Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 18:46

Sala de sport unde medicii te reînvaţă să respiri

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 22 sepembrie 2016

Spitalul de Pneumoftiziologie a deschis, ieri, oficial, sala de kinetoterapie destinată pacienţilor cu afecţiuni respiratorii cronice. De va vor beneficia nu doar pacienţii internaţi la TBC, ci şi pacienţii consultaţi în Ambulator de medicul pneumolog, care primesc indicaţie pentru acest lucru

Sala de sport unde medicii te reînvaţă să respiri

O bandă de alergare, o bicicletă ergonomică specială, un steper şi spalier pot face minuni pentru siluetele  doamnelor şi domnişoarelor. Dar pot face minuni mai ales pentru pacienţii cu afecţiuni respiratorii cronice, internaţi la Spitalul de Pneumoftiziologie (la Stejăriş), unde, există Sala de kinetoterapie.
O spun chiar pacienţii, pentru care, singurul regret este că nu au început mai devreme programul de exerciţii fizice. „Simt că respir mult mai bine, chiar dacă sunt puţin obosită, pentru că o fac din aprilie şi chiar mă ajută foarte mult. Sunt pacienta doamnei doctor Alina Mureşan, care pe lângă tratament, mi-a spus să urmez şi aceste exerciţii, care mă ajută foarte mult”, a spus, ieri, Maria Bătrânu, pacientă.
Sala de kinetoterapie a fost deschisă oficial, ieri, ea fiind acum parte a structurii spitalului TBC. „Această sală de kinetoterapie a fost aprobată prin hotărâre de Consiliul Judeţean Braşov, cu avizul Ministerului Sănătăţii. Ea presupune mai multe măsuri: de evaluare a pacientului, de antrenament fizic, recuperare medicală şi nutriţională. Antrenamentul fizic este cel mai important pentru că prin el - şi dacă avem şi aderenţa pacientului - ajungem la îmbunătăţirea toleranţei la efort, la creşterea capacităţii de adaptare la activităţile de zi cu zi, reducerea simptomatologiei, diminuează consumul medicaţiei de urgenţă şi prin toate acestea creşte calitatea vieţii pacientului”, a sintetizat medicul Dan Moraru, manager Spitalul de Pneumftiziologie Braşov.
„Este o investiţie extrem de importantă, pentru că se adresează publicului larg. Este primul de acest gen în judeţul Braşov. A mai existat în mediul privat, dar este mai greu accesibil, pentru că sunt costuri, dar acest lucru vine în sprijinul celor cu boli cronice şi cred că este binevenit”, a spus, ieri, Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.



Cu recomandare, gratis şi pentru pacienţii cu internare de zi
Investiţia în amenajarea acestei săli a fost de 4.500 de lei, din fondurile proprii ale spitalului. De ea vor beneficia pacienţii internaţi în Spitalul TBC, care vor primi tratamentul medicamentos şi vor face şi sport, dar vor beneficia şi pacienţii care primesc recomandare pentru acest tip de serviciu de la medicul penumolog din Ambulator. „Pacienţii internaţi în regim de spitalizare continuă beneficiază gratuit de acest serviciu. Interesul nostru este să contractăm servicii de spitalizare de zi, pentru a veni numai pentru acest serviciu, în spitalizare de zi. Medicul pneumolog îi va spune să meargă exerciţii, pentru spitalizare de zi, va veni cu trimitere de la medicul pneumolog”, a mai spus medicul Dan Moraru.

Cine poate face exerciţiile
„Orice pacient cu afecţiuni respiratorii cronice este indicat să facă şi exerciţii fizice: cei care au BPOC, astm bronşic, fibroză pulmonară, sechele pleurale post TB, post-iradiere, post-chiomioterapie, abcese pulmonare, neoplasme bronho-pulmonare. Prin aceste exerciţii se face o reeducare a respiraţiei, sunt tehnici de drenaj bronşic, care să elimine sputa pe care o acumulează, sunt anumite poziţii specifice organismului, în funcţie de activităţile pe care le faci”, a detaliat managerul unităţii medicale.
Sportul şi medicaţia ajută, dar pentru asta mai este nevoie şi de cooperarea pacientului, care trebuie neapărat să renunţe la ţigări, dacă fumează, trebuie să-şi adapteze stilul de viaţă la boala pe care o au şi mai trebuie să urmeze un anumit regim. Tocmai de aceea, echipa multidisciplinară de recuperare pulmonară este constituită din medic penumolog, kinetoterapuet, asistent social, dietetician. Astfel, activitatea de kinetoterapie din cadrul programului de reabilitare se realizează individual, în Sala de Kinetoterapie (sala de exerciţii fizice) unde kinetoterapeutul stabileşte programul de reabilitare pulmonară individualizat pentru fiecare pacient, în strânsă colaborare cu medicul curant pneumolog, dietetician şi asistentul social.


 

 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie