Curs BNR

1 EUR = 4.9766 RON

1 USD = 4.6290 RON

1 GBP = 5.9031 RON

1 XAU = 344.3470 RON

1 AED = 1.2602 RON

1 AUD = 3.0616 RON

1 BGN = 2.5445 RON

1 BRL = 0.8626 RON

1 CAD = 3.3670 RON

1 CHF = 5.1619 RON

1 CNY = 0.6382 RON

1 CZK = 0.2016 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2612 RON

1 INR = 0.0554 RON

1 JPY = 2.9425 RON

1 KRW = 0.3365 RON

1 MDL = 0.2618 RON

1 MXN = 0.2481 RON

1 NOK = 0.4339 RON

1 NZD = 2.8443 RON

1 PLN = 1.1476 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0518 RON

1 SEK = 0.4422 RON

1 TRY = 0.1428 RON

1 UAH = 0.1143 RON

1 XDR = 6.1111 RON

1 ZAR = 0.2490 RON

Editia 8200 - 13 iun 14:07

Scenarii pentru următorul Iohannis

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 18 mai 2024

Votul la locale şi europarlamentare, marea miză pentru partide

Scenarii pentru următorul Iohannis

Mai sunt patru luni până la alegerile prezidenţiale, însă niciun mare partid nu şi-a anunţat oficial candidatul. Partidele Coaliţiei merg pe mai multe scenarii, în timp ce dinspre Opoziţie lucrurile par mai clare, fiind doi posibili doritori. În ceea ce priveşte independenţii, Mircea Geoană s-a remarcat în peisajul politic drept un potenţial candidat cotat de sondaje cu cele mai mari şanse.
 
Tatonează Ciucă, dar şi Ciolacu e în precampanie
PSD şi PNL merg pe două scenarii: candidat comun la prezidenţiale sau candidaturi separate. Chiar dacă ambele partide tind spre a doua variantă, o decizie concretă va fi luată după alegerile europarlamentare şi locale din luna iunie, care vor arăta cum se poziţionează electoratul. Până atunci însă, ambele formaţiuni testează terenul pentru şefii de partide.
Spre exemplu, de la PNL pare că preşedintele partidului, Nicolae Ciucă, şi-a lansat deja, neoficial, campania. Fotografia fostului premier apare pe panouri cu mesajul: „Construim România”. Mai mult, liberalul promovează mesaje de prezidenţiabil atât la evenimentele publice, cât şi online. „Românii ar alege pe cineva pentru funcţia de preşedinte dacă îndeplineşte cel puţin următoarele criterii: îşi iubeşte ţara, a fost în slujba oamenilor şi nu uită care este misiunea lui în acea funcţie“, spunea Ciucă într-o postare pe reţelele de socializare.
Şeful PNL vrea să ajungă şi la electoratul tânăr. De pildă, la un eveniment al Tineretului Liberal, şi-a făcut, din proprie iniţiativă, un selfie cu participanţii.
Şi PSD îşi promovează liderul de partid. Marcel Ciolacu participă la evenimente în ţară, dar şi în Bucureşti pentru susţinerea candidaţilor partidului la alegerile locale. În afară de sprijinul pentru aceştia, şeful PSD caută şi capital de imagine pentru potenţiala candidatură la prezidenţiale.
Mai exact, Marcel Ciolacu a fost surprins în mijlocul cetăţenilor în oraşul său natal, dar şi la un meci de fotbal al echipei din Buzău.

Varianta candidatului comun
În spaţiul public a mai fost vehiculat şi scenariul susţinerii unui singur candidat PSD sau PNL pentru Cotroceni, iar premierul să fie dat de celălalt partid, însă părerile în formaţiuni sunt împărţite. Deşi unii lideri ai celor două formaţiuni au lăsat uşa deschisă unei astfel de variante în intervenţiile publice, alţii au spus un „nu“ vehement. În cărţi mai este şi o poziţie de comisar european, pentru care liderii Coaliţiei au început deja negocierile la Bruxelles.
Politologul George Jiglău susţine că „varianta unei candidaturi comune stă destul de bine în picioare”.
„Cred că şi Nicolae Ciucă, şi Marcel Ciolacu se folosesc de acest context electoral pentru locale şi europarlamentare pentru a testa posibile candidaturi, pentru a vedea care sunt reacţiile publicului, ale presei, ale noastre în general, pentru situaţia în care vor trebui să intre în cursă. Eu cred că decizia, în continuare, nu este luată, nu întâmplător se abţin să îşi anunţe candidatura“, spune acesta.

Favoritul din sondaje
Deşi la începutul anului Marcel Ciolacu era evaziv privind o posibilă susţinere a lui Mircea Geoană la prezidenţiale, treptat, liderul PSD a făcut afirmaţii din care reiese că social-democraţii îl resping pe secretarul general adjunct al NATO, acesta nefiind nici pentru PNL o variantă de susţinut. Totuşi, dat fiind discursul său public şi faptul că este plasat pe primul loc în sondaje, anunţul candidaturii lui Geoană este tot mai aşteptat. Recent, la un eveniment de Ziua Europei, Geoană a criticat, din nou, clasa politică din România şi a vorbit despre necesitatea unei reforme.
„Ţara a fost şi e condusă de o generaţie politică tot mai incompetentă şi golită de sentimentul iubirii adevărate de ţară“, a susţinut Mircea Geoană.
„Declaraţiile pe care le-a dat în ultima vreme par să indice faptul că este dispus să intre în competiţia asta şi fără susţinerea  unuia sau mai multor partide. Cred că din partea lui avem mai puţină ambiguitate legat de ce va urma“, a punctat George Jiglău.

Opoziţia aşteaptă: Simion, Drulă etc.
Şi în Opoziţie partidele aşteaptă rezultatele alegerilor din 9 iunie. Nici AUR, dar nici USR nu şi-au prezentat candidatul la prezidenţiale. Toate abordările AUR îl indică pe George Simion în această ipostază, însă nu este exclus ca partidul să aibă un candidat-surpriză, cu convingeri suveraniste.
USR va merge fie pe mâna şefului de partid, Cătălin Drulă, fie va susţine un candidat împreună cu formaţiunile cu care formează Alianţa Dreapta Unită pentru europarlamentare.

Comentarii

'Willy'

2024-05-17 12:33:37


'Eu cand il vad pe Ciolacu ala ca e prim ministru raman siderat de fiecare data. Lesin din cauza șocului, trebuie sa ma dea lumea cu oțet la nas sa imi revin. Eu nici acum nu cred ca Ciolacu a ajuns prim ministru. '

'Costea Ion '

2024-05-17 04:20:48


'Dracul ne va lua cu astfel de catindați!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie