Curs BNR

1 EUR = 4.9744 RON

1 USD = 4.5940 RON

1 GBP = 5.8371 RON

1 XAU = 345.4718 RON

1 AED = 1.2508 RON

1 AUD = 3.0372 RON

1 BGN = 2.5433 RON

1 BRL = 0.8930 RON

1 CAD = 3.3469 RON

1 CHF = 5.0203 RON

1 CNY = 0.6342 RON

1 CZK = 0.2013 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.0974 RON

1 HUF = 1.2901 RON

1 INR = 0.0553 RON

1 JPY = 2.9258 RON

1 KRW = 0.3360 RON

1 MDL = 0.2592 RON

1 MXN = 0.2752 RON

1 NOK = 0.4322 RON

1 NZD = 2.8040 RON

1 PLN = 1.1671 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0510 RON

1 SEK = 0.4285 RON

1 TRY = 0.1427 RON

1 UAH = 0.1145 RON

1 XDR = 6.0783 RON

1 ZAR = 0.2496 RON

Editia 8187 - 27 mai 11:57

LA BUCUREŞTI - PROTEST, LA BRAŞOV - INCERTITUDINI

Scandalul „cu două feţe”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 13 sepembrie 2023

USR, protest în faţa Ministerului Sănătăţii, pentru spitalul Braşovului ce trebuia să fie gata în 3 ani, din bani PNRR. O întrebare pentru Coliban: îl termina până în 2026?

Scandalul „cu două feţe”

Parlamentarii USR Braşov au protestat marţi, 12 septembrie, în faţa Ministerului Sănătăţii, unde i-au cerut demisia ministrului Alexandru Rafila şi au cerut Guvernului să nu renunţe la renunţe la banii europeni pentru spitale. USR a depus, de asemenea, o cerere către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru ca ministrul Sănătăţii să vină în Parlament şi să explice tăierea a 740 de milioane de euro din PNRR pentru noi spitale şi dotări.
Printre spitalele care nu vor mai beneficia de finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) se numără şi noul Spital Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase de la Braşov, care va fi construit de la zero şi va costa aproape 100 de milioane de euro.

„Totul era clar şi la cheie”
În timpul protestului, preşedintele USR Braşov, senatorul Irineu Darău, a acuzat cele două partide aflate la guvernare, PSD şi PNL, că „ne îngroapă din nou. Judeţul Braşov şi chiar regiunea trebuie să aibă două spitale noi, primele construite după Revoluţie (se referea la spitale publice, n.r.). Primăria Braşov şi administraţia Coliban au venit cu soluţii complete pentru ambele: unul din PNRR (spitalul de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase, n.r.) şi cel regional prin parteneriat public privat, posibil finanţat şi prin fonduri europene. Totul era clar şi la cheie. Dar Guvernul decide să arunce pe fereastră banii europeni nerambursabili, să taie fix de la sistemul de sănătate, să nu îşi mai asume termenul din 2026 nici pentru finalizarea spitalului, nici pentru jaloane. Toate acestea se întâmplă cu acordul tacit al liderilor PSD şi PNL Braşov, care se cred puternici şi «le pasă» doar în declaraţii, dar când e vorba de rezultate ne bagă în gard şi ne compromit viitorul. Noi le transmitem: braşovenii au dreptul la sănătate şi vor spitale noi şi moderne”.
La rândul său, Victor Ilie, deputat USR Braşov a spus că „am dus la Ministerul Sănătăţii mesajul braşovenilor care vor spitale din banii din PNRR. Pentru cei ce nu ştiu, spitalul de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase pentru care Primăria Braşov a pregătit un proiect şi l-a depus la Ministerul Sănătăţii din luna mai va fi scos de pe lista spitalelor ce se construiesc cu bani din PNRR, pentru că Rafila a ţinut proiectul într-un sertar, iar acum taie 740 milioane de euro de la finanţarea mai multor obiective de investiţii în infrastructura spitalicească”.

„Ministrul Rafila este varianta omicron a miniştrilor PSD ai Sănătăţii”
Nu în ultimul rând, Andrei Miftode, deputat USR Braşov a reclamat că „un spital din centrul ţării a dispărut, practic, peste noapte. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase din Braşov, în valoare de aproape 100 de milioane de euro, a fost tăiat de la finanţarea prin PNRR. Asta după ce am ieşit dintr-o pandemie de COVID, o boală necruţătoare şi infecţioasă. Ministrul Rafila este varianta omicron a miniştrilor PSD ai Sănătăţii. Infecţia nepăsării şi nemerniciei poate fi mortală pentru toţi cei care ar fi putut beneficia de spitalele pe care le-a tăiat cinic din pix”.

Ministrul Finanţelor face apel la pragmatism
Pe de altă parte, după ce în spaţiul public au apărut informaţiile privind tăierea banilor pentru şase dintre cele 26 de spitale aprobate prin PNRR, reprezentanţii Guvernului au început să ofere explicaţii. În primă fază, ministrul Alexandru Rafila a spus că banii au fost „tăiaţi” de Comisia Europeană. De asemenea, el a spus că spitalele care nu vor fi finanţate prin PNRR vor fi realizate printr-un împrumut contractat de la Banca Europeană de Investiţi, iar temenul de finalizare a lucrărilor va fi anul 2027.
Pe de altă parte, Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a spus că „e greu de crezut că toate cele 26 de spitale din PNRR se vor implementa şi cel mai corect pentru România este ca astfel de situaţii să le analizăm cu pragmatism, pentru a nu pierde bani din neimplementare. Dacă ne referim la termenul efectiv de implementare a acestor proiecte, adică putem realiza cele 26 de spitale până în 31 august 2026? Suntem totuşi în 2023. În perioada care urmează e greu de crezut că toate cele 26 de spitale se vor implementa”.

Finalizarea lucrărilor la spitalul braşoven în 2026, „misiune imposibilă”?
Proiectul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Braşov este implementat de Primăria Braşov, care a lansat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor în luna iulie a acestui an, iar termenul de depunere a ofertelor este 3 octombrie (iniţial a fost 18 august, dar procedura a fost suspendată din cauza contestaţiilor). Ulterior, vor fi evaluate ofertele, apoi, dacă nu vor fi probleme, va fi semnat şi contractul.
Având în vedere complexitatea proiectului, în cel mai fericit caz (dacă nu apar contestaţiile), contractul cu constructorul ar putea fi semnat la începutul anului viitor, care, potrivit caietului de sarcini, va avea la dispoziţie 6 luni pentru proiectare şi alte 24 pentru execuţia lucrărilor. Altfel, spus dacă implementarea ar începe în 1 ianuarie, noul spital ar fi gata în luna iunie a anului 2026.
Dar, acesta este un calcul ideal, pentru că, după ce este gata proiectul tehnic, acesta trebuie să obţină o serie de avize, inclusiv de la ISU, iar procedura nu va fi simplă, având în vedere că vor fi şi instalaţii de oxigen. În aceste condiţii, etapa de avizare se poate întinde câteva luni. În plus, nici etapa lucrărilor nu va fi simplă. În cazul în care se va deschide şantierul anul viitor, este puţin probabil ca în cursul iernii să se lucreze la capacitate maximă, mai ales că ar fi de turnat plăci de beton, operaţiune care nu se poate realiza la temperaturi negative.
Altfel spus, realizarea finalizarea lucrărilor până în luna august a anului 2026 (termenul avansat de Boloş pentru finalizarea proiectelor prin PNRR) este „misiune imposibilă”.   
„Mărturie” stau multe proiecte ale Primăriei Braşov (dar nu numai), pentru care procedurile birocratice au amânat cu luni, chiar şI un an întreg, demararea lucrărilor.   

+2 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie