Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 01:34

Scandalul sângelui se extinde şi la Braşov

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 04 august 2016

Opt unităţi sanitare, inclusiv Judeţeanul – spital cu mii de operaţii pe an, apar pe lista Ministerului Sănătăţii cu unităţi de transfuzii neautorizate

Scandalul sângelui se extinde şi la Braşov

Opt unităţi sanitare din judeţul Braşov funcţionează cu unităţi de transfuzii neautorizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov, realitate făcută publică ieri chiar de către Ministerul Sănătăţii. Printre ele, se află şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), cea mai mare unitate sanitară cu paturi din judeţ, unde se fac mii de operaţii pe an. Alte unităţi cu unităţi neautorizate sunt Spitalul de Copii Braşov, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul Municipal Făgăraş, Spitalul Orăşenesc Rupea, Spitalul CT Spârchez Zărneşti (din judeţ) şi Policlinica de Diagnostic Rapid Braşov (unitate privată).

Doar Maternitatea are unitate autorizată?
Practic, din cele şase spitale de stat din municipiu subordonate direct Ministerului Sănătăţii, cu unităţi de transfuzii autorizate ar fi Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I. Sbârcea” Braşov. În organigrama Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie nu este cuprinsă unitate de transfuzii. Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” din Braşov este o unitate sanitară cu paturi a Ministerului Apărării Naţionale şi, potrivit Ministerului Sănătăţii, spitalele din această categorie au propriul centru de transfuzii, iar unităţile de transfuzie sanguină ale acestora nu sunt în subordinea autorizării de către DSP-uri.

DSP-ul crede că este o „neconcordanţă”
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au explicat, ieri, că probabil există o „neconcordanţă” între datele din teritoriu şi datele Ministerului. „Poate nu a actualizat Ministerul datele. Datele concrete nu le cunosc, dar dimineaţă (astăzi - n.r.) vă pot da lista cu ce este autorizat. Din câte ştiam, sunt 9 centre autorizate deja, din 12”, ne-a declarat ieri seară dr. Lavinia Buvnariu, directorul DSP Braşov.
Managerul Spitalului de Copii, dr. Liviu Munteanu, a confirmat că unitatea de transfuzii nu este autorizată. „Nu suntem încă autorizaţi, dar au venit, ne-au verificat, ne-au mai solicitat să facem câteva modificări, pe care le-am făcut, am depus documentele, acum aşteptăm”, a explicat managerul.
Spitalul de Pneumoftiziologie nu are unitate de transfuzii, după cum ne-a spus managerul Dan Moraru. „Avem angajate şi două asistente şi, dacă este cazul, noi avem contract cu Centrul de Transfuzii. Dacă este vorba despre cazuri mai grave, le transferăm, către Spitalul Judeţean”, a explicat managerul.
La Spitalul Judeţean, managerul şi purtătorul de cuvânt nu au putut fi contactaţi, ieri, până la închiderea ediţiei. La Spitalul de Boli Infecţioase, managerul dr. Ramona Ionescu, este în prezent în concediu.

Lista neautorizatelor, întocmită după două transfuzii greşite
Cele opt unităţi sanitare din Braşov sunt cuprinse într-o listă de 108 unităţi publice şi 34 private din toată ţara, pe care le-a făcut, ieri, publice, Ministerul Sănătăţii.
Lista a fost întocmită după ce doi pacienţi au primit transfuzii greşite la Spitalul CF2 din Capitală, aici fiind constatate, de altfel, nereguli, potrivit presei centrale. Pe de-o parte, ministerul a cerut situaţiile de la Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din toate judeţele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unităţile care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii.
Stadiul de actualizare a acestor date este la nivelul datei de 25 iulie. Este posibil ca unele unităţi de transfuzii să fi demarat procesul de autorizare între timp sau să fi obţinut autorizaţia - precizează reprezentanţii Ministerului. De asemenea, unele unităţi private este posibil să aibă contract de livrări de sânge, dar să nu efectueze transfuzii.

Maxim 3 luni pentru autorizări
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, apreciază că situaţia în care aceste unităţi au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă şi a decis o serie de măsuri de urgenţă. Până în 12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unităţile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unităţi de transfuzii nu au autorizaţie. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni. În această perioadă, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Neautorizaţii nu mai primesc sânge de la 1 noiembrie
Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare până la 1 noiembrie, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi. Atunci vor fi luate în considerare şi alte posibile măsuri.
În acelaşi timp, ministerul lucrează deja la un plan naţional de reducere a riscurilor ataşate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare şi va fi publicat în cel mai scurt timp.
 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie