Curs BNR
1 EUR = 4.9749 RON
1 USD = 4.7214 RON
1 GBP = 5.7597 RON
1 XAU = 284.8747 RON
1 AED = 1.2854 RON
1 AUD = 3.0157 RON
1 BGN = 2.5436 RON
1 BRL = 0.9360 RON
1 CAD = 3.5009 RON
1 CHF = 5.1471 RON
1 CNY = 0.6462 RON
1 CZK = 0.2040 RON
1 DKK = 0.6673 RON
1 EGP = 0.1528 RON
1 HUF = 1.2630 RON
1 INR = 0.0568 RON
1 JPY = 3.1640 RON
1 KRW = 0.3483 RON
1 MDL = 0.2597 RON
1 MXN = 0.2672 RON
1 NOK = 0.4407 RON
1 NZD = 2.8103 RON
1 PLN = 1.0744 RON
1 RSD = 0.0424 RON
1 RUB = 0.0486 RON
1 SEK = 0.4290 RON
1 TRY = 0.1717 RON
1 UAH = 0.1278 RON
1 XDR = 6.1910 RON
1 ZAR = 0.2460 RON
Publicat la 01 iulie 2022
BRD Pensii: „Suma a fost deja acoperită de acţionari”
Fraudă fără precedent la o companie care administrează banii din Pilonul doi de pensii. Peste patru milioane de euro au dispărut din conturile BRD Pensii. S-ar fi ocupat de asta chiar doi angajaţi ai fondului, spun poliţiştii şi procurorii, care au descins la zeci de adrese din aproape toată ţara. Angajaţii şi-ar fi cumpărat cu banii furaţi ceasuri şi vacanţe de lux.
Poliţia Capitalei a transmis, joi, că face percheziţii în 12 judeţe, printre care şi Braşov, într-un dosar de delapidare la un fond de pensii privat, în care mai mulţi angajaţi au sustras peste 23 milioane de lei din conturile companiei pentru uz personal.
Banii ar fi fost furaţi prin 700 de transferuri ilegale făcute pe parcursul a trei ani. Schema ar fi fost coordonată de două persoane din fosta conducere a fondului privat de pensii, cu sprijinul unor apropiaţi şi a şapte firme. Informaţiile G4Media şi Economedia arată că este vorba despre administratorul fondului de pensii private BRD Pensii şi despre Alina Cecilia Andreescu (foto 1), director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA, care a fost concediată încă din luna mai.
BRD Pensii a transmis că acţionarii companiei au acoperit suma vizată de investigaţie şi că banii clienţilor deţinători de pensie privată nu au fost afectaţi, aceştia fiind separaţi de conturile administratorului.
Ce spune Poliţia
„Joi, 30 iunie 2022, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 1, cu sprijinul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a pus în aplicare 48 de mandate de percheziţie domiciliară, 80 de mandate de aducere şi 32 de ordonanţe de ridicare înscrisuri la adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea şi Gorj, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunii de delapidare”, a transmis IGPR.
În fapt, potrivit poliţiştilor, la începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unităţi bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operaţiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei.
„În urma probatorului administrat a reieşit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, fapte ce au fost reţinute în sarcina a 15 persoane fizice, dintre care doi angajaţi din cadrul unei unităţii bancare şi mai multe persoane juridice”, e concluzia de acum a anchetei.
Astfel, s-a reţinut că în perioada 2019- 2022, două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiaţi şi a 7 persoane juridice, şi-ar fi însuşit şi folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii.
Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiţilor şi ale celorlalte persoane fizice, cât şi prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăţi pentru achiziţii bunuri ori servicii fictive.
Important!
Banii oamenilor care au pensii pe Pilonul 2 şi 3 sunt la locul lor. Lucru confirmat şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Păgubit este doar administratorul.
„Banii participanţilor la fondul de pensii private BRD Pensii sunt separaţi de banii administratorului fondului de pensii (SAFPP). Atunci când clientul virează contribuţia lunară la fondul de pensii, administratorul îşi reţine două comisioane, respectiv un comision din contribuţia plătită (dar nu mai mult de 0,5%) şi un comision pe active (variabil între 0,02% şi 0,07%, în funcţie de performanţa relativă la inflaţie din ultimii 5 ani calculată ca medie anuală). Comisioanele cumulate reprezintă fondurile proprii ale administratorului. În schimb, sumele rămase după retragerea comisioanelor reprezintă activele participanţilor, care sunt păstrate la o bancă depozitară şi sunt separate prin lege”, transmite ASF.
Sancţiuni fără precedent
Reamintim că, în luna mai, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat sancţiuni fără precedent, printre care amenzi şi retrageri de avize pentru conducerea societăţii BRD Pensii.
ASF a descoperit atunci că directorul general înregistra în contabilitate tranzacţii care nu aveau la bază documente justificative.
„În sarcina directorului general s-au reţinut fapte contravenţionale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raţionament economic, contravin funcţionalităţii conturilor şi care nu reflectă situaţia reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA”, transmitea, atunci, ASF.
Director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA era Alina Cecilia Andreescu. Ea a primit atunci o amendă contravenţională în cuantum de 100.000 de lei şi i-a fost retrasă aprobarea de a ocupa funcţia de director general al companiei.
ASF a constatat că nici consiliul de administraţie al companiei nu a asigurat management prudent, drept urmare a retras autorizaţia pentru doi membri ai CA, respectiv pentru Raluca Ioana Moise şi pentru Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye.
ASF a transmis atunci, pentru Economedia, că a sesizat şi Parchetul şi ANAF, pentru „fapte de folosire cu rea credinţă a activelor societăţii împotriva intereselor societăţii”.
ASF preciza de atunci că sancţiunile aplicate nu au vizat activitatea de administrare a fondurilor de pensii private şi că interesele participanţilor şi activele fondurilor, care sunt separate de activele administratorului, nu au fost afectate.
Ulterior, şi BRD Pensii Private a transmis, la solicitarea Economedia, că a declanşat şi investigaţii interne, iar membrii rămaşi ai consiliului de administraţie au demisionat, pentru a evita orice potenţial conflict de interese, şi că urmează să fie numiţi noi membri.
Recent, Simona Prodan şi Leonard Matea au fost numiţi administratori, în locul Ralucăi Ioana Moise şi lui Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye.
De asemenea, compania a transmis atunci că deţinerile participanţilor la fondurile de pensii, precum şi activele acestora nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie.
Directorul executiv şi alţi angajaţi cu funcţii de conducere, suspectaţi că şi-au însuşit 23,5 milioane de lei
Joi dimineaţă, Poliţia Capitalei a făcut percheziţii în acest dosar şi a transmis că, în perioada 2019- 2022, două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiaţi şi a 7 persoane juridice, şi-ar fi însuşit şi folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii.
„Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiţilor şi ale celorlalte persoane fizice, cât şi prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăţi pentru achiziţii bunuri ori servicii fictive”, a transmis Poliţia.
BRD Pensii: Acţionarii au acoperit deja suma vizată
BRD Pensii, fondul vizat de investigaţie, a transmis la solicitarea Economedia că activele participanţilor la fondul de pensii private nu sunt afectate.
„Conform legii, precizam că administratorul BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP) îşi desfăşoară operaţiunile curente în conturi separate faţă de fondurile de pensii unde au deţineri participanţii. Prin urmare, accesul la aceste fonduri nu este posibil, iar deţinerile participanţilor nu aveau cum să fie afectate de această situaţie”, a transmis BRD Pensii. Totodată, compania susţine că a formulat o plângere penală şi că acţionarii au acoperit deja suma afectată.
„Aşa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale şi înlăturarea din funcţie a Directorului General. Toate autorităţile competente, precum şi acţionarii şi auditorii statutari, au fost sesizaţi în mod corespunzător. Acţionarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigaţiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfăşoară în mod normal. Precizăm că deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi 3, administrate de SAFPP, precum şi activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară şi sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost şi nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie”, arată răspunsul companiei.
Legea care reglementează separarea fondurilor:
„Activele şi pasivele fiecărui fond de pensii administrat privat sunt organizate, evidenţiate şi administrate distinct, separat de celelalte fonduri de pensii facultative pe care le gestionează acelaşi administrator şi de contabilitatea proprie administratorului, fără posibilitatea transferului între fonduri sau între fonduri şi administrator. Toate activele şi pasivele corespunzătoare activităţii de administrare a fondurilor de pensii sunt restricţionate, gestionate şi organizate separat de alte activităţi ale administratorului, fără posibilitatea de transfer”.
Totodată, deşi comunicatul Poliţiei vorbeşte despre „două persoane angajate în cadrul băncii”, BRD Pensii transmite că niciun angajat al băncii BRD Societe Generale nu a fost implicat, deoarece acestea sunt entităţi juridice diferite.
„Menţionăm, de asemenea, că SAFPP şi BRD Groupe Societe Generale sunt două entităţi juridice diferite şi niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situaţie”, arată BRD Pensii.
Date despre BRD Pensii Private
BRD Pensii Private este cel mai mic fond de pensii private obligatorii, după mărime, cu o valoare a activului net de 3,55 milioane lei, deţinând o cotă de piaţă de numai 4%. Numărul de cotizanţi se ridica, la finalul lunii mai, la 514.002 persoane.
Compania are şi cea mai mică rată de rentabilitate anualizată, de numai 3,5920%, în martie 2022, în timp ce toţi ceilalţi actori de pe piaţă au rate de rentabilitate de peste 4,4%, liderul pieţei având o rată de rentabilitate de 4,9447%.
nu este nici un comentariu
Patronatele din turism cer „impozitarea” românilor care merg în vacanţă
2023-09-27 citeste mai multMarea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a respins marţi, 26 septembrie, cererea Guvernului României de retrimitere spre judecare a grupului de cauze Buhuceanu şi alţii împotriva[...]
2023-09-27 citeste mai multInterviu cu braşoveanca numită printre cei 100 de oameni pentru România de mâine
2023-09-28 citeste mai multAeroclubul României a modernizat un aparat IAR 823
2023-09-27 citeste mai multFoto: 29 iunie – Castelul Bran a fost gazdă şi pentru participanţii la „Transylvania Vintage Tour”, o întâlnire internaţională de 5 zile a proprietarilor de maşini[...]
2022-07-01 citeste mai mult
Adaugă un comentariu