Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 13:28

Scandal pe ouăle rectorului Abrudan

Autor: Sorin ȚÎRCĂ

Publicat la 19 noiembrie 2013

Controlul de la cantina studenţească din Memorandumului a iscat un lung şir de acuzaţii între şefii unor instituţii ale statului din Braşov.

Scandal pe ouăle rectorului Abrudan
 
Şeful de la Protecţia Consumatorului şi rectorul Universităţii „Transilvania” Braşov s-au certat ieri pe numărul de ouă găsite murdare la controlul efectuat de comisarii de la Comisariatul Zonal pentru Protecţia Consumatorului (CZPC) la cantina din complexul studenţesc Memorandului. Directorul regional al ANPC, Sorin Susanu, l-a prins pe rectorul Ioan Abrudan cu ouăle murdare, însă rectorul spune că nu erau 20 de ouă, cât reclamă Susanu, ci numai două, câte avea el în cantină. Schimbul de replici, acuzatoare şi destul de tăioase, s-a purtat „diplomatic” la conferinţa de presă organizată ieri de universitate „la locul faptei”, adică la Cantina Memorandumului, unde cei doi oficiali au stat la masă... unul lângă altul.
 
Conflict între instituţii?
Trecând la partea serioasă a lucrurilor, la cantina studenţească au mai fost sesizate probleme, cea mai mare dintre ele chiar la un mare turneu de fotbal pentru copii, când, însă, nu s-a putut demonstra că toxiinfecţia alimentară a provenit de la această unitate. Pentru a preveni repetarea unor asemenea incidente neplăcute, Protecţia Consumatorului spune că a efectuat controlul de la această cantină din urmă cu o săptămână, când rectorul era plecat din ţară. Controlul a scos la iveală mai multe ouă pe care erau excremente de găină. Rectorul spune că erau doar două, însă Susanu spune că erau 20 şi, oricum, numărul lor nu contează, deoarece de la unul singur se pot infesta şi celelalte. Pe lângă ouăle murdare, controlul a mai scos la iveală şi alimente expirate, alcool şi alte nereguli, cum ar fi . Ca să-şi spele imaginea, rectorul a comandat un control al DSVSA, care a demonstrat că totul era în regulă. Susanu susţine însă că el reprezintă un organ de control, iar directorul DSVSA este, în acelaşi timp, şi profesor la Universitatea „Transilvania”. Cu alte cuvinte, angajatul lui Abrudan l-a controlat pe acesta, astfel încât Susanu consideră că datele oferite de DSVSA nu sunt obiective. Pe de altă parte, Abrudan acuză faptul că este vorba despre un control la ordin politic, însă rectorul a adus la conferinţa de presă de ieri  o întreagă armată: directorii DSVSA, ISU sau DSP, care să susţină că rezultatele controlului CJPC nu sunt cele conforme cu adevărul. 
 
Rectorul invocă „barometrul clientului” mereu mulţumit
Rectorul consideră că imaginea Universităţii „Transilvania” a avut mult de suferit. „S-au făcut unele exagerări. Din punct de vedere al imaginii, probabil că au fost unele prejudicii. Ceea ce ne bucură este faptul că studenţii încă fac coadă la cantină, ceea ce înseamnă că apreciază ce şi cum oferim. În toate interviurile, nu a existat niciun student care să spună că lucrurile nu sunt în regulă la cantină, ci că mâncarea este bună şi că nu au avut niciodată probleme, ceea ce ne bucură, deoarece aceasta reprezintă dovada a ceea ce se întâmplă aici. Noi nu am solicitat un al doilea control, ci auditarea activităţii noastre, pentru că în momentul în care cineva vine şi îţi semnalează anumite lucruri, nefiind specialişti în domeniu, ceri de la cei care sunt specialişti în domeniu”, a declarat rectorul Ioan Abrudan. 
Rectorul mai spune că rezultatele controlului de la Protecţia Consumatorului nu sunt cele corecte. „Cantităţile identificate cu probleme nu erau pentru servirea acestei mese. Este vorba de sub 1 kg de şuncă, circa 700- 800 de grame şi sub 200 de grame de mozzarela. Personalul a fost atenţionat să nu mai depoziteze asemenea produse în asemenea spaţiu. Cantitatea de alcool era într-o debara, nu erau nici în bucătărie, nici în spaţiul de depozitare al alimentelor. Alături de ele mai erau detergenţi, mături, deci era un spaţiu de depozitare şi nu trebuiau să fie acolo, ci la gunoi”, a mai precizat rectorul. 
 
Directorul CZPC se bucură că a ajuns înaintea... Ambulanţei
În replică, Sorin Susanu crede că nu ne putem juca cu asemenea lucruri şi că un singur client al cantinei care să se îmbolnăvească ar fi prea mult, cât timp aceasta poate fi prevenită prin acest control. „Este mai mult decât suficient ca un singur student să se îmbolnăvească. Nu trebuie să se îmbolnăvească 100 de studenţi ca să trebuiască să luăm măsuri. Mă bucur că am venit eu înainte să ajungă cineva la spital, aşa cum s-a întâmplat în alte cazuri, când am fost sesizaţi mai întâi de către medici”, a declarat şeful CZPC. 
Susanu spune că pericolul infestării cu salmonella trebuie luat foarte serios în seamă şi că întreaga reacţie a conducerii universităţii va fi sancţionată. „Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare care au efectuat a doua zi un control care înţeleg că a scos la iveală doar elemente pozitive. Considerăm că nu este elocvent, iar ce am constatat noi cu o zi înainte este foarte grav şi vor fi sancţionaţi în conformitate. Amenda poate ajunge până la 50.000 de lei sau/şi suspendarea activităţii pentru perioadă determinată. A fost vorba de câţiva zeci de litri de băuturi alcoolice spirtoase sau vin. Chiar dacă acelea se aflau într-un loc sau altul, se aflau oricum în blocul alimentar sau în spaţiul de depozitare unde se aflau toate celelalte produse destinate studenţilor. Aici nu am dat încă sancţiuni, pentru că nu ne-a fost prezentată toată documentaţia pe care am solicitat-o”, a declarat Susanu. 
După ce s-au certat serios pe întreaga durată a conferinţei de presă, Abrudan şi Susanu s-au împăcat la final, chiar dacă fiecare şi-a păstrat poziţia.
+1 -1

Comentarii

Andra

2013-11-19 08:43:31


Aceste oua se cumpara in numar mare de catre o cantina, domnul de la DSVSA a amendat firma care a vandut aceste oua murdare. Universitatea trebuie sa angajeze om pentru spalatul acestor oua? Firma care vinde oua murdare nu imbolnaveste clientii? Salmonela nu se transmite pana la cantina Universitatii?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie