Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6356 RON

1 GBP = 5.9010 RON

1 XAU = 347.0661 RON

1 AED = 1.2620 RON

1 AUD = 3.0913 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8519 RON

1 CAD = 3.3791 RON

1 CHF = 5.2368 RON

1 CNY = 0.6388 RON

1 CZK = 0.1998 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2574 RON

1 INR = 0.0555 RON

1 JPY = 2.9367 RON

1 KRW = 0.3357 RON

1 MDL = 0.2602 RON

1 MXN = 0.2519 RON

1 NOK = 0.4384 RON

1 NZD = 2.8442 RON

1 PLN = 1.1471 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0558 RON

1 SEK = 0.4440 RON

1 TRY = 0.1422 RON

1 UAH = 0.1142 RON

1 XDR = 6.1145 RON

1 ZAR = 0.2576 RON

Editia 8206 - 21 iun 05:10

Rugăciuni şi daruri de la americani

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 12 sepembrie 2017

De 20 de ani, Dianne şi Fred vin în fiecare an la Braşov, unde au şi doi copii de suflet, orfani, acum studenţi de excepţie

Rugăciuni şi daruri de la americani

Un documentar vizionat la o televiziune americană la începutul anilor '90 i-a determinat să vină în România şi să vadă la faţa locului situaţia copiilor abandonaţi. Cei doi americani, Dianne şi Fred, au rămas fără cuvinte în momentul în care au văzut că realitatea depăşea chiar şi imaginile transmise în Statele Unite, însă aceasta i-a făcut să se îndrăgostească de copiii întâlniţi aici şi să continue să îi viziteze peste două decenii. „Venim aici în fiecare an, după ce am vizionat un documentar cu şi despre copiii orfani, maltrataţi prin orfelinatele româneşti. Priveam uluiţi şi nu ne venea să credem. S-a întâmplat cu peste 20 de ani în urmă. N-am stat pe gânduri. Suntem o echipă de voluntari americani, o punte de legătură între fundaţia Hearts Across România din Dallas, înfiinţată de profesor Mariana Achiriloaie, cetăţean american de origine braşoveană şi Asociaţia Catharsis din Braşov, înfiinţată de Azota Popescu, un partener de mare încredere. De-a lungul anilor, am avut ocazia să cunoaştem beneficiarii proiectelor dezvoltate de cele două organizaţii umanitare şi să ne implicăm şi noi. O mare parte dintre beneficiari sunt copiii abandonaţi, instituţionalizaţi în centre de plasament până la vârsta de 18 ani. I-am vizitat în fiecare an, cu acordul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Braşov. Ne-am împrietenit cu ei şi păstrăm legătura prin vizite anuale. Feţele lor se luminează în momentul când ne revăd, alergă spre noi zâmbind ca să ne întâmpine şi ne îmbrăţişeză cu toată fiinţa lor. Sunt momente unice, încărcate de emoţie şi lacrimi de bucurie, îmbrăţişări care dovedesc setea lor de dragoste”, spune Dianne.
Vizita la orfelinatele din România a devenit una din activităţile preferate ale cuplului de peste Ocean. Americanii strâng tot timpul anului donaţii acasă la ei şi apoi vin şi le oferă copiilor tot ce au strâns, chiar şi bani care să reprezinte un sprijin la şcoală. Copiii tânjesc după dragoste, iar cei doi încearcă să le ofere cât mai multă în scurtele perioade în care se se află la Braşov. Ce îi întristează însă cel mai mult este faptul că, în cele mai multe cazuri, copiii sunt tot în instituţiile pe care le vizitează şi apar mulţi alţii. „Ni se rupe sufletul când vedem că mulţi dintre copii sunt tot aici, unde i-am cunoscut cu mulţi ani în urmă. Au crescut. Sunt trişti. Şansa lor de a avea părinţi, de a părăsi orfelinatul, se pare a fi zero, motiv pentru care noi continuăm să ne rugăm. Sperăm, ca într-o sfântă zi, dorinţa fiecărui copil să devină realitate!”, spune Fred.

Vizită la Augustin
Anul acesta, oaspeţii din America au făcut câteva lucruri pentru prima dată. „Anul acesta, pentru prima dată, am participat si la alte activitati noi, cum ar fi o vizită la fundaţia Bucuria Darului. Aici, o parte dintre beneficiarii programului „Adopţie la distanţă'', derulat de Asociaţia Catharsis cu suport financiar oferit de Hearts Across România, pentru 12 elevi şi 12 studenţi de la Universitatea Transilvania, s-au bucurat de un prânz delicios, binecuvântat de preotul Pavel Stoica şi de un cadou special, un plic cu o sumă considerabilă, bursă pentru început de an şcolar şi universitar. În aceeaşi zi, am vizitat satul Augustin. Aici am distribuit pachete pentru copii si adulti, binecuvântate de preotul locului. Am cunoscut si un copil foarte sărac cu multă dorinţă de şcoală, pe care fundaţia Hearts Across Romania vrea să-l ajute cu o bursa de studiu, începând din acest an scolar”, a mai spus Fred.
Aproximativ 80 de familii Augustin s-au bucurat săptămâna trecută de darurile oferite de Fundaţia „Bucuria Darului” din Braşov, ai cărei membri au ajuns pentru a doua oară în acest an în localitate. „Aceasta este fapta cea bună, lucru pe care cu toţii îl putem face, mai mult sau mai puţin, la nivel personal. Nu poţi decât să te bucuri la rândul tău că Bunul Dumnezeu îţi trimite înainte astfel de oameni care dăruiesc cu drag, fără a cere nimic în schimb. O fac pentru a împărţi bucurie şi pentru a se bucura ei înşişi de zâmbetul sincer, plin de speranţă, venit de cele mai multe ori din inimi zdrobite de o viaţă prea dură. Le mulţumim din suflet şi nădăjduim ca această conlucrare între Fundaţia «Bucuria Darului» şi Parohia Ortodoxă din Augustin să fie una de lungă durată”, a spus părintele din Augustin, Antonio Aroneasa.

Prietenii speciale
La ultimele vizite la Braşov, Dianne şi Fred au legat două relaţii speciale. „Anul trecut am legat o puternică prietenie cu Ramona, o studentă de excepţie la Universitatea Transilvania. Ea a devenit fiica noastră de suflet, un nou membru al familiei, ceea ce reprezintă pentru noi un motiv în plus să revenim la Braşov. Anul acesta l-am cunoscut pe Rafaelo, un tânăr care a crescut timp de 18 ani prin şapte orfelinate din nordul României. Este student în primul an la Universitatea Bucureşti şi vrem să-l ajutăm să termine Universitatea şi Masteratul, oferindu-i prietenia noastră şi o bursă lunară”, au mai spus cei doi. Dianne şi Fred sunt convinşi că, în momentul în care se vor întoarce acasă şi vor fi întrebaţi dacă vizitele lor au schimbat vreo viaţă vor putea răspunde afirmativ.

+2 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie