Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 13:38

Se gătea la Braşov, prin 1850. Din arhivele Mureşenilor, două reţete care şi acum sunt „de case mari”

Autor: Ana ŢÎRCĂ

Publicat la 17 august 2020

Se gătea la Braşov, prin 1850. Din arhivele Mureşenilor, două reţete care şi acum sunt „de case mari”

Când studiază arhiva unei familii, pe lângă scrisori, vederi, fotografii, acte oficiale, muzeografii găsesc de multe ori şi alt gen de informaţii legate de obiceiurile vremii. Familia Mureşianu a păstrat cu sfinţenie multe asemenea dovezi care ne pot ajuta să reconstituim viaţa unei epoci istorice. Muzeograful Ovidiu Savu a studiat mai multe documente rămase de la Lucia Bunaciu, urmaşa Mureşenilor, şi a dat peste câteva reţete gastronomice care, cu siguranţă, i-au încântat pe Mureşeni şi pe oaspeţii lor.

„Dulceaţă de portocale”
„4 portocale, se pun la foc şi apă clocotită şi se fierb schimbând apa cam de 8- 10 ori, ca să fiarbă tot într-o apă, că se amăresc.
1 kg zahăr se fierbe cu 2 pahare de apă până e gros bine. Portocalele, după ce s-au fiert, până sunt moi (intră degetul prin ele) se scot afară, se lasă să se răcească, apoi se taie bucăţele şi se pun în siropul gros (dar nu ars) şi se fierb repede la foc mare. O lămâie se taie asemenea în bucăţele însă subţiri şi când e dulceaţa aproape gata se pun în dulceaţă şi se lasă să fiarbă împreună. Ca să ştii când dulceaţa e gata, încerci siropul într-o farfurie cu picătura. Dacă nu curge e gata”.

„Ochiuri în apă cu unt”
Dacă sfaturile pentru a ieşi ouăle fierte mai tari sau mai moi le ştim în mare parte, iată o reţetă demnă de Dinescu, cum se fac ochiurile mai altfel decât ştim în mod obişnuit.
„În apa în care se fierb ochiurile, pui sare şi o lingură de oţet. Când clocoteşte apa, slobozi încet ouăle, să nu se împrăştie. Aduni cu lingura albuşul împrăştiat, pe lângă şi deasupra oului. Apoi le scoţi încetinel pe farfurie, topeşti untul (să nu se ardă) şi verşi peste ouăle”.
Pe verso la această reţetă avem sfaturi despre „Spălarea rufelor”, pe acestea le vom relata cu altă ocazie”, a povestit muzeograful Ovidiu Savu.
Vă dorim poftă bună!

+7 -1

Comentarii

'Costi'

2020-08-17 09:22:51


'Nu, stimate domn roaker, dar și viața privată e parte din istorie, chiar cu succes , mai ales în istoriografia occidentală. Dacă, vă zicem că avem donație o chiatară electrică din anii 1950 vă impresionează?? Sperăm, cît mai curând s-o și expunem. Știam că aveți postări interesante și critice, constructive, dar fiecare cu părerea lui. Am considerat necesar, ca la o mie de știri numai triste despre covid, să mai înseninăm puțin viața oamenilor.'

'rammstein'

2020-08-17 07:51:05


'da mare descoperire.!!..cu retetele astea dam gata bucataria franceza!!!..ai sa fim seriosi ,...da reteta de a scapa de cretini n-ati gasit-o ??..'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie