Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 09:35

Salamul de Sibiu, care se produce şi la Braşov, a devenit produs protejat şi recunoscut la nivelul UE

Autor:

Publicat la 22 februarie 2016

Nemţii de la Reinert Feldioara produc anual peste 400 de tone din acest salam.

Salamul de Sibiu, care se produce şi la Braşov, a devenit produs protejat şi recunoscut la nivelul UE
România a reuşit să înregistreze Salamul de Sibiu ca produs protejat şi recunoscut la nivelul Uniunii Europene, iar decizia a fost publicată vineri în Jurnalul Oficial al UE, potrivit Ministerului Agriculturii.
Conform procedurilor de înregistrare a unei denumiri în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate (IPG), nu a fost depusă în termenul legal nicio declaraţie de opoziţie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene, produsul ”Salam de Sibiu” (IGP) dobândeşte denumirea de indicaţie geografică protejată, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv pe 10 martie.
Salamul de Sibiu este al doilea produs pe care România reuşeşte să îl certifice la nivel european după Magiunul de Topoloveni, care a obţinut această recunoaştere în 2011.
Fabrica de la Feldioara a nemţilor de la Reinert are a doua mare capacitate de producţie de „Salam de Sibiu”, cu 415 tone. Pe primul loc se clasează Salbac Bacău, cu o capacitate anuală de 1.800 de tone, iar pe locul trei se află Scandia Sibiu, cu o capacitate de 380 de tine de „Salam de Sibiu”.
Procesatorii de mezeluri Salbac (Bacău), Salsi (Sinaia), Aldis (Călăraşi), Reinert şi Scandia (Sibiu), cu afaceri cumulate de 100 milioane de euro/an, acoperă 98% din vânzările de Salam de Sibiu din România, o felie de 30 de milioane de euro anual pentru industria mezelurilor. Pe piaţa locală se vând anual 1,5 milioane de kilograme de Salam de Sibiu la un preţ mediu de 90 de lei/kilogram (45 lei un baton de 500 g).
 
Salamul de Sibiu s-a produs la… Sinaia
Ca un mic istoric, Salamul de Sibiu nu a avut niciodată Sibiul ca primă gazdă, ci a fost produs la Sinaia, la iniţiativa italianului Fillipo Dozzi, care deşi pietrar, avea cunoştinţe de mezelărie din familie, fiind priceput la producerea salamurilor crud-uscate.
Numele de Salam de Sibiu a apărut din întâmplare. Salamurile exportate de Dozzi se numeau Salam de Iarnă, dar pe ele apărea şi inscripţia Vama Sibiu şi cum Transilvania vremii era sub control maghiar, care nu vroia concurenţă valahă (producea şi Ungaria salamuri crud uscate) partenerii de afaceri ai lui Dozzi au preferat formula de Salam din Vama Sibiu, care ulterior a devenit Salam de Sibiu.
 

 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie