Curs BNR

1 EUR = 4.9481 RON

1 USD = 4.1843 RON

1 GBP = 5.7879 RON

1 XAU = 242.4488 RON

1 AED = 1.1391 RON

1 AUD = 3.0684 RON

1 BGN = 2.5299 RON

1 BRL = 0.7985 RON

1 CAD = 3.3026 RON

1 CHF = 4.5619 RON

1 CNY = 0.6504 RON

1 CZK = 0.1954 RON

1 DKK = 0.6654 RON

1 EGP = 0.2666 RON

1 HUF = 1.4173 RON

1 INR = 0.0569 RON

1 JPY = 3.8274 RON

1 KRW = 0.3585 RON

1 MDL = 0.2376 RON

1 MXN = 0.2105 RON

1 NOK = 0.4884 RON

1 NZD = 2.9741 RON

1 PLN = 1.0873 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0576 RON

1 SEK = 0.4877 RON

1 TRY = 0.4961 RON

1 UAH = 0.1570 RON

1 XDR = 5.9655 RON

1 ZAR = 0.2932 RON

Editia 7539 - 16 sep 01:53

„Scrisoarea pierdută”: când unii caută scandal şi Braşovul nu câştigă

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 05 august 2021

Bătălie în Consiliul Local Braşov, între viceprimarul Sebastian Rusu şi primarul Allen Coliban. Cei doi s-au contrat din cauza unui mail „scurs” pe un site local

„Scrisoarea pierdută”: când unii caută scandal şi Braşovul nu câştigă

După ce pe un site local a fost publicat mail transmis de viceprimarul Braşovului Sebastian Rusu subordonaţilor săi, dar şi un raport realizat de un consilier personal al primarului Allen Coliban, ieri, în şedinţa de plen de îndată a Consiliului Local (desfăşurată în sistem online), între viceprimar şi primar a avut loc un schimb de replici pe acest subiect. Ba mai mult, în timpul şedinţei a intervenit şi consilierul local Ciprian Chiricheş (PNL), dar acesta nu a avut timp să spună prea multe, pentru că preşedintele de şedinţă a declarat şedinţa închisă şi a întrerupt transmisia.
Astfel, după ce a fost votat singurul punct de pe ordinea de zi (prin care a fost stabilit un nou Consiliu de Administraţie la RATBV), viceprimarul Sebastian Rusu a solicitat să ia cuvântul.

„Aşa-zisă alianţă”
„Cred că este cazul să aduc o chestiune în discuţie şi să îi atrag atenţia domnului primar, pentru că se pare că avem o problemă la nivel de Primărie şi că mailuri de uz intern în instituţie ajung în presa scrisă. Această bătălie nu cred că este bună nici pentru această aşa-zisă alianţă, nici pentru cetăţenii Braşovului. A veni de la început să demonstrezi că nimic nu se face bine, să-i acuzi pe toţi că sunt nişte incompetenţi şi să le pui de la început nişte etichete, este o problemă pe care am mai ridicat-o. Am transmis un mail către oameni din subordinea mea directă, care trebuie să-mi spună când şi unde pleacă, pentru că eu, dacă îi solicit, trebuie să ştiu unde sunt plecaţi. De multe ori când îi solicit, aflu că sunt cu nu ştiu ce consilier al primarului. Domnule primar, nu ştiu ce faceţi cu acei consilieri care ies cu acuze în spaţiul public. Cred că astfel de lucruri puteau fi discutate în interior, nu să iasă un consilier cu nu ştiu ce raport, în care să spună că nu ştiu pe cine a verificat, în baza unei delegări verbale. Delegările şi dispoziţiile primarului sunt scrise, nu sunt verbale. De asemenea, poate că nu au fost informaţii clasificate, dar sigur avem o problemă de GDPR şi, poate, o posibilă chestiune penală în ceea ce priveşte violarea corespondenţei. Trebuie să ne asigurăm mai departe că nu vom mai avea astfel de informaţii. Dacă astfel de informaţii se scurg şi sunt folosite de unii şi alţii pentru a ne bălăcări, în loc să ne vedem de treabă, nu cred va urma ceva bun”, a declarat Rusu.
După ce a vorbit Sebastian Sebastian Rusu, preşedintele de şedinţă a amintit că, potrivit legislaţiei, în această şedinţă sunt permise intervenţiile din partea Executivului, dar nu sunt acceptate interpelări din partea consilierilor locali. „Interpelările vor fi în şedinţele ordinare sau în şedinţa extraordinară care urmează”, a declarat preşedintele de şedinţă, Alexandru Roşu.

Primarul Braşovului va prezenta un raport detaliat într-o şedinţă viitoare
Referitor la afirmaţiile viceprimarului, Allen Coliban a declarat că „faceţi referire la un email care nu mi-a fost adresat, deci nu cred că se pune problema securităţii”. Ulterior, Allen Coliban a spus şi care este punctul lui de vedere referitor la modul în care sunt prestate serviciile în Primăria Braşov. „Nu este, cred, un secret că avem foarte multe sesizări, mai multe decât anii trecuţi, dar şi foarte multe nemulţumiri cu privire la felul în care sunt derulate contractele pe zona de curăţenie, spaţii verzi sau asfaltări. Aceste servicii stârnesc foarte multe critici din partea populaţiei. Vă asigur de tot sprijinul meu în această problemă. Acesta este şi motivul pentru care unul dintre consilierii cabinetului a avut mai multe discuţii cu aparatul din subordinea mea, inclusiv cu angajaţi ai Direcţiei Tehnice. Au fost realizate nişte analize şi nişte hărţi de procese pe lucrurile pe care le putem îmbunătăţi. Din acest punct de vedere, informaţiile vă stau la dispoziţie. Pe baza acestor date cred că putem îmbunătăţi modul în care sunt îmbunătăţite serviciile în interesul cetăţenilor. Sunt convins că aceasta este principala noastră preocupare şi că celelalte probleme sunt mai puţin importante”, a declarat Allen Coliban.
De asemenea, el a amintit că într-o viitoare şedinţă de plen va prezenta un raport referitor la serviciile publice, mai exact a problemelor rămase nerezolvate.

Schimb de replici şi între Ciprian Chiricheş şi preşedintele de şedinţă
În discuţie a dorit să intervină consilierul local Ciprian Chiricheş (PNL). „Nu vreau să fac o interpelare, dar în calitate de consilier PNL pot să transmit mesaje politice oricând şi cum doresc. Vă rog să nu mă întrerupeţi”, a spus alesul local braşovean.
La rândul său, preşedintele de şedinţă i-a răspuns lui Chiricheş că „şedinţa este prezidată de mine, în calitate de preşedinte de şedinţă ales în conformitate cu prevederile legale. Cuvântul îl acord eu, iar dacă eu nu îl acord, dintr-o oarecare decizie, aşa cum prevede Codul administrativ, v-aş ruga să respectaţi această decizie. Dacă nu veţi face acest lucru, mă veţi forţa să aplic dispoziţiile articolului 233 din Codul administrativ, care vizează: avertismentul, chemarea la ordine, retragerea cuvântului şi eliminarea din sala de şedinţe. Aceste dispoziţii legale pot fi aplicate de preşedintele de şedinţă în momentul în care acesta apreciază că unii dintre consilierii locali nu respectă dispoziţiile legale. Am precizat foarte clar motivul pentru care consider că nu suntem în poziţia în care să facem interpelări în acest moment. Din respect pentru viceprimar şi pentru primar am fost de acord ca aceştia să informeze cetăţenii în acest caz. Dar, în măsura în care vă dau cuvântul în afara cadrului legal, atunci oricare dintre colegii dumneavoastră poate susţine că are dreptul să ia cuvântul şi o să facem un circ din şedinţele Consiliului Local”.
Chiricheş a mai spus că nu face interpelare: „Spun doar că noi, consilierii din PNL, am suferit un prejudiciu de imagine în urma unor afirmaţii care s-au făcut...”. Alesul local PNL nu a apucat să termine fraza, pentru că preşedintele de şedinţă a declarat şedinţa închisă, iar transmisiunea a fost întreruptă.

Ce a aprins fitilul
Aceste discuţii au apărut în Consiliul Local, după ce site-ul BizBrasov.ro a publicat o ştire în care se menţiona că un raport al unui consilier al primarului „probează acuzele de sabotaj aduse viceprimarului Rusu”. În materialul respectiv a fost publicat un mail transmis de viceprimar subordonaţilor, prin care le solicita acestora să îi comunice „când şi cum aţi fost solicitaţi de aceşti consilieri ai primarului. Vă reamintesc că eu sunt superiorul ierarhic al serviciilor dumneavoastră şi mi se pare că unii aceşti consilieri vă solicită pe diverse subiecte fără ca eu să ştiu şi primiţi sarcini de la ei fără ca eu să le aprob. Vă rog să nu mai participaţi la întâlniri şi şedinţe fără acceptul meu şi să nu uitaţi că dl Grosu este consilierul meu pe probleme tehnice”.
În ceea ce priveşte raportul la care s-a făcut referire, în acesta sunt prezentate mai multe observaţii referitoare la măturatul stradal.
„Consilierii primarului Coliban consideră că raportul prezentat demonstrează că viceprimarul sabotează administraţia USR, aceste opinii fiind susţinute în dese rânduri de comunicatori din zona USR PLUS. De altfel, însuşi primarul a lansat aceste acuze la finele anului trecut”, se arată în ştirea amintită. De altfel, materialul de presă a fost distribuit pe Facebook de Radu Hossu (strateg pe probleme de imagine al USR PLUS Braşov), care, a scris şi că „ştiu că veţi spune că Allen Coliban ar trebui să-i retragă lui Sebastian Rusu atribuţiile. Poate, din respect pentru cetăţeni, pentru faptul că stă totuşi pe un salariu frumuşel şi pentru că şi el trăieşte în oraşul ăsta, Rusu ar trebui să-şi facă treaba şi să nu mai saboteze serviciile necesare oamenilor pentru nişte puţine câştiguri politice. Ăsta ar fi un prim pas necesar. Iar dacă nu se întâmplă asta, sigur primarul Allen Coliban ştie ce are de făcut”.
Nu ştim exact ce „ordin verbal” au primit consilierii primarului Coliban, dar din corespondenţa publicată, se pare că ori se caută probe să se dea ceva angajaţi vizaţi afară de la Serviciul Urmărire Contracte Salubritate şi Deszăpezire, se caută probe care să arate că să arate că viceprimarul Rusu e vinovat (potrivit acestuia, pus şef pe un sector, cu alţi „n” şefi neoficiali care dau ordine), sau probe pentru un „iubit” scenariu Bucureşti Sector 1, pe care cei de la USR, tot neoficial, au afişat pe Facebook că şi-i doresc.
Pe de altă parte, Rusu vine cu contraargumentul că braşovenii erau mulţumiţi de oraşul „care era”, unul dintre cele mai curate şi frumoase din ţară, că totul s-a realizat cu aceeaşi oameni (şi din Primărie, şi de la operatorii de Salubritate), acuzaţi acum de prostie, mită sau reavoinţă. Iar acest lucru se poate face în continuare, a declarat anterior acesta, dacă oamenii sunt lasaţi să îşi facă treaba.
Mai precis, în spaţiul public a apărut un raport al unuia dintre consilierii primarului Coliban care ne spune că a calculat „viteza de măturat”: 100 de metri în 10 minute.  
Dar, „la un simplu calcul efectuat pentru strada Lungă (pe 21 iulie, n.r.), a reieşit că acea persoană ar fi trebuit să măture 24 de ore, cu o eficienţă de peste 90% (55 de minute măturat, cinci minute pauză la fiecare oră) pentru a acoperi prin măturat manual întreg tronsonul alocat, eficienţa lui reală, apreciată pe perioada în care i-am monitorizat, fiind incomparabil mai mică”, se arată în raportul consilierului către primarul Coliban, în care indică şi măsuri de sancţionare.

Comentarii

'Camelia Ghiocel'

2021-08-08 09:00:40


'In loc sa va certati ca sa se vada \"care-i seful\", mai bine va-ti ocupa de oras:curatenia prin parcuri (ex:Parcul Tractorul unde vegetatia creste cum vrea, bancile au mai disparut si sunt murdare), ati mai face cate o dezinsectie, ati mai verifica locurile de joaca pentru copii, ati mai verifica iluminatul public ( ex.: in Pasaj sunt becuri care se aprind cu intermitenta!)etc. Nu credeti ca, daca ati mai iesi pe teren, va si aerisiti si vedeti cu ochii dvs. ce mai trebuie facut prin oras?'

'Criticii lui \"continuăm prostiile lui Scripcaru\"'

2021-08-05 11:13:57


'Va deranjează o opinie?\nEste o practica in localități din Europa, seara se scoate gunoiul in pungi închise, masina le ia si a doua zi e luna localitatea!\nLa moldovenii, slugile lui Scripcaru nu merge! \n'

'Am si eu o intrebare'

2021-08-05 09:49:34


'Ce nu inteleg eu aici. Si Coliban, si Rusu spun ca vor oraș curat. Teoretic ar trebui sa fie macar cum a fost si pana acum, ca era totul stabilit, nu mai trebuia multa bataie de cap. Ce inteleg eu din toata asta e ca salubrizarea (comprest si braicata) e mai putin prezenta pe strazi, deci primaria nu le plateste mai multe ore de munca. Vad ca banuie ca le factureaza, dar nu le presteaza. De ce nu ne spune si noua cineva concret care-i baiul? '

'Melos Negros'

2021-08-05 09:29:36


'Am reclamat pe site-ul primăriei de peste o lună și jumate, defecțiunile de la aparatele de fitnes din Parcul Titulescu, fără să vină nimeni să le repare: dacă pe cele mici nu sunteți în stare să le faceți, cum vreți să le faceți pe celelalte?!'

'@Eu. Coliban e frumușel?'

2021-08-05 09:21:28


'Asta-i ca barbatul si nevasta. Barbatul primar si Brasovul a lui nevasta. Frumosul tine pana la buzunar. Mai bine s-ar apuca de treaba. Poate ne spune ziarul ce atributii și-a pastrat, nu le-a delegat, ca sa boceasca precum eu, un simplu cetatean, ca nu-i facuta treaba (si nu el e vinovat). Eu tin minte doar FC Brasovul. Uita, dle primar ca esti un simplu cetatean care sa caute gunoiul sub presul altuia. Acum il cautam noi pe sub al tau. Spor la treaba, frumos esti, destept te dai'

'Willy'

2021-08-05 09:01:33


'Ideea e ca ne-am nenorocit. Am cazut din lac in puţ. Pe mine ca brasovean nu ma intereseaza ce circuri au aia intre ei. Eu am votat cu nume si prenume Alen Coliban-primar ca sa scapam de Scripcaru. Pentru consilieri a fost o lista (usr) pe care am votat-o ca sa aiba si primarul sustinere, nu ca de aia nu mai pot eu de dorul useristilor. Asa ca, din punctul meu de vedere seful raspunde: deci Coliban. Eu nu imi aduc aminte sa fi votat Scripcaru. Dar daca era ceva bun, ziceam Scripcaru a facut. Daca a facut rau, ziceam Scripcaru a facut. La ce ii trebuie lui coliban armata aia de consilieri personali? De exemplu, la ce ii trebuie consiliera de imagine? Ca sa ne imbrobodeasca? Sa ne minta ca a facut cand toata lumea vede ca nu face nimic? Asa mizerie in oras nu a mai fost de nu mai stiu cand. E plin de praf si nisip langa borduri. E plin de urina si rahati de caini pe alei si trotuare. Nu poti sa treci pe langa un gard viu sau un perete ca put toate de iti ia nasul. Ma uitam ieri la una cu un caine scos la WC. A trecut de doua ori prin dreptul meu de 5 ori s-a pisat cainele ala in petecul de iarba de langa trotuar. Plus o data pe poarta unui om de langa, care avea si el un caine in curte. Femeia se uita multumita, ce caine destept are. Asa ca...'

'Unde greseste Coliban'

2021-08-05 08:48:05


'Consultantul are rol... consultativ. Nu are voie sa intervina in sistem. Nu are voie sa dea ordine, pentru logicul motiv ca nu raspunde pentru rezultat. El observa, face propuneri, i le da angajatorului si el (Coliban) decide si... SI LE ASUMA. Plus, fiind vorba de bani publici, trebuie sa spuna ce-i recomanda pe acei consultanti, ce expertiza/stiinta au pe domeniul pe care-i puna sa reformeze.'

'stercalau'

2021-08-05 08:44:53


'in primul rind consilierul observa,verifica si face propuneri nu are sarcina sa dea dispozitii maturatorilor.2 cu apucaturile de ridicat poalele in cap si de mahalagioaica pe acest tisti-bisti l-as da afara.miine ma trezesc ca face si cu mine ce a facut.si 3.se confirma ca o administratie condusa de o alianta merge ca o roata in mai multe colturi.'

'Barbu Gh.'

2021-08-05 08:44:07


'Am și eu niște întrebări:\n- La „Continuam prostiile lui Scripcaru” care este numele de familie, prenumele și porecla?\n- „Continuam prostiile lui Scripcaru” și „@Continuam prostiile lui Scripcaru” sunt frați?\n- „Cineva” și „Eu” sunt nume din Străinezia? Că nu prea am întîlnit persoane cu astfel de nume.\n\nNu de alta dar la „Adaugă un comentariu” scrie CLAR: „Nume:” și „Email”.\nSau sunt niște noțiuni facultative? Desuete? Știm, vedem cu toții, oamenii nu mai au caracter, nu mai au minte, nu mai au multe dar nici măcar un nume nu mai au? Așa de insignifianți se consideră? De irelevanți în societate? Sau or fi ăia de tipul nou, „NON-BINARII”? Întreb și eu, nu dau cu parul.'

'Eu'

2021-08-05 08:22:47


'Coliban e frumusel si stie sa vorbeasca. Placut, pana cand am aflat ca minte periculos de frumos.. Stiti voi... IT-istul. Nu prea stie meserie, forma, fara fond. Ex: auditul il fac si il dau decembrie, nici acum nu e gata (habar n-are ce-i aia audit, credea ca-i ca la piata). Parcarile: hai, popor, nu le platiti. Pana si-a incasat-o. Credea ca-i singur in satul lui si nu mai exista legi in tara asta. Vrei sa schimbi ceva? Legea e prima, si apoi haiducia... Le faci cu cap, negociere, instanta, apoi aplici ce-ti trece prin cap. Transparentă? Suntem plini de dezbateri anuntate... Cati or participa la ele? ca pana acum nu ne-a transparentizat nimic... Ba da... 50 si ceva la dezbaterea pe buget... Si... transparent...pana la proiectul cu nevasta. Auzi... sa-i dea tot centrul Brasovului pentru n zile. Si sa mai si faca curat Comprestul dupa ea. Gratis...'

'@Continuam prostiile lui Scripcaru'

2021-08-05 08:05:57


'NU, nimic nu trebuie schimbat daca merge bine! Ca de aia ne ducem naibii tot inapoi si nu evoluam. Eventual imbunatatit. Nu platim consilieri pt primar ca sa stea la panda!!! Sunt standarde de cost pt maturat/oră, sunt camere de luat vederi pt monitorizare, sunt oameni care sunt platiti sa faca asta. Consilierii de aia trebuie plătiti cu salariile de mii de lei pe care le iau: sa vina cu idei, SOLUTII. NU SA STEA LA PANDA IN TUFIS!!! Micisme!!! Si... te-ai gandit mult? Altii au treburi mai importante decat sa-si organizeze viata dupa programul de ridicat gunoiul... Auzi la el... sa scoti gunoiul din casa la anumite ore!!! Sunt zeci de mii de familii, tu chiar crezi că cei de la Comprest au hoarde de angajati ca sa vina la toti cand oamenii sunt pe acasa (de regula dimineata sau seara). Asa, instantaneu, cum vrei tu si ai chef tu sa-ti ridice gunoiul... Astia sunt fanii lui Coliban? Eu zic ca noi avem pretentii mai multe, si de la noi, si de la el...'

'Cineva'

2021-08-05 07:47:53


'Din pacate curatenia in general nu prea mai este cum era odata. Seara in cartierel unde (inca) exista ceva vegetatie este plin de tantari. Ceea ce nu inteleg eu este de ce anumite activitati standard ale Primariei, care nu ar trebuie sa fie influentate de schimbarea primarului sau a \"directorilor\". De aceea inclin sa cred ca nu din vina noilor veniti nu se intampla, ci pur si simplu \'statul paralel\' care exista in institutiile de stat lucreza dupa bunul plac.'

'horatiu'

2021-08-05 07:40:51


'Domnilor aleşi cu funcţii în Primărie, pe braşoveni nu-i interesează luptele voastre interne, pe noi ne interesează că avem un oraş murdar, mizerabil, împuţit, aşa cum nu a mai fost decât prin anii 90. Cresc bălăriile peste tot pe marile bulevarde şi voi nu vedeţi nimic. RUŞINE, RUŞINE, RUŞINE!!!!!'

'Continuam prostiile lui Scripcaru '

2021-08-05 06:48:15


'Oare chiar nimic nu trebuie schimbat!\nSe pare ca nimic bun nu se va schimba in municipiu Brasov cat timp Rusu, sluga lui Scripcaru administrează orasul. Rusu se laudă cu semafoare pe un sens de drum, fara refugii pentru pietoni!\nSi cate ar trebui schimbate!\n Ex: Sistemul de parcare de resedinta este o catastrofă, unii au 2-3 parcari concesionate, altii trebuie sa liciteze!\n Gunoiul menajer poate fi scos din case in anumite ore, si luat imediat de Comprest. Asa stam tot timpul cu gunoiul in cartier pana se împute si este împrăștiat de scormonitorii in gunoi, si luat de vânt!\nAllen Coliban da-l afara, in opozitie!\n'

'MarianA'

2021-08-05 06:46:54


'Un lucru e clar în Brașov nu se mai mai curățenie și nu se mai întrețin spațiile verzi ca pe vremea lui Scripcaru. Si nu se mai stropește împotriva tânțarilor. Atunci vedeai pe străzi și prin parcuri o mulțime de lucrători în verde care munceau. Acum nu mai vezi nici unul. Ziceți că de fapt viceprimarul Rusu e de vină, dar de fapt, toate oalele se sparg în capul primarului Coliban.\n'

'Barbu Gh.'

2021-08-05 06:16:32


'Sabotează din greu pierzătorii la primăria Brașov. Așa făceau și pe vremea lui Ghișe. Tot „aliați” erau și pe vremea aia. Exact aceiași procedură a portocaliilor de atunci o regăsim la actualii „liberali”.'

'Nelu'

2021-08-05 06:04:28


'Incompetenții din primăria brasov'

'Zah Ioan'

2021-08-05 05:52:58


'Se pare ca acest Sebastian deranjeaza ca spune public adevarul despre haosul din primarie.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Pierduţi pe drum

  Pierduţi pe drum

  Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat, miercuri, că din cei 34.000 de candidaţi înscrişi la Titularizare, doar 11.000 au reuşit să ia peste nota 7. Restul „s-au pierdut[...]

  2021-08-05 citeste mai mult
 • Geriatrie pentru câini la Prejmer

  Geriatrie pentru câini la Prejmer

  O braşoveancă va deschide o clinică specială pentru câinii în vârstă, iar pentru aceasta mai are nevoie de puţin ajutor din partea noastră. Delia Botea: „Un câine bătrân, la fel ca omul, are nevoie de un tratament special”

  2021-09-17 citeste mai mult
 • 9 din 10, la morgă…

  9 din 10, la morgă…

  Adela Cojan (foto), preşedinta interimară a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), spune că aproximativ 88% dintre pacieţii români cu cancer aflaţi sub tratament în 2019[...]

  2021-09-17 citeste mai mult
 • Dacă doi n-au reuşit, încearcă şi al treilea

  Marcel Ciolacu a dat cărţile pe faţă. Actualul preşedinte al PSD nu este în relaţii cordiale cu Liviu Dragnea. Ciolacu ţine legătura cu toţi foştii lideri ai social-democraţilor, cu[...]

  2021-09-17 citeste mai mult
 • Furt de vot

  Conducerea USR PLUS a decis ieri oprirea votului pentru alegerea preşedintelui partidului şi reluarea sa joi dimineaţă după ce a constatat că au fost situaţii în care linkul de vot a fost[...]

  2021-09-16 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional