Curs BNR

1 EUR = 4.9132 RON

1 USD = 4.8027 RON

1 GBP = 5.8083 RON

1 XAU = 277.1595 RON

1 AED = 1.3076 RON

1 AUD = 3.3499 RON

1 BGN = 2.5121 RON

1 BRL = 0.9371 RON

1 CAD = 3.7310 RON

1 CHF = 5.0576 RON

1 CNY = 0.7109 RON

1 CZK = 0.2012 RON

1 DKK = 0.6603 RON

1 EGP = 0.2508 RON

1 HUF = 1.2315 RON

1 INR = 0.0604 RON

1 JPY = 3.5598 RON

1 KRW = 0.3664 RON

1 MDL = 0.2490 RON

1 MXN = 0.2378 RON

1 NOK = 0.4963 RON

1 NZD = 3.0331 RON

1 PLN = 1.0441 RON

1 RSD = 0.0419 RON

1 RUB = 0.0793 RON

1 SEK = 0.4733 RON

1 TRY = 0.2676 RON

1 UAH = 0.1303 RON

1 XDR = 6.3433 RON

1 ZAR = 0.2911 RON

Editia 7756 - 11 aug 17:55

Scandal la Carrefour Braşov: Unde se poate ajunge când „organul” îţi pune pecetea de „ţigancă hoaţă”

Autor: Ana ŢÎRCĂ

Publicat la 22 decembrie 2020

Scandal la Carrefour Braşov: Unde se poate ajunge când „organul” îţi pune pecetea de „ţigancă hoaţă”

O tânără de 18 ani, de etnie romă, a fost agresată de paznicul unui magazin, după ce acesta a bănuit-o că a furat din hipermarketul în care paznicul îşi desfăşura activitatea, fiind vorba de reţeaua Carrefour. Tânăra, prin intermediul asociaţiei care o ajută, spune că a cumpărat produse dintr-un alt magazin al aceleiaşi retele, după care a intrat şi în magazinul în care a avut loc scandalul. Din acest magazin, fata nu ar fi cumpărat nimic, dar avea în rucsac produsele cumpărate de la primul magazin, care ar fi fost plătite prin intermediul unui card bancar. Pentru că fata nu a păstrat bonul, paznicul i-ar fi cerut să o urmeze în birou, unde ar fi agresat-o până la venirea poliţiştilor: bătută şi strânsă de gât.

„Lovită cu pumnii şi picioarele, lovită peste faţă şi strânsă de gât, chiar de şeful securităţii”
„În ziua de 1 decembrie tânăra a făcut câteva cumpărături în hipermarketul Carrefour din noul mall AFI, unde a plătit produsele cu cardul personal, dar a neglijat să păstreze chitanţa. Din acest loc s-a deplasat la Carrefour-ul de pe Calea Bucureşti 107 în căutarea unor produse pe care nu le găsise în hipermarketul precedent. Fata a intrat în acest magazin purtând un mic rucsac în spate cu cumpărăturile plătite de la celălalt hipermarket, a petrecut ceva timp uitându-se la diverse produse, dar în final a decis să nu mai cumpere nimic. După ce tânăra a trecut de casele de marcat, doi agenţi de pază i-au spus să îi însoţească întrucât vor să discute cu ea. Aceasta, de bună credinţă i-a însoţit, ştiind că nu făcuse nimic rău. T.A. a fost imediat izolată într-o cameră, iar cei doi agenţi de pază au acuzat-o din start de furt, asumând că produsele pe care le avea asupra ei au fost sustrase din acel Carrefour. Negând aceste acuzaţii, fata fost bruscată violent, lovită cu pumnii şi picioarele, lovită peste faţă şi strânsă de gât, chiar de către şeful securităţii de la Carrefour care între timp fusese chemat să participe la «anchetă»”, arată Asociaţia „Femeile se Implică”, într-o postare făcută sâmbătă pe Facebook.

„Ajutorul” de la 112
Speriată, T.A. a sunat la 112 cerând ajutor, dar nici de la Poliţie se pare că n-a avut parte de prea multă „prezumţie de nevinovăţie”. „Când a întrebat în cât timp vine un echipaj de poliţie i s-a precizat că nu se ştie timpul de intervenţie. Ironia face însă ca agenţii de pază să sune la acelaşi 112, solicitând intervenţia Poliţiei pentru acuzaţia de furt, apel care a fost rezolvat imediat prin venirea rapidă a unui echipaj de la Secţia 5 de Poliţie Braşov”, arată sursa citată.

Poliţişti cu „orbul găinii”
„Agresată, speriată şi în stare de şoc, T.A. a sunat o prietenă care se află în programul ONG-ului nostru de susţinere şi suport a tinerelor ce părăsesc sistemul de adopţie şi îşi construiesc propriul lor drum în viaţă. Una din membrele noastre s-a deplasat imediat la hipermarketul Carrefour cerând să o vadă pe T.A. şi să i se explice de ce a fost reţinută, solicitare care nu a fost onorată de către agenţii de poliţie. Membra ONG-ului nostru a observat starea deplorabilă a fetei care tremura, avea urme de agresiune pe gât şi o faţă congestionată. Ajunsă la Secţia 5, Poliţia a deschis dosar de învinuire cu infracţiunea de furt împotriva tinerei, fără să ia în considerare agresiunea fizică vizibilă care s-a comis asupra ei. Pe 2 decembrie a fost însoţită la Institutul de Medicină Legală, unde s-a confirmat violenţa fizică printr-un certificat medico-legal care atestă leziunile traumatice ce necesitau 7 - 8 zile de îngrijiri medicale. Agresiunea suferită şi acuzaţia de furt au lăsat traume atât fizice cât şi emoţionale, ce s-au resimţit în următoarele zile prin probleme cu somnul, dar şi cu îndoieli legate de propria siguranţă în afara domiciliului. La aceasta stare s-a adăugat şi un apel telefonic de ameninţare care a amplificat teama de a părăsi casa”, arată ong-ul, în pledoaria fetei.

IPJ: Fata are dosar penal pentru furtul de la Carrefour, dar şi pentru un al doilea furt săvârşit în aceeaşi zi
Imediat după ce cazul a fost făcut public, a reacţionat şi IPJ. Poliţia spune, însă, că, în acest moment, cercetează nu doar abuzul asupra fetei, ci şi două infractiuni de furt. „La nivelul Secţiei 5 Poliţie Braşov se efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de «furt» şi «purtare abuzivă», dosar instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, în care va fi propusă soluţie legală la finalizarea cercetărilor. În fapt, la data de 01 decembrie 2020, în jurul orei 16:45, poliţişti din cadrul Secţiei 5 Poliţie Braşov au fost sesizaţi de către reprezentanţii unei societăţi comerciale din municipiul Braşov cu privire la faptul că o tânără ar fi fost surprinsă, în flagrant, în timp ce sustrăgea mai multe produse din interiorul societăţii. Echipa operativă care s-a deplasat la faţa locului a procedat la identificarea persoanei în cauză, aceasta fiind o tânără, în vârstă de 18 ani, din judeţul Braşov, procedându-se la întocmirea documentelor de constatare a infracţiunii flagrante, fiind constituit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de «furt». Continuând  cercetările în cauză, au rezultat indicii cu privire la săvârşirea unei alte infracţiuni de furt, faptă săvârşită în aceeaşi zi, în cadrul unei alte societăţi comerciale de pe raza municipiului Braşov, urmând a fi stabilită cu exactitate întreaga stare de fapt”, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Braşov, comisar Alina Ivan.

Pentru cei de la asociaţie: e o tânără care vrea să devină arhitect
Fata a crescut în instituţiile statului, iar asociaţia care o ajută vine în sprijinul fetelor care, la 18 ani, când părăsesc centrele, nu se descurcă singure. „T.A. este un copil abandonat la naştere, plasat în grija serviciilor sociale, care şi-a petrecut cei 18 ani de viaţă cu asistenţi maternali pentru care nu a însemnat nimic altceva decât valoarea indemnizaţiei pe care aceştia o primeau de la stat. Cu toată lipsa dragostei unei familii adevărate, tânără urmează o carieră vocaţională, practică volei, şi-a format un grup de prieteni adevăraţi şi visul ei este ca într-o bună zi să devină un arhitect de succes”, se mai arată în postarea Asociaţiei „Femeile se Implică”.

Poliţiştii spun că nimeni nu a depus plângere pentru purtare abuzivă, dar s-au sesizat ei din oficiu
„Totodată, în urma cercetărilor efectuate şi a probatoriului administrat în cauză, poliţiştii Secţiei 5 Poliţie Braşov s-au sesizat din oficiu şi au extins verificările efectuând cercetări, in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă. Menţionăm faptul că până în acest moment nu a fost depusă plângere cu privire la săvârşirea vreunei fapte de agresiune fizică”, a declarat reprezentanta poliţiştilor brasoveni, comisar Alina Ivan.
Pe de altă parte, Elena Belloiu, preşedintele Asociaţiei „Femeile se Implică”, spune că avocatul a trimis plângerea prin Poştă şi aceasta urmează să ajungă.

Paznicul ar fi fost dat afară
Între timp, potrivit declaraţiilor conducerii asociaţiei, paznicul ar fi fost demis. Totodată, mai arată ong-ul, conducerea hypermarket-ului a reacţionat tardiv şi abia după ce a fost luată la întrebări de avocaţi. „Am solicitat domnului director…, directorul hipermarketului Carrefour de pe Calea Bucuresti, care nu ştia absolut nimic de incident, să verifice înregistrarile video din camera unde s-a petrecut agresiunea asupra fetei şi să ne comunice pe email un răspuns oficial înainte de data de 14 decembrie. Spre dezamăgirea noastră, domnul director nu a acordat nici o consideraţie solicitării noastre, nu a trimis niciun email şi nici nu ne-a contactat telefonic. La intervenţia avocatei noastre care va reprezenta în instanţă drepturile tinerei, domnul director a recunoscut că a vizualizat agresiunea împotriva tinerei pe camera video. Domnul director nu a putut da nicio explicaţie când avocata i-a prezentat extrasul de cont de pe cardul tinerei cu cumpărăturile făcute în Carrefour-ul din mall-ul AFI, care confirmă că produsele confiscate şi considerate «sustrase», au fost plătite şi aduse din Carrefour-ul unde fusese precedent. Domnul director nu a putut să ofere nici o explicaţie acuzaţiei de furt şi nici agresiunii fizice comise pe teritoriul hipermarketului pe care-l conduce, susţinând doar că l-au dat afară pe angajatul firmei de securitate care a agresat-o pe tânără” , mai spune sursa citată.
Până la închiderea ediţiei, Carrefour nu a transmis un punct de vedere oficial referitor la acuzaţiile care s-au derulat luni în spaţiul public.

Semne de întrebare
Elena Belloiu, preşedinta de la „Femeile se Implică” spune că are câteva semne de întrebare în legătură cu toată întâmplarea. „Noi avem dovezi pentru tot ce spunem: există extrasul de cont care spune clar că a fost efectuată o tranzacţie la hipermarket. În al doilea rând, fata a mers a doua zi la Medicină Legală şi are un document care atestă faptul ca a avut nevoie de 8 zile de îngrijiri medicale în urma bătăii pe care a primit-o. Ce nu înţeleg eu este cum de poliţista care a venit la magazin, chemată de agenţii de pază, nu a verificat imaginile de pe camerele video din magazin şi nu a ţinut cont de nişte lucruri evidente: fata avea buza umflată şi prezenta urme clare ale violenţei paznicului”, a conchis Elena Belloiu. Aceasta spune că, deşi primul magazin refuză acum să elibereze copia bonului fiscal al fetei, există extrasul de cont, deoarece aceasta a plătit cu card bancar.
Cum au decurs, de fapt, lucrurile, vom afla la finalul anchetei care este în derulare.

Comentarii

'Dj'

2021-01-08 14:28:46


'Da câte proaste nu arunca bonul sau il ignora parca bonul ar arata ca e saraca pământului ... '

'blabla'

2021-01-05 02:22:18


'Cry me a river. Probabil a apucat-o paznucul de mana ca s-o opreasca sa plece din magazin pana venea politia si aia s-a dat batuta. Se stie ca tiganii exagereaza. \n\nUlterior au aparut dovezi ca a furat. Dovada ca a fost batuta unde e? '

'ciobanu rafael'

2020-12-25 07:03:38


'Daca fata a fost prinsa in fapt, adica la furat, exista si imagini cu ea cand baga marfa furata in troller, despre ce vorbim? Hotul este hot, si in fata legii nu exista discriminare pe baza de etnie sau alte criterii...La puscarie! Imaginile au fost prezentate si pe postul tv Antena3 ....mai doriti alte probe. Tineti cu hoții, rusine sa va fie!\n'

'Jan Valjan'

2020-12-23 14:05:55


'Luați apărarea la toți țiganii și în curând o sa va dea în cap la drumul mare. În Anglia nu mai pot merge. '

'Klaus'

2020-12-22 21:51:47


'Mai este un idiot de paznic la Lidl cosmoanuților (Ovidiu) care se dă șef de magazin, și mai și jignesc clienții! Paznici cu două clase ca trenul!'

'Leopardul'

2020-12-22 19:59:57


'Nu trebuia sa il dea afara pe smardoi. Trebuia detasat \"disciplinar\" in parcarea Carrefour, ca nu poti seara sa iti pui cumparaturile in masina ca esti asaltat de cersetori cu puradei in brate. Sa vezi cum umbla puradeii pe langa portiere cand tu esti bagat jumate cu capul in portbagaj.'

'Radu'

2020-12-22 15:58:55


'Rusine, Carrefour!!! Indiferent de etnia clientului, care ar trebui scoasa din discutie, e inadmisibil asa ceva intr-o tara care se pretinde civilizata. Felul cum a fost tratata aceasta fata e o pata pe obrazul companiei, la fel si felul in care directiunea a ales sa ignore fapta josnica a omului de paza, o bruta care nu terbuie doar dat afara, ci cercetat pentru vatamare corporala. Sa va fie rusine, pe mine sigur m-ati pierdut de client!'

'Florin'

2020-12-22 15:51:06


'Nu vreau sa jignesc oameni nevinovati dar sunt foarte multi inculti, golani și lepre ale societății care devin \"LUPI,PAZNICI LA OI\". Se cred Dumnezeu cu toate puterile din lume! Nu stiu pe ce criterii angajează firmele de pază acești oameni? Sa aibe creierul cat mai mic și brațul cat mai mare? Nici poliția nu este departe! Au și ei câteva exemplare care stiu doar să EXECUTE, dovada aceasta situatie !'

'Willy'

2020-12-22 13:24:50


'@Kemeny Matale din cauza boacterilor eviti hypermarketurile? Ca ma umfla rasul cand citesc din astea. Prima oara am crezut ca nu vad bine am crezut ca de aia ca am bateria slaba la telefon, am zis sa il pun la incarcat si sa mai citesc o data. La fel. Si acuma rad. Rad ca daca esti incantat de felul in care esti tratat la magazinele de cartier stau si ma mir ce te deranjeaza la boacteri. E drept ca multi sunt niste epave in frunte cu multi dintre ratatii aia de la interventii dar totusi, sa fim seriosi. Daca nu ii baga lumea in seama pe paznici ei sunt cei mai fericiti oameni din lume caci nu trebuie sa interactioneze cu clientii. Ca in afara de \"huăi, șie vreai, duti domni\" nu prea articuleaza altceva. Deci eu la multe magazinele de cartier am fost tratat asa: bomboane, chibrite, gume, in loc de rest. Apropo de rest, rar gasesc sa imi dea rest de la bancnota de 50 lei. De o suta sau doua sute nu mai vorbesc. Cred ca daca ma prezint cu de aia de 500 cheama alea politia. De multe ori una scrie pe raft, alta sunt pus sa platesc. Etc. De bon nu mai zic caci devin redundant. Insasi notiunea de bon in aceeasi propozitie cu cuvintele \"magazin de cartier\" spune totul. Nu zic ca nu am fost magarit la casierie si la hypermarket. Dar stau bine cu memoria (chiar uluitor de bine ca ma ma mir si eu de unde atata capacitate) si depistez de pe banda magaria inainte sa iasa bonul. Si nu stiu cum, dar legat de boacteri doar cand ma uit la ei mai insistent si aia intorc capul in partea cealalta. Daca zic ca nu are unul masca si sa se duca dupa el nici nu ma baga in seama. Doar atat imi spun aia: \" huăi șe să îi făc brie?\". Ce sa mai zic... Mi-am inmatriculat masina pe alt judet sa nu mai rada lumea de mine ca vin din Iasov.'

'Willy'

2020-12-22 12:52:06


'@Ion cand iti ceri scuze ca barbat iti cam ceri scuze in numele tuturor barbatilor. Si e cam aiurea, nu stii ce parere avem cu totii. Si nu se spune \"imi cer scuze\" ci se spune \"imi prezint scuzele\" sau \"va rog sa imi acceptati scuzele\". Sa zica tanti DanaBv daca gresesc.'

'Willy'

2020-12-22 12:46:26


'Ii rog frumos pe maharii BZB sa faca pe dracu in patru si ori publica articole insotite de niste desene sau scheme explicative, ori instaleaza pe site aplicatie de citit articole. Caci, se pare ca asa cum unii comentatori nu deslusesc continutul si mesajul articolelor tot asa exista cu siguranta si alti cititori care inteleg pe dos. Si care in loc sa fie informati ajung in deruta caci nu e la indemana oricui sa citeasca un articol mai lung precum acesta, iar spre final cand se clarifica treaba unii se plictisesc. Caci statistic sunt cam 45% analfabeti functionali domiciliati in scumpa noastra patrie. Deci 45% pierd vremea cu cititul. De exemplu, ce este asa de greu pentru unii sa inteleaga si comunicatul IPJ Bv? '

'alexandru'

2020-12-22 09:29:52


'Adevarul este ca in hipermarcheturi se fura ca in codru.Am vazut cum grupuri mai mari sau mai mici de etnici....desfac ciocolate sau bomboane si le mananca pe loc.Altii se servesc cu produse de panificatie si patiserie care nu mai ajung la casa de marcat.Si mai sunt cei care pun in punga 2-3 fructe,cantaresc,lipesc bonul si ulterior mai adauga alte 2-3 bucati.Nu i-am uitat pe cai care cantaresc un pepene mai mic si apoi lipesc bonul pe unul mai mare.Pierderile sunt f. mari si suspiciunea e justificata.Cine stie sub fustele mari si crete cate alte produse trec neplatite.Din pacate nu doar cei din etnia blamata aduc prejudicii.Daca veti fi atenti in jur e imposibil sa nu vedeti astfel de scene.'

'Ion'

2020-12-22 09:00:56


'Dezamăgire totala, \nIndiferent de circumstanțe și etnie pana se dovedește vinovăția se asuma prezumția de nevinovăție, asta este legea. Rușine paznicului care a abuzat aceasta fata fara niciun drept. Acest abuz nu trebuie să rămână nepedepsit.\nCa bărbat, îmi cer scuze fetei pentru cele întâmplate ii doresc succes și sper că acest incident nu a afectat-o emoțional și nu și-a pierdut încrederea în sine, societate și bărbați în special. \nFi tare și lupta pentru visele tale indiferent de ce spun alții.\n'

'Kemény'

2020-12-22 07:14:58


'Nu conteaza ce etnie are fata. Nu simpatizez cu tiganii, dar in astfel de cazuri ar trebui un comportament civilizat, indiferent de persoana. Dar acei paznici, nu sunt decat niste brute proaste, fara educatie, inca la stadiu de primate, care fac de rusine Brasovul. Acesta este un caz, dar acesta este comportamentul lor de zi cu zi. Iar vinovati sunt chiar cei care i-au angajat. Sunt la fel ca ei, adica niste prosti primitivi. De multe ori prefer magazinele mici de cartier, tocmai din acest motiv. Imi e scarba sa dau nas in nas cu asemenea primate. Sper ca magazinul sa primeasca o amenda record, de ordinul milioanelor de euro. Iar fata respectiva sa primesca despagubiri substantiale, atat de la magazin cat si de la prostii aia de paznici. Merita cu prisosinta. O persoana fara vina nu merita un asemenea tratament, indiferent de etnie, culoare, religie, sex etc.'

'cristian'

2020-12-22 05:59:09


'Daca se considera nevinovata dece chiar daca nu avea bon de la celelant magazin nu a anuntat cumparaturile din rucsac la intrarea in Carrefour,voind sa ajunga Arhitecta trebuie cel putin sa cunoasca legea,indiferent de etnie toti trebuie sa respectam legile.'

'Zah Ioan'

2020-12-22 05:21:04


'Ce sa mai comentezi. Asta este societatea romana, dupa 45 ani de comunosm si 31 ani de dupa.'

'Rammstein'

2020-12-21 19:44:07


'Haoleu,se moare fata...!!..este romă...nu mai poate să mănânce gura lor nimic acum de Crăciun..'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional