Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7404 - 02 mar 12:14

Românii golesc acum farmaciile veterinare, după ivermectină, noul panaceu Covid-19

Autor:

Publicat la 27 ianuarie 2021

Românii golesc acum farmaciile veterinare, după ivermectină, noul panaceu Covid-19

Radu Ţincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din Bucureşti, a explicat marţi seară, într-o emisiune televizată, că niciun medicament pe bază de ivermectină nu este aprobat pentru a fi administrat oamenilor. Totul, în contextul în care a început să se răspândească informaţia confoirm căreia ivermectina, folosită doar în aria medicinei veterinare, ar putea fi folosită în tratamentul COVID-19. Radu Ţincu precizează că un studiu publicat într-o prestigioasă revistă internaţională arată că singurul beneficiu adus de administrarea acestui medicament în terapie COVID-19 ar fi reducerea perioadei în care pacientul nu are miros. Totodată, medicul a atras atenţia asupra faptului că unii oameni tind să fie interesaţi de folosirea acestui medicament de uz veterinar, dar pun la îndoială eficienţa vaccinurilor anti-COVID-19, care au aprobările instituţiilor internaţionale.
„În primul rând, este un tratament folosit în aria veterinară şi nu este aprobat nicăieri în lume pentru a fi folosit pentru pacienţi umani. În al doilea rând, este foarte interesantă această abordare socială în care punem la îndoială vaccinul Pfizer, vaccinul Moderna, care au primit aprobare de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi de la FDA (Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente – n.r), dar luăm un medicament care nu este aprobat pentru a fi folosit la oameni. Ca să se elimine toate aceste speculaţii care au apărut, publicaţia Lancet, una dintre cele mai prestigioase publicaţii medicale, a dat publicităţii pe 19 ianuarie un studiu în legătură cu eficienţa acestui medicament. Este un studiu pe 24 de persoane, dar acest studiu concluzionează foarte clar că acest medicament nu are niciun fel de efect asupra testului PCR la 7 zile sau la 14 zile, nu are niciun fel de efect asupra încărcăturii virale a pacienţilor care primesc acest medicament. Singurul lucru care s-a dovedit a avea o eficienţă este o scădere cu 30% a duratei în care pacientul nu mai are miros. Deci singurul efect pozitiv care a putut fi evidenţiat într-un studiu serios publicat în această revistă a fost o reducere a pierderii mirosului cu 30%. În rest, toate celelalte aspecte care au fost urmărite în acest studiu nu au putut fi dovedite la administrarea acestui antiparazitar de uz veterinar”, a explicat Radu Ţincu.
Totodată, medicul a precizat că discuţiile despre posibila administrare a acestui medicament în cazul pacienţilor cu coronavirus au luat amploare după apariţia unui studiu al unor cercetători din Bangladesh, ale cărui rezultate au fost contrazise de specialiştii europeni şi americani. „Studiile, ca să fie serioase, trebuie să fie realizate după anumite principii ştiinţifice. Toată această poveste a pornit de la un studiu publicat în Bangladesh, cercetătorii de acolo au concluzionat că acest medicament ar avea un efect pozitiv. Ulterior, odată ce a fost luat la puricat de către specialiştii în domeniul publicaţiilor ştiinţifice medicale, s-a ajuns la concluzia că erau foarte multe aspecte care nu erau concordante în acest studiu. Atunci s-a realizat acest studiu de reproductibilitate, adică cercetătorii din Europa şi SUA au vrut să vadă dacă într-adevăr administrând acest medicament putem să obţinem efectele pe care le-au explicat cei din Bangladesh. Evident că nu s-a putut realiza această reproductibilitate, acest studiu a arătat că nu se reduce încărcătura virală şi nici nu se negativează mai repede probele RT-PCR şi atunci, sigur că cercetătorii au concluzionat că, în acest moment, datele nu atestă că acest antiparazitar veterinar ar putea fi eficient pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19”, a mai spus medicul.
Un meteorit a căzut pe Pământ, fără să lovească pe cineva. Dar, la câteva zile distanţă, oamenii au început să se îmbolnăvească grav.
Alte câteva zeci de studii legate de acest medicament sunt în desfăşurare la nivel mondial, a mai precizat Radu Ţincu. „Mai sunt înderulare, la nivel internaţional, 42 de studii care au inclus acest medicament pentru evaluare. Ceea ce mi se pare foarte grav este că deja s-au golit farmaciile veterinare, s-au făcut chiar liste de aşteptare pentru a primi acest medicament. Din nou, mi se pare un comportament de neînţeles că un medicament despre care nu ştim mai nimic devine un panaceu pentru COVID-19, iar tratamentele care sunt aprobate de autorităţi ştiinţifice internaţionale sunt puse la îndoială de diferite persoane în spaţiul public”, a mai declarat Radu Ţincu.
Un punct de vedere în acest context a venit, marţi, şi din partea Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Protecţia Alimentelor. Reprezentanţii ANSVSA au transmis că „toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale”, iar folosirea lor de către oameni a poate avea efecte grave asupra sănătăţii.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional