Curs BNR

1 EUR = 4.9469 RON

1 USD = 4.7475 RON

1 GBP = 5.8072 RON

1 XAU = 274.9970 RON

1 AED = 1.2925 RON

1 AUD = 3.2786 RON

1 BGN = 2.5293 RON

1 BRL = 0.9380 RON

1 CAD = 3.6705 RON

1 CHF = 4.7246 RON

1 CNY = 0.6987 RON

1 CZK = 0.2001 RON

1 DKK = 0.6648 RON

1 EGP = 0.2591 RON

1 HUF = 1.2845 RON

1 INR = 0.0610 RON

1 JPY = 3.6704 RON

1 KRW = 0.3693 RON

1 MDL = 0.2510 RON

1 MXN = 0.2363 RON

1 NOK = 0.4843 RON

1 NZD = 2.9739 RON

1 PLN = 1.0597 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0738 RON

1 SEK = 0.4711 RON

1 TRY = 0.3045 RON

1 UAH = 0.1608 RON

1 XDR = 6.3252 RON

1 ZAR = 0.2917 RON

Editia 7698 - 18 mai 03:35

„Şcolile se închid ultimele”... Înainte de „păcănele”, piscine, locuri de joacă, mall-uri

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 25 octombrie 2021

De azi, vacanţă 2 săptămâni, iar perspectiva redeschiderii nu prea există. Şi Raed Arafat, şi Cseke Attila spun că nu e sigur că vor reveni copiii la şcoală

„Şcolile se închid ultimele”... Înainte de „păcănele”, piscine, locuri de joacă, mall-uri

Până în 5 noiembrie, copiii de grădiniţă şi elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal sunt în vacanţă. Doar în unităţile de stat. În cele private e voie la cursuri online, căci reglementarea nu prevede şi privatul. Conform calendarului aprobat, săptămâna aceasta ar fi fost vacanţă doar pentru preşcolari şi elevii din ciclul primar. Acum au toţi. De la stat. Bonus de pandemie, cu 0 soluţii implementate pentru a ţine sub control infectările. Fără testare în şcoală. Nici măcar teste. Fără centre de vaccinare mult trâmbiţate înainte de 13 septembrie. Nici cabinete cu personal nu prea există. Doar închidere există. Pentru a patra oară, într-un an şi jumătate de pandemie.
Recomandare de online este şi pentru universităţi, dar acolo e doar recomandare, pentru că universităţile au autonomie.
„Vă rugăm să luaţi act de recomandarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. În temeiul Articolului 7 din hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 91 din 22.10.2021 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătate publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, Ministerul Educaţiei recomandă instituţiilor de învăţământ superior din sistemul naţional de învăţământ trecerea în online a tuturor activităţilor în perioada 25.10.2021 – 05.11.2021, cu excepţia facultăţilor de medicină”, este instrucţiunea trimisă de Ministerul Educaţiei universităţilor.

„Am înfrânt pandemia”. Şi şcoala… am trimis-o în vacanţă
Decizia de trimitere în vacanţă a copiilor vine pe fondul creşterii accelerate a numărului de infectări Covid. Cu 0 măsuri luate, după o vară în care „am înfrânt pandemia”. A fost anunţată de preşedintele Klaus Iohannis. La bază, profesor. Este al patrulea anunţ de închidere, după momentele: 16 martie 2020 (când România a intrat în stare de urgenţă), 5 noiembrie 2020 (cu 4 zile înainte de începerea campaniei pentru parlamentare), 24 martie 2021 (când s-au contropit vacanţele de Paşte catolic şi Paşte ortodox).
Decizia este deja ordin, de la sfârşitul săptămânii trecute.

Până în 5 noiembrie aflăm şi cum recuperăm „loisir-ul”
Până pe 5 noiembrie urmează să anunţe şi celelalte schimbări, adică în ce fel va fi modificată structura anului şcolar pentru ca vacanţa suplimentară să fie recuperate, aau transmis autorităţile. Dacă va fi recuperată. Şi dacă va fi vorba doar de 2 săptămâni. Şi nu va fi o altă vacanţă, mascată sub forma aşa zisei „şcoli online”.

Cseke Attila: vacanţa poate fi prelungită. Raed Arafat: Nu există garanţii că elevii vor reveni la şcoli după cele 2 săptămâni
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, a declarat, la Digi 24, că vacanţa poate fi prelungită şi că „există toată posibilitatea de a prelungi această măsură”, „dacă nu se produce un efect în sensul pozitiv, pe acest segment”.
Raed Arafat, secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, a spus şi el că: „Nu există nicio garanţie (că după două săptămâni cursurile vor reîncepe fizic – n.r.) pentru că nu ştim cum va evolua. Aşteptăm să vedem evoluţia şi discuţia asta a fost că la 10 zile vom evalua din nou. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”. Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne a mai precizat că abia după 14 zile se vor vedea rezultatele restricţiilor impuse de luni. „S-a preferat soluţia asta (vacanţă două săptămâni – n.r.) compensând ulterior zilele date pentru vacanţă, decât să fie online şi să fie o discrepanţă între accesul la online şi seriozitatea şi toate acestea. Au fost nişte discuţii care au fost stabilite mai ales de experţii de la Ministerul Educaţiei că asta ar fi soluţia mai bună”, a declarat Raed Arafat, întrebat de ce s-a ales vacanţă pentru toţi elevii şi nu cursuri online.

Închis la şcoală, deschis la mall, piscine, cinema – cu certificat, la Biserică - fără
„Şcolile să se închidă ultimele”, a tot repetat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, de când a preluat portofoliul. Până s-au închis primele. Căci, Hotărârea ce anunţă abilitarea ministerului Educaţiei de a emite ordinul de trimitere în vacanţă lasă cale verde pentru orice alte distracţii pe care tinerii le-ar putea „gusta” liniştiţi. În vacanţă. Iar dacă au sub 12 ani, nici nu trebuie să prezinte certificatul verde, care atestă trecerea prin boală sau vaccinarea.
Aşadar, mall-urile sunt deschise. Piscinele sunt deschise. Şi la locurile de joacă e deschis. Cinematografele sunt deschise. Cafenelele sunt deschise. La terase e liber. Şi la sălile cu jocuri de noroc e deschis. Desigur, la toate acestea se intră cu certificatul verde şi nu la capacitate maximă.
La Biserică, însă, e cu voie şi fără certificat verde.

Medicul Alexandru Rafila: Dacă închidem şcoala şi ţinem mall-urile deschise, nu am făcut nimic
Închiderea şcolilor în locul mall-urilor este o măsură care nu rezolvă încetinirea valului 4, a avertizat medicul Alexandru Rafila, într-o conferinţă despre impactul pandemiei asupra sistemului sanitar românesc, organizată de G4media.ro, în parteneriat cu ARPIM. Rafila a adăugat că o vacanţă în loc de şcoală online le oferă tinerilor o plajă mai largă de mobilitate şi, atunci, în loc să stea acasă la ore, o să se ducă la mall sau alte locuri unde se adună, ceea ce este contra măsurilor care ar trebui luate de autorităţi ca să limiteze răspândirea coronavirusului. „Am reuşit să omorâm vaccinarea şi măsurile de protecţie individuală din două motive. În primul rând, cele mai multe mesaje au fost transmise de persoane necredibile. În al doilea rând, nu am ştiut cum să adaptăm mesajul pentru fiecare categorie de populaţie. (…) Acum e momentul să întrerupem şcolile pentru o perioadă de 2-3 săptămâni sau mai mult, am văzut că au luat decizia asta cu vacanţa, sigur că e discutabilă decizia cu vacanţa fiindcă nu mai ai nevoie de şcoală online şi nu mai trebuie să plăteşti părinţii, care stau acasă cu copiii, nu trebuie să mai cheltuieşti nişte bani cu părinţii care stau cu aceşti copii. Eu dacă închid şcoala şi ţin mall-ul deschis, nu am făcut nimic, pentru că muţi nişte copii care stăteau în condiţii standardizate la şcoală, cu mască, într-o altă zonă de comportament care este mult mai neglijentă. Dacă iei doar o măsură şi nu mergi până la capăt, rezultatele sunt discutabile”, a spus Alexandru Rafila, expert OMS şi şeful laboratorului de microbiologie de la Spitalul de boli infecţioase „Matei Balş” din Capitală.

+1 -8

Comentarii

'Willy'

2021-10-25 22:15:03


'La capsuni nu trebuie scoala. Si nici la sere in Sicilia.'

'Sorina'

2021-10-25 07:31:10


'Doamne ferește! Acești copii sunt sacrificați. Dacă părinții nu se ocupă de ei, cei mici vor avea probleme mari de analfabetism și nu doar funcțional. Este inadmisibil să dai vacanță după doar o lună de școală! Eu cred că Ministerul Educației nu îți asumă nicio responsabilitate și nu e singurul. Totul pică pe părinții care au devenit profesori, cei care au destulă inteligență să înțeleagă că aceste pauze nu sunt de bun augur pentru copiii noștri. Eu ajung acasă la ora 17 și mă apuc de școlit proprii copii. Ar trebui să primesc eu banii dați profesorilor în aceste vacanțe prelungite...Eu fac toată munca....Ei nimic!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional