Curs BNR

1 EUR = 4.9429 RON

1 USD = 4.6098 RON

1 GBP = 5.8083 RON

1 XAU = 275.5597 RON

1 AED = 1.2550 RON

1 AUD = 3.2900 RON

1 BGN = 2.5272 RON

1 BRL = 0.9664 RON

1 CAD = 3.6187 RON

1 CHF = 4.8066 RON

1 CNY = 0.6867 RON

1 CZK = 0.2001 RON

1 DKK = 0.6644 RON

1 EGP = 0.2478 RON

1 HUF = 1.2579 RON

1 INR = 0.0594 RON

1 JPY = 3.6289 RON

1 KRW = 0.3680 RON

1 MDL = 0.2418 RON

1 MXN = 0.2337 RON

1 NOK = 0.4842 RON

1 NZD = 3.0051 RON

1 PLN = 1.0746 RON

1 RSD = 0.0420 RON

1 RUB = 0.0690 RON

1 SEK = 0.4679 RON

1 TRY = 0.2812 RON

1 UAH = 0.1560 RON

1 XDR = 6.2265 RON

1 ZAR = 0.2944 RON

Editia 7705 - 27 mai 20:26

Scandalul Ania Caill: Braşov – Guvern - Beijing

Autor: Ana ŢÎRCĂ

Publicat la 28 ianuarie 2022

Scandalul Ania Caill: Braşov – Guvern - Beijing

Scandalul de la Federaţia Română de Schi Biatlon (FRSB) ia amploare! Sponsorul forului a decis să îşi retragă sprijinul, după ce conducerea federaţiei a refuzat să o trimită pe sportiva braşoveană Ania Caill (foto stânga) la Jocurile Olimpice de la Beijing. Schioarea care activează pentru clubul Corona Braşov şi este pregătită de Ionuţ Achiriloaie este, de departe, cea mai valoroasă sportivă a României la schi alpin. În urma rezultatelor obţinute în ultimii ani, Ania Caill este în primele 100 de sportive ale lumii la schi alpin. Cu toate acestea, federaţia de specialitate a decis să trimită la cea mai importantă competiţie sportivă a lumii o sportivă tânără, tot din Braşov, care se află, însă, pe locul 1.700 în lume. FRSB îi făcuse şicane Aniei Caill şi la precedentele Jocuri Olimpice, când, de asemenea, hotărâse să nu o trimită pe sportiva din Braşov la competiţie. Ulterior, la o ediţie a Cupei Mondiale, s-a întâmplat la fel. În ambele situaţii, federaţia s-a râzgândit în ultima clipă şi a trimis-o pe sportivă să reprezinte România. De fiecare dată, în loc să se pregătească pentru întrecerea sportivă, schioarea a fost nevoită să poarte un război cu federaţia.

Loc suplimentar primit de România, după retragerea Japoniei
Anul acesta, după ce FRSB a hotărât să o trimită pe Maria Constantin la Beijing, România a primit un loc suplimentar, tocmai ca urmare a rezultatelor obţinute de Ania Caill. Deşi FRSB venise până atunci cu o argumentaţie în care spunea că se gândeşte la viitorul acestui sport şi trimite o sportivă tânără, care poate progresa, când a obţinut un loc suplimentar a refuzat să înscrie încă o sportivă. „Azi dimineaţă (n.r. marţi), România era următoarea pe listă şi avea un loc în plus câştigat prin clasamentul Aniei la Super-G şi coborâre. Acum, Federaţia şi COSR au refuzat acel loc. Practic, în loc să trimită trei sportivi la schi alpin, trimit doar doi. Asta dovedeşte clar că preferă să piardă un loc decât să o trimită pe Ania la JO. Asta arată că ei n-au vrut să trimită vreodată alt sportiv în detrimentul Aniei că e bine pentru sportivul celălalt. Asta dovedeşte că ei au făcut orice au putut să nu ajungă Ania la JO. Comitetul Olimpic, dacă refuză locul la Olimpiadă, pentru o sportivă aşa de bună, este sub orice critică. Nu înţeleg cum pot accepta aşa ceva, ei, care dau finanţare. Nu vreau să mai aud vreodată de COSR, că ei lucrează pentru binele sportivilor, aici s-a dovedit că nu e adevărat!”, a declarat, marţi, Ionuţ Achiriloaie, antrenorul Aniei Caill. „Sunt dezgustată de tot sistemul! Sunt dezgustată să văd că nimănui nu-i pasă de performanţă şi sunt surprinsă că se doreşte ca România să trimită o delegaţie mai mică. Este ceva ce nu înţeleg şi nu accept. Este clar că sunt oameni împotriva sportului şi împotriva României, în general, pentru că vorbim de decizii care au consecinţe”, a declarat Ania Caill.

FRSB „nu are un sportiv pe care să-l trimită la Jocurile Olimpice”
„Nu tot ce se scrie pe Facebook este realitate. În consecină, federaţia n-a făcut altceva decât să confirme hotărârile pe care le-a luat ca toţi sportivii să respecte regulile, normele şi, atâta timp cât n-a fost selecţionată în lotul olimpic sau national, nu putem să facem concesii unui sportiv care se autopropune în lotul olimpic, iar acel loc care a fost dat României nu este nominal, deci nu este pentru punctele pe care le are şi pentru valoarea pe care o are. Este un loc pentru România, iar România, conform hotărârii Comitetului Director, nu are alt sportiv pe care să-l trimită la Jocurile Olimpice şi care să reprezinte România cu cinste”, a spus secretarul general al FRSB, Puiu Gaspar (foto mijloc).

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român nu poate trece peste deciziile federaţiilor
„Comitetul Olimpic nu face selecţie printre sportivii din România. Noi putem să înscriem sportivul doar în momentul în care propunerea vine de la federaţia de specialitate. Noi am informat FRSB că a primit mesajul de la Federaţia Internaţională despre locul disponibil la schi alpin. Mai departe, este decizia lor...  E clar că nu este ceva plăcut pentru nici un sportiv, nici mie nu mi-ar fi plăcut să fiu în locul sportivului, dar repet, Federaţia Sportivă Naţională propune, propune, reţineţi acest lucru, propune COSR, românii, sportivii care sunt eligibili pentru a participa la Jocurile Olimpice”, a transmis precizat Mihai Covaliu, preşedintele COSR.

Federaţia a rămas fără sponsor
Salomon România, sponsorul FRSB, a decis că nu va mai colabora cu actuala conducere a federaţiei. „În urma deciziei FRSB de a bloca accesul Aniei la Olimpiada de la Beijing 2022, urmată de refuzul de a trimite orice schior român pe locul suplimentar câştigat pentru lotul olimpic al României, am decis să renunţăm la orice asociere sau colaborare cu FRSB, pe durata mandatului actualei conduceri”, a postat pe Facebook Salomon România (importatorul Salomon, unul dintre cei mai mari producători de echipamente sportive, foarte vizibili în lumea sporturilor de iarnă).

Ministerul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a reacţionat şi el
„Consider că situaţia în care s-a ajuns în acest moment în legătură cu locurile alocate României pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, la schi alpin feminine, este una gravă”, a spus Eudard Novak (foto dreapta). Ministrul spune că, în ultimii patru ani, această federaţie a primit 10 milioane de euro de la guvern (prin COSR) şi este de neînţeles şi de neacceptat să nu facă toate diligenţele pentru a încerca să convertească aceşti bani într-o medalie.
„În acest moment, ca reprezentant al Ministerului Sportului, deci al statului, care a investit atâţia bani în acest sport, consider că este inacceptabil ceea ce s-a întâmplat şi că preşedintele Federaţiei Române de Schi şi Biatlon trebuie să-şi asume răspunderea, inclusiv prin renunţarea la această funcţie, pentru că nu mi se pare că a înţeles care este rolul său”, a conchis ministrul.

Finanţare suspendată şI de COSR
În cele din urmă, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a decis să sisteze finanţarea federaţiei. „Comitetul Executiv al COSR, reunit astăzi în şedinţă de urgenţă, a decis suspendarea finanţării FR Schi-Biatlon. Comitetul Executiv al COSR a decis cu majoritate de voturi (un vot împotrivă şi o abţinere), într-o şedinţă mixtă (prezenţă fizică şi online), suspendarea finanţării Federaţiei Române de Schi-Biatlon până la prezentarea unui raport în care să dovedească faptul că a adoptat şi implementat măsuri prin care să se asigure că situaţiile generate în contextul participării României la JO Beijing 2022 în legătură cu neocuparea locului cotă la schi alpin şi lipsa oficialilor la sărituri cu schiurile nu se vor repeta. Raportul va avea ca obiectiv principal protecţia sportivilor şi a imaginii entităţilor care aparţin Mişcării Olimpice, urmând a fi supus analizei comisiilor de specialitate ale COSR şi spre aprobare Comitetului Executiv al COSR. Prin excepţie, Comitetul Executiv COSR a hotărât astăzi să menţină finanţarea programelor pentru participarea la JO Beijing 2022 şi FOTE Vuokatti 2022”, a transmis COSR.

FRSB, răspuns pentru Ania Caill: „Nu era locul ei, era un loc nenominal”
Puiu Gaspar, secretarul general al FRSB, i-a răspuns Aniei Caill, declarând  că locul cotă primit de România pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing a fost unul nenominal şi s-a renunţat la el deoarce nu exista niciun sportiv acreditat.
„Nu este locul Aniei Caill, este un loc realocat României pentru schi alpin, nenominal, pe cotă nenominală. (…) Este un loc cotă nenominal, se vede pe site-ul federaţiei internaţionale, noi l-am refuzat pentru că nu avem sportivi eligibili la această dată, pentru că acreditările s-au făcut cu mult timp în urmă. Sportivii care participă sunt sportivi tineri, Constantin Maria este junioară şi îmi pare rău că se face comparaţie între un sportiv care concurează de peste 10-12 ani cu un sportiv care concurează de 2 ani. Noi avem nevoie în acest moment de linişte pentru ca aceşti tineri să meargă în spiritul olimpic pe care-l promovăm la JO de la Beijing şi să reprezinte cu cinste România în cea mai valoroasă competiţie a lumii", a declarat, miercuri, Gaspar, citat de News.ro.

„După 10 ani, Ania Caill nu şi-a depăşit condiţia”
„Dacă v-aţi uitat pe rezultate, e clar pentru toată lumea. Ania Caill are 26 de ani, a participat la două ediţii de Jocuri Olimpice şi la trei Campionate Mondiale unde, la probele pe care le practică, coborâre şi Super-G, ori a ieşit de pe traseu, ori a terminat ultima. La Cupele Mondiale a fost la fel. Rezultatele de săptămâna trecută, de la Zauchensee, au redat clar nivelul ei de pregătire: la coborâre a terminat pe ultimul loc, ca şi la Super-G.
Ania vorbeşte de secunde, de punctele pe care le acumulează. Da, fiindcă ea concurează la campionate naţionale de juniori sau competiţii ale Federaţiei Internaţionale, dar de slabă calitate.  Nu are nimeni nimic cu ea. Nivelul de performanţă spune că, după 10 ani, nu şi-a depăşit condiţia. Noi vrem să mergem pe strategia făcută de Federaţie. Împreună construim pentru viitor, cu tineri.
Maria Constantin e încă junioară, a participat anul trecut la Mondialele de seniori, unde s-a calificat la slalom şi a venit în prima jumătate a clasamentului. Asta e diferenţa. Nu putem să comparăm un sportiv care are 100 de competiţii şi a adunat puncte cu un altul care are doar câteva şi a demonstrat că poate progresa în viitorul apropiat. Concluzia e clară: Ania n-a putut să demonstreze în ultimii 10 ani că poate să reprezinte România şi să nu mai termine mereu pe ultimele locuri
”, a declarat Puiu Gaşpar, într-un alt interviu, la Gazeta Sporturilor.

„Decizia Federaţiei nu are nicio legătură cu litigiul cu antrenorul ei”


Oficialul Federaţiei mai spune că decizia nu are legătură cu criticile aduse în mod public de antrenorul sportivei, Ioan Achiriloaiei (foto), care a fost suspendat în noiembrie de Comisia de Disciplină pentru un an.
„Nu are nicio legătură alegerea noastră cu acel litigiu. Acel domn care se dă antrenor, Achiriloaie, nu are nicio calificare. Nu e nici măcar profesor de sport, ca să poată să facă cel puţin pregătirea fizică cu ea.  El se dă antrenor, a încercat să mintă MTS aducând un card de acreditare la competiţiile Federaţiei Internaţionale, făcut prin Bosnia, potrivit căruia este antrenor internaţional. Dar Federaţia Internaţională nu face antrenori, ci doar îi specializează. Federaţiile naţionale fac antrenori. Iar el nu are carnet de antrenor la nicio federaţie naţională. Ania a fost chemată la Disciplină doar ca martor, nu a primit nicio sancţiune. Din câte ştiu, Comisia de Disciplină i-a dat o suspendare de un an lui Achiriloaie. Cred că este manager la Corona, e angajat pe un contract de activitate sportivă.  Ei au crezut că Federaţia de Schi este agenţie de turism, dar nu este”, a adăugat Gaşpar.

Tot în scandal, de luni
Ania Monica Caill, 26 de ani, sportivă crescută în Franţa, care concurează pentru România (are dublă cetăţenie), a reclamat luni că nu a fost luată în calcul la preînscrierile pentru Jocurile Olimpice de Iarnă 2022, deşi şi-ar fi obţinut dreptul de a participa în baza rezultatelor din acest sezon (4-20 februarie).
La JO de la Beijing, la schi, România va fi reprezentată de Maria Constantinescu (slalom, slalom uriaş - feminin) şi Alexandru Ştefănescu (slalom, slalom uriaş - masculin).

+0 -5

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional