Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 20:01

Sac unic pentru „reciclabile”, în toate zonele de case din Braşov. Oamenii vor primi de la operatorii de salubritate 2 saci: unul pentru „menajere”, celălalt pentru reciclabile

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 05 decembrie 2019

Sac unic pentru „reciclabile”, în toate zonele de case din Braşov. Oamenii vor primi de la operatorii de salubritate 2 saci: unul pentru „menajere”, celălalt pentru reciclabile

Primăria Braşov a anunţat că, începând cu luna decembrie, sistemul de colectare a deşeurilor reciclabile va fi extins la nivelul întregului oraş. Astfel, până la sfârşitul acestei săptămâni se va finaliza amplasarea la încă 112 platforme de gunoi a unor containere „tip clopot” pentru colectarea deşeurilor reciclabile. După această etapă, programul   va continua astfel încât fiecare braşovean care locuieşte la bloc să aibă posibilitatea să colecteze selectiv.  Practic, primarul Braşovului, George Scripcaru, a anunţat că în zonele de blocuri, acolo unde este posibil, lângă fiecare platformă de deşeuri vor fi containere pentru fiecare tip de deşeu reciclabil, iar unde nu există spaţiul necesar, astfel de clopote vor fi amplasate la maxim 3 platforme.  
În cartierele de blocuri, la platforme vor exista câte trei clopote, unul pentru plastic şi metal (în care se vor arunca pet-uri, foliile, pungile de plastic, caserolele, recipiente ale produselor cosmetice şi detergenţilor casnici, doze de aluminiu şi cutii de conserve metalice), altul pentru hârtie şi carton, iar cel de-al treilea pentru sticle şi borcane.
Clopotele cu reciclabilele de plastic vor fi golite în zilele de luni, miercuri şi vineri, cele cu hârtie în zilele de marţi, joi şi sâmbătă, iar cele cu sticle în zilele de miercuri.

„Modelul Şchei” va fi extins în toate zonele de case
Totodată, reprezentanţii municipalităţii au anunţat că proiectul pilot de colectare a selectivă a deşeurilor de la casele din cartierele Șchei şi Braşovul Vechi va fi extins la nivelul întregului oraş. De săptămâna viitoare, va începe distribuţia sacilor galbeni pentru deşeuri reciclabile în toate  zonele de case şi, au explicat edilii, având în vedere experienţa din cele două cartiere, colectarea deşeurilor de la case se va face pe două fracţii, deşeuri menajere şi deşeuri reciclabile, urmând ca cele reciclabile să intre apoi în staţiile de sortare ale celor doi operatori de salubritate.  

Doar o soluţie provizorie
Această modalitate colectare selectivă este una de tranzit, având în vedere că primarul Braşovului, George Scripcaru, a declarat că „în ultima perioadă am avut o serie de discuţii cu cei al ISO Mediu şi cu experţii Jaspers, cu privire la modul de implementare a SMID-ului (Strategia de Management Integrat a Deşeurilor),  inclusiv cu privire la modul de colectare a deşeurilor de la persoanele fizice şi juridice. Aceasta este o soluţie provizorie, până când, împreună cu experţii, se va stabili prin SMID care este cel mai bun sistem de colectare, atât pentru deşeurile menajere, cât şi pentru reciclabile. După ce experţii ne vor spune care este soluţia optimă pentru asigurarea acestui serviciu, vom putea demara procedurile necesare dotării, inclusiv accesarea de fonduri nerambursabile pentru acestea, precum şi pentru partea de operare”.
Pe de altă parte, primarul a anunţat că „serviciul de colectare a deşeurilor, în această perioadă, va fi asigurat de către cei doi operatori, Comprest şi Brai Cata. Până atunci am solicitat celor doi operatori să extindă colectarea deşeurilor reciclabile la nivelul întregului oraş”.
Totodată, edilul a anunţat că le-a atras atenţia celor două firme de salubritate că „nu poţi să le ceri braşovenilor să colecteze selectiv şi, în acelaşi timp, platformele de depozitare a deşeurilor să fie pline. Ceea ce s-a întâmplat până acum câteva săptămâni nu voi mai accepta, indiferent de condiţionările juridice cu care încearcă operatori să mă convingă. Când ai un oraş curat, atunci, cu siguranţă, şi cetăţenii vor face un efort pentru a colecta selectiv”.     

În 2020 vor apărea noi ecoinsule automatizate
În ceea ce priveşte ecoinsulele cu sistem automatizat de preluare a deşeurilor, pe lângă cele două existente, una în Răcădău, iar cealaltă în cartierul Scriitorilor, de anul viitor  Primăria Braşov va amplasa altele noi. „Am finalizat procedura pentru acordul cadru şi sper ca până la Crăciun vom semna contractul. Din primăvara anului viitor, când vremea va permite, vom începe amplasarea acestora. Le-am cerut colegilor de la Serviciul Salubrizare să analizeze posibilitatea ca primele ecoinsule automatizate să fie amplasate la şcoli. Din punctul meu de vedere, copiii sunt persoanele cele mai deschise în a adopta o altă atitudine faţă de ceea ce înseamnă grija faţă de mediu”, a mai declarat primarul.

+5 -2

Comentarii

Stegarul din Brasov

2019-12-05 11:37:28


A schimbat lemnele de la zonele de gunoi cu astea metalice, ca acum sa vina cu o alta schimbare cu eco insule. Asta da spalare de bani.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie