Curs BNR

1 EUR = 4.9753 RON

1 USD = 4.5970 RON

1 GBP = 5.8238 RON

1 XAU = 298.9173 RON

1 AED = 1.2516 RON

1 AUD = 3.0160 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.9260 RON

1 CAD = 3.4081 RON

1 CHF = 5.2177 RON

1 CNY = 0.6386 RON

1 CZK = 0.1960 RON

1 DKK = 0.6675 RON

1 EGP = 0.1488 RON

1 HUF = 1.2807 RON

1 INR = 0.0554 RON

1 JPY = 3.0499 RON

1 KRW = 0.3451 RON

1 MDL = 0.2557 RON

1 MXN = 0.2688 RON

1 NOK = 0.4359 RON

1 NZD = 2.8441 RON

1 PLN = 1.1492 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0483 RON

1 SEK = 0.4451 RON

1 TRY = 0.1481 RON

1 UAH = 0.1200 RON

1 XDR = 6.1006 RON

1 ZAR = 0.2384 RON

Editia 8129 - 26 feb 00:17

Şantierul Piaţa Sfatului

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 06 februarie 2024

Primăria Braşov a renunţat la intervenţiile asupra Casei Sfatului. Soarta fântânii arteziene pare a fi pecetluită

Şantierul Piaţa Sfatului

Consilierii locali braşoveni vor fi chemaţi anul acesta să voteze Studiul de fezabilitate pentru proiectul de reabilitare a Pieţii Sfatului. Anunţul a fost făcut luni, 5 februarie, de reprezentanţii Primăriei Braşov, în timpul unei conferinţe de presă în timpul căreia a fost prezentat bugetul municipiului Braşov pe anul 2024.
„Am primit Studiul de fezabilitate şi analizăm acum indicatorii tehnico-economici. După ce investiţia va fi aprobată de Consiliul Local va începe etapa de autorizare şi apoi cea de execuţie a lucrărilor”, a declarat arhitectul şef al Braşovului, Dragoş Oprea.
Acesta a menţionat că proiectul va menţine elementele de design stabilite prin proiectul declarat câştigător în urma concursului de arhitectură finalizat în luna aprilie a anului 2022, ceea ce înseamnă că fântâna arteziană din centrul pieţei va fi desfiinţată şi va fi amenajată una mai mică, lângă Casa Sfatului. De asemenea, vor fi menţinuţi stâlpii decorativi.

Fără uşi noi la Casa Sfatului
Pe de altă parte, arhitectul şef al Braşovului a menţionat că s-a renunţat la intervenţiile asupra Casei Sfatului. În proiectul iniţial era prevăzută realizarea unor uşi la Casa Sfatului, însă conducerea Muzeului Judeţean de Istorie Braşov (instituţie fără acordul căreia nu se poate realiza nicio intervenţie la Casa Sfatului) s-a opus unor astfel de intervenţii.  

Şantier şi în curtea Bisericii Negre
În perioada imediat următoare, a mai spus Dragoş Oprea, urmează a fi obţinută autorizaţia de construire pentru lucrările de amenajare a Curţii Bisericii Negre. „Lucrările se vor realiza în baza unui parteneriat cu Biserica Evanghelică, iar în această perioadă se caută o formulă juridică pentru implicarea municipalităţii în acest proiect”, a menţionat Oprea.
Reamintim că, în anul 2011, în urma unui concurs de soluţii a fost stabilit proiectul în baza căruia trebuia să se realizeze reabilitarea curţii Bisericii Negre, realizat de către Asocierea SC Exhibit Arhitectura SRL Braşov & SC ADN Birou de Arhitectura SRL Bucureşti. Arhitecţi au propus înlocuirea pavimentului, refacerea rigolelor, montarea unor piese de mobilier urban, dar şi refacerea sistemului de iluminat.
Pentru realizarea lucrărilor, a fost constituită Asociaţia „Salvaţi centrul istoric al Braşovului”, având ca membri Primăria Municipiului Braşov şi Biserica Evanghelică CA din România-Parohia Braşov, care ar fi urmat să implementeze proiectul.
În anul 2012, a început descărcarea arheologică, etapă obligatorie înaintea începerii lucrărilor propriu-zise, etapă care a durat aproape doi ani.
Investiţia era estimată atunci la aproximativ 1 milion de euro, iar pentru asigurarea finanţării, municipalitatea braşoveană şi Biserica Evanghelică au încercat să obţină un grant prin Mecanismul Financiar Norvegian. Dosarul nu a fost admis din cauza unor probleme juridice legate de situaţia monumentelor istorice, iar proiectul nu a mai continuat.

Comentarii

'Georgescu Adrian'

2024-02-07 11:03:45


'Lasati Piata Sfatului sau 23 sau cum vreti sa îi spuneti brasovenilor. Nu aruncati la intampare arțari canadieni asa cu se preconizeaza, in arealul de milioane de ani strajuit de brazi si castani, emblmatici orasului nostru. Lasati fantana acolo unde e, si dati-i un caracte frumos, contemporan si contopit cu acte sau personaje definitorii noua, istoriei noastre. Nu transormati Piata noastra a Sfatului sau 23 sau indiferent cu ce titulatura o purtam in noi, puneti-o in valoare cu lumini care la tehnologia din ziua de astazi ar necesita un minim de cheltuiala. Nu distrugeti ceea ce vedem in pozele si chiar frescele care vin din trecut. Piata Sfatului sau 23 sau oricum vreti sa o numim nu estre a voastra a vremelnicilor la putere. Ea, Piata nu este a noastra trecatori prin vreme, prin timp. Ea este a Brasovului etern si atat de batran in istorie, ea este a celor pentru care trebuie sa lasam ceva in urma noastra, ea este impreuna cu Tampa tot ce poate fi mai pur, mai frumos, mai Patrie in adevaratul sens. Ce poate fi mai odios domnilor politruci, domnilor samsari de profesie, decat sa crezi ca poti sa-i ascunzi pe Honterus, pe Baiulescu, pe Junii nostri, pe Hirsher. Iertati-ne si pedepsiti-ne pe noi ca sunteti la putere prin greseala si imprudenta de care am dat dovada aducandu-va in jilturile comode, dar iertati-o pe Ea, pe Piata noastra care si pe voi v-a crescut. Ce e cel mai grav ca multi dintre voi nici nu aveti certificatul de nastere emis pe aici. '

'Nicoleta '

2024-02-07 07:29:00


'Fântâna și dacă o să aibă 200 ani tot faină o să fie.Tot ce se face acum e un kitsch pentru că numai sunt oameni cu viziunile de atunci spre simplu și frumos.'

'Nicoleta'

2024-02-07 06:32:21


'Eu cred că noua fântână va fi un mare gunoi estetic.De ce nu puteți lăsa lucrurile care au fost faine in Brasov așa? '

'Willy'

2024-02-06 22:28:47


'@Brașoveanul Corect, ai pus problema cum trebuie: „A venit momentul să ne recuperăm orașul!‟ Si as mai completa: Patria mea este Ardealul!'

'Aurel Amalinei'

2024-02-06 17:57:58


'Coliban si cu consiliul local sunt pe ultima suta de metri si trebuie sa bage si ei ceva la buzunar'

'cucu Dan'

2024-02-06 15:02:43


'Sper sa nu fie prea tarziu pentru Brasov. Cand se va schimba actuala conducere a primariei sper sa lase Piata Sfatului asa cum este si asa cum este admirata si de straini.Avem pe ce arunca banii. Biet popor roman de aceea esti sarac. Nu strainii sunt de vina! Cat despre arhitecti nu sunt decat artisti neintelesi combinati cu ingineri ratati care stiu sa cheltuie decat banii prostilor. Rasfoiti o revista de arhitectura si o sa observati ca intr-un interior de casa nu apare absolut nici un obiect pe care il folosesti zi de zi, totul este impecabil ,un mediu artificial. Si ca o aducere aminte pe vremea lui Scripcaru s-au schimbat bordurile de 3 (trei ori) si va rog sa nu ma contraziceti pentru ca locuiesc la nici 300 metrii de piata'

'Brașoveanul '

2024-02-06 13:42:28


'În momentul în care aberația asta intră într-o dezbatere publică extinsă, trebuie musai să participăm cât mai mulți, să ne opunem acestei stupidități. \n\nCât despre cei care blamează fântâna că e făcută pe vremea comuniștilor: TOT Brașovul istoric a fost făcut sub stăpânire maghiară! Oricât de controversat sună, nu tot ce s-a făcut în timpul regimului comunist a fost rău, iar introducerea fântânii în spațiul pieței a adus beneficii clare din punct de vedere urbanistic: un loc reprezentativ, de repaus, plăcut pentru că el creează un microclimat prin prezența constantă a apei. Este și o aluzie la orașul istoric medieval german, unde fântâna reprezenta centrul adevărat al orașului, unde se strângeau toți oamenii urbei, dar nu numai: de la gospodine, până la comercianți din alte țări. Dacă vrem într-adevăr o schimbare putem să studiem exemple din Austria, Ungaria și Bavaria. O soluție poate fi o fântână-statuară (deci cu statui), care să reprezinte o figură emblematică pentru istoria orașului: Sigismund de Luxemburg, Michael Weiß, Johannes Honterus, Mihai Vitezul, Julius Teutsch, Regina Maria etc. sau pur și simplu niște figuri emblematice (exemplul cel mai des întâlnit în lume, figuri antropomorfe ale popoarelor - țărănci) care să simbolizeze cele trei națiuni care au construit orașul acesta: sașii, românii și maghiarii. \nFolosirea aceluiași amplasament are beneficii evidente, pe care le-am mai enumerat într-un comentariu mai jos. Reamintesc, reutilizarea infrastructurii existente, ca prim argument. \n\nAh, iar pentru cei care cred că schimbarea este una în bine și arhitecții sunt buni, îi rog să caute proiectul pe pagina biroului de arhitectură Starh. Cine are un pic habar despre un proiect de arhitectură realizează că se execută fix ce este în acele randări (desene 3D cu scop ilustrativ și reprezentare realistă). Or dacă vă plac betoanele trântite într-o piață medievală, feroneria aia aurie, de un kitsch colosal și obeliscurile acelea tot din beton (de când trăim în Egipt sau când am avut imperiu colonial?), lipsite de orice simț estetic și lucruri de care toată lumea civilizată fuge, iar pe care arhitecții occidentali le condamnă, atunci să avem pardon. \n\nBa mai mult, dacă vă faceți temele bine, veți vedea că acest pseudo-birou de arhitectură își face proiectele cu studenți – deci cu un personal necalificat. Două persoane care exploatează după capul și interesele lor niște neexperimentați, niște nimeni. Cum putem să lăsăm pe mâna unor asemenea „specialiști” refacerea celui mai simbolic punct al orașului? Propunerea actuală nu are nici o calitate arhitecturală. \n\nCa să vă ușurez căutările:\n\nStarh: proiect Piața Sfatului:\n\nhttps://starh.ro/project/piata-sfatului-brasov-central-square/\n\nCelelalte proiecte premiate în cadrul concursului:\n\nhttps://oar.archi/concursuri/oar/piata-sfatului-brasov-central-square/galerie-proiecte/\n\nUitați-vă bine! \nRezistați împotriva acestei aberații!\nA venit momentul să ne recuperăm orașul!'

'Gazolina'

2024-02-06 10:37:40


'Oare la cine se gândea Lucian Blaga când scria :\n\" Sapa, frate, sapă, sapă,\npână când vei da de apă. \nCtitor fii fântânilor, ce\ngura, inima ne-adapă.\"'

'Versarya'

2024-02-06 08:07:04


'Spatiul din jurul Bisericii Negre e de toata jena.Asa un obiectiv istoric vizitat si faimos sa nu aiba de ani de zile o amenajare demna de prestigiul sau.Cat despre Piata Sfatului,sunt de acord ca fantana actuala e perimata,dar sa se construiasca in locul ei ceva deosebit mai ales ca se poate folosi instalatia deja existenta.Casa Sfatului trebuie intretinuta dar sa nu se intervina pentru modificari.Chiar nu avem arhitecti cu o viziune moderna,unica si originala?Trebuie amenajata pana in vara si zona Pe Tampa,vizitata de turisti din toata lumea si poate o statuie a lui David Cerny cu succes garantat in Piata Sfatului.'

'Stefan'

2024-02-06 08:01:01


'Fantana a fost buna mai degraba pentru comunistii care au instalat-o in anii \'80 acolo, in perioada comunista. Arhitectii, acum, au confirmat doar ceea ce era evident, ca e o amprenta negativa asupra pietei originale, cu arhitectura saseasca. Eliminarea ei e un lucru benefic iar fantana noua, mai mica, poate sa aiba o forma asemanatoare sau sa fie o replica, mai degraba, a unei fantani dintr-un oras medieval german, cu o piata similara ca marime. '

'Costas'

2024-02-06 07:07:11


'\"Brasoveanul\" are dreptate in tot ce spune,bani aruncati pe apa sambetei,\nStati lisistiti,Brasovul va fi condus de oameni competenti dupa alegeri,nu de cei alesi de protestele galeriilor de fotbal..intr o anumita conjuctura istorica. Brasovul,Bucurestiul,Timisoara o sa aiba o alta conducere democratica!'

'Sorin'

2024-02-05 20:03:27


'Sper ca centrul istoric sa fie refăcut de o alta administrație ( oameni competenti ) , cei care conduc acum orașul nu au fost in stare 4 ANI sa refacă 10 m de drum surpat ( drumul de poiana)…..acum vor sa pună ei amprenta pe lucrări de oameni competenti…'

'Ursache '

2024-02-05 16:20:31


'Fântâna aia arteziana e un gunoi estetic. Înlocuirea ei este un lucru bun.\nSa speram că nu cu un gunoi mai mare.'

'Willy'

2024-02-05 15:44:13


'Pentru Casa Sfatului, Piata Sfatului si Biserica Neagra sa dea avize aia de sunt la a zecea generatie in Brasov. Nu orice ciurli-burli venetic.'

'Brașoveanul '

2024-02-05 14:29:14


'Cum mama zmeilor să distrugi o fântână deja existentă, pe care o poți înfrumuseța sau reînnoi și să faci alta lângă! Gândire pur românească și de arhitect prost. Dacă ai infrastructura, folosește-te de ea: e mult mai ieftin, necesită mai puțin efort bănesc, dar și mai puțină mână de lucru; plus că respectă firul istoric al evoluției Pieței în mentalitatea colectivă a brașovenilor. Ar trebui acești pseudo-arhitecți să știe, că lângă o tencuială de var, pe o clădire istorică, umezeala generată de fântâna aia nouă, va crea igrasie și mucegai și o deteriorare mai rapidă a anvelopantei Casei Sfatului. Or, la cum s-a făcut și Curtea Honterus, mai bine nu facem nimic. Piața Sfatului oricum nu are nevoie de reînnoire. Este perfectă așa cum este acum! Dragi brașoveni, așa ajungem când ne lăsăm orașul pe mâna unor (pseudo-arhitecți) mitici. Halal!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Şi-n strategie, tot fără Oncologie

  Şi-n strategie, tot fără Oncologie

  Strategia judeţului Braşov e gata: cum s-ar descurca judeţul fără un nou spital. CJ Braşov „Ce nu am putut rezolva, este partea de Oncologie”

  2024-02-26 citeste mai mult
 • 5 + încă 15

  Reprezentanţii Federaţiei sindicale Sanitas au anunţat că, în urma discuţiilor purtate luni, 5 februarie, la Palatul Victoria, pe tema majorărilor salariale din sistemul de sănătate, au[...]

  2024-02-06 citeste mai mult
 • Război?

  Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat, luni, 5 februarie, că momentan nu există niciun pericol privind implicarea României într-un război, în[...]

  2024-02-06 citeste mai mult
 • Câţi şi pe unde

  Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în decembrie 2023, de 1.292.559, cu 13.564 mai multe comparativ cu ianuarie 2023, 64% dintre[...]

  2024-02-26 citeste mai mult
 • „Postul meu”

  Credincioşii ortodocşi sunt băgaţi în post şi rugăciune de către Arhiepiscopul Teodosie. Scopul acestei „râvne duhovniceşti” nu este altul decât ca el să ajungă[...]

  2024-02-26 citeste mai mult