Curs BNR

1 EUR = 4.9698 RON

1 USD = 4.5788 RON

1 GBP = 5.8041 RON

1 XAU = 306.7709 RON

1 AED = 1.2466 RON

1 AUD = 2.9857 RON

1 BGN = 2.5410 RON

1 BRL = 0.9242 RON

1 CAD = 3.3759 RON

1 CHF = 5.1842 RON

1 CNY = 0.6360 RON

1 CZK = 0.1961 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.1479 RON

1 HUF = 1.2600 RON

1 INR = 0.0552 RON

1 JPY = 3.0432 RON

1 KRW = 0.3437 RON

1 MDL = 0.2587 RON

1 MXN = 0.2692 RON

1 NOK = 0.4348 RON

1 NZD = 2.7941 RON

1 PLN = 1.1502 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0501 RON

1 SEK = 0.4429 RON

1 TRY = 0.1453 RON

1 UAH = 0.1196 RON

1 XDR = 6.0826 RON

1 ZAR = 0.2403 RON

Editia 8135 - 05 mar 17:18

Salariul pe care îl va avea un profesor debutant, din iunie

Autor: Andreia IONIŢĂ

Publicat la 17 ianuarie 2024

Salariul pe care îl va avea un profesor debutant, din iunie

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, declară că salariile profesorilor vor creşte semnificativ în vară, astfel că vor diferenţe mari între perioada iunie 2023 şi iunie 2024.
„Mă bucur mult să fiu alături de dvs. la început de an, dar şi într-o perioadă, zic eu, foarte bună pentru potenţialul educaţiei româneşti, vorbim despre un an cu cea mai mare alocaţie bugetară pentru educaţie, care include, sigur majorarea salariilor în învăţământ dar, şi mai important pentru discuţia noastră, îndreptarea inechităţilor pentru funcţiile de conducere. Am reuşit prin actele normative de la finalul anului trecut şi prin ce va apărea acum. Prin Hotărârea de Guvern cu coeficienţii pentru salariile directorilor, să îndreptăm acele inegalităţi, adică practic dvs, care aveaţi mai multe responsabilităţi decât colegii, aveaţi, de multe ori, salariile mai mici decât colegi de-ai dvs care aveau doar partea de predare şi sporurile aferente”, le-a spus Ligia Deca directorilor de şcoli din Prahova.
Potrivit acesteia, salariile profesorilor vor înregistra, în perioada cuprinsă între iunie 2023 şi iunie 2024, creşteri medii de peste 50%. „Colegii mei mi-au schiţat nişte teme de discuţie, o să dau doar câteva exemple, că poate sunt de interes. Am vorbit despre creşterea salariilor personalului din învăţământ. Ştim că salariile au crescut, în medie, cu 25%-30% anul trecut, anul acesta vor creşte, tot aşa, pe medie, cu 20%, asta înseamnă că între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere, per total, de peste 50% în medie, în învăţământ.  În cazul directorilor, creşterea, raportată la luna decembrie, începând cu 1 ianuarie, este de aproximativ 30%.  În iunie, creşterea, pe medie, tot aşa, sare undeva la 36%, vorbim despre creşteri importante”, a declarat Ligia Deca, luni, aflată într-o vizită în judeţul Prahova.
Ea a dat şi un exemplu: „De asemenea, un profesor cu grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime, în iunie va câştiga un salariu brut de aproximativ 10.232 de lei, iar un debutant, în luna iunie, va câştiga un salariu brut de 6.446 de lei, mă refer la debutanţii de până la un an vechime, la care se pot adăuga diferite sporuri”.
Ministrul a amintit că bugetul educaţiei este de 4,3% din PIB, în valoare de 74 de miliarde de lei.

+1 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie