Scandalul etichetării greșite ajunge și la Carmolimp
Autor: Ovidiu VRANCEANU, Buna Ziua Brasov
Publicat la 12 februarie 2013
Compania spre care arată cu degetul francezii acuzați că au vândut carne de cal în loc de carne de vită tocmai ce a dat un secretar de stat în Ministerul Agriculturii
După ce la finele săptămânii trecute Agenția Britanică pentru Siguranță Alimentară a anunțat că a descoperit că lasagna marca Findus, care ar trebui să conțină carne de vită, conținea în anumite cazuri chiar 100% carne de cal, iar acest produs era fabricat de compania franceză Comigel, firma franceză a aruncat pisica moartă în curtea României, susținând că a primit carnea de la două abatoare din țara noastră – unul din Botoșani și unul din Brașov

Compania spre care arată cu degetul francezii acuzați că au vândut carne de cal în loc de carne de vită tocmai ce a dat un secretar de stat în Ministerul Agriculturii
După ce la finele săptămânii trecute Agenția Britanică pentru Siguranță Alimentară a anunțat că a descoperit că lasagna marca Findus, care ar trebui să conțină carne de vită, conținea în anumite cazuri chiar 100% carne de cal, iar acest produs era fabricat de compania franceză Comigel, firma franceză a aruncat pisica moartă în curtea României, susținând că a primit carnea de la două abatoare din țara noastră – unul din Botoșani și unul din Brașov. Surse din cadrul autorităților locale susțin că singurul abator autorizat pentru sacrificare și export de carne de cal ar fi Carmolimp, companie al cărei director general, Valentin Șoneriu (foto), tocmai a fost numit secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.
Dorin Enache, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov, susține că „în județul Brașov sunt mai multe abatoare autorizate pentru sacrificarea cabalinelor, dar eu nu o să vă spun numele celui luat în discuție, pentru că nu îmi bag singur cuie în talpă”. Totuși, „toate abatoarele din Brașov autorizate pe acest domeniu au respectat legislația și regulamentele atât în ceea ce privește etichetarea, cât și trasabilitatea”, a precizat acesta. „Nu la noi este problema, uitați-vă în curtea francezilor. Nu noi suntem vinovatul de serviciu al Europei”, a conchis Enache.
„Nu există niciun indiciu care să confirme că etichetarea greșită ar fi avut loc în România, la unități sau pe teritoriul României”, a declarat, la rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Ministrul Agriculturii și celelalte autorități cu atribuții în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, „din Franța, Luxemburg sau altă parte“, să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca „suspectul de serviciu“.
Carmolimp zice că nu a exportat carne de vită anul trecut
Carmolimp a transmis ieri că acțiunile din Franța reprezintă un atac fără precedent asupra industriei românești de profil. „În tot decursul anului 2012 grupul Carmolimp nu a livrat la export carne de vită, motiv pentru care carnea de cal nu ar fi avut cum să fie greșit etichetată. De asemenea, reprezentanții Carmolimp consideră cel puțin rușinoasă încercarea Spanghero și Comigel de a da vina pe producătorii români. Dacă a plecat din România carne de cal, aceasta nu putea fi etichetată decât ca și carne de cal. Dacă procesatorul francez a confundat carnea, atunci cu siguranță era prima zi din viața sa când procesa carne“, se arată într-un comunicat al Carmolimp.
Comentarii
nu este nici un comentariu
Adaugă un comentariu