Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7433 - 12 apr 03:16

România continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca. Ce analize (nu) poţi să faci ca să te simţi în siguranţă, ce simptome ar trebui să te alerteze dacă deja te-ai vaccinat

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 09 aprilie 2021

România continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca. Ce analize (nu) poţi să faci ca să te simţi în siguranţă, ce simptome ar trebui să te alerteze dacă deja te-ai vaccinat

Decizia de joi a autorităţilor din România este „se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă”, a anunţat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19. „Persoanele imunizate cu doza 1 vor continua rapelul cu acelaşi tip de vaccin. Persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicaţie de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. În urma investigaţiilor medicale pentru acele cazuri, se va decide oportunitatea continuării schemei de vaccinare cu un alt timp de vaccin”, a mai spus acesta.
Potrivit acestuia, medicul de familie va decide dacă pacientul este sau nu vaccinat cu AstraZeneca, pe baza istoricului său medical şi a datelor actuale legate de vaccin. Totodată, oficialul a spus că nu se poate recomanda un set de analize înainte de vaccinarea cu AstraZeneca.  „Nu au fost identificaţi factori de risc, tocmai de aceea nu putem recomanda un set, un pachet de analize care să fie eventual efectuate anterior vaccinării. Suntem complet empatici cu ezitarea şi cu îngrijorarea pe care o parte dintre persoane o au, este un lucru firesc în contextul actual. Datoria  noastră este să explicăm exact ceea ce ştim, avem o transparenţă totală în ceea ce cunoaştem, dar în acelaşi timp trebuie să spunem şi ceea ce nu ştim şi mai aşteptăm şi noi, şi experţii internaţionali răspunsuri”, a declarat Gheorghiţă.
Cât despre cei care au făcut vaccinul şi posibilele semnale de alarmă că ar urma un episod de tromboză, medicul a precizat: „Evoluţia unei tromboze de sinus venos cerebral este spre agravare dacă nu beneficiază de diagnostic şi de tratament corespunzător. Tocmai de aceea o durere de cap care persistă, care nici nu dispare, nici nu se amplifică, este foarte probabil să nu fie cauzată de un eveniment trombotic cerebral, însă este important să solicităm un consult medical pentru lămurirea cauzelor acelor simptome şi în funcţie de diagnostic se va vaccina sau nus e va vaccina”.
Acesta a enumerat şi care sunt simptomele şi primele semne asociate cu cazurile de tromboză: „Dificultăţile de respiraţie, durere în piept, umflături ale membrelor inferioare, dureri abdominale persistente, anumite simptome neurologice - aş vrea să menţionez durerea de cap intensă care nu cedează la tratamentele obişnuite şi care se poate asocia cu tulburări de vedere sau cu mici pete de sânge în afara locului de administrare. Aceste elemente care apar în primele 14 zile de la administrarea vaccinului sunt semne care trebuie să conducă persoana respectivă să apeleze la medic. Fac un apel către specialiştii din domeniul medical să raportăm atent şi să le raportăm atât la nivel de România, cât şi la nivel de UE".
Cât despre explicarea deciziei de a se continua cu Astra Zeneca, citând datele de la Agenţia Europeană a Medicamentului, Valeriu Ghorghiţă a precizat că din evoluţia recentă se constată că la 100 de oameni diagnosticaţi cu COVID, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp, s-a observat o tendinţă de creştere a gravităţii cazurilor, inclusiv în rândul populaţiei tinere, iar boala COVID-19 se asociază acum cu un risc considerabil de spitalizare, de deces, inclusiv prin evenimente trombotice. Pe de altă parte, după vaccinarea cu AstraZenaca, la nivel mondial, până în 4 aprilie, au fost înregistrate aproximativ 222 de cazuri de evenimente trombotice, din peste 34 de milioane de doze administrate (0,65 cazuri la 100.000 de persoane vaccinate). „Combinaţia raportată a cheagurilor de sânge şi a trombocitelor scăzute este foarte rară, iar beneficiile globale ale vaccinării depăşesc cu foarte mult riscurile acestor eventuale efecte secundare”, a fost concluzia trasă.

+2 -2

Comentarii

'Willy'

2021-04-09 01:14:30


' Pana la 1 iunie o rata de vacinare de 30% plus un procent asemanator 30-40% de imunizare naturala ar fi undeva la limita, pentru o eventuala relaxare (60-70%). Lucru care nu este comunicat cum trebuie. Si nu se spune ca o rata mare de imunizare naturala inseamna o rata mare de infectare inainte. Adica mai popular spus, cu cat se vor infecata mai multi cu atat mai multi vor trece prin boala. Cu cat mai multi vor trece prin boala, cu atat va creste numarul celor cu anticorpi. Pretul platit este format din restul bolnavilor care vor muri. Si tot popular va explic: nerespecarea masurilor de catre populatie (lucru incurajat de catre autoritati cu scopul de a trece cat mai multa lume prin boala si astfel supravietuitorii cu anticorpii aferenti sa se adauge numarului de vaccinati, astfel dand un total de oameni imunizati, 60-70%) va fi cosmetizata si prezentata indirect ca strategie de succes a guvernului in lupta cu pandemia. Adica ce bine s-a miscat guvernul dar noi stim ca ne-a lasat sa ne infectam deliberat ca sa creasca numarul celor imunizati natural. Per total, scazand numarul celor vaccinati, la o eventuala testare serioasa, ne-am ingrozi \ncati au trecut efectiv prin boala. Pretul platit? Mortii rezultati. Si sechelele de dupa boala, in ciuda faptului ca au anticorpi, al celor ce supravietuiesc. Daca dupa 1 iunie s-ar face o testare masiva dar exceptandu-i pe cei vaccinati (despre care stim ca sunt imuni) cu siguranta vom descoperii un numar extraordinar de mare de imunizati natural. Adica de oameni care nu au respectat masurile si au trecut prin boala: supravietuitorii. Asa ca uitati-va bine la cei din jur care nu poarta masca. Vor trece prin boala iar supravietuitorii vor da numarul celor imunizati natural si care vor rotunji statisticile \"pozitiv\". Ca sa dea bine la bilant.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional