Curs BNR

1 EUR = 4.9729 RON

1 USD = 4.5749 RON

1 GBP = 5.9082 RON

1 XAU = 354.1460 RON

1 AED = 1.2456 RON

1 AUD = 3.0311 RON

1 BGN = 2.5426 RON

1 BRL = 0.8212 RON

1 CAD = 3.3238 RON

1 CHF = 5.1357 RON

1 CNY = 0.6289 RON

1 CZK = 0.1962 RON

1 DKK = 0.6665 RON

1 EGP = 0.0946 RON

1 HUF = 1.2740 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 2.9336 RON

1 KRW = 0.3300 RON

1 MDL = 0.2576 RON

1 MXN = 0.2551 RON

1 NOK = 0.4155 RON

1 NZD = 2.7278 RON

1 PLN = 1.1624 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0524 RON

1 SEK = 0.4257 RON

1 TRY = 0.1388 RON

1 UAH = 0.1109 RON

1 XDR = 6.0675 RON

1 ZAR = 0.2495 RON

Editia 8227 - 24 iul 19:18

Rusaliile, marea sărbătoare a celor 50 zile de la Înviere. Cum sunt pedepsiţi cei care nesocotesc aceste zile

Autor: Andreia IONIŢĂ

Publicat la 21 iunie 2024

Rusaliile, marea sărbătoare a celor 50 zile de la Înviere. Cum sunt pedepsiţi cei care nesocotesc aceste zile

Pogorârea Sfântului Duh este o sărbătoare creştină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paşte. De Rusalii (în acest an pe 23 şi 24 iunie), este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.
„Conform Noului Testament, acest eveniment a avut loc în ziua Rusaliilor evreieşti, la 50 de zile de la învierea lui Iisus. De aceea sărbătoarea creştină mai poartă denumirea de Cinzecime. Anul acesta, a doua zi de Rusalii este marcată luni, 24 iunie, când este sărbătoarea Sfintei Treimi. Duminica Mare care încheie Ciclul Pascal, cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh, pe 23 iunie, se suprapune peste sărbatoarea populară a Rusaliilor”, explică părintele Eugen Ramon Ilie.

Tei sau nuc
În ziua de Rusalii se organizează slujbe în biserici şi există obiceiul să se aducă frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Ele sunt binecuvântate de preoţi şi dăruite credincioşilor.
„La Biserică mergem cu frunze de nuc sau de tei. Aceste frunze sunt binecuvântate şi sunt luate acasă de credincioşi. Iar atunci când credincioşii traversează momente mai grele, mai importante, aprind aceste frunze de nuc cu tămâie”, a spus preotul Gabriel Cazacu.

Iau minţile oricui
În popor se spune că cine nu respectă sărbătoarea de Rusalii va avea de-a face cu spiritele rele, denumite iele.
În tradiţia populară, Rusaliile sunt nişte fiinţe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi după Paşti) şi provoacă mult rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc şi îi înnebunesc pe toţi cei care nu le respectă zilele. Conform specialiştilor în etnografie, în vechime, femeile nu lucrau nimic în toate miercurile care se derulau de la Stratul de Rusalii până la Rusalii.
În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locaşurile lor subpământene şi încep să facă rele oamenilor. La sate, credincioşii spun că acestea sunt în stare să ia minţile oricui.
Spre deosebire de strigoii care apar şi le provoacă necazuri oamenilor în anotimpul friguros al anului, ielele sunt prezente numai pe timpul verii. În tradiţia populară s-a înrădăcinat ideea că-i pedepsesc pe oamenii răi, pe cei care nu le respectă zilele sau care dorm noaptea sub cerul liber etc.  

O boală ce nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului căluşarilor
Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zâne sau frumoase. Există superstiţia că aceste spirite stau pe lângă izvoare şi pot, prin cântecele şi dansul lor, să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească. Boala seamană, se spune în popor, cu o transă ce nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului căluşarilor.
Superstiţiile zilei
Oamenii cred că în zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că te prind şi te pedepsesc Ielele. De Rusalii, oamenii nu trebuie să intre în vie sau să meargă în locuri pustii, pentru că s-ar putea întâlni cu spiritele rele. În unele zone se spune că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor, va fi pedepsit de Iele, care provoacă boala denumită popular „luat din Rusalii”. De asemenea, nu este bine să te cerţi cu cineva în ziua de Rusalii, pentru că vei fi „luat din Rusalii”. În Duminica Rusaliilor nu e bine să te urci în copaci sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă. La poartă şi în casă se pun flori, frunze de tei sau de nuc.

Lunea Sfântului Duh
În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă praznuieştepe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi. Însă, în calendarele româneşti această zi este trecută ca sărbătoare a Sfintei Treimi. Se pare că această denumire a fost dată sub influenţa catolică.
La catolici, conform Crestinortodox.ro, Sfânta Treime e sărbătorită în prima Duminică după Rusalii. În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de după Rusalii este numită Lunea Sfântului Duh, ca în Penticostar.
La Sinodul II ecumenic, ţinut în anul 381 la Constantinopol, a fost respinsă învăţătura lui Macedonie, care afirmă ca Sfântul Duh este o „creatură". Aici s-au alcătuit celelalte articole din Crez şi s-a mărturisit că Sfântul Duh purcede din Tatăl şi „este împreună cu Tatăl şi cu Fiul închinat şi mărit".
Există obiceiul ca de Rusalii să se aducă în biserică frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Ele sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor.

RUSALIILE REPREZINTĂ CERTIFICATUL DE NAŞTERE AL BISERICII
Conform preotului Gabriel Cazacu, Rusaliile reprezintă şi momentul în care a luat fiinţă Biserica creştină. „Rusaliile sunt certificatul de naştere văzut al Bisericii. Sf Apostol Petru imediat începe să predice şi 3000 de oameni se botează imediat. Se constituie astfel prima comunitate creştină, la Ierusalim, prima Biserică. Toţi apostolii pleacă la propovăduire, în toate colţurile pământului”.

 

+2 -0

Comentarii

'Vasile'

2024-06-21 11:01:19


'Pogorârea Sfântului Duh, sărbătorită la Rusalii, se referă la evenimentul descris în Faptele Apostolilor 2:1-4 din Noul Testament. Conform acestui text biblic, la 50 de zile după Învierea lui Iisus Hristos și la 10 zile după Înălțarea Sa la cer, apostolii erau adunați împreună în Ierusalim. Deodată, un sunet ca de suflare de vânt a umplut casa în care se aflau și li s-au arătat limbi ca de foc, care s-au așezat pe fiecare dintre ei. Toți au fost umpluți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în diverse limbi, potrivit cuvintelor pe care le inspirase Duhul.\n\nAcest eveniment este considerat crucial în creștinism, deoarece simbolizează începutul activității apostolilor de răspândire a mesajului evanghelic și nașterea Bisericii Creștine. Duhul Sfânt este, prin urmare, văzut ca o prezență divină activă și continuă în lume, care îi îndrumă, îi întărește și îi sfințește pe credincioși.Restul invențiilor cu ielele și alte arătări au alt scop, în beneficiul preoților!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie