Curs BNR

1 EUR = 4.9699 RON

1 USD = 4.5984 RON

1 GBP = 5.8083 RON

1 XAU = 303.5750 RON

1 AED = 1.2520 RON

1 AUD = 2.9910 RON

1 BGN = 2.5410 RON

1 BRL = 0.9251 RON

1 CAD = 3.3865 RON

1 CHF = 5.1913 RON

1 CNY = 0.6387 RON

1 CZK = 0.1961 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.1488 RON

1 HUF = 1.2619 RON

1 INR = 0.0555 RON

1 JPY = 3.0581 RON

1 KRW = 0.3442 RON

1 MDL = 0.2577 RON

1 MXN = 0.2699 RON

1 NOK = 0.4340 RON

1 NZD = 2.8030 RON

1 PLN = 1.1507 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4444 RON

1 TRY = 0.1467 RON

1 UAH = 0.1205 RON

1 XDR = 6.0994 RON

1 ZAR = 0.2393 RON

Editia 8135 - 05 mar 09:42

Sânpetru, un loc de poveste la doar câțiva kilometri de Brașov

Autor:

Publicat la 11 august 2023

Sânpetru este o localitate din județul Brașov, situată la doar 3 km nord de municipiul reședință de județ. În partea de nord se învecinează cu comuna Bod, iar la est cu comuna Hărman.

Sânpetru, un loc de poveste la doar câțiva kilometri de Brașov

Suprafaţa localităţii este de 3.934 hectare, din care 532 sunt situate în intravilan, iar populația totală, conform recensământului din 2021, este de aproximativ 11.800 locuitori.

Sânpetru este comuna care a înregistrat, în ultimul deceniu, cea mai mare creștere a numărului populației din județul Brașov (450%), principalele avantaje și motive ale migrației spre această localitate fiind poziționarea în imediata apropiere a municipiului reședință de județ, accesul facil către centrul orașului și posibilitatea de construire în zonă a locuințelor individuale.

Localitatea face parte din regiunea istorică şi etnografică din sud-estul Transilvaniei cunoscută sub denumirea de Ţara Bârsei, fiind situată la o altitudine de 500-550 de metri, ceea ce o încadrează în mare parte în zona joasă, de câmpie piemontană, a Depresiunii Bârsei.

Atestările documentare referitoare la localitatea Sânpetru sunt relativ numeroase şi se leagă de prezenţa în Ţara Bârsei a Ordinului Cavalerilor Teutoni. Prima dintre aceste atestări datează din 21 martie 1240, când într-un document redactat de regele Béla al IV-lea, Sânpetru apare sub denumirea de Petersberg – Sancti Petri.

Alături de români, în Sânpetru au fost colonizaţi saşii, o populaţie de origine etnică germană, stabilită în Transilvania începând cu mijlocul secolului al XII-lea.

Coloniştii germani au avut ca principală sarcină apărarea graniţei Regatului Ungar din sudul Transilvaniei, aceștia beneficiind, în schimb, de autonomie, statut care a contribuit în timp la o bună dezvoltare a localităţilor din zonă

În urma năvălirii turceşti din 1432, Sânpetru este parţial distrus, în acelaşi secol fiind ridicate zidurile fortificaţiei ţărăneşti la înălţimea de 8 metri. O altă năvălire a turcilor în Ţara Bârsei, în 1658, aduce pentru Sânpetru un nou incendiu devastator şi un mare număr de victime.

Ca urmare a unei decizii a noii Diete a Transilvaniei, începând din 1865 limba maghiară devine obligatorie în şcoală, iar actele administrative se întocmesc în limba maghiară,

În perioada interbelică la aerodromul din Sânpetru s-au pus bazele primei şcoli de instructori planorişti din România.

Sânpetru a fost mereu una dintre localităţile bogate ale Țării Bârsei. Principala ocupaţie a locuitorilor a fost agricultura, însă schimbările de după al doilea război mondial au avut ca efect o migraţie accentuată a sașilor concomitent cu orientarea forţei de muncă locale spre capacitățile industriale din Braşov.

În prezent domeniile economice cu cea mai bună reprezentare în Sânpetru sunt, alături de agricultură, construcţiile, comerțul, serviciile și, mai nou, turismul.

Principalele atracții turistice ale localității Sânpetru sunt dealul Lempeș și biserica fortificată.

1. Dealul Lempeș

Parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000, Dealul Lempeş, cunoscut şi sub numele de Dealul Cetăţii, se încadrează în categoria rezervaţiilor naturale botanice de interes naţional, fiind declarată ca atare în anul 1962.

Rezervaţia, a cărei suprafaţă este de 366 ha, se găseşte pe teritoriul administrativ al comunelor Sânpetru şi Hărman, iar dealul are aspectul unei culmi alungite pe direcţia nord-est şi sud-vest, ce culminează cu Vârful Cetăţii, a cărui înălțime maximă este de 704 m.

Pădurea este mai bine dezvoltată pe versantul nordic al dealului, în interior fiind bine reprezentate teiul, carpenul şi paltinul de câmp. Pe versantul vestic, mai înclinat, predomină pădurea de fag, cu rare exemplare de brad, înlocuită, acolo unde pantele sunt mai domoale, cu pădurea de carpen. Suprafeţe apreciabile sunt ocupate cu plantaţii de pin negru, în care apar puieţi de fag, gorun, păducel, salbă moale şi salbă râioasă.

În poienile de pe versantul estic, se dezvoltă ochiul şarpelui roşu, stânjenei, zambila sălbatică, iar pe marginea pădurii apar numeroase exemplare de frăsinuţă, porumbar, migdal pitic.

Existența vegetaţiei de stepă în zona forestieră este favorizată de expunerea sud-estică şi de adăpostul oferit de depresiune.

La acest bogat registru floristic se adaugă şi o fauna diversă, cu exemplare de şorecar comun, corb, acvila pitică, cerb, urs, căprioară, mistreț, vulpe, pisică sălbatică, veveriță, mierlă, dumbrăveancă, pupăză, măcăleandru, reptile, amfibieni și insecte.

Pentru cei interesați de arta fotografică sau doar de o simplă relaxare, venind aici dimineața sau, mai bine, chiar spre apusul soarelui, dealul Lempeș oferă o alternativă liniștită la mult mai aglomeratul munte Tâmpa, de lângă Brașov. Nu este abrupt, se poate ajunge ușor prin Sânpetru, iar priveliștea e minunată.

2. Biserica evanghelică fortificată

Punct de reper al localității Sânpetru și destinație ideală pentru cei care doresc să descopere bogăția arhitecturală și spirituală a României, biserica evanghelică fortificată din Sânpetru este o mărturie vie a istoriei și patrimoniului cultural al Transilvaniei, fiind unul dintre cele mai reprezentative așezăminte de acest tip din regiune.

Ansamblul monumental din Sânpetru include patru componente înscrise în Repertoriul Arheologic Național:

- biserica evanghelică

- capela Corpus Christi

- incinta fortificată interioară, cu turnuri, fosta locuință fortificată de pe latura sudică, încăperi pentru provizii

- incinta fortificată exterioară, cu turnuri.

Biserica a fost construită în stil gotic în anul 1794, pe temelia unei biserici mai vechi, care a fost complet demolată după ce turla i s-a prăbușit pentru a doua oară. Construcția a fost concepută și fortificată pentru a rezista atacurilor și pericolelor timpurilor tulburi din acea perioadă, structura sa defensivă incluzând ziduri solide, turnuri de apărare, bastioane și alte elemente de protecție care au fost proiectate să ofere siguranță comunității în caz de atacuri.

Biserica păstrează astăzi numeroase elemente istorice și arhitecturale valoroase. Fațada sa impunătoare, interiorul decorat cu picturi murale și obiecte de cult vechi și valoroase, orga și mobilierul vechi conferă o atmosferă autentică și îmbietoare pentru vizitatori. Turnul bisericii, cu ceasul său vechi și clopotnița, completează imaginea pitorească a acestei clădiri istorice.

Zidul de apărare de apărare din jurul bisericii este înalt și masiv, fiind realizat din piatră și cărămidă, cu turnuri de apărare la colțuri. Această structură defensivă era menită să ofere protecție împotriva invadatorilor și a jafurilor, iar în interiorul zidului se găsea o zonă deschisă unde se puteau adăposti membrii comunității locale și vitele pe timpul atacurilor.

Biserica a fost renovată și restaurată de-a lungul anilor pentru a i se menține integritatea istorică.

În prezent, biserica este deschisă pentru vizitare și reprezintă o atracție turistică importantă în regiunea Brașovului. Turiștii și pasionații de istorie pot explora frumusețea și bogăția culturală a acestui monument arhitectural impresionant, învățând despre trecutul său bogat și despre rolul său în viața comunității locale de-a lungul secolelor.

Pe scurt

După anul 1989, Sânpetru a cunoscut o evoluție puternică, iar infrastructura sa tehnico-edilitară s-a extins continuu, aici apărând tot mai multe locuințe pentru familii tinere cu copii care au preferat să dea viață unui proiect de casă cu etaj modern, amplasat într-o zonă cu perspectivă de dezvoltare.

Sursa foto: wikipedia.org

 

+7 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie