Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7377 - 22 ian 06:49

SCHI ALPIN

Schiorii Coronei, coordonaţi de un antrenor de marcă

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 23 mai 2018

Mihai Bâră a semnat un contract cu clubul braşovean

Schiorii Coronei, coordonaţi de un antrenor de marcă


Secţia de schi alpin a clubului Corona Braşov va avea un coordonator de marcă, în persoana lui Mihai Bâră (foto dreapta), multiplu campion naţional ca sportiv şi antrenor, participant la Jocurile Olimpice de la Sarajevo, Iugoslavia (1984), respectiv Altbertville, Franţa (1992).
Mihai Bâră este stabilit de 26 de ani în Andorra, unde a avut, de-a lungul timpului, multiple colaborări, între acestea amintindu-le pe cel de coordonator al loturilor naţionale U14-U16 sau cel de formator de antrenori şi monitori în cadrul Ministerului Învăţământului. „Sunt braşovean, iar lucrul acesta îl voi purta mereu în mine. Cu sportivi şi antrenori români m-am întâlnit de multe ori, pe gheţari şi la competiţii. Sunt conştient de dificultăţile pe care le întâmpină schiul românesc, o mare parte dintre ele sunt similare cu locul unde sunt stabilit, fiind aceeaşi distanţă faţă de gheţari, acolo unde se pregăteşte sezonul, vara şi toamna. Cu toate acestea, trebuie să facem eforturi să câştigăm zile de schi de calitate, pentru a intra cum trebuie în sezon. Cu doi dintre sportivii Coronei, Ioan Achiriloaie şi Ania Caill, am mai colaborat în stagii. Încet, încet m-au sensibilizat şi m-au făcut să înţeleg cât şi ce aş putea aduce Coronei”, a spus Mihai Bâră.

Îşi doreşte schimbarea mentalităţii
Noul coordonator al schiului de la Corona îşi doreşte să aducă o mentalitate în rândul antrenorilor şi al sportivilor care să îi apropie de ceea ce înseamnă marea performanţă în această disciplină: „Îmi doresc să deschid porţile acestui club către ceea ce se lucrează în schiul alpin modern. Este necesară o profesionalizare a tot ceea ce înseamna pregătire şi o reciclare a antrenorilor, pentru ca aceştia să lucreze în spiritul vestic. De asemenea, vreau să găsim metodele adaptate realităţii româneşti, care să fie coerente cu ce se poate întâmpla aici, pentru ca aceşti copii să se dezvolte şi să se apropie de ceea ce fac copiii de vârsta lor în Franţa, Italia, Norvegia sau Elveţia. Bineînţeles, acolo sunt alte facilităţi, dar lucrând bine se poate «sfinţi» locul şi se poate aduce această pregătire la un nivel de calitate superioară. Pe scurt, trebuie să alegem nişte antrenori buni, să îi ajut să fie mai bine pregatiţi, să colaborăm continuu la alegerea zonelor de pregătire, a calendarului competiţional, a pregătirii fizice, a pregătirii specifice, a îmbinării celor două. Mai mult, sunt importante continuarea planului didactic şi legătura pe care sportivii o au cu şcoala, chiar şi când sunt în cantonamente. Practic, ne dorim «rotunjirea» procesul de pregătire în spiritul schiului alpin modern”.

Braşovul, o zonă care a avut mereu potenţial
Mihai Bâra consideră ca Braşovul nu duce lipsă de potenţial uman în ceea ce priveşte schiul alpin, dar acesta trebuie valorificat. „Potenţial există şi în prezent. Braşovul este la aceeaşi distanţă faţă de munţi ca şi atunci când eram sportiv. Staţiunile s-au dezvoltat. Dacă activitatea este strucutrată mai bine, o continuate a finanţării şi o dorinţă de a profesionaliza activitatea, va fi mult mai bine. Talente sunt, am participat la câteva antrenamente şi i-am văzut pe copii. Ei trebuie învăţaţi să se pregătească şi să concureze altfel. Să lupte în fiecare manşă şi fiecare viraj, să accepte să iasa din zona de confort. Am avut dovada, de-a lungul timpului, că dacă se lucrează aşa cu copiii, în scurt timp apar rezultatele, iar acestea, la rândul lor, nu trebuie să fie o obsesie imediată. În primul rând formăm oameni, iar apoi sportivi”, a precizat antrenorul.

„Altădată, pentru un titlu naţional luptau zece persoane”
Mihai Bâra a fost sportiv al clubului Dinamo Braşov, pe toată durata carierei, concurând în cadrul lotului naţional al României timp de 13 ani. „Îmi amintesc că la Campionatele Naţionale participau câte 100 de persoane în acea vreme. Era o luptă nebună, în care cel puţin 10 persoane se băteau la titlu”, rememorează cel care după retragere şi-a început cariera de antrenor, atât la Dinamo Braşov cât şi la loturile naţionale. În 1992 i s-a deschis o nouă oportunitate, stabilindu-se în Andorra. „Voiam să îmi fac meseria la un alt nivel, iar contractul mi-a permis să fac treaba aceasta. Doi ani am activat şi ca monitor în Franţa şi Italia. Referitor la Andorra, deşi este o ţărişoară, în ultimii ani am avut rezultate internaţionale considerabile. Chiar în acest an am o fată care a câştigat Campionatul Naţional în Franţa, la super G, la categoria Under 14”, a încheiat noul coordonator al secţiei de schi alpin de la Corona.

Un prim pas către schiul alpin modern
Preşedintele clubului Corona, Liviu Dragomir (foto stânga), a declarat că întotdeauna Corona va avea ca obiectiv performanţa la toate secţiile clubului, acesta fiind unul dintre motivele care au dus la cooptarea în echipă a antrenorului Mihai Bâră, cel care va lucra la Corona pe postul de director tehnic al secţiei. „Secţia de schi a clubului Corona este una care a adus an de an multe medalii, atât în competiţii interne, cât şi internaţionale, iar pentru asta îi mulţumim celui care pregătit sportivii, şi anume Dan Iliescu, antrenor care a ales să meargă pe alt drum. S-a tot vorbit că la Corona nu mai dorim performanţă la schi, dar faptul că ne-am dorit să aducem la club un antrenor cum e Mihai Bâră, cred că demontează toate aceste speculaţii. Am decis să îl aducem pe Mihai Bâra pe un post de coordanare a secţiei, mai ales în ceea ce priveşte pregătirea sportivilor, pentru că avem convingerea că le va deschide calea şi către alte tehnici de pregătire şi nu numai. Are o carte de vizită foarte bună, este unul dintre tehnicienii români de valoare, şi avem mare încredere că va face treabă şi la Corona. Trebuia să facem totul pentru ca schiorii Coronei să ia mai des parte la stagii afară, acolo unde schiul este într-adevăr la un alt nivel, iar tehnicile de pregătire sunt extrem de moderne”. 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional