Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7345 - 27 noi 07:36

Secretele dietei raw vegan, destăinuite braşovencelor

Autor:

Publicat la 13 februarie 2014

Raw vegan este o dietă vegetariană care exclude toate produsele alimentare de origine animală, precum şi mâncarea gătită la peste 42 de grade Celsius şi care a început să prindă şi la noi, după ce a apărut ca o „modă” la Hollywood

Secretele dietei raw vegan, destăinuite braşovencelor

În ultima vreme, auzim des persoane care şi-au schimbat radical modul de alimentaţie, trecând la regimul raw vegan. Chiar dacă această comunitate nu este foarte mare, regimul vegan câştigă tot mai mult teren în ultima perioadă. Multe vedete de la Hollywood, dar şi de la noi din ţară sunt adeptele acestui stil de viaţă: Olivia Steer, Andy Moisescu, Andreea Raicu, Anca Ţurcaşiu, dar şi Brad Pitt, Demi Moore sau Bill Clinton.
Ce înseamnă de fapt să „fii raw vegan”?  Raw vegan exclude toate produsele alimentare de origine animală, precum şi mâncarea gătită la peste 42 de grade Celsius. Este o dietă vegetariană ce include legume şi fructe crude, nuci, seminţe, cereale şi leguminoase, uleiuri vegetale, plante şi sucuri proaspete. Pentru că organismul are nevoie de surse de calitate înaltă de proteine pentru a funcţiona, unii specialişti în nutriţie condamnă acest stil de viaţă şi avertizează că o dietă bazată pe legume, leguminoase, seminţe şi fructe ar punea predispune la dezechilibre.
Pentru a afla concret cum îţi poate schimba viaţa acest tip de alimentaţie, am stat de vorbă cu Corina Bacalu, blogger culinar şi artist culinar Raw Vegan, care din 2010 încoace a introdus un nou stil de alimentaţie în viaţa ei.

 
-  Pentru cei care nu au auzit niciodată sau nu au citit despre acest tip de alimentaţie, cum l-ai descrie pe înţelesul tuturor ?
 - Raw vegan înseamnă un stil de viaţă sănătos care implică o alimentaţie ce are la baza numai crudităţi: legume, fructe, nuci, seminţe, alge marine, ulei presat la rece, condimente. Nu se foloseşte deloc foc la prepararea acestor mâncăruri. Prelucrarea termică implică doar încălzirea la 42 de grade (atât cât să nu îşi piardă enzimele) cu ajutorul unui deshidrator sau simplă menţinerea a lor în lumina puternică a soarelui sau îngheţarea în congelator pentru conservare. Prin fierbere/coacere/prăjire alimentele îşi pierd enzimele în totalitate, fibre, o mare parte de vitamine şi minerale iar prelucrarea termică la temperaturi foarte înalte produce schimbări majore în compoziţia chimică a alimentelor, devenind anorganice şi uneori chiar toxice pentru organismul uman.
Alături de alimentaţie, cei ce consuma produse crude de origine vegetală, nu poartă haine de blană, curele, încălţăminte, poşete sau geci de piele. Nu sunt de acord cu testarea produselor pe animale şi susţin o viaţă paşnică, alături de acestea, într-un mediu cât mai curat şi verde.

- Corina, ce te-a determinat să alegi acest  stil de viaţă ?
- Dorinţa de a fi sănătoasă, de a fi în formă şi de a avea mereu o stare de bine, de fericire.

-  Ne poţi spune pe scurt povestea ta din 2009 încoace ?
- În 2009, am ajuns la greutatea de 75 de kilograme. Mereu am fost o gurmandă şi chiar de mică eram mai rotunjoară. Pe atunci mâncarea se dădea la raţie, iar când mama mea îmi punea în faţă o bucăţică de carne, eram cea mai fericită. În continuare, am rămas o mâncăcioasă până când am devenit o mică domnişoară. Am slăbit 30 de kilograme la 17 ani ( coborând de la 73 la 43 kg) după care între 18 şi 26 de ani m-am menţinut undeva la 53-55 kilograme. La 29 de ani însă, am ajuns iar să cântăresc mult mai mult decât mi-aş fi dorit şi, cu teamă, am început să mă gândesc că în acest ritm şi stil de viaţă, în următorii câţiva ani, voi ajunge la 100 de kilograme, iar pe la 40-45 de ani va trebui să încep să mă lupt cu grave probleme de sănătate: diabet, obezitate, probleme cu inima, arteroscleroză. Şi am decis să mă îndrept către o alimentaţie mai sănătoasă. Primul pas a fost să renunţ la consumul de carne, de orice fel, şi să încep să practic sport. Am consumat aşadar în continuare peste, ouă, lapte câteva luni bune în continuare. Cu foarte mult chin şi multe diete drastice de slăbit, am reuşit să dau jos câte un kg în fiecare lună. Din ianuarie 2010 am descoperit pe internet un blog ce promova hrana raw vegan şi am început să îl citesc cu nesaţ. Ca urmare, în luna mai a aceluiaşi an, am decis să renunţ la orice produs de origine animală şi să încerc hrana vie. De atunci, viaţa mea s-a schimbat în totalitate: am slăbit până la 52 de kilograme, am devenit mai bucuroasă, mult mai energică, recunoscătoare, mi-am remodelat corpul cu ajutorul sportului iar probleme de sănătate au dispărut complet.

- Cum arată acum o zi obişnuită din viaţa ta? De la trezire, mic dejun... etc.
- Mă trezesc şi imediat îmi fac o limonadă cu spirulină. Mă răcoreşte, mă curata şi mă trezeşte imediat. Mai apoi, dacă stau acasă, mănânc câteva fructe iar dacă merg la sala îmi fac un smoothie energizant cu fructe şi câteva pudre minune. După sport, revin acasă şi mănânc o salată în care îmi pun uneori avocado sau ciuperci, nuci sau diverse seminţe. În timpul zilei încerc să beau cît mai multă apă şi sucuri naturale dacă am timp. Mai pe după-amiază îmi prepar ceva uşor de mâncat (o salată, o supă raw, un pate de măsline sau de seminţe) sau pur şi simplu ronţăi câteva migdale hidratate. Seara câteva fructe de sezon, ceai sau apă.

- Ai postat pe blogul tău personal care îţi poartă numele, încă din 2011, o cărticică cu multe reţete raw vegan, ce conţine, ce reţete ai cuprins acolo ?
 - Mi-am dorit să structurez reţetele într-un mod cât mai uşor de răsfoit şi într-o prezentare cât mai colorată. Am făcut asta şi pentru că numărul reţetelor a crescut şi era mult mai greu să accesezi arhivă şi să cauţi ceva anume. Plus că este mult mai rapid să ai un capitol întreg de băuturi sau de feluri principale şi să nu trebuiască să iei pagina cu pagina să găseşti ceea ce te interesează. Am adunat băuturi, aperitive, feluri principale, salate, garnituri, supe, pâinici raw, sosuri şi multe dulciuri: bomboane, biscuiţi, creme, budinci, clătite, tarte, îngheţate, prăjituri, torturi şi topping-uri. După cum observaţi, se poate face orice doriţi fără foc şi fum, fără a pierde nici un nutrient din alimente, câştigând pe lângă un gust bun, o porţie zdravănă de sănătate.

- Ce recomanzi pentru detoxifierea organismului care se pregăteşte uşor, uşor să iasă din această  iarnă?
- Pentru că iarna nu-i că vara, şi pentru a întâmpina cu bine asteniile de primăvară, recomand o detoxifiere uşoară făcută în paralel cu o imunizare puternică a organismului cu sucuri pline de vitamine şi antioxidanţi: grâu verde, sfecla roşie, varza roşie, spirulina, chlorella, polen crud. Prin detoxifiere spun renunţarea pentru o perioadă de timp la orice produs de origine animală ( un fel de post, dar cu hrana vie şi nu procesată termic)

- Practic, cum îţi influenţează existenţa cest mod de viaţă ? Şi care este reacţia celor din jur vizavi de acest mod de alimentaţie ?
- Hrana vie a devenit parte din mine. Nu mai conştientizez că mănânc doar crud şi nu mă gândesc că fac vreun sacrificiu să consum numai alimente de origine vegetală. Nu aştept „lăsatul secului” să reîncep să mănânc produse de la animale. Prin urmare sînt mereu veselă şi plină de energie iar cei din jurul meu s-au obişnuit cu mine, şi nu mă mai văd precum o „sectantă” sau o persoană ieşită din comun. Mă acceptă aşa cum sunt şi de cele mai multe ori îmi cer sfatul şi ajutorul în diverse probleme de sănătate.

- Am înţeles că există în viaţa ta şi câte o zi de post negru, sau o zi bazată doar pe smoothie,  pe sucuri bogate în vitamine şi nutrienţii necesari? Practic, stomacul tău nu face scandal după o asemenea zi?
- Nu spun că este uşor. Stomacul este obişnuit să primească mereu hrana dar în ziua de sucuri primeşte doar lichide. Dacă se consuma în cantitate suficientă, senzaţia de foame nu va apărea iar el îşi va aranja lucrurile cum ştie mai bine. Provocarea mai dificilă este pentru creier, nicidecum pentru stomac. Suntem obişnuiţi să mîncăm oricînd, chiar şi atunci cînd nu ne este foame, ca o alinare, refugiu, etc.

- Acest concept raw vegan are practic adepţi în toate colţurile lumii, inclusiv în România, însă este departe de a fi adoptat ca mod de viaţă de pătura largă a populaţiei. Suntem un popor balcanic, unde mâncarea cu cât e mai grasă, mai prăjită, mai suculentă şi bogată în aluaturi, grăsimi, etc cu atât este mai „sănătoasă”. Oamenii sunt sceptici când vine vorba de acest tip de alimentaţie raw?
- Oamenii sunt mereu sceptici la ceva nou, sau la ceva ce nu cunosc. Eu nu le spun niciodată să renunţe la ceea ce le place foarte mult. Le recomand călduros să adauge lucruri noi în alimentaţie - şi anume hrana vie. Dacă vor începe masa cu o salată generoasă plină de enzime, nu doar hrana ce urmează va fi mai uşor digerata datorită enzimelor din crudităţi, dar vor împiedica procesul de leucocitoza digestivă ( numărul globulelor albe din sânge creşte ca atunci când avem în corp o infecţie gravă) care în timp de slăbeşte organismul şi îl face mai predispus către boli.

- În plus este şi foarte costisitor?!
- În ceea ce priveşte preţul, poate fi mai scump la început, când nu ştim cât vom mânca, şi ne vom cumpăra tot felul de ingrediente să le avem în casă. Mai apoi totul se aşează, organismul se obişnuieşte cu hrana vie şi la sfârşitul lunii vom observa că, în nici un caz nu am cheltuit mai mulţi bani ca înainte. Ba din contră, putem face şi economii dacă ne interesăm de câteva ponturi ici colo.

- Care este aparatura electro casnică sau ustensilele necesare pentru a ne prepara hrana raw ?
- Pentru început, este suficient un cuţit şi un tocător. Mai apoi este bine să ne cumpărăm un blender şi un robot de bucătărie. Congelator avem cu toţii ( musai de avut) , aşadar următorul aparat ce trebuie să îl cumpărăm este un deshidrator. Dar până la el, putem încerca să uscăm la soare ( vara) şi pe calorifer ( iarna). La deshidrator vom prepara pâinici, sărăţele, biscuiţi, clătite, vegeta, pudre din fructe şi legume, etc... Pe termen lung, merită investiţia.

- De unde îţi procuri ingredientele necesare ?
- În primul rând, caut să cumpăr de la ţărani, să sprijin agricultura locală atât cât pot şi mă ţin buzunarele. Mai apoi cumpăr diverse produse şi superalimente de la magazinele naturiste şi online, de pe internet.

- Unele tipuri de sucuri nu sunt deloc plăcute văzului, mirosului şi papilelor gustative, nu? Ai vreun „secret” pentru a depăşi aceste impedimente ?
- Secretul constă în introducerea treptată a acestor alimente în consum. Pentru a ne obişnui cu mirosul sau văzul lor, dar şi pentru a întâmpina efectele lor puternice de detoxifiere trebuie să le combinăm cu fructe şi apă. Mai apoi ne familiarizam cu ele şi le vom îndrăgi gustul. Şi vorbesc aici de spirulina, chlorella, suc verde de grâu şi tot ce înseamnă suc din frunze proaspete şi verzi.

-Ai făcut până în prezent numeroase demonstraţii culinare nu doar în Braşov, ci şi în restul ţării.  După aceste demonstraţii ai primit mesaje că unii au adoptat acest stil de viaţă? Cât de  importantă e o astfel de demonstraţie culinară ?
- Îmi place foarte mult ceea ce fac iar întâlnirile cu oamenii ce sunt pasionaţi de un stil de viaţă sănătos mă umplu de energie şi bucurie. Pot spune că există deja o comunitate cu nume destul de cunoscute în ţară şi nu numai, iar acest stil de viaţă capătă zilnic adepţi şi persoane dornice de a avea o viaţă mai sănătoasă. Sunt mulţi oameni ce îmi scriu pe email că vor să încerce stilul raw, că vor să se vindece, că au devenit raw vegani în parte datorită mie, sau vor chiar să deschidă o afacere în domeniu. De fiecare dată le răspund cu drag, atât cât ştiu şi am experimentat.
Demonstraţiile culinare sunt extrem de importante pentru cei ce nu îşi pot imagina ce se poate mânca atunci când devii raw. Foarte mulţi îşi imaginează că este foarte complicat, costisitor sau durează foarte mult timp. Şi rămân uimiţi când văd că de fapt este tocmai invers!

- În final, te rog să transmiţi un crez al tău, un motto sau  un mesaj tuturor cititorilor ziarului „Bună Ziua, Braşov”.
- Iubeşte-te pe tine însuţi, fii recunoscător pentru ceea ce ai şi nu uita că „eşti ceea ce mănânci”!

A consemnat Silvana ŞERBAN

+5 -3

Comentarii

Ileana

2016-05-24 08:10:08


Rostopasca vindeca orice forma de boala, deci si hepatita!

florina

2015-11-01 08:13:15


Buna ziua! Am 39 de ani si sunt "beneficiara" virusului hepatic C. Am fumat si am mancat cam tot ceea ce mananca orice roman, carne in exces, pizza...etc. Acum 3 ani am facut tratament cu interferon, m-a destabilizat fizic si psihic. Am 2 copii si un sot minunat si alaturi de ei am depasit momentele grele. Acum sunt pe lista pt noul tratament "tripla terapie", dar nu stiu cand voi beneficia de el, am fibroza 3 si trebuie sa mai avanseze boala pana la fibroza 4 ca sa-l primesc, bani sa-l cumpar n-am, pretul acestuia fiind vreo 80.000$ si ideea e ca mi-e teama sa-l iau...iar voi trece prin acelasi calvar? Insomnii, irascibilitate, stari permanente de ameteala si lesin, lipsa de vlaga si multe altele? Asa ca am inceput sa citesc mult despre cum as putea sa ma ajut singura. Am renuntat la fumat, am inceput sa mananc multe fructe si legume nepreparate termic.Ideea este ca nu am un venit lunar fabulos, ci unul modest care sa-mo confere un trai decent. De aceea am rugamintea de a ma ajuta, initia, spunandu-mi care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez, ce trebuie sa consum zilnic si cantitativ si din punct de vedere caloric si nu doar. Am citit foarte mult despre acest stil de viata, dar inca n-am reusit sa cumulez cunostintele necesare pt a da start. Multumesc anticipat!

Georgeta

2015-03-13 23:22:43


Si eu am iceput sa fiu interesata de acest mod de viata. Am citit cateva articole despre aceasta dieta si cred ca mi.ar placea. Ma gandesc foarte serios sa adopt acest minunat stil de viata, dar cumfac cu familia mea , pe care chiar mi,ar placea sa.i conving. Blogul tau as vrea sa il citesc. Multumesc anticipat.

Adriana

2015-02-02 17:44:00


Buna ziua, imi doresc foarte mult sa aflu mai multe din secretele dietei raw vegan, am citit articolul tau dar nu am inteles care este blogul tau, pentru a citi mai multe informatii, multumesc.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional