Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7345 - 27 noi 08:02

Scandal la Spitalul de Copii: Operat la piciorul sănătos!

Autor: Sorin ŢÎRCĂ, Iulian CUIBAR

Publicat la 13 februarie 2014

Un băieţel de 7 ani a fost operat la ambele picioare, deşi doar unul dintre picioare avea nevoie de intervenţie chirurgicală pentru a-i scoate o tijă

Scandal la Spitalul de Copii: 
Operat la piciorul sănătos!

Mihai Dorca, un băieţel de 7 ani din Făgăraş, a suferit vara trecută, în luna iunie, un accident, în faţa blocului în care locuieşte. Şoferul unei maşini de marfă, microbuz, la o manevră cu spatele n-ar fi văzut copiii care se jucau pe alee şi l-a lovit pe Mihai care era cu bicicleta. Copilul a ajuns atunci la Spitalul de Copii Braşov, unde a fost internat cu diagnosticul „fractură supracondiliană femur stâng, cu angulare”, suferind şi o intervenţie chirurgicală în urma căreia i s-a aplicat o tijă. Intervenţia a fost una reuşită, executată cu măiestrie de unul din medicii de la Spitalul de Copii.
Numai că, după ceva timp, tija ce-i fusese introdusă în picior trebuia scoasă. Astfel că, la începutul acestui an, părinţii l-au dus din nou la spital. Aici însă a avut parte de un ghinion teribil.

Asistenta ar fi de vină
Micuţul a făcut o radiografie, pentru ca medicul să ştie exact unde să facă incizia pentru a-i scoate tija. Aici au intervenit problemele. Asistenta care trebuia să lipească o bucăţică de plumb pe radiografie pentru ca medicul să ştie despre care picior este vorba, nu a făcut acest lucru. Şi, aşa cum se întâmplă în multe cazuri, faptul că la prima operaţie doctorul şi-a făcut treaba impecabil, a condus la o eroare la cea de a doua operaţie. Pentru că rana s-a vindecat foarte bine şi nu se mai vedea niciun semn pe niciunul din picioare, chirurgul Mihai Ruja s-a uitat pe cealaltă parte a radiografiei şi şi-a început treaba la piciorul sănătos. După ce a făcut o incizie de câţiva centimetri, specialistul şi-a dat seama că a operat piciorul greşit. Când şi-a dat seama de greşeală, a început operaţia la piciorul stâng. Mihai Dorca s-a ales astfel cu o cicatrice de 3,5 centimetri şi pe genunchiul drept, deşi acesta era complet sănătos.
Imediat, medicul spune că le-a explicat părinţilor că le-a operat copilul la piciorul care era sănătos şi nu avea nicio tijă. Părinţii micuţului nu l-au acuzat pe medic şi au plecat pe moment acasă, mulţumiţi că odrasla lor este bine.

Colegiul Medicilor va da un verdict în două săptămâni
În ciuda declaraţiilor medicilor, potrivit cărora micuţul nu va avea de suferit în urma acestui incident, după ce au obţinut un certificat medico-legal, părinţii au decis acum să depună o plângere pentru greşeala la care a fost supus copilul lor. Reprezentanţii Colegiului Medicilor Braşov spun că au primit plângerea împotriva chirurgului Mihai Ruja de la Spitalul de Copii, iar ancheta se va finaliza în maxim două săptămâni, neputându-se deocamdată pronunţa asupra vreunui verdict.  „S-a depus o plângere din partea părinţilor, iar ancheta este în curs de desfăşurare. S-a constituit comisia de anchetă şi se fac verificări în documentele medicale. Ancheta nu va dura mai mult de două săptămâni, iar rezultatele vor fi prezentate în comisia de disciplină. Deocamdată nu pot să spun dacă doctorul Ruja va fi găsit vinovat sau nu. În cazul în care va fi găsit vinovat, sancţiunile pornesc de la avertisment şi până la ridicarea dreptului de liberă practică", a declarat Gabriel Moraru, preşedintele Colegiului Medicilor Braşov.

Tatăl copilului: „Medicul s-a motivat destul de pueril, că a făcut o boacănă”
„Medicul s-a motivat destul de pueril, că a făcut o boacănă”, a spus Ovidiu Doru Dorca, tatăl copilului despre gafa medicală. „E vorba de o întâmplare nefericită căreia i-a căzut victimă copilul meu. El rezema o bicicletă şi a fost lovit de o maşină care a dat cu spatele. S-a ales cu o fractură la femurul stâng, s-a intervenit chirurgical şi i s-au montat două tije. A stat în aparat gipsat toată vara şi, spre sfârşitul anului, a început gimnastica medicală. Acum a fost supus la o intervenţie chirurgicală de scoatere a acelor broşe de la piciorul fracturat. Din nefericire a fost operat la celălalt picior, care era sănătos. După ce am aflat, am făcut toate demersurile ca asemenea greşeli să nu se mai întâmple şi altor copii”, a detaliat acesta. Acesta mai spune că fiul său are urmări ale accidentului şi nu merge aşa cum o făcea înainte. Medicii i-au spus că, dacă va trece un an fără ca problemele micuţului să treacă de tot, acesta ar putea rămâne cu probleme permanente.  

Suprasolicitarea medicilor ar fi o scuză
„Suntem suprasolicitaţi şi avem timpul limitat, astfel că medicul a făcut o incizie la piciorul celălalt pentru că micuţul era adormit şi nu putea spune care este piciorul cu tija. Este vorba de o incizie doar la piele, de sub un centimetru, nu de o operaţie. Medicul şi-a dat seama imediat de greşeală şi şi-a continuat treaba la piciorul cu tija. Copilul nu are nicio consecinţă după această incizie, doar că va avea două sau trei luni o cicatrice care va dispărea complet”, a precizat dr. Marcel Albean, director medical Spitalul de Copii Braşov.

„Un caz de malpraxis tipic”
„E vorba de un caz de malpraxis tipic pentru care pacientul trebuie să primească despăgubiri. Medicul şi spitalul sunt asiguraţi. Copilul are nevoie de daune, are nevoie de recuperare după intervenţie. Firmele de asigurare trebuie să fie solicitate să plătească pentru acest mic accident”, a spus şi preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.

Foto: ÎN VITEZĂ. Chirurgul s-a uitat pe cealaltă parte a radiografiei şi şi-a început treaba la piciorul sănătos.

+1 -1

Comentarii

Patriot

2014-02-13 13:17:37


Eu cred ca: Nu a fost o Greseala ci o fapta cu buna stiinta; prin care sa Incasseze dela Casa de Asigurare in loc de 1 Operatie de 2 ori ! Acest Medic trebuie dat in Judecata sa Plateasca o depagubire de 200.000 de EURO la Pagubit si sa despagubeasca si Casa de Asigurare de Sanatate ! In afare de asta si Penal; pentru Inselaciune si ca Pericol Public in ramura Medicinii !

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional