Curs BNR

1 EUR = 4.9750 RON

1 USD = 4.6178 RON

1 GBP = 5.9835 RON

1 XAU = 399.0927 RON

1 AED = 1.2572 RON

1 AUD = 3.0644 RON

1 BGN = 2.5437 RON

1 BRL = 0.8112 RON

1 CAD = 3.3232 RON

1 CHF = 5.3013 RON

1 CNY = 0.6450 RON

1 CZK = 0.1972 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0937 RON

1 HUF = 1.2250 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 3.0327 RON

1 KRW = 0.3331 RON

1 MDL = 0.2580 RON

1 MXN = 0.2328 RON

1 NOK = 0.4226 RON

1 NZD = 2.7713 RON

1 PLN = 1.1501 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0473 RON

1 SEK = 0.4300 RON

1 TRY = 0.1344 RON

1 UAH = 0.1118 RON

1 XDR = 6.1301 RON

1 ZAR = 0.2639 RON

Editia 8302 - 08 noi 07:28

Schi în condiţii excepţionale în Poiana Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 30 ianuarie 2023

35% din domeniul schiabil este deschis. Weekendul viitor ar putea deschis integral

Schi în condiţii excepţionale în Poiana Braşov

După mai bine de o lună de muncă, aproximativ 35% din domeniul schiabil din Poiana Braşov a fost deschis. Instalaţiile de producere a zăpezii artificiale au fost pornite în luna decembrie, însă pârtiile nu au putut fi amenajate din cauza condiţiilor meteo. Săptămâna trecută, vremea s-a răcit astfel că administratorii domeniului schiabil au putut să amenajeze pârtiile de la altitudine mai mare. Totuşi, stratul de zăpadă nu este unul foarte consistent. Pe partea superioară a Masivului Postăvarul, stratul de zăpadă amenajată are 25 cm şi scade odată cu altitudinea, ajungând la 15 cm în zona telescaunului Ruia, la îmbarcare.
Pentru amenajarea pârtiilor s-a folosit, în principal, zăpadă artificială. Astfel, potrivit reprezentanţilor Primăriei Braşov, tunurile şi lăncile au produs aproape 70.000 de metri cubi de zăpadă artificială.
Comparativ, în anii trecuţi, când se deschidea domeniul schiabil (lucru care se întâmpla, de obicei în luna decembrie), în zona superioară a masivului zăpada tasată avea cel puţin 40 cm.
Starea domeniului schiabil a fost verificată vineri, 27 ianuarie de primarul Braşovului Allen Coliban, care a coborât pe schiuri pe una dintre pârtiile din zona superioară a Masivului Postăvarul. „Mizăm totodată pe înţelegerea turiştilor şi a schiorilor, pentru că vom schia în acest weekend doar în condiţii excepţionale şi doar cu aceste eforturi de a produce zăpadă artificială. Dacă prognoza meteo se confirmă, weekend-ul celălalt vom avea condiţii de a coborî până jos”, a declarat vineri primarul Braşovului.

Ce pârtii au fost deschise
Duminică, în zona superioară a masivului erau deschise pârtiile Drumul Roşu (până la Telescaunul Ruia), Kanzel, Lupului (până la telescaunul Ruia), Sulinar (fără Zidul Mare). În zona inferioară erau deschise pârtiile Bradul şi Stadion.
Cum nu sunt deschise toate pârtiile, zonele care sunt deschise sunt delimitate, reprezentanţii COMPRES SA, care administrează domeniul schiabil din Poiana Braşov au explicat că au luat măsuri speciale, astfel încât practicanţii sporturilor de iarnă să nu ajungă în zonele neamenajate. „Zonele care sunt deschise sunt delimitate strict. Sunt bannere, plase, direcţionări. De asemenea, suntem prezenţi pe pârtie. Când depăşim aceste indicatoare, stratul de zăpadă este insuficient pentru a avea stabilitate şi riscurile de accidentare sunt foarte mari”, a precizat Adrian Biriboiu, şeful Serviciului amenajare pârtii, Comprest SA.
În ceea ce priveşte transportul pe cablu, duminică, 29 ianuarie erau deschise telecabinele „Capra Neagră” şi „Kanzel”, telegondola, telescaunele „Ruia” şi „Bradul”, dar şi teleschiul „Stadion”.

Câte două autobuze pe oră, pe linia 60
Din 28 ianuarie, odată cu deschiderea domeniului schiabil, au fost puse în circulaţie şi liniile RATBV 60 şi 100. Conform graficului de circulaţie al RATBV, pentru linia 60 (Poiana Mică - Telecabină) sunt prevăzute câte două curse pe oră, însă capacitatea de transport poate fi suplimentată în funcţie de cerere. În ceea ce priveşte linia 100 (Gară – Poiana Braşov), sunt câte 9 curse pe zi, prima plecând de la Gară la ora 8.55, iar ultima la ora 17.00.
Duminică, 29 ianuarie, reprezentanţii RATBV au anunţat că pe linia 20 (Livada Poştei – Poiana Braşov) şi pe linia 60 circulau câte 6 autobuze, iar pe linia 100 erau trei autobuze.

Primele accidentări pe pârtiile din Poiana Braşov
Chiar dacă Serviciul Salvamont Braşov a transmis mai multe recomandări către iubitorii sporturilor de iarnă, accidentările au apărut încă din prima zi în care s-a putut schia în Poiana Braşov. Astfel, în 28 ianuarie, patru persoane s-au accidentat în timp ce schiau sau practicau snowboard-ul pe pârtiile din staţiune şi Masivul Postăvaru. Două dintre aceste persoane au necesitat şi intervenţia echipajelor SMURD sau ale Ambulanţei, care le-au preluat în vederea transportului către unitatea spitalicească. De asemenea, o persoană care se plimba pe Drumul Vechi a avut nevoie de ajutor, din cauza unor probleme medicale.

CE LE RECOMANDĂ SALVAMONT POIANA BRAŞOV SCHIORILOR:
- Purtaţi întotdeauna echipament adecvat care să vă protejeze de precipitaţii, vânt şi care să vă ofere confortul termic de care aveţi nevoie. Echipamentul adecvat trebuie întotdeauna dublat şi de un echipament de protecţie, din care să nu lipsească casca, ochelarii, mănuşile de schi şi nu în ultimul rând protecţia de coloană;
- Reglaţi-vă corespunzător echipamentul. Un reglaj corect va face ca legăturile schiurilor să elibereze piciorul în cazul unei suprasarcini sau al unui şoc puternic, protejându-l;
- Servisaţi schiurile periodic şi ascuţiţi canturile ori de câte ori este necesar. Pârtiile sunt acoperite preponderent cu zăpadă artificială, care are o consistenţă deosebit de dură şi care toceşte foarte repede aceste canturi, făcând schiurile mult mai greu de controlat şi oprit în condiţii de siguranţă; 
- Schiaţi cu o viteză în care să fiţi întotdeauna în control, pentru a putea evita sau opri în siguranţă, indiferent de manevrele celor dinaintea voastră. Adaptaţi permanent viteza condiţiilor meteo, de trafic, stării pârtiilor, dar mai ales pregătirii voastre, atât tehnice, cât şi fizice;
- Urcaţi şi staţionaţi numai pe marginea pârtiei şi numai în zonele în care ceilalţi schiori să vă poată repera uşor (nu sub ruperi de pantă, curbe etc.).
- Nu staţionaţi niciodată în zonele înguste ale pârtiei, iar când schiaţi pe aceste secţiuni, asiguraţi-vă că lăsaţi culoare de trecere, pentru ca ceilalţi practicanţi să vă poată depăşi în siguranţă.
- Schiorilor începători le recomandăm să apeleze, cu cea mai mare încredere, la un instructor de schi autorizat. Dacă aleg totuşi să înveţe singuri, să se asigure că rămân pe pârtiile de începători, „Bradul” şi „Stadion” şi să nu urce pe pârtia Drumul Roşu, decât în momentul în care sunt capabili să oprească şi să ocolească în condiţii de siguranţă;
- Schiorii să nu urce pe masiv aproape de ora închiderii instalaţiilor de transport pe cablu. Pârtiile se închid la jumătate de oră de la ultima cursă, de regulă la ora 16:30.
- Schiorii avansaţi sunt sfătuiţi să nu iasă niciodată de pe pârtiile amenajate, deoarece stratul de zăpadă poate ascunde multe pericole (bolovani, cioate, şanţuri etc.). Să nu schieze cu viteză mare pe pârtiile de începători sau pe cele destinate nivelurilor medii.

TARIFE DE ACCES LA TRANSPORTUL PE CABLU ÎN POIANA BRASOV SEZON 2022-2023

NUMĂR PUNCTE ANULATE PE TIP DE INSTALAŢIE DE TRANSPORT PE CABLU Sezon 2022 - 2023

+0 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional