AUD = 3.1935 RON

1 BGN = 2.5205 RON

1 BRL = 0.9036 RON

1 CAD = 3.4860 RON

1 CHF = 5.0142 RON

1 CNY = 0.6670 RON

1 CZK = 0.2023 RON

1 DKK = 0.6629 RON

1 EGP = 0.1907 RON

1 HUF = 1.2044 RON

1 INR = 0.0576 RON

1 JPY = 3.4938 RON

1 KRW = 0.3612 RON

1 MDL = 0.2417 RON

1 MXN = 0.2446 RON

1 NOK = 0.4803 RON

1 NZD = 2.9969 RON

1 PLN = 1.0539 RON

1 RSD = 0.0420 RON

1 RUB = 0.0755 RON

1 SEK = 0.4537 RON

1 TRY = 0.2516 RON

1 UAH = 0.1273 RON

1 XDR = 6.2190 RON

1 ZAR = 0.2705 RON

Editia 7834 - 02 dec 04:52

Şedinţa celor 12 primari cu o nouă problemă pe cap: centrele de vaccinare pe care trebuie să le deschidă vineri şi nu prea cred că o să o facă

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 12 ianuarie 2021

Le e mai frică de Curtea de Conturi decât de Covid

Şedinţa celor 12 primari cu o nouă problemă pe cap: centrele de vaccinare pe care trebuie să le deschidă vineri şi nu prea cred că o să o facă

Foto: Primarii din judeţ au fost chemaţi ieri la Prefectura Braşov pentru o discuţie despre centrele de vaccinare.

Prefectul judeţului Braşov, Mihai Cătălin Văsii, subprefectul Adrian Laurenţiu Folea şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, dr. Andrea Neculau, au avut luni o întâlnire cu primarii celor 12 localităţi din judeţ în care vor funcţiona centre de vaccinare pentru etapa a II-a a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Printre altele, în timpul discuţiilor, reprezentanţii primăriilor au ridicat problema achiziţiilor, baza legală a finanţării de la bugetul local a organizării şi funcţionării centrelor de vaccinare, plata serviciilor medicale şi nemedicale presupuse de aceste centre, precum şi identificarea unor modalităţi prin care se pot deconta anumite cheltuieli.

Prefectul: „Aşteptăm cu toţii actele normative care sunt în procedura de transparenţă decizională”
Prefectul Braşovului, Cătălin Văsii, a declarat după întâlnire că, după un an în care autorităţile locale au alocat sume mari pentru implementarea unor măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus, acum „trebuie să găsim şi unele soluţii la nivel de comunitate pentru operaţionalizarea acestor centre. Aşteptăm cu toţii actele normative care sunt în procedura de transparenţă decizională şi care vor clarifica, cred, nelămuririle ce încă persistă”.
De asemenea, reprezentantul Guvernului a menţionat că „împreună cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP – n.r.) Braşov, am transmis la Bucureşti propunerile noastre legate de aceste acte normative, iar DSP a început recensământul personalului medical şi identificarea celor care îşi manifestă disponibilitatea de a lucra în centrele de vaccinare”.

Principala problemă fără răspuns: cine angajează medicii şi asistentele
Pe de altă parte, modul în care se fac pregătirile pentru începerea celei de-a 2 a etape de vaccinare împotriva Covid – 19 (care îi include pe vârstnici, bolnavii cronici sau profesori) i-a nemulţumit pe unii primari din judeţul nostru. Aceştia spun că, deşi de la nivel central se doreşte începerea vaccinării în 15 ianuarie, lucrurile sunt departe de a fi clare, iar rezolvarea problemelor este „aruncată” în curtea primarilor.
„Am plecat cu un gust amar de la această întâlnire”, a declarat primarul municipiului Săcele, Virgil Popa. „Sper ca măcar în ceasul al 12-lea să se lămurească situaţia. Eu pot amenaja aceste centre, m-ar costa în jur de 80.000 de lei, dar marea problemă este găsirea şi plata resursei umane. Cum fac angajările? Pe ce criterii? Cine se ocupă de instruirea personalului care se ocupă de vaccinare? Eu am doi medici şcolari şi trei asistente medicale, iar pentru o singură echipă de vaccinare este nevoie de patru persoane”, a mai spus Popa.
De asemenea, el a ridicat şi problema legalităţii cheltuielilor: „Dacă eu fac o achiziţie şi vine Curtea de Conturi şi spune că nu este în regulă?”.
Totodată, el susţine că problemele legate de funcţionarea acestor centre „vin” de la Bucureşti, de la autorităţile centrale. „Ne aşteptam ca astăzi (luni – n.r.) să ni se spună la Prefectură că avem de făcut cutare şi cutare lucru. Din păcate, această problemă ne-a fost pasată nouă, autorităţilor locale. Dacă această campanie va fi un eşec, noi vom fi consideraţi vinovaţi. Eu cred că problema a fost tratată cu superficialitate de autorităţile centrale, chiar dacă în această etapă ar urma să fie vaccinate, la nivel naţional, peste 5 milioane de oameni. Eu am acordat întotdeauna sprijin în această perioadă grea, dar nu cred că este corect ca cei de la nivel central să se spele pe mâini şi să ne lase numai în sarcina noastră această problemă. Eu sprijin orice efort ce vizează combaterea pandemiei, dar vreau să o fac legal”, a mai spus Popa.
În Săcele vor funcţiona două centre de vaccinare, unul la Policlinica Municipiului - Dispensar TBC (Aleea Episcop Popeea nr. 20), iar celălalt la  Centrul de Zi (B-dul George Moroianu nr. 17). La Săcele se vor vaccine şi locuitorii din Tărlungeni şi Budila.

„Nu cred că din 15 ianuarie vaccinarea va începe la capacitatea anunţată în toată ţara”
La rândul său, primarul municipiului Codlea, Mihai Cîmpeanu, a reclamat lipsa unui cadru legal pentru a organiza aceste centre. „Vaccinarea ar trebui să înceapă vineri, dar primarii nici nu ştiu ce au de făcut. Nu avem un cadru legal. Ni se spune că trebuie să angajăm medici, dar nu avem temei legal pentru a face acest lucru. La Codlea eu pot să amenajez centrele, dar cum angajez medicii? Cei de la Direcţia de Sănătate Publică Braşov spun că nu se pot ocupa de angajări, ci se ocupă de supraveghere şi control. Noi nu avem un cadru legal pentru a angaja medici, pentru că un centru de vaccinare nu are personalitate juridică. O soluţie ar fi fost să ni se aprobe angajarea medicilor şcolari, pentru că oricum avem deficit, iar pe aceştia să îi detaşăm apoi la centrele de vaccinare”, a declarat primarul din Codlea.
De asemenea, el a menţionat că în timpul discuţiilor de la Prefectură „mai mulţi primari au ridicat problema legalităţii cheltuielilor. Ce fac dacă vine Curtea de Conturi? Cred că este o problemă de la centru, care nu a fost gestionată corect. Nu cred că din 15 ianuarie vaccinarea va începe la capacitatea anunţată în toată ţara”, a mai spus Cîmpeanu.
Acesta a mai spus că aceste centre vor fi finanţate doar de „primăriile gazdă”, chiar dacă deservesc mai multe localităţi. „Dacă primarul oraşului Ghimbav vrea să aloce bani pentru centrul de la Codlea, la care este arondată această localitate, nu poate, pentru că nu are cadrul legal. Şi vorbim despre sume foarte mari, mai ales pentru plata personalului”, a încheiat Cîmpeanu.
În municipiul Codlea vor funcţiona două centre de vaccinare, unul în sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 2, iar celălalt în sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 3. La Codlea se vor vaccina locuitorii din Ghimbav, precum şi cei din Dumbrăviţa şi Vulcan.

Vineri, 15 noiembrie, zi de inaugurare
Reamintim că pentru etapa a doua de vaccinare, în judeţul nostru vor funcţiona 20 de centre, acestea fiind amenajate în 12 localităţi. În această etapă va fi vaccinată toată populaţia de peste 65 de ani şi toate persoanele care vor intra în grupele de risc nominalizate de Ministerul Sănătăţii, printre care bolnavii cronici şi profesorii. Data anunţată pentru începerea acestei etape de vaccinare este 15 ianuarie.


 

+5 -8

Comentarii

'Willy'

2021-01-12 14:59:47


'Barbulica, tu acum te-ai gasit cu din astea? Cand a rasarit soarele si pe ulita +useristilor?'

'Barbu Gh.'

2021-01-12 08:19:45


'Chiar, ăștia când încep să repare mizeriile făcute de pizidei, cum ar fi cea care le permite primăriilor să-și stabilească singure salariul?'

'marian'

2021-01-12 06:34:20


'365 angajați ai spitalului județean brasov refuza vaccinarea , credeți ca cei care sunt in afara sistemului vor fi mai mulți ,,pro vaccinare,, ??? întreb ...asa...pt. un prieten..\n'

'Willy'

2021-01-12 00:54:54


'Citesc titlul. Ma uit la poze. La final ma intreb: oengista a ajuns cumva primar? Parca am votat alt nume.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional